Teleselskaber snubler stadig i netneutralitetsregler

En tekniker arbejder på en mobilinstallation. Yousee er dog kommet i karambolage med Eu's netneutralitetsregler med et nyt 'Fri Data'-abonnement Illustration: Uffe Weng/TDC

I søndags lancerede Yousee - TDCs afdeling for privatkunder, en markedsføringskampagne for et nyt såkaldt 'Fri Data'-abonnement. Men forbrugere kan være vildledt af de betingelser som Yousee har beskrevet i abonnementet på deres hjemmeside.

På Yousees hjemmeside stod der indtil onsdag i denne uge, at abonnementet kun må bruges i telefoner og tablets, og ikke eksempelvis i routere, biler eller andet udstyr.

Og det er i strid med de europæiske regler for netneutralitet, der skal sikre, at forbrugerne har adgang til et frit og åbent internet.

Sådan så Yousees hjemmeside ud indtil torsdag i denne uge Illustration: Yousee
Efter Ingeniørens henvendelse har Yousee ændret på teksten på sin hjemmeside Illustration: Yousee

EU's forordning om netneutralitet slår fast, at et mobilselskab ikke må begrænse et mobilabonnement til bestemte typer udstyr, fx tablets eller smartphones.

I netneutralitetsforordningens artikel 3, stk. 1, står der nemlig tydeligt, at:

»Slutbrugerne har ret til at have adgang til og udbrede oplysninger og indhold, bruge og levere applikationer og tjenester samt bruge terminaludstyr efter eget valg, uafhængigt af slutbrugerens eller udbyderens beliggenhed eller af oplysningernes, indholdets, applikationens eller tjenestens beliggenhed, oprindelse eller destination, via deres internetadgangstjeneste.«

Efter Ingeniøren har gjort Yousee opmærksom på netneutralitetsreglerne, har Yousee ændret i teksten på sin hjemmeside og skriver i en mail til Ingeniøren.

»Forretningen takker, for at du er vågen og læser vore hjemmeside grundigt, forhistorien er: Teksten har hele tiden stået korrekt i vores vilkår, og det har naturligvis heller ikke påvirket hverken kundens vilkår eller produkt. Der er kun tale om en fejl i teksten på vores hjemmeside, og den har vi ændret nu, så den afspejler vilkårene.«

Ikke alene med brud på reglerne

Yousee er langt fra det første teleselskab der er kommet i konflikt med de europæiske regler for netneutralitet i deres 'Fri Data'-abonnementer.

Også Telia har måtte ændre i teksten på deres hjemmeside for deres 'Fri Data'-abonnement, efter de tilbage i marts måned skrev:

Illustration: Telia

»Den inkluderede fri data i One gælder kun for en enhed ad gangen.«

Dette ville betyde at man ikke måtte bruge det til f.eks hotspot via telefon, hvilket ville være ulovligt i forhold til netneutralitet.

Efterfølgende har Telia ændret teksten, så det i dag ikke fremgår at der er begrænsninger på antallet af enheder der må bruges.

Oister ændrede vilkår to gange på en uge

Det er ikke mere end to måneder siden at mobilselskabet Oister stod i samme situation og måtte ændre abonnementet efter at Ingeniøren havde gjort opmærksom på netneutralitetsreglerne, der trådte i kraft tilbage i 2015.

Læs også: Mobilselskab ændrer vilkår igen: Nu må sim-kort bruges i tablets

Hos Oister havde man dog udover begrænsningen på brugen af udstyr også begrænset mængden af månedlig data, til trods for at abonnementet hed ‘Fri Data’.

Læs også: Teleselskab bryder netneutralitet: Nu ændres abonnementet

I 2017 viste en rapport fra Energistyrelsen at fire teleselskaber havde forbrudt sig mod netneutralitetsreglerne, blandt andet Plenti, der siden er blevet opkøbt af TDC. Hos Plenti havde man indført begrænsninger for, hvor meget data man må dele med f.eks. en computer gennem såkaldt tethering.

Det er også et brud på netneutralitetsreglerne, da brugerne skal have frit valg af udstyr, hvilket man ikke har, hvis fri data er bundet til mobiltelefonen.

Læs også: Begrænsede data og fri streaming: Fire danske teleselskaber brød netneutraliteten

Rettelse: Det fremgik af en tidligere udgave af artiklen at Telia har ændret i sine vilkår for One-abonnementet. Der er dog ikke tale ændringer i selve vilkårene, men i den tekst der beskriver abonnementet på Telias hjemmeside.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jamen brugeren har da frit valg mellem en Apple, Samsung, Sony etc. Bare det er en mobiltelefon. Netneutralitet drejer sig ikke om tekniske detaljer, men om tredjeparts kommercielle interesser.

At man ikke må lave et hotspot, er kun en sag mellem teleselskabet og kunden, der er ikke andre interesser i den sag.

Lægger man derimod en højere båndbredde ind for f.eks. Netflix, så taler vi om netneutralitet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten