Teleselskaber i hele EU undgår fri roaming
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Teleselskaber i hele EU undgår fri roaming

Illustration: Freestocks.org

Selv om alle teleselskaber i EU fra i går skulle holde op med at opkræve penge for at bruge telefonen i andre EU-lande, er det langt fra alle selskaber i EU, der lader deres kunder tale og surfe, alt hvad de vil på rejsen.

Mange europæiske teleselskaber udbyder nu rent nationale abonnementer for at undgå at tilbyde fri roaming. Dertil kommer, at selskaber i flere lande har søgt om at blive undtaget fra de nye regler. Det skriver EU-avisen New Europe på baggrund af en rundringning blandt myndigheder i EU-lande, som avisen har foretaget.

Ti lande i New Europes rundspørge har modtaget ansøgninger fra teleselskaber, der vil undtages fra de nye regler. I Finland gælder det for eksempel hele fire selskaber, hvoraf tre ejer deres egne netværk.

Læs også: Fra i dag kan du roame frit - men to teleselskaber vil allerede undtages

Alle teleudbydere, der kan bevise over for deres nationale myndighed, – for eksempel Energistyrelsen i Danmark – at deres udgifter ved at overholde de nye regler er større end selskaberne kan holde til, har mulighed for at søge om dispensation.

Som Ingeniøren skrev torsdag, har to selskaber søgt Energistyrelsen i Danmark om at blive fritaget for reglerne. Den ene ansøgning er dog ufuldstændig, mens den anden kun lige er blevet modtaget. Ingen af de to er derfor afgjort endnu.

Læs også: Myndigheder ‘undrer sig’ over nye mobilabonnementer

Nationale abonnementer bliver udbredt

Teleselskabernes anden løsning på problemet er at indføre rent nationale abonnementer, så de slipper for at leve op til de nye regler på alle abonnementer. Det er ifølge undersøgelsen fra New Europe tilfældet i en række lande, men særligt Danmark fremhæves.

Her bekræfter Energistyrelsen over for mediet, at de fleste danske selskaber tilbyder et abonnement helt uden roaming.

Læs også: Klar besked til danske teleselskaber: Roaming er en dårlig undskyldning for jeres prisstigninger

Energistyrelsen har oplyst til Ingeniøren, at man endnu ikke har overblik over alle tilbuddene fra de danske selskaber, da de ændrer sig meget hurtigt for tiden på grund af de nye regler.

Ifølge EU-organet BERECs fortolkning af reglerne er de rent nationale abonnementer lovlige, så længe det ikke er muligt at tilkøbe udlandspakker til dem.

... at selskaberne kan 'få lov til' dele abonnementerne op i nationale og Europæiske abonnementer. Så skal man jo netop, som forbruger, betale ekstra for overhovedet at kunne roame.

  • 15
  • 3