Telenor: Billige mobiler står i vejen for bedre netværk

Unge dame - det der ligner ikke en nymodens mobiltelefon! Kan De sporenstregs anskaffe Dem sådan en - i hvert fald hvis det teknologiske gab mellem LTE-netværkene og mobilernes sløvere modems skal formindskes. Illustration: Jørgen True/Jørgen True/jtrue@mail.dk/+45403

De har en god batterilevetid. De kan både ringe, tage billeder, sms'e, og så koster de under 200 kroner.

Mobiltelefoner med 2G-only, typisk en knaptelefon af ældre dato, er faktisk stadig populære blandt nogle segmenter i Danmark.

Men forkærligheden til disse ældre telefoner påvirker de mobilkunder, som elsker splinternye smartphones og hungrer efter muligheden for at downloade og streame med den højest mulige standard.

Fordi så længe der stadig er kunder til 2G-only markedet, tøver blandt andre Nordens største telekommunikationsselskab, Telenor, med at aktivere og udrulle endnu mere avancerede LTE-netværk og fuldbyrdet satse på flere frekvenser via 4G-teknologi.

Læs også: 5G er på vej – og det bobler med ideer til det mobile superbredbånd

»Vi ser, at mange danskere fortsat er glade for at købe en 2G-only telefon til under 100 kroner for eksempel, og så længe en større portion af danskerne benytter 2G-only håndsæt i stedet for at bruge nogle, der benytter 2G/3G/4G, så går der længere tid, før vi som operatør kan udfase disse teknologier og anvende frekvenserne endnu mere effektivt.,« lyder det fra Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak.

Venter med at udrulle avanceret netværk

Telenor har dog har udrullet LTA-Advanced i sine netværk. Men selskabet venter med LTA-Advanced Pro.

Fordi ligesom andre teleoperatører, ing.dk har været i kontakt med, mærker Telenor misforholdet mellem operatørernes hurtigere og hurtigere netværk kontra mobilproducenternes præference for at indbygge modemmer, der ikke reflekterer den hastige udvikling på mobilmasterne.

»De produkter, som de forskellige telefonfirmaer tilbyder, har efterhånden en meget stor diversitet – og det er en diversitet, som er støt stigende. Det kan derfor være en udfordring at time og beslutte investeringer, når det eksempelvis ikke er alle telefonmodeller, som supporterer alle de frekvensbånd, vi kan udrulle LTE på«, siger Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak.

Nogenlunde samme budskab finder man også hos analysebureauet ABI Research.

»Operatørerne bliver nødt til at skubbe på hos håndsæt-OEM'erne for at øge udbredelsen af mere sofistikerede modemmer,« siger Malik Saadi, ledende direktør hos ABI Research.

ABI Research vurderer, at hvis mobilmodemmerne fortsætter med at halse efter, så vil efterslæbet få en negativ indflydelse på netværksperformance og -funktioner og forringe værdien af de mange milliarder, operatørerne fortætter med at investere i at forbedre deres netværk.

Telenor er til dels enig.

Ansvar hos kunder og producenter

»Det er klart, at tilgængeligheden af terminaler, der understøtter nye features, spiller ind på, hvornår vi vælger at udrulle disse features. Hvis ikke der er en signifikant del af modemmer, der f.eks. supporterer 5G, vil dette selvfølgelig påvirke villigheden til at investere. Vi mener dog, at det ikke kun ved OEM’erne(mobiltelefonproducenterne og deres leverandører, red.), at ansvaret ligger,« siger Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak, og fremhæver salget af 2G-only mobiltelefoner.

Ingeniøren har derfor forholdt Telenor et forslag: Om det i så fald kunne være en mulighed at lokke kunder ind ved at give tilskud til mobilkunder, som så kan opgradere deres mobiltelefoner til modeller med mulighed for LTE-Advanced?

Sådan en forretningsmodel vil Telenor dog ikke kommentere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har netop købt den første knap tlf I 5år og er glad. Endelig er der ordentlig signal på tlf og den kan holde battery indtil jeg skal bruge den til at ringe. "Opperatørerne bliver nød til at skubbe på hos håndsæt OEM" -Hvad?? Hvis der er stigende ønske efter de enkle telefoner så lyder det da som et selvmål at prøve at aflive dem. Opperatørerne er nødt til at holde fingeren på pulsen efter hvad der er brug for, ikke for at presse på så et af deres indkomst områder forsvinder.

 • 26
 • 1

Vor herre bevares for en gang fis at pålægge kunderne ansvaret.

Det kunne jo tænkes at kunderne (ja selv om I ikke kan lide dem kære telefanter, så er det faktisk jeres kunder!) ikke alle sammen har lyst til at rende rundt med en kæmpe klods der dårligt er plads til i en lomme.

Så måske I kære telefanter hellere skulle prøve at skubbe på fabrikanterne for at levere nogle telefoner der opfylder de krav en række af kunderne gerne vil se opfyldt - mao. hvis det er et problem at de simple telefoner kun er 2G, ja så få fabrikanterne til at lave telefoner der bruger 3G nettet, men uden at være kæmpestore og fyldt til randen med bras!

 • 28
 • 0

få fabrikanterne til at lave telefoner der bruger 3G nettet, men uden at være kæmpestore og fyldt til randen med bras

Arh ja, men ser du telesleskaberne ønsker at du har en telefon der kæmpestore og fyldt til randen med bras. At du siger tillykke med fødselsdagen til moster Anna og sender en SMS om at du er 10 min senere hjemme, det skaber jo ikke den store teletrafik. Nej du skal bruger browser og apps og tager billeder og videoer der oploades til skyen, så du kan komme til at betale for et ordentligt godt stort teleforbrug.

 • 13
 • 3

Tror vist der er noget du har misforstået. Eller også læser vi ikke den samme artikel.

For det første er der ikke stigende ønske om enkelte telefoner. Artiklen peger blot på at disse stadig er populærer.

For det andet, så skrives der jo også i artikelen at producenterne af disse telefonmodems skal se at oppe sig. Hvis et telefonmodem er 2G/3G så behøver Telenor, Telia, TDC og 3 ikke at understøtte 2G da sådan en telefon i så fald bare vil benytte sig af 3G-netværket. Imidlertid er det sådan at de telefoner som nævnes i artikelen er 2G-only hvilket forhindre netværksoperatørenen at udfase 2G netværket.

Jeg synes ikke det er fair at en stor del af befolkningen med 3G, 4G, LTE og LTE-advance telefoner skal forhindres i at få fuld glæde af deres telefon, blot fordi en mindre gruppe vælger at spare 50-100kr (hvis beløbet da overhovedet er så stort) på en 2G-only fremfor en 2G/3G telefon.

 • 3
 • 25

Jeg synes ikke det er fair at en stor del af befolkningen med 3G, 4G, LTE og LTE-advance telefoner skal forhindres i at få fuld glæde af deres telefon, blot fordi en mindre gruppe vælger at spare 50-100kr (hvis beløbet da overhovedet er så stort) på en 2G-only fremfor en 2G/3G telefon.

Der findes en enkel løsning på problemet. Teleselskaberne melder blot ud, at 2G/3G lukket med udgangen af 2021. wupti - og så er der ingen, der kan sælge 2G/3G only telefoner længere uden at fortælle forbrugerne at deres telefoner er teknisk forældet.

Det er hønen og ægget...

 • 3
 • 15

2G-only fremfor en 2G/3G telefon.

Hvorfor skulle jeg købe en 2G/3G telefon, når en 2G telefon kan køre meget længere på en opladning? Det jeg har brug for, er en telefon, der ikke skal oplades i tide og utide, og disse billige telefoner kan også i praksis køre en uge uden at blive ladet. Hvis telefonselskaberne skulle gøre noget, skulle det være at få producenterne til at lave billige 3G telefoner, som også i praksis kan virke en uge uden at blive ladet.

 • 29
 • 0

klart de billige telefoner er populære... hvem har råd til at stikke ungerne en iphone som de så taber eller bliver stjålet? så er det da immervæk billigere med en 200 kr fon, som kan det bassale, ringe op, sende sms og måske osse ta billeder... bruger selv en nokia 1208 og den kan det jeg skal bruge den til, og er heller ikke abonnent hos Telenor. De der har behov for 20G netværk, kan vel bare være abonnenter hos dem der udbyder det... ældre medborgere er da sikkert osse tilfredse med den type billig mobil ( min mor er..) og sålænge man er bundet til at ha enten windows eller en mac pc for at vedligeholde ens smartphone så skal jeg ikke ha nogen- men det er en anden sag.

 • 13
 • 2

Hvad med alle de mange hundred tusinde GSM systemer som kun bruger 2G SMS osv. Så vidt jeg er orienteret sidder der over 1 Million SIM kort i sådanne enheder. Pumpealarmer, varmestyringer osv. De vil jo sidder der I mange år fremover, så 2G netværket kan jo ikke nedlægges de næste 10-15 år

 • 26
 • 0

Hvad med alle GSM alarmer, styringer osv. alt M2M bruger jo stort set kun 2G nettet på 900/1800 MHz. Så alle kloakpumpe alarmer osv. skal udskiftes, ikke så få

 • 10
 • 0

Hvad med at lægge pres på producenterne for at få ordenlige antenner i telefonerne. Så behøver man ikke at stille så mange master op.

Som en overgang, indtil dette får effekt, så kunne man jo stoppe markedsføringen af de mest ringe telefoner. Dermed kan kunderne også yde et bidrag.

 • 6
 • 1

Hvad med alle GSM alarmer, styringer osv. alt M2M bruger jo stort set kun 2G nettet på 900/1800 MHz. Så alle kloakpumpe alarmer osv. skal udskiftes, ikke så få

Der er pt. to 2G GSM netværk i Danmark; TDC og TT-netværket. Det kan sagtens tænkes - afhængig af den kommende 900 MHz auktion - at teleselskaberne lavede en indbyrdes roamingaftale.

TT-netværket har mulighed for at afsætte 5 MHz på 1800 MHz til 2G uden at det gør ret meget udover 4G LTE.

Jeg kunne sagtens forestille mig, at det f.eks. kun er TT-netværket, som i fremtiden driver et landsdækkende GSM netværk. Men det afhænger helt og holdendt af udfaldet af den kommende 900 MHz auktion.

(Jeg ønsker personligt 2/23G hen hvor peberet gror, og jo før de lukker 2G/3G jo bedre...)

 • 1
 • 14

Så du mener at det er ok at tvinger over 1 Million brugere til at skifte udstyr ? Incl. montering osv. er det jo snildt 3-4000 Kr. per enhed. 3 Milliard kroner er vel også penge !!

 • 16
 • 1

Så du mener at det er ok at tvinger over 1 Million brugere til at skifte udstyr ? Incl. montering osv. er det jo snildt 3-4000 Kr. per enhed. 3 Milliard kroner er vel også penge !!

Jeg regner med, at det er mit indlæg du kommentarer på Karsten (brug venligst citat funktionen).

I en dansk kontekst, så kan det ikke gå hurtigt nok med at få udfaset både 2G og 3G. Man kan nok ikke lade 2G dø helt med det samme - netop pga. delen med M2M udstyr - men så kan man i det mindste begrænse brugen til M2M enheder.

Det kan gøres med 3 simple trin; 1. Man simpelthen lukker for adgangen til 2G netværket på alle almindelige abonnementer og kræver at man opretter særskilte M2M abonnementer (hvilket allerede sker til større erhvervskunder). 2. Dernæst lukker man det ene af de to danske 2G netværk, og bruger så få frekvenser som muligt til 2G. I praksis kan man nok nøjes med 5 MHz på 900 MHz frekvensbåndet og 5 MHz på 1800 MHz. 3. Man annoncerer en endelig lukning af 2G netværket omkring år 2025, hvilket betyder, at der er en lang overgangsperiode, hvor udstyret kan skiftes til 4G og/eller 5G M2M udstyr.

3G er en lidt anden diskussion, men når vi kommer til 2021, så er det nok også slut med 3G.

 • 3
 • 17

Deres problem er, at de tjener for få penge på 2G, men i og med at de har købt en koncession har de også forpligtet sig til at holde et sådant net kørende. Men klart nok, de har da meget større interesse i at sælge dyre high-speed datapakker i stedet, så hvis man på en eller anden måde kan komme af med 2G er det rart for bundlinien. Men det er altså ikke forbrugernes skyld, det er Telenor selv der har skrevet under på koncessionsvilkårene. Shit happens.

Bent.

 • 13
 • 1

For det første er der ikke stigende ønske om enkelte telefoner. Artiklen peger blot på at disse stadig er populærer.

Jeg oplever netop at folk ønsker enklere telefoner. Der er 2 grupper. Folk det vil kunne alt, og dem der bare vil have en telefon. Smartphones har så mange ting som man alligevel ikke bruger, og netop derfor er "friheden" ved en telefon, der blot er en telefon rar. Jeg brugte min arbejdstelefon til alt muligt i bussen, men nu ligger den på arbejdet. Man kan fange mig på min egen telefon. Og jeg kan sidde i bussen i mine egne tanker uden at være fristet til det ene og det andet.

Der er folk der har brug for at være på hele tiden, og folk der vil slappe af. Den sidste gruppe er voksende, og derfor vil de også have enkelere telefoner.

 • 14
 • 1

F.eks. Sony Xperia Z3 har en ultra stamina-tilstand hvor kun opkald- og beskedfunktion virker, og batterilevetiden så er op til 2 uger.

Måske. Men hvis jeg kun vil have opkald og beskedfunktion, hvorfor skulle jeg så betale flere tusinde kroner for en Xperia, som også er større og tungere?

Den slags sparefunktion er nyttige når der 5 procent tilbage på batteriet og der er langt til en oplader. Men i praksis giver det ikke to ugers batterilevetid.

Med en billig telefon til 198 kr kan man tage forretnignsrejse, ferie eller fisketur uden at pakke opladeren. Det ville man ikke gøre med en Xperia.

En anden fordel er, at hvis man taber en smartphone på noget hårdt, så kan man nemt smadre glasset uanset hvor hårdt det måtte være.

En billig telefon kan holde til det mest utrolige og selv hvis den alligevel går i stykker, så har man kun mistet 200 kr.

 • 12
 • 0

2G rækker længere end 3G. Det skyldes at 3G er begrænset til at sende med 1 watt mens 2G kan sende med 2 watt. 2G og 3G er også opbygget forskelligt rent radiomæssigt hvilket betyder at 2G rækker markant længere end 3G.

4G har ikke de samme dumme begrænsninger som 3G, og man kan derfor sagtens erstatte både 2G og 3G med 4G. De gør de allerede i stor stil i USA.

Hvis teleselskaberne i morgen finder på at lukke ned for 2G/3G, så er omkring halvdelen af telefonerne (Jeg anslår omkring på 40%, men tallet stiger dagligt) kunne bruge benytte VoLTE. Antallet af telefoner der kan bruges helt uden 2G/3G stiger altså, og det er udelukkende et spørgsmål om tid før 2G/3G kan droppes helt på hovedparten af telefonerne.

 • 1
 • 6

Det er morsomt at se, hvordan diskussionen deler vandene.

Det er for det første dem, som køber Telenors "red herring" om, at 2G brugere blokerer for udviklingen, hvilket er løgn. Men disse personer vil gøre alt for at få deres "narko", som er uendelig båndbredde til Youtube, spil osv.

Og så er der dem, der ønsker en mobiltelfon til en billig penge og lang akkulevetid. Det er dem Telenor vil af med, for der er ingen penge at tjene.

Som jeg skrev før, Telenor har købt offentligt spektrum og må leve op til deres forpligtelser.

 • 10
 • 1

.... såkaldte smartphones, der aldeles uanvendelige som brugbare telefoner i min opfattelse. Hvis man bruger dem som telefoner, skal man vide i forvejen hvor langt væk man kan tillade sig at være fra en stikkontakt. Min iPhone går død på fire timer, hvis den er tilsluttet et netværk. Min LG er heller ikke meget bedre og Min HTC er en del bedre hvis man lader den ligge på skrivebordet, men den er forsynet med knapper der tænder telefonen i lommen og så er festen forbi på et par timers tid. Så koster koster det mindst 500 kr.at tabe dem.

De blive så brugt til det som de er rigtigt gode til.

LG-en er mit vækkeur og når den ikke har et SIM kort, kan den holde i en uge og fordi den kan kapere et 32 GB micro SD kort kan der være en masse billeder på den, som er let at lægge ind fra en PC.

HTC-en er også et godt fotoalbum og er et rimeligt foto apparat, der ligesom LG-en kan klare et 32 GB Micro SD og man kan skifte batteri lige som man kan på LG-en.

iPhonen har det bedste kamera, men man kan ikke udvide hukommelsen på 16 GB, den bruger for meget strøm, har en elendig modtager og så har de evindelige opdateringer gjort, at den vil blive givet til en i familien der har lyst til eje sådant apparat.

Jeg har ligesom flere andre erkendt, at en telefon skal være god til at være telefon, med en batterilevetid der kan klare mere end en uge og med 10 timers taletid som er let at betjene og som intet fylder.

En sådan telefon er Nokia 130. Den har en god modtagelse. Den er let at aktivere( Man skal ikke stå og gnide på skærmen) Den kan tale højt, så den kan høres i støjende omgivelser. Den fylder ikke ret meget, men kan det samme som de tre ovennævnte. Dog er kameraet ikke noget at skrive hjem om, men det kan da bruges. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har tabt den, men det generer den åbenbart ikke. Man kan skifte batteriet, men jeg tror at man bliver gladere for at købe sig en ny telefon , da den kun koster 230 kr. på nettet når batteriet dør. Man kan altså få to telefoner for den samme pris som en glasreparation koster på de andre.

 • 9
 • 0

Måske. Men hvis jeg kun vil have opkald og beskedfunktion, hvorfor skulle jeg så betale flere tusinde kroner for en Xperia, som også er større og tungere?

Nu er det faktisk en mulighed , som er på alle Xperia-modeller. Følgende 'programmer' understøttes: (telefonen skal 'genstartes' når man afslutter tilstanden) telefon kontakter meddelelser kamera album (billedvisning) kalender alarm og ur lommeregner FM-radio

 • 1
 • 1

Ja, ja, ja, men hvis Telenor har de ønsker, så må de lægge pres på producenterne for at få dem til at producere nogle no-nonsens low-cost 4G telefoner, i stedet for at whine op om at "det er forbrugernes ansvar"!

En smule realisme er vel også på sin plads. Selv hvis teleselskab X kræver et eller andet af producent Y, så er det stadigvæk forbrugerne, som bestemmer i sidste ende. Teleselskaberne sælger selv en del telefoner, men slet ikke alle de telefoner, der bliver solgt på markedet.

Hvis man kigger på de sidste tre års salg af mobiltelefoner fra teleselskaberne så finder man ganske få 2G modeller og efterhånden er rene 3G modeller næsten heller ikke at finde længere.

Men hvad hjælper det, når mange andre udover teleselskaberne selv sælger telefoner?

Det er helt fair at have den opfattelse, at 'telefanterne' bare lige skal bedre producenterne gøre et eller andet, men sådan fungerer virkeligheden ikke.

Bent Andersen skrev noget om teleselskaberne har købt offentligt spektrum, og at de derfor må leve op til deres forpligtelser. Det gør alle teleselskaberne også. Det er ikke forpligtelserne, som står i vejen, det er primært forbrugernes enheder, som sætter begrænsingerne.

Reelt set er der ikke så meget teleselskaberne kan gøre ved deres situation udover at komme ud af busken og melde ud, hvornår 2G og 3G netværkene lukker....

"Telenor kan finde ud af det i Norge," rungede det på klingende norsk i det fjerne....

 • 0
 • 4

ja, og tyverialarmer, eltavlealarmer, GPS systemer osv osv. Jeg overvejer lige nu at købe et 2G GPS system og har forsøgt at undersøge tidshorisonten for 2G men ingen har kunnet svare. Hvem bestemmer sådan noget?

 • 3
 • 0

Måske fordi du har muligheden for at slå sparefunktionen fra igen. Evt. kun kortvarigt. For så at have alle smartphonens funktioner til rådighed. - Xperia Z3 fås i en Compact udgave! :-)

En Z3 koster 3K - et beløb, som for mig er helt tosset at betale for et stykke legetøj, der kun er en middelmådig telefon. Har lige nu en fin SE Elm, som har 5MP kamera, med autofokus og blitz. Lille handy størrelse og god batterilevetid - forresten også 3G, så den er ikke engang i målgruppen. Desuden har mange, dem bare liggende i skuffen - den sidste fik jeg foræret, da min nuværende er ved at være slidt ned efter 3års intensivt brug - og var købt brugt.

 • 3
 • 1

Bent Andersen skrev noget om teleselskaberne har købt offentligt spektrum, og at de derfor må leve op til deres forpligtelser. Det gør alle teleselskaberne også. Det er ikke forpligtelserne, som står i vejen, det er primært forbrugernes enheder, som sætter begrænsingerne.

Den må du forklare nærmere. Det står Telenor 100% frit at tilbyde uendelig hastighed og kapacitet. Min billige Samsung til 200 kr. kan ikke ændre en brik ved det. Forklar venligst hvordan "forbrugernes enheder" kan begrænse Telenors net.

På forhånd Tak.

 • 2
 • 0

Hej

Så lang tid at de forskellige telefon fabrikanter ikke sætter en antenne i deres såkaldte smartphones vil vores montører jagte gamle Nokia mobile.

De er de eneste der dur som skibsmontører, og heldigvis kan de nemt skaffes på Ebay.

Vi dog fundet CAT B15Q som en mulig afløser, men den når ikke de gamle til andet en sokkeholderen. For fanden der er en god modtager/antenne i de gamle Nokia mobiler.

Benny

 • 3
 • 0

Jeg syntes ret hurtigt denne tråd blev en debat omkring hvor forfærdeligt det er at vi i dag har smartphones, frem for telefoner med knapper?

...der kommer en lang række argumenter frem her, fra forskellige personer, som jeg ærlig talt ikke har meget til overs for:

Smartphones er fyldt med alt muligt bras vi ikke skal bruge: Hvis det virkelig er situationen, vil jeg gerne høre den generelle meningen om f.eks. biler, fjernsyn, køkkenudstyr, computere? Lader man være med at købe en ny bil, blot fordi dens indbyggede computer har en masse smarte features, eller fordi aircondition, ABS, ESP eller servostyring er noget nymodens pjat, som blot stjæler kapacitet og effekt fra motoren? Eller fravælger man det nye TV, fordi det er et SmartTV som har adgang til internettet, og kan tage Netflix eller HBO direkte? Eller hvad med det nye komfur, med deres smarte touch knapper og induktionskogeplader?

Jeg mener absolut ikke det er et argument imod smartphones at de kan en masse ting, heller ikke selvom man ikke kan finde ud af at bruge dem.

Når det kommer til batteriforbruget, så er det på alle smartphones ganske muligt (og tilsvarende nemt) at slå, bluetooth, wifi, og dataroaming helt fra! dvs. du har degraderet din telefon til kun at kunne ringe og sende sms'er. ...men, man bebeholder stadigvæk mange andre funktioner, som f.eks. kalender, kamera, notater og alle mulige andre app's som ikke kræver internetforbindelse. Alternativt kan man på langt de fleste smartphones også fortælle telefonen hvilket datanetværk den må bruge (Jeg kan f.eks. bede min iPhone5 om kun at benytte 2G netværk), så det er ganske muligt at tvinge den på f.eks. et 3G netværk, og så stadig bibeholde funktioner som e-mail.

Og så har jeg læst et par steder; at man ikke bryder sig om den her moderne kultur, hvor man altid skal være "på"... Jeg bliver lige hurtigt nød til at spørge: er man alkoholiker fordi man altid har adgang til alkohol? Jeg vil vove den påstand at der altid kan findes enten øl eller vin i de fleste danskeres hjem, men på én eller anden måde formår vi; ikke at drikke det hele! Er det mon ikke muligt at gøre det sammen med en Smartphone? altså, eje en, men ikke at kigge på den altid?

 • 2
 • 9

Lader man være med at købe en ny bil, blot fordi dens indbyggede computer har en masse smarte features, eller fordi aircondition, ABS, ESP eller servostyring er noget nymodens pjat, som blot stjæler kapacitet og effekt fra motoren?

Nej, men man kunne godt blive lidt knotten hvis ens behov og budget kun er til en Aygo, og vejdirektoratet så beslutter sig for at fra i morgen kan man kun benytte Teslaer på det danske vejnet!

 • 4
 • 2

Den må du forklare nærmere. Det står Telenor 100% frit at tilbyde uendelig hastighed og kapacitet. Min billige Samsung til 200 kr. kan ikke ændre en brik ved det. Forklar venligst hvordan "forbrugernes enheder" kan begrænse Telenors net.

På forhånd Tak.

Det skal forstås på den måde, at Telenor har mulighed for at refarme 900 og 1800 MHz frekvensbåndet til 3G eller 4G. Men så længe mange forbrugere forsætter på 2G, så kan man ikke refarme til 3G/4G.

 • 1
 • 0

Nej, men man kunne godt blive lidt knotten hvis ens behov og budget kun er til en Aygo, og vejdirektoratet så beslutter sig for at fra i morgen kan man kun benytte Teslaer på det danske vejnet!

Men det er der da heller ikke nogen som lægger op til. Jeg kan da på sin vis godt følge teleudbyderne i at de hellere vil sælge de produkter som de tjener flest penge på, men de ved jo også godt at det vil være en enormt selvmål at miste en stor del af deres kunder ved ikke at levere 2G mere. forretning er nu engang forretning.

Og fred være med at ens behov og budget er til en Aygo (jeg kører selv i en lille i20 af samme årsag), men det er ikke ensbetydende med at jeg syntes store biler er noget ubrugeligt skrammel. ...jeg syntes blot mange af de ovenstående argumenter virker, om noget, meget malplacerede.

 • 2
 • 5

Men det er der da heller ikke nogen som lægger op til. Jeg kan da på sin vis godt følge teleudbyderne i at de hellere vil sælge de produkter som de tjener flest penge på, men de ved jo også godt at det vil være en enormt selvmål at miste en stor del af deres kunder ved ikke at levere 2G mere. forretning er nu engang forretning.

Men vil de miste penge, hvis de smed alle 2G kunderne ud i morgen? Sagen er, at det er væsentligt billigere at drive et rent 4G netværk sammenlignet med netværk, der skal levere både 2G/3G og 4G på samme tid.

Rent økonomisk kan det sikkert godt betale sig, at lukke ned for både 2G og 3G, hvis det ikke var for konkurrencen. Og så er det også et samfundshensyn.

 • 2
 • 1

Bemærkede du overskriften Hansjørgen !

"Telenor: Billige mobiler står i vejen for bedre netværk"

En telefon er et værktøj og det har vist sig at de billige opfylder fuldt ud det almindelige behov og lidt til, hvorfor skulle man så give 10-20 gange beløbet for et apparat der ikke kan ret meget mere og som en ren Tamagotchi skal mades hver fjerde time.

De er bedre til at modtage i hele landet. De har de systemer, som du mener at kunne opfylde dit behov som kalender, kamera, notater og alle mulige andre app's som ikke kræver internetforbindelse. Må jeg lige gøre opmærksom på at min telefon (Nokia 222) har netforbindelse!

Tilmed er de langt mere brugervenlige, fylder mindre, er drønsolide og tåler store knubs og så er batteri tiden betragteligt længere.

At disse små vidundere skulle stå ivejen for et bedre netværk er tåbesnak.

Smartphones derimod, er livsfarligt legetøj, når de anvendes i trafikken, som de gør det i dag. Især cyklister med ørepropper i ørene, den ene hånd på styret og iPhonen i den anden samt øjnene stift rettet på legetøjet. De helt uden kontakt til den omgivende verden......højresvingsulykker!

 • 3
 • 2

Blandt andet fordi de ikke går i stykker men bare virker - så man ikke hele tiden er nødt til at købe nye

Og vel også fordi de sælges fra andre kilder som Bilka og Elsjokofanten, når nu telefanterne bevidst har valgt ikke at have dem på hylderne.

Så igen telefanter - find en leverandør som vil lave en basistelefon til en basispris, hvor 2G transmitteren er udskiftet med en 4G transmitter, men uden der ellers er gået inflation i tingeltangel.

Min gamle Ericcson kunne efterhånden ikke mere (deres ladestik er fuldstændig håbløst, så benene knækker hvor det er loddet på printet), så jeg var nødsaget til at finde mig en ny telefon - og et absolut kriterium er at den intet må fylde i min lomme.

Basalt set har jeg behov for at ringe og sende beskeder, hvis jeg skal browse mener jeg at en tablet er klart bedre til det formål, og så var der et ønske der ikke kan opfyldes med en feature phone, nemlig at kunne lave WiFi deling (så jeg kan bruge min telefon som "modem" for min tablet).

Jeg endte med at få fat i en Posh Micro X S240 - den er latterligt lille (læs: præcis den størrelse jeg gerne vil have) og tilgodeser de behov jeg har.

Jeg må så leve med at den skal lades op hver nat, og at den er fyldt med skrammel jeg ikke har brug for, så når der er nogen der laver en 4G feature phone med WiFi, ikke baseret på et vi-følger-dit-liv OS, så er jeg da liebhaver.

 • 0
 • 1

har vist sig at de billige opfylder fuldt ud det almindelige behov og lidt til

det er meget muligt du syntes de dækker dine behov, men der ser ikke ud til alm. befolkning er enige. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best...)

Prøv at se hvad der sker i 2008... Apple lancerer (om man kan lide dem eller ej) den første funktionelle Smartphone, som stryger ind på første pladsen som mest solgte telefon det år.

Og hvis du ellers kigger på årene fremefter 2009-xxxx finder du ikke en eneste "traditionel" telefon længere. (det gælder også for producenter som Nokia & Motorola)

Selvfølgelig har en Nokia 222 kalender, kamera og notat-funktion (det havde min gamle 3310 også) men kan man bruge dem til noget, når kalenderen er i et format du ikke kan bruge andre steder, kameraet der max er 2MP leverer ikke billeder du kan bruge til noget bagefter, og en notatfunktion hvor du bogstav for bogstav skal trykke dine beskeder ind.

Hvis ikke min kalender kan snakke sammen med f.eks. min firma eller privatkalender, kan jeg ikke bruge den til noget. (hvad nytter det at jeg skriver det i den ene kalender, hvis jeg så bare skal gå og huske på hvor jeg har skrevet det) Og mine notater fra telefonen, som jeg bruger meget i mit arbejde, skal også bare ligge tilgængeligt når jeg logger på computeren. (ellers kunne jeg ligeså godt have skrevet dem på et stykke papir). ...og billeder, hvad enten de er taget privat, eller i forbindelse med jobbet, er de jo ikke meget værd på en computer skærm, hvis opløsningen er tiltænkt et 2-3" display.

Min telefon er lige så meget en værktøj for mig, som din er for dig... vi bruger den nok bare på meget forskellige måde.

 • 3
 • 2

Så igen telefanter - find en leverandør som vil lave en basistelefon til en basispris, hvor 2G transmitteren er udskiftet med en 4G transmitter, men uden der ellers er gået inflation i tingeltangel.

Lad mig lige opsummere denne tråd;

Så hvis det omtalte teleselskab ringer til Huawei og får dem til at producere en billig 4G telefon, så lover du højt og helligt, at alle 2G kunderne afleverer deres gamle Nokia telefoner på genbrugsstationen og derefter stormer ind i den nærmeste 'telefant' butik og smider 400 kroner på bordet for det nye vidunder?

Altså sådan et vidunder, der udelukkende kører VoLTE via 4G-nettet, og som har en lille 2,2" monokrom skærm, rigtige fysiske taster, har indbygget kaldender, påmindelser, FM-radio samt en standbytid på 10 dage samt mulighed for tilkobling af ekstern antenne for optimal modtageforhold.

Hvis en sådan telefon kom på markedet i dag, så kunne teleselskaberne altså godt tillade sig at lukke både 2G og 3G nettene ned i morgen?

 • 2
 • 2

ja, og tyverialarmer, eltavlealarmer, GPS systemer osv osv. Jeg overvejer lige nu at købe et 2G GPS system og har forsøgt at undersøge tidshorisonten for 2G men ingen har kunnet svare. Hvem bestemmer sådan noget?

Det gør de selskaber, som har licensen til et frekvensområde. Oversat til dansk: Det bestemmer teleselskaberne.

Alle nye licenser er teknologineutrale, så det er op til teleselskaberne at bestemme, hvornår de dropper teknologien.

Følgende står for egen regning; Du skal ikke forvente, at GSM nettet kører til længere end 2019 - personligt tror jeg stadigvæk på GSM indtil år 2025. 3G nettet er død og begravet efter år 2021 med mindre himlen falder ned.

Hvis du i dag går ud og køber en ny mobiltelefon, så sørg for at den kan modtage 4G (FD-LTE), som absolut minimum på 700/800/900/1800/2100/2600 MHz og det skal helst være en model, som har mulighed for Voice over LTE (spørg sælgeren eller gå efter en iPhone 5S eller nyere / Samsung S7).

 • 0
 • 1

højresvingsulykker

Om end jeg forstår hvad der generelt menes i indlægget, så skal der aldrig findes nogen undskyldning for dem, som kører frem og drejer til højre hen over en cyklist, som har placeret sig korrekt i trafikken. Der har i årevis været spejle, og kameraer, som kan dække den såkaldte blinde vinkel.

 • 1
 • 5

En Z3 koster 3K - et beløb, som for mig er helt tosset at betale for et stykke legetøj, der kun er en middelmådig telefon

Det er jo en holdning det står dig frit at have, Thorbjørn. :-)

Jeg er nu mægtig tilfreds med min. Den, nu godt, 2 år gamle tlf. kan alt det som er hypet omkring den spritnye iPhone 7, og mere til. Bl.a. vandtæt, stereohøjttalere, ekstra hukommelse op til 128 GB, 4k video m.m. Den har langt længere batterilevetid og bedre kamera (20,7 MP) - Desuden er kameraet klar på ca. et sekund, uden at skulle låse op, eller noget. Jeg gav forresten 2.600,- for min. Det er en helt OK pris.

http://mobilsiden.mobi/anmeldelser/sony-xp...

 • 0
 • 0

Jeg kan sagtens se ideen i at købe en 2G telefon, som så mange har nævnt før, så er det kun 1-200 Kr. man mister hvis man taber den. På samme måde ville det kun være 200 Kr. man mister hvis 2G nettet pludseligt lukkes. Derfor vil det stadigt give mening at købe en 2G only telefon i 2019, selvom nettet måske udmeldes til udfasning i 2021.

Jeg tror dog også at en indsnævring af 2G vil være en realistisk mulighed. Ikke mindst fordi der er så meget specialudstyr, som bruger 2G. Her er det altså ikke bare en ny telefon men måske en hel ny alarm, til flere tusinde kroner, plus montering.

 • En mobiltelefon med mulighed for 2 carrier aggregation indbygget i sit chipsæt i modemmet kan bruge to frekvensbånd på samme tid og opnå en hastighed op på 300 megabit i sekundet.
 • Ved 3 carrier aggregation kan en mobiltelefon udnytte tre frekvensbånd. Hastigheden kommer op på 450 megabit i sekundet. Men de fleste af de solgte mobiltelefoner i Danmark i dag kan kun sammenlægge to frekvensbånd.

Det der er der altså ingen som har brug for i en smartphone. Det man har brug for er en fornuftig datadækning.

4G har ikke de samme dumme begrænsninger som 3G, og man kan derfor sagtens erstatte både 2G og 3G med 4G. De gør de allerede i stor stil i USA.

Den udbygning af telenettet der sker i dag, er udelukkende med 4G celler, de understøtter ikke 3G. Derfor, hvis man vil have en god data dækning, så skal man mindst have 4G/LTE i telefonen.

Det er heller ikke 3G man skal satse på hvis man skal have en ny billig mobil, 3G skal også dø. Måske endda før 2G.

Det skal forstås på den måde, at Telenor har mulighed for at refarme 900 og 1800 MHz frekvensbåndet til 3G eller 4G. Men så længe mange forbrugere forsætter på 2G, så kan man ikke refarme til 3G/4G.

Det er nærmere her skoen trykker. Det er jo klart at kan man refarme 2G frekvenser til 4G, så behøver man ikke smide så mange penge på bordet til at købe nye licenser.

 • 1
 • 0

Hvis du i dag går ud og køber en ny mobiltelefon, så sørg for at den kan modtage 4G (FD-LTE), som absolut minimum på 700/800/900/1800/2100/2600 MHz og det skal helst være en model, som har mulighed for Voice over LTE (spørg sælgeren eller gå efter en iPhone 5S eller nyere / Samsung S7).

Jeg vil hævde at langt de færreste aner hvorvidt deres telefon kører på 2/3/4G eller andre bogstaver. Det er helt andre parametre de vælger ud fra. Når mine kolleger, som i vid udstrækning endda er teknikere, har fået en ny mobil har de aldrig nævnt dette forhold. Sandt at sige aner jeg faktisk ikke hvad min egen Sony Xperia L er i stand til. I anledning af denne tråd googlede jeg specifikationer, men det lykkedes mig ikke at finde "nogen G" spec. Med andre ord, - folk vil have performance og er ellers græsk/katolsk indifferent m.h.t. teknikken bag.

 • 2
 • 0

Jeg vil hævde at langt de færreste aner hvorvidt deres telefon kører på 2/3/4G eller andre bogstaver. Det er helt andre parametre de vælger ud fra. Når mine kolleger, som i vid udstrækning endda er teknikere, har fået en ny mobil har de aldrig nævnt dette forhold. Sandt at sige aner jeg faktisk ikke hvad min egen Sony Xperia L er i stand til. I anledning af denne tråd googlede jeg specifikationer, men det lykkedes mig ikke at finde "nogen G" spec. Med andre ord, - folk vil have performance og er ellers græsk/katolsk indifferent m.h.t. teknikken bag.

Det er, fordi de kalder det UMTS under specifikationerne... som er 3G. Din telefon understøtter 2G og 3G.

Men du har fat i noget af det rigtige. Folk er nemlig ligeglade, hvilket sådan set også er det problem, som artiklen drejer sig om. Folks ligegyldighed giver teleselskaberne nogle udfordringer.

På sin vis, så er det diskussionen om benzin og diesel. Folk er ligeglade om deres bil kører på 95 blyfri eller diesel hvis blot den er billig i drift, og kører langt på literen. Men for miljøet og statskassen er der forskel...

 • 1
 • 1

Jeg synes ikke det er fair at en stor del af befolkningen med 3G, 4G, LTE og LTE-advance telefoner skal forhindres i at få fuld glæde af deres telefon, blot fordi en mindre gruppe vælger at spare 50-100kr (hvis beløbet da overhovedet er så stort) på en 2G-only fremfor en 2G/3G telefon.

Fair eller ikke?

Jeg har stadigvæk en telefon i lommen. Ikke en computer.

Hvis det var muligt at få en smartphone i en fornuftig størrelse, havde jeg måske skiftet, men jeg goder ikke rende rundt med en table i lommen.

Når jeg af og til bliver prejet af en telefonsælger i Bilka, får han muligheden for at finde en lille telefon. Det er endnu ikke lykkede at finde noget den bare tilnærmelsesvis kommer ned i størrelsen af min Sony Ericsson W760 som jeg i forvejen er irriteret over størrelsen på.

Så Nej. NUtidens smartphone-udbud har ikke den store chance for at finde vej til min lomme pga størrelsen.

/Henning

 • 3
 • 1

Det skal forstås på den måde, at Telenor har mulighed for at refarme 900 og 1800 MHz frekvensbåndet til 3G eller 4G. Men så længe mange forbrugere forsætter på 2G, så kan man ikke refarme til 3G/4G.

Det er nærmere her skoen trykker. Det er jo klart at kan man refarme 2G frekvenser til 4G, så behøver man ikke smide så mange penge på bordet til at købe nye licenser.

Nu mister Telia, Telenor og TDC helt licensen til alle deres 900 MHz frekvenser i - efter hukommelsen - 2019. Der er intet, der tilsikre at disse tre selskaber kan tilbyde GSM900 dækning derefter udover et auktionsbud i 500 mio klassen fra hvert selskab.

Det er ret tvivlsomt, at selskaberne kan finde økonomi i at genkøbe bl.a. 900 MHz båndet til fortsat 2G drift. Der kan udskiftes mange mobiltelefoner og automatisk målestationer for 1000-1500 mio kr.

Man kunne måske tænke sig at et smalt frekvensbånd i 900 Mhz området blev fortsat til GSM900 trafik i en vis periode, men det vil fortsat være afgørende, at der ikke skal afvikles ret meget trafik og den begrænsede kapacitet.

Lars :)

 • 0
 • 0

Men ja - skal man have den bedste mobildækning så skal man gå efter en 4G telefon.

Hm....

Nu kører tale jo ikke VoLTE endnu. Men mange steder er LTE dækningen slet ikke god nok ifht. f.eks. 2G. Så er man jo på den, hvis man vil tale.

Folk benytter netop de gamle typer telefoner, fordi de giver bedst tale dækning. Jeg kender rigtigt mange der har både en gammel Nokia "et eller andet", som de bruger til tale og så en iPhone/Samsung ny model, som de bruger til alt andet...

 • 3
 • 0

Hm....

Nu kører tale jo ikke VoLTE endnu. Men mange steder er LTE dækningen slet ikke god nok ifht. f.eks. 2G. Så er man jo på den, hvis man vil tale.

Folk benytter netop de gamle typer telefoner, fordi de giver bedst tale dækning. Jeg kender rigtigt mange der har både en gammel Nokia "et eller andet", som de bruger til tale og så en iPhone/Samsung ny model, som de bruger til alt andet...

Hvis du nu bruger hukommelsen rigtig godt, så husker du sikkert, at du i en anden tråd fik at vide, at Telenor har lanceret både Voice over LTE samt Wi-Fi calling :-) VoLTE kører fint på iPhone 5S eller nyere vores Telenors abonnementer.

3 har officielt lovet en lancering af VoLTE i løbet af 4. kvartal 2016, og så kommer TDC og Telia nok også snart med på vognen.

Jens, når f.eks. TDC kobler VoLTE til for deres kunder, så vil et sted mellem 35-45% af TDC kunder øjeblikkeligt have adgang til VoLTE, fordi danskerne er så vilde med iPhones.

 • 0
 • 1

Er 127 x 64,9 x 8,6 mm, 129 gram for voldsomt?

Hej kort: Ja

Min nuværende W760 er 103 x 48 x 15 mm og jeg irriteres dagligt over størrelsen ;-)

Jeg har en større stak K750 ( den er lidt mindre, men passer mig meget bedre ) liggende, men desværre fik min mobil-reperatør smidt flashing-udstyret ud inden jeg fik dem lavet om til dansk. Hit: Hvis der er nogensom har grej til at flashe dem om, hører jeg gerne fra dig ;-)

/Henning

 • 0
 • 1

Hvis det virkelig er situationen, vil jeg gerne høre den generelle meningen om f.eks. biler, fjernsyn, køkkenudstyr, computere? Lader man være med at købe en ny bil, blot fordi dens indbyggede computer har en masse smarte features, eller fordi aircondition, ABS, ESP eller servostyring er noget nymodens pjat, som blot stjæler kapacitet og effekt fra motoren? Eller fravælger man det nye TV, fordi det er et SmartTV som har adgang til internettet, og kan tage Netflix eller HBO direkte?

Jeg ved ikke hvilken verden du skriver om, men i den virkelige verden sælges der en masse TV uden "Smart" funktioner. De billigste TV i hver enkelt serie er som regl skrabet i "smart" features og indgange. Ingen af mine TV har SmartTV men er i stedet "skrabet topmodeller". Så de har det gode billede og de dyre funktioner, men nul SmartTV.

For øvrigt er det en ståmand. Du skriver om funktioner der er et plus i biler. Sammenlign i stedet en telefon der har indbygget tracking af alt du gør, bruges til at skræddersy reklamer, ofte kommer med 3 af hver slags app hvor mindst to har reklamer, osv. med en gammel Nokia eller Sony Erricson. Eller hvad med reklamer i dine spejle i bilen, 45 sekunders reklame før du kan starte den, osv. Vil du gerne betale ekstra for det?

Desuden kan man slukke for sit klima anlæg og andre funktioner der bør kunne slukkes i en bil. Held og lykke med at slukke for tracking m.m. på din iPhone.

 • 2
 • 0

Jeg har nu meget modstræbende, fået prakket en smartphone på. Da min udmærkede Nokia- er gået til de evige telefonmarker i det hinsides. Men jeg ville faktisk hellere have gang i min endnu ældre Nokia (3310i) fordi, jeg skal bare kunne ringe og sende SMS'er.

I øvrigt har vi på gode dage max. 3G- på dårlige 2G. Og at rende ud og løbe 50 meter for at få ordenligt signal- er ikke opportunt!

Jeg har en tablet, der har en helt fin skærm- som jeg bruger meget. Den kræver bare Wifi/hotspot, og den kan så ikke ringe/SMS'e.

Men at Telia mfl, skyder skylden på kundernes HW- det er at spænde vognen for hesten. Levér et godt signal, så skifter vi- måske!

Mvh Tine- der pt har udsigt til meget krøllede fingre i årevis: Vi får måske og muligvis fiber. Meget Måske!

 • 2
 • 0

Som hardware udvikler vil jeg da langt hellere bruge en 2G løsning til de M2M produkter jeg har som ikke har brug for overvældende datamængder og højt strømforbrug.

Afstanden i indkøb på en 2G og 3G eller LTE løsning er stor.

Vores produkt ligger i en produktionspris på cirka 100kr. Af disse udgører 2G modemmet 24KR. Hvis jeg skulle indkøbe et 3G eller LTE modem stiger den pris fra 25kr til lidt over 315kr.

Hvorfor i alverden skulle nogen være interesseret i at betale cirka 300kr ekstra for noget uden en merværdi?

Og der er MANGE små data M2M løsninger derude.

Sorry teleselskaber - i må sgu lige tage jer sammen og servicere jeres kunder fremfor at ødelægge jeres kunders produkter og økonomi.

 • 4
 • 1

Hvis du nu bruger hukommelsen rigtig godt, så husker du sikkert, at du i en anden tråd fik at vide, at Telenor har lanceret både Voice over LTE samt Wi-Fi calling :-)

Øh, ja og ? Jeg vil da gerne lave WiFi ude i skoven, men er det realistisk ?

Jens, du skrev at VoLTE ikke kører endnu - det passer ikke. Det kører fint på Telenors netværk, og 3 kommer snart med, og jeg mindede dig blot om, at det havde du allerede fået at vide én gang før i en anden tråd... :-)

Og ja det er fuldt ud realistisk at etablere Wi-Fi midt inde i skoven, hvis du benytter det rigtige udstyr.

Hvis vi lige glemmer VoLTE, og kigger på Wi-Fi calling, så er kravene meget beskedne - man kan sagtens sætte en retningsbestemt antenne op på tager på hytten midt i skoven. Dertil kobler man en Net-1 router, og wupti så har man en internetforbindelse, som er "kraftig" nok til at køre Wi-fi Calling.

Jens, når f.eks. TDC kobler VoLTE til for deres kunder, så vil et sted mellem 35-45% af TDC kunder øjeblikkeligt have adgang til VoLTE, fordi danskerne er så vilde med iPhones.

Hvad ændrer det på ? Hvis der ikke er 4G signal ?

Men er der ikke udendørs 4G signal næsten alle steder? Jo, det er der næsten alle steder - måske lige med undtagelse af øst for Lillebølle, hvor det er TT-netværket, der skal dække området seneste i 2019.

I det store hele så er der 4G dækning i næsten hele landet, men 4G udrulningen er heller ikke tilnærmelsesvis færdig. TDC er i mål, men både 3 og TT-netværket sætter næsten dagligt nye 4G sites i drift.

Sådan som netværkene er sat op i dag, så foregår der fall-back til 2G eller 3G mange steder, når signalet er svagt. Når teleselskaberne vælger at ændre på denne opsætning, så vil 4G dækningen også bliver lidt bredere.

 • 0
 • 1

bruges til at skræddersy reklamer, ofte kommer med 3 af hver slags app hvor mindst to har reklamer, osv. med en gammel Nokia eller Sony Erricson. Eller hvad med reklamer i dine spejle i bilen, 45 sekunders reklame før du kan starte den, osv. Vil du gerne betale ekstra for det?

Så vil jeg da gerne lige høre hvilken telefon du har erfaring med? For jeg har da aldrig nogensinde hørt om, eller set en telefon hvor der popper reklamer op på skærmen når du bruger den??

Det er meget muligt at der er reklamer i nogle af de Apps du har downloadet til telefonen, men det har intet med selve telefonen eller styresystemet at gøre. (det er forøverigt også kun gratis apps som har reklamer, da de jo skal financieres på en eller anden måde) Det ville være tilsvarende at købe en VW Up, og konkludere at alle VW'er dufter af hindbær, fordi man selv har hængt en Wunderbaum i den :)

Jeg vil give dig ret i, at de funktioner jeg beskriver til bilen (på nuværende tidspunkt) kan defineres som værende ekstra udstyr... men kun lidt endnu. For kan det overhovedet lade sig gøre at købe en bil uden ABS i dag? og hvad med ESP, er det ikke også efterhånden blevet standard i alle nye biler?

Vi skal ikke særlig mange år tilbage før Servostyring, Sædevarme, CD-Afspillere og El-Ruder var tænkt på som værende ekstra... Og går vi tilbage til de glade 60'ere & 70'erne, var det jo helt basale ting, som 2 sidespejle, sikkerhedsseler, eller bare lydanlæg, som var det "nye"

I min optik er telefonen blot på vej igennem en naturlig udvikling, tilsvarende hvad f.eks. bilen har været i årevis.

 • 1
 • 0

Værd at bemærke at din telefon er tykkere end de fleste smartphones, så det er ikke på den led den generer dig.

Ja jeg har intet omod at den er lidt tykkere. Tværtimod.

Mange af de telefoner som mine bekendte rende rundt med, har jeg ppå fornemmelsen vælter ud af brystlommen når jeg bøjer mig ned, eller slet ikke et til at stoppe i bukselommen på grund af den store flade.

Jeg har tidligere arbejdet med konfiguration af smartphones, og dengang som nu manglede jeg hele tiden et ordentligt tastatur på smartphones. Jeg er ikke begejsteret for touch. Men på sigt er der nok desværre ingen vej udenom

/Henning

 • 2
 • 0

Nu mister Telia, Telenor og TDC helt licensen til alle deres 900 MHz frekvenser i - efter hukommelsen - 2019. Der er intet, der tilsikre at disse tre selskaber kan tilbyde GSM900 dækning derefter udover et auktionsbud i 500 mio klassen fra hvert selskab.

Står det egentligt ikke operatørerne frit for at beslutte hvad de vil bruge deres dyrt indkøbte frekvenser til, eller stilles der krav i udbuddet? Ellers forstår jeg egentligt ikke hele historien, Telenor kan da bare lade være med at udbyde 2G. De kan også blot byde en krone for 2G licensen, og så sige det var da ærgerligt.

Eller er det sådan, at de sælger en dyr pakke til alle 2G kunderne der ikke bruger telefonen ret meget, og som derfor betaler for andres streaming.

 • 0
 • 0

Står det egentligt ikke operatørerne frit for at beslutte hvad de vil bruge deres dyrt indkøbte frekvenser til, eller stilles der krav i udbuddet? Ellers forstår jeg egentligt ikke hele historien, Telenor kan da bare lade være med at udbyde 2G. De kan også blot byde en krone for 2G licensen, og så sige det var da ærgerligt.

Alle nye licenser er teknologineutrale, men tidligere blev der stillet specifikke krav til at de skulle bruge frekvenserne til f.eks. 2G eller 3G. Dvs. tidligere kunne 900 MHz kun bruges til 2G og 2100 MHz kun til 3G.

Telemyndighederne har dog givet lov til at bruge frekvenserne til andre teknologier efter et længere tovtrækkeri. Hvis jeg husker korrekt - og vi kører lige på hukommelsen - så var kravet, at f.eks. 900 MHz godt kunne refarmes til 3G/4G, men at der samtidig stadigvæk skulle være 2G på frekvensbåndet.

Eller er det sådan, at de sælger en dyr pakke til alle 2G kunderne der ikke bruger telefonen ret meget, og som derfor betaler for andres streaming.

En genial løsning - men forestil dig, hvordan politikerne går amok, når Ekstrabladet kører historien om gamle Oda, der nu pludselig skal betale 149 kroner om måneden for et 2G abonnement i stedet for 39 kroner. Se blot på alle de historier om TDCs priser på fastnet-telefoni...

Den løsning har ingen i teleselskaber n*sserne til at lave...selvom det er en fin løsning.

 • 1
 • 1

En genial løsning - men forestil dig, hvordan politikerne går amok, når Ekstrabladet kører historien om gamle Oda, der nu pludselig skal betale 149 kroner om måneden for et 2G abonnement i stedet for 39 kroner. Se blot på alle de historier om TDCs priser på fastnet-telefoni...

Øh jeg kunne altså ikke umiddelbart finde et abonnement på Telenor's hjemmeside som var billigere end 149 Kr/md. Jeg ved godt at de har masser af resellere som gør det billigere, men Telenor vil åbenbart ikke selv rode med den slags.

 • 1
 • 0

Øh jeg kunne altså ikke umiddelbart finde et abonnement på Telenor's hjemmeside som var billigere end 149 Kr/md. Jeg ved godt at de har masser af resellere som gør det billigere, men Telenor vil åbenbart ikke selv rode med den slags.

Du mangler lige ordet "længere" i slutningen af den sætning.

Nu findes der mange andre teleselskaber end lige Telenor. Forstil dig f.eks. at Fastnet.nu bliver tvunget til at tage 149 kroner i abonnement for at tilbyde adgang til 2G? Der er ret langt fra 15 kroner til 149 kroner...

 • 0
 • 2

Ja, men nu er det lissom Telenor der whiner.

Og der er en snigende tendens hos alle selskaber mod at basisabonnementerne udfases stille og roligt, og erstattes med "pakker" - hvor din Oda så får lov til at betale for noget hun ikke bruger.

Så dit argument klinger hult.

Du skal huske på, at et stort teleselskab som Telenor kan tale med mere end én tunge. En ting er netværket, noget andet er marketingafdelingen eller wholesaleafdelingen.

Når netværksfolkene påpeger et reelt problem ved teknologien, så er det ikke ensbetydende med, at marketingafdelingen eller wholesaleafdelingen har samme syn på sagen, da de skal tjene pengene, hvor netværksafdelingen skal søge for at drive netværket.

 • 2
 • 1

Der er da intet genialt over at prisen for telefoni øges. Det kan da ikke komme gamle Oda ved, at nogen gerne vil bruge mobil-nettet til streaming.

/Gert, som har brugt taletidskort, siden abonnementsgebyrene steg til en faktor 5 af forbruget.

Nej, prisstigninger er aldrig godt for forbrugeren, men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning. Og det er faktisk essensen af Telenors 'brok'.

Så kan man stille sig det simple spørgsmål: Hvad vil gamle Ode helst have? Vil Oda helst have:

 • Status quo hvor 95% af brugerne ikke får bedre mobildækning, men 2G forbliver billigt.
 • Et markant dyre 2G abonnement?
 • En markant bedre 4G dækning pga. refarming af 900 MHz til 4G

Når Oda, der repræsenterer 8% af kunderne, så har fået lov til at svare, så kan vi stille spørgsmålet til Carina og Carsten, der repræsenterer 92% af kunderne, og som begge ejer en 4G telefon.

 • 0
 • 1

Så burde toppen af Telenor måske tænke sig lidt mere om, før de hænger deres vasketøj op til offentlig skue

Nej Christian her skal du som læser, være klar over at når udtalelsen kommer fra Telenors netværksdirektør, så er det den tekniske afdeling, som svarer på journalistens spørgsmål.

Hvis du er i tvivl om budskabets afsender, så har journalisten enten ikke gjort sit arbejde godt nok eller også tolker du som læser journalistens ord forkert.

Og da Ing.dk er et medie som mest af alt behandler tekniske emner, så skal du som læser huske, at konteksten er teknologi og ikke marketing.

 • 1
 • 1

men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning

Mener du ikke: "gamle Oda spærrer for bedre 4G-dækning" ?

Hvis det er reel båndbredde vi taler om, så kan det vel snart klares ved refarming af 3g. Her er der mere overlap i funktionalitet og pris.

Og så køber jeg ikke påstanden om det kun er 8% af kunderne, som bruger 2g. Jeg kender adskillige, som bruger 2g til fjernstyring. De har heller ikke noget ønske om at deres modul skal stige 500,- i indkøb, samt 2.000,- årligt i abonnement.

 • 1
 • 0

Xperia L

Sony Xperia L C2105, Sony Xperia L C2104 Technology GSM / HSPA 2G bands GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - C2104, C2105 3G bands HSDPA 900 / 2100 - C2105 HSDPA 850 / 1700 / 1900 / 2100 - C2104 Speed HSPA 21.1/5.76 Mbps GPRS Up to 85.6 kbps EDGE Up to 237 kbps

 • 0
 • 1

Mener du ikke: "gamle Oda spærrer for bedre 4G-dækning" ?

Hvis det er reel båndbredde vi taler om, så kan det vel snart klares ved refarming af 3g. Her er der mere overlap i funktionalitet og pris.

Og så køber jeg ikke påstanden om det kun er 8% af kunderne, som bruger 2g. Jeg kender adskillige, som bruger 2g til fjernstyring. De har heller ikke noget ønske om at deres modul skal stige 500,- i indkøb, samt 2.000,- årligt i abonnement.

Nej, Gert der kan nemlig ikke klares via 3G, når Oda telefoner er en 2G telefon. Og det er sådan set hele problemet. En 2G telefon kan ikke tilgå et 3G netværk - det kræver at Oda køber en ny 3G telefon, og som artiklen så fremragende beskriver, så er det netop her problemet ligger.

Vi ser, at mange danskere fortsat er glade for at købe en 2G-only telefon til under 100 kroner for eksempel, og så længe en større portion af danskerne benytter 2G-only håndsæt i stedet for at bruge nogle, der benytter 2G/3G/4G, så går der længere tid, før vi som operatør kan udfase disse teknologier og anvende frekvenserne endnu mere effektivt., lyder det fra Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak.

Man kan godt refarme 2100 MHz til 4G, og det sker allerede, 2G spilder plads på 900 MHz som er langt vigtigere til fladedækning.

Hvis vi taler om 2G til ren telefoni, så er de 8% ikke helt ved siden af. 3G har efterhånden været på markedet i 16-17 år, og hvis man ikke har foretaget et teknologiskiftet VÆK fra 2G, så er det vidst ved at være på tide. Det koster penge - ja - men når gør sig afhængig af 3. part, så er der nogle omkostninger forbundet med det valg.

Det er surt for den enkelte, men i det større perspektiv er det bedst for os alle.

 • 1
 • 4

Bare et lille spørgsmål; Er alternativet til kun at have en 2G telefon at have en 4G ditto? Jeg fik i denne tråd at vide at min Xperia L er en 2G/3G model. Har 92 procent af mobiltelefonejerne virkelig en 4G model?

3G telefoner er bagud kompatible med 2G. Det er dumt at købe en 2G eller 3G telefon i dag.

Jeg har ikke de nøjagtige tal, da ingen teleselskab ønsker at udlevere den slags tal, da det er forretningshemmeligheder. Men alene iPhones står for over 50% af telefonerne på TDCs mobilnetværk.

Jeg kan ikke give dig nøjagtige tal, men jeg kan komme med et kvalificeret gæt på, at omkring 2/3 dele af telefonerne i dag er 4G telefoner. Omkring 80% af datatrafikken går allerede over selskabernes 4G netværk. Det er nok ikke helt forkert at anslå, at 66% er 4G, så er der mindst 25-26% rene 3G telefoner, og antallet af 3G telefoner skrumper løbende. Det efterlader 8% rene 2G telefoner.

Når man kigger på hvilke telefoner, som teleselskaberne selv sælger i deres butikker, så er 9 ud af TOP10 telefonerne i september 2016 4G telefoner. I styk antal skal du nok forvente er langt over 90% af salget er 4G telefoner.

 • 0
 • 2

kan nemlig ikke klares via 3G

Jeg mente, lade 3G frekvenserne overgå til 4G. Og så lade 2G være 2G. Det forekommer mig at 2G dækker et behov, og 3G/4G et andet.

Du har sikkert ret i, at taletrafikken fra 2G er 8%. Til gengæld tror jeg at billedet er et andet, når man ser på fordelingen af abonnementer.

Langt hen ad vejen kan jeg se fordele med solidarisk prissætning. Men når man vil have mobiltelefoni til at finansiere andres internetforbindelse, så vil der være fornuftige behov, som simpelthen bliver for dyre.

 • 5
 • 0

Jeg mente, lade 3G frekvenserne overgå til 4G. Og så lade 2G være 2G. Det forekommer mig at 2G dækker et behov, og 3G/4G et andet.

Du har sikkert ret i, at taletrafikken fra 2G er 8%. Til gengæld tror jeg at billedet er et andet, når man ser på fordelingen af abonnementer.

Langt hen ad vejen kan jeg se fordele med solidarisk prissætning. Men når man vil have mobiltelefoni til at finansiere andres internetforbindelse, så vil der være fornuftige behov, som simpelthen bliver for dyre.

Det sker allerede. F.eks. refarmer TT-netværket allerede 2100 MHz til 4G. Problemet er de lave frekvensbånd - specielt 900 Mhz.

Pointen er, at 4G netværkene kan dække alle beohovene for både data og tale, men det kræver, at folk lader være med at købe forældet teknologi (2G).

Jeg tror ikke på, at man kan få folk til at skifte frivilligt - det samme er situationen når vi taler TV og Radio. Skiftet fra analog til digital TV skete ved tvang, og når tiden kommer, så vil skiftet fra FM til DAB+ heller ikke ske af frivillighedens vej.

Gert, problemet er ikke priserne, det er teknologien. Hvis man I morgen valgte at skrotte både 2G og 3G, så vil det ikke betyde en prisstigning på abonnementerne - nok tvært imod. Og det er i virkeligheden det ironiske. Fordi folk fastholder 2G og 3G, så kan teleselskaberne ikke opnå de potentielle besparelser på deres netværk, hvilket betyder at priserne for slutbrugerne bliver højere.

Kort sagt: Skrottes 2G og 3G i morgen, så er der plads til lavere priser for forbrugerne.

Men sålænge folk insisterer på, at en telefon ikke må koste mere end 100 kroner, og samtidig mener, at det er for dyrt at betale 795 kroner for en telefon hvert 4-5. år så er det et problem.

 • 1
 • 2

Nej - det er dumt at bruge 300 kr ekstra på noget som er dårligere. Og utiltalende at tvinge det igennem.

Man skal lære at skelne mellem mennesker og maskin abonnementer. Der er rigtigt rigtigt mange maskin abonnementer derude. Det vil koste helt abnormt at udskifte alle de 2G modems - og firmaerne får intet tilbage for den investering.

Der er op mod 3 milliarder M2M abonnementer i verden og størstedelen er stadigvæk 2G. MAO.: Kun fokusere på Oda the consumer er en fejltagelse.

Desuden skifter private forbrugere telefoner ofte(2-4 år), hvorfor det er let at skabe udviklingen her uden at træde milliarder af andre abonnenter over tæerne. Derimod er M2M løsninger noget, som har levetider på både 10 og 20 år.

Jeg erklærer mig derfor enig i holdningen i at bibeholde 2G netværket og refarme de andre bånd.

 • 3
 • 0

@johnny

Nej - det er dumt at bruge 300 kr ekstra på noget som er dårligere. Og utiltalende at tvinge det igennem.

Man skal lære at skelne mellem mennesker og maskin abonnementer. Der er rigtigt rigtigt mange maskin abonnementer derude. Det vil koste helt abnormt at udskifte alle de 2G modems - og firmaerne får intet tilbage for den investering.

Der er op mod 3 milliarder M2M abonnementer i verden og størstedelen er stadigvæk 2G. MAO.: Kun fokusere på Oda the consumer er en fejltagelse.

Desuden skifter private forbrugere telefoner ofte(2-4 år), hvorfor det er let at skabe udviklingen her uden at træde milliarder af andre abonnenter over tæerne. Derimod er M2M løsninger noget, som har levetider på både 10 og 20 år.

Jeg erklærer mig derfor enig i holdningen i at bibeholde 2G netværket og refarme de andre bånd.

Pointen er netop, at Oda IKKE skifter til andet end 2G.

Jeg forstår udmærket dit udgangspunkt, men prøv at gå om på den anden side af bordet. Hvad er produktionsprisen for et teleselskab ved at holde 2G/3G nettet i live, fremfor at skrotte 2G/3G begge netværk og erstatte det med et netværk, som er langt mindre kompliceret og koster langt mindre at drive?

Teleselskaberne skal i sidste ende tænkte på aktionærerne og ikke kunderne. Undskyld - men jeg er blot budbringeren af de "dårlige" nyheder, når nu teleselskaberne ikke selv er kommet ud af busken...

Jeg tror heller ikke på, at 2G forsvinder i 2019, men jeg tror, at vi kun kommer til at se ét 2G mobilnetværk efter 2019, og så vil det blive meldt ud, at 2G lukker og slukker i 2025 (ligesom i Norge). 3G bliver nok lukket ned efter 2020.

Se hvad de har meldt ud i Norge: http://www.mobileworldlive.com/featured-co...

Jacob, hvis du sidder og laver M2M løsninger, som ikke skal være teknisk forældet i løbet af få år, så SKAL du skifte til 4G med det samme - også selvom det koster penge her og nu. I det lange løb vil du takke mig for det råd.

 • 1
 • 2

Det er så det argument som de fleste her i tråden betvivler.

Tja, når det kommer fra hestens egen mule; Vi ser, at mange danskere fortsat er glade for at købe en 2G-only telefon til under 100 kroner for eksempel, og så længe en større portion af danskerne benytter 2G-only håndsæt i stedet for at bruge nogle, der benytter 2G/3G/4G, så går der længere tid, før vi som operatør kan udfase disse teknologier og anvende frekvenserne endnu mere effektivt.

Telenors netværksdirektør ved altså intet om sit fagområde, og debattørne her på Ing.dk har altså så meget indsigt i Telenors netværk, at de kan på et sagligt grundlag kan konkludere, at Telenors netværksdirektør 'en lille forvirret dreng der kommer fra Aalborg'.

 • 0
 • 2

Vurderingen er lavet. Det er IKKE MULIGT at sælge produktet til 300kr ekstra. Og således er det nok også med mange andre små dataopsamlere. De er prisfølsomme.

Jeg kan da godt forstå at teleselskaberne godt kan lide kunder, som bare smider 3-8K væk på en kombineret spillemaskine og telefon, hvert andet år - det er jo folk, som lille respekt for deres tjente penge og det kan vi jo aflæse i statistikkerne for låntagning at der er mange af og åbenbart også et stort behov for underholdning, hvert sekund døgnet rundt. Men der skal altså også være plads til mere seriøse kunder - eller for den sags skyld de konservative som Oda - det er langtfra alle, som beskrevet der fokuserer på fornøjelse og overspringshandlinger.

Naturligvis vil jeg gerne have fremtidssikring, men ikke på en måde, som diskvalificere produktet, smadrer virksomheden og vil resultere i et 0 salg.

Vi skifter til 4G/LTE når det er muligt prismæssigt, men ikke før. Det er i min optik helt indlysende at der må være et reelt alternativ før man slagter kunderne.

 • 4
 • 0

en lille forvirret dreng

Nå-nå. Det betvivles at Telenordirektørens ønske om at "anvende frekvenserne endnu mere effektivt", er det samme som "bedre mobildækning". En kobling, som jeg heller ikke kan læse at Peter Nødbak siger noget om.

For mig er "dårlig mobildækning", at jeg ikke kan tale i telefonen. At man evt. ikke kan streame netflix, er noget andet. En opfattelse, jeg ikke er alene om.

 • 4
 • 0

Nå-nå. Det betvivles at Telenordirektørens ønske om at "anvende frekvenserne endnu mere effektivt", er det samme som "bedre mobildækning". En kobling, som jeg heller ikke kan læse at Peter Nødbak siger noget om.

For mig er "dårlig mobildækning", at jeg ikke kan tale i telefonen. At man evt. ikke kan streame netflix, er noget andet. En opfattelse, jeg ikke er alene om.

Tja, men du kunne være interesseret i en bedre lydkvalitet? Det kan man levere med VoLTE.

Du kunne være interesseret i at kunne ringe til en koncert, hvor der er mange folk samlet i samme område? Det kan VoLTE levere, da kapaciteten til opkald er højere.

Du kunne være interesser i at kunne foretage opkald der uden problemer skifter mellem VoLTE og Wi-Fi Calling, hvilket for almindelige mennesker er det samme som bedre oplevet dækning.

Hvis man f.eks. har afsat 5 MHz til 2G brug på 900 MHz frekvensbåndet, så kan der overføres omkring 200 samtaler på samme tid (i praksis færre, hvis der er afsat dedikeret kapacitet til data). Med VoLTE vil man kunne overføre mellem 200-500 samtaler på samme tid + man samtidig kan levere datadækning. Skruer man ned for lydkvaliteten, så er der plads til endnu flere samtaler.

Med 2G kan man også levere datadækning, men hastigheden er utrolig mange gange lavere med en markant højere latency, og der er ingen garanti for at der overhovedet KAN overføres data via GPRS/EDGE, hvis belastningen af 2G netværket er høj.

'Effektiv' kan altså godt være et andet ord for 'bedre'.

 • 0
 • 3

Jeg tror ikke på, at man kan få folk til at skifte frivilligt - det samme er situationen når vi taler TV og Radio. Skiftet fra analog til digital TV skete ved tvang, og når tiden kommer, så vil skiftet fra FM til DAB+ heller ikke ske af frivillighedens vej.

Måske ikke. Men sålænge DAB ikke dækker ordentligt er der jo ingen grund til at insverstere i modtagerne.

Jeg kender mange som er blevet lovet at DAB skam dækker. Så købte de en kasse, og satte den til. Men der var bare ikke noget signal hos dem. Det gør jo ikke ligefrem at at man har lyst til at skifte.

Men sålænge folk insisterer på, at en telefon ikke må koste mere end 100 kroner, og samtidig mener, at det er for dyrt at betale 795 kroner for en telefon hvert 4-5. år så er det et problem.

Problemet er nok også at den billige telefoner faktisk holder meget længere end de dyre. Jeg tror faktisk ikke jeg lige kan komme på nogle i min omgangskreds som har holdt liv i deres smartphone i 4-5 år. Mine oldnordiske telefoner lever som regel længere en batterierne, som kan skaffes for en halvtredser på ebay. Det giver jeg gerne for at holde dem i live og slippe for at slæbe rundt på noget som mest af alt ligner en tablet.

/Henning

 • 4
 • 0

og når tiden kommer, så vil skiftet fra FM til DAB+ heller ikke ske af frivillighedens vej.

OT Men den tid kommer aldrig. I modsætning til antennefjernsyn og mobilfrekvenser, hvor de samme frekvenser nødvendigvis må genbruges - analogt-tv => digitalt-tv. 2G => 3G => 4G - fordi der ellers slet ikke er kapcitet, så anvender FM og DAB forskellige (og ganske få) frekvenser.

FM bliver ikke afskaffet i mange, mange år og ikke før alt radio høres via mobil-data.

Lars :)

 • 5
 • 0

Hvis man f.eks. har afsat 5 MHz til 2G brug på 900 MHz frekvensbåndet, så kan der overføres omkring 200 samtaler på samme tid (i praksis færre, hvis der er afsat dedikeret kapacitet til data). Med VoLTE vil man kunne overføre mellem 200-500 samtaler på samme tid + man samtidig kan levere datadækning. Skruer man ned for lydkvaliteten, så er der plads til endnu flere samtaler.

Nu er der jo flere som har foreslået at der afsættes 5 MHz til at bevare 2G. Det betyder at der er 30 MHz som kan refarmes. Set i det lys blokerer 2G vist ikke så meget, og selvom der blev afsat flere MHz til 2G er der jo mange andre frekvenser som er blevet inddraget. F.eks. er 800 MHz også kommet til, og 800 MHz har jo en større rækkevidde end 900 MHz.

Du kunne være interesseret i at kunne ringe til en koncert, hvor der er mange folk samlet i samme område? Det kan VoLTE levere, da kapaciteten til opkald er højere.

Netop her ville man dog ikke bruge 900 MHz frekvenser, men de højere 1800+ frekvenser som ikke rækker så langt. Og så tvivler jeg på at det er en salgsparameter overfor mange af 2G brugerne.

Og så tror jeg ikke at man skal tænke på data i forhold til 2G segmentets kunder.

 • 4
 • 0

Set i det lys blokerer 2G vist ikke så meget, og selvom der blev afsat flere MHz til 2G er der jo mange andre frekvenser som er blevet inddraget. F.eks. er 800 MHz også kommet til, og 800 MHz har jo en større rækkevidde end 900 MHz.

Rækkevidden af 800 og 900 MHz båndene er ikke meget forskellig og 700 MHz båden har også kun marginalt bedre rækkevidde. Husk øget rækkevidde betyder færre 'celler' og dermed mindre genbrug af frekvenserne.

Problemet med GMS900/2G over fx 5 MHz er både den ringe 2G kapacitet i byer (1800 MHz overgår til nye ejere pr. juni 2017). Men værre er, at det vil betyde ét fælles roaming GSM900 net for alle selskaber og det vil være et radikalt brud med hidtidig praksis og de allerede solgte 5 MHz til '3' (indtil 2032/34).

Det ville være mere teknisk fornuftigt, hvis man ikke solgte frekvenser til flere net, men drev ét net, hvor hvert selskab kunne byde på en vis procentdel af den samlede kapacitet.

Den egentlige konkurrence er jo hovedsageligt mellem sælgere fx yousee, CBB mfl. og firmaer og private kunder. Derudover konkurrerer udstyrsleverandørene om at opstille og drive nettene for fx TDC og Telia/Telenor.

Man sælge jo heller ikke jord til flere flere selskaber for anlæg af paralle sæt jernbaneskinner. Man lader flere selskaber køre på de fælles skinner.

Lars :)

 • 1
 • 0

Jeg har altid ment at fælles delte ressourcer er langt mere effektivt. Jeg har faktisk kø-teori som baggrund.

Men Mogens har efter min forståelse ikke de helt nødvendige krav til en nådesløs markeds konkurrence for at skaffe forbrugere og firmakunder de absolut laveste priser. Ej heller har jeg set den nødvendig forståelse for og model for at hardware og driftsleverandørene udsættes for en lignende brutale konkurrence. Jeg har set hvordan JTAS gjorde det langt bedre end KTAS, og hvordan selskaberne ikke kunne finde ud af at fyre overflødige mennesker bare nogenlunde rettidigt.

Men der har været en vis god grund til at privatisere alt i en periode, hvor udviklingen var hurtig og svært forudsigelig. Politikere er meget ringe til 'pick the winners' teknologisk og især økonomisk vs teknologisk. (se på DAB eller digital antenne tv, MPEG2 skandalen og delvist valgt pga. MHP https://www.dvb.org/news/dtt-to-start-in-a... , men for længst slukket)

3G teknologien har været her i omkring 15 år, men har ikke været en større succes før ret for nyligt, hvor 3G bør afvikles rimeligt hurtigt.

Der er særlig grund til at lave ét fælles net på de lave frekvenser. Her er der færre frekvenser og samtidig færre celler pga. større rækkevidde. Det er også her man i særligt grad har master, der dækker meget få kunder og derfor er meget dyr pr. kunde

Lars :)

 • 1
 • 0

må jo komme med beregningerne og faktorerne på, hvorfor det bliver dyrere og dyrere at drive 2G. Jeg ser ingen tal eller gode forklaringer på det.

Jeg tror det handler om profitmaksimernig og fortjeneste på datamængder. Hvis teleselskaberne mener de ikke tjener nok på 2g m2m så kan de jo bare afspejle det i abonnementet stille og roligt.

 • 2
 • 0

"Nu er du advaret, men sålænge dit teleselskab ikke har sagt fra eller til, så kan du selvfølgelig altid påstå, at du var helt uvidende om den udvikling, som alle der følger branchen ved kommer lige om lidt.".

Ja det råd kan jeg så heller ikke bruge til noget. For det første bruger jeg ikke den type metoder - for det andet er vi opmærksomme på udviklingen.

Jeg ved ikke, hvorfor du antager at jeg ikke følger udviklingen og synes det er relevant at sige til mig, men det er måske bare din måde at være på.

 • 0
 • 0

Det ville være mere teknisk fornuftigt, hvis man ikke solgte frekvenser til flere net, men drev ét net, hvor hvert selskab kunne byde på en vis procentdel af den samlede kapacitet.

Den egentlige konkurrence er jo hovedsageligt mellem sælgere fx yousee, CBB mfl. og firmaer og private kunder. Derudover konkurrerer udstyrsleverandørene om at opstille og drive nettene for fx TDC og Telia/Telenor.

Som en af "sælgerne" vil jeg gerne pege på, at der er stor forskel på produkterne, og grossist priserne. TDC er notorisk dyrest, og gør det svært at konkurrere på prisen. Tilgengæld har de det bedste net. Konkurrence er jo mere en billigste pris, det er også at give kunderne et valg.

Man sælge jo heller ikke jord til flere flere selskaber for anlæg af paralle sæt jernbaneskinner. Man lader flere selskaber køre på de fælles skinner.

Den sammenligning holder ikke, fordi man netop her kan have parallelle "skinner"

 • 0
 • 0

Den sammenligning holder ikke, fordi man netop her kan have parallelle "skinner"

Hvis du kendte mere til kapacitetsgevinsten ved at samle alle frekvenser i et bånd til een fælles 'bitrate' der så deles, ville du ikke sige sådan. Det er en meget høj pris vi betaler, fordi telestyrelsen og politikerne ikke fårstår teknologien, og hvordan man placere konkurrencezoner.

Det er desuden voldsomt dyrt at pt. tre selskaber alle skal opsætte mast/udstyr

Lars :)

 • 0
 • 0

Hvis du kendte mere til kapacitetsgevinsten ved at samle alle frekvenser i et bånd til een fælles 'bitrate' der så deles, ville du ikke sige sådan. Det er en meget høj pris vi betaler, fordi telestyrelsen og politikerne ikke fårstår teknologien, og hvordan man placere konkurrencezoner.

Hvornår kommer 5G så med den model? Jeg kan godt frygte, at du lægge nogle vigtige teknologiske valg i hænderne på personer, som du lige har slået fast ikke forstår teknologien. Hvis der kun er et net, hvor er så incitamentet til at tage ny teknologi ind. Du sidder her og plæderer for at skyde alt gammelt ned, men havde vi haft den slags monopol, havde vi måske i dag et perfekt 3G net, og først lige begyndt at se på om det der nymodens 4G nu også skulle indføres i Danmark. Og indfører vi Volte, så skal det måske pinedød holde i 10 år, for vi investerer nyt, for det jo var et stort projekt og gøre det over hele linjen.

 • 0
 • 0

"Nu er du advaret, men sålænge dit teleselskab ikke har sagt fra eller til, så kan du selvfølgelig altid påstå, at du var helt uvidende om den udvikling, som alle der følger branchen ved kommer lige om lidt.".

Ja det råd kan jeg så heller ikke bruge til noget. For det første bruger jeg ikke den type metoder - for det andet er vi opmærksomme på udviklingen.

Jeg ved ikke, hvorfor du antager at jeg ikke følger udviklingen og synes det er relevant at sige til mig, men det er måske bare din måde at være på.

Det var blot en konstatering - jeg antog intet omkring, hvor meget du følger udviklingen. Jeg kan lige prøve at omformulere det lidt; Alle der følger branchen ved, at både 2G og 3G kører på lånt tid, men så længe ingen teleselskaber har meldt noget ud, så kan man selvfølgelig godt sælge teknisk forældede produkter til kunderne.

Men det er ligesom med andre teknologier. Alle og enhver ved, at TV i fremtiden skal have en HEVC (H.265) dekoder indbygget men alligevel sælges der stadigvæk masser af TV uden denne dekoder indbygget. Disse produkter vil med overvejende sandsynlighed være teknisk forældet allerede i år 2020, men sålænge det intet officielt er meldt ud, så kan TV sælgerne altid påstå, at 'det vidste vi intet om med sikkerhed', når sure kunder kommer ind i butikken med et 3 år gammelt, hvor tuneren ikke længere er brugbar.

I nogle lande er teleselskaberne begyndt at melde ud, og i Norge hedder slutdatoen år 2025 for 2G. Sælger du produkter til det norske marked, så ved du altså allerede nu, at 2G er død seneste i 2025.

 • 0
 • 0

men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning.

Det er så det argument som de fleste her i tråden betvivler.

Men det argument er faktuelt korrekt. De eneste bånd, der kan give god fladedækning og i langt de fleste tilfælde bedst indtrængen i huse ol er frekvensbåndene under 1000 MHz - dvs udelukkende 700, 800 og 900 MHz båndene. Disse bånd har stor rækkevidde = store celler = ringe frekvensgenbrug. Det betyder en noget begrænset kapacitet for disse frekvenser. 4G har en langt bedre kapacitet end 3G og 2G for en given frekvensbrug (båndbredde).

700 MHz båndet bliver først frigivet (fra én af Boxertv's muxer) i foråret 2020. 800 Mhz båndet er allerede udelukkende 4G Licencerne til 900 MHz udløber engang i 2019 og udbydes i auktion engang i 2018/2019 til meget høje forventede priser. Priserne kan næppe forsvares/betales af en beskeden forældet GSM service.

Det er heller ikke pt. planen at kræve fortsat GSM drift.

Men personligt tror jeg, at energistyrelsen vil overveje - som også Johnny Olesen tidligere har skrevet - at lade fx 5 MHz blive fælles GSM900 båndbredde til fælles brug mellem alle teleselskaber indtil fx 2025. Det vil sikkert blive nødvendigt at forhøje priserne på samtaler over GSM, for at få forbrugerne til at forstå at 4G er absolut nødvendigt.

3G er lettere at finde båndbredde til (fx 2100 Mhz) i tættere bebyggede områder. Men 4G er så meget bedre, at det ret sikkert vil blive udfaset. Det er ganske enkelt meget dyrere at levere 1 GB data over en 3G end over en 4G sender fra den samme mast - Og under 1000 MHz er der ganske enkelt ikke frekvenser nok.

Husk det drejer sig ikke om 'Oda fattigrøv'. Sociale problemer skal ikke og kan ikke løses af teleselskaber, men på socialkontoret Det drejer sig om at levere til helheden - os alle - med god dækning, god hastighed og super billige priser.

Generaliseringen ligger i "Alle og enhver ved . . "

Her på ing.dk må man forvente, at dette er viden eller en viden enhver hurtigt kan erhverve.

Lars :)

 • 1
 • 1

Er det noget forkert ved den generalisering?

Du skrev: "Alle og enhver ved, at TV i fremtiden skal have en HEVC (H.265) dekoder indbygget men alligevel sælges der stadigvæk masser af TV uden denne dekoder indbygget".

Generaliseringen ligger i "Alle og enhver ved . . "

Du hiver et citat ud af en kontekst - det er direkte useriøst seriøst

Hvis du læser hele indlægget, så er det underforstået at "Alle der følger branchen" ved at HEVC er fremtidens format.

"Alle og enhver" skal altså forstårs som folk, der enten sælger de omtalte produkter eller som følger den del af branchen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten