De har en god batterilevetid. De kan både ringe, tage billeder, sms'e, og så koster de under 200 kroner.
Mobiltelefoner med 2G-only, typisk en knaptelefon af ældre dato, er faktisk stadig populære blandt nogle segmenter i Danmark.
Men forkærligheden til disse ældre telefoner påvirker de mobilkunder, som elsker splinternye smartphones og hungrer efter muligheden for at downloade og streame med den højest mulige standard.
Misforholdet mellem mobiltelefonernes sløve modemmer og hurtigere og hurtigere netværk udrullet af teleoperatørerne knytter sig grundlæggende til netværksteknologien LTE-Advanced. Den tillader mobiltelefonernes modemmer at lægge flere frekvensbånd sammen. Det er den såkaldte carrier aggregation-funktion, som dermed øger bitraten, altså hastigheden på selve netværket.Fakta om modem og mobil-misforhold
- En mobiltelefon med mulighed for 2 carrier aggregations indbygget i sit chipsæt i modemmet kan bruge to frekvensbånd på samme tid og opnå en hastighed op på 300 megabit i sekundet.
- Ved 3 carrier aggregations kan en mobiltelefon udnytte tre frekvensbånd. Hastigheden kommer op på 450 megabit i sekundet. Men de fleste af de solgte mobiltelefoner i Danmark i dag kan kun sammenlægge to frekvensbånd.
Fordi så længe der stadig er kunder til 2G-only markedet, tøver blandt andre Nordens største telekommunikationsselskab, Telenor, med at aktivere og udrulle endnu mere avancerede LTE-netværk og fuldbyrdet satse på flere frekvenser via 4G-teknologi.
Læs også: 5G er på vej – og det bobler med ideer til det mobile superbredbånd
»Vi ser, at mange danskere fortsat er glade for at købe en 2G-only telefon til under 100 kroner for eksempel, og så længe en større portion af danskerne benytter 2G-only håndsæt i stedet for at bruge nogle, der benytter 2G/3G/4G, så går der længere tid, før vi som operatør kan udfase disse teknologier og anvende frekvenserne endnu mere effektivt.,« lyder det fra Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak.
Venter med at udrulle avanceret netværk
Telenor har dog har udrullet LTA-Advanced i sine netværk. Men selskabet venter med LTA-Advanced Pro.
Fordi ligesom andre teleoperatører, ing.dk har været i kontakt med, mærker Telenor misforholdet mellem operatørernes hurtigere og hurtigere netværk kontra mobilproducenternes præference for at indbygge modemmer, der ikke reflekterer den hastige udvikling på mobilmasterne.
»De produkter, som de forskellige telefonfirmaer tilbyder, har efterhånden en meget stor diversitet – og det er en diversitet, som er støt stigende. Det kan derfor være en udfordring at time og beslutte investeringer, når det eksempelvis ikke er alle telefonmodeller, som supporterer alle de frekvensbånd, vi kan udrulle LTE på«, siger Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak.
Nogenlunde samme budskab finder man også hos analysebureauet ABI Research.
»Operatørerne bliver nødt til at skubbe på hos håndsæt-OEM'erne for at øge udbredelsen af mere sofistikerede modemmer,« siger Malik Saadi, ledende direktør hos ABI Research.
ABI Research vurderer, at hvis mobilmodemmerne fortsætter med at halse efter, så vil efterslæbet få en negativ indflydelse på netværksperformance og -funktioner og forringe værdien af de mange milliarder, operatørerne fortætter med at investere i at forbedre deres netværk.
Telenor er til dels enig.
Ansvar hos kunder og producenter
»Det er klart, at tilgængeligheden af terminaler, der understøtter nye features, spiller ind på, hvornår vi vælger at udrulle disse features. Hvis ikke der er en signifikant del af modemmer, der f.eks. supporterer 5G, vil dette selvfølgelig påvirke villigheden til at investere. Vi mener dog, at det ikke kun ved OEM’erne(mobiltelefonproducenterne og deres leverandører, red.), at ansvaret ligger,« siger Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak, og fremhæver salget af 2G-only mobiltelefoner.
Ingeniøren har derfor forholdt Telenor et forslag: Om det i så fald kunne være en mulighed at lokke kunder ind ved at give tilskud til mobilkunder, som så kan opgradere deres mobiltelefoner til modeller med mulighed for LTE-Advanced?
Sådan en forretningsmodel vil Telenor dog ikke kommentere.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Er det noget forkert ved den generalisering?</p>
<p>Du skrev: "Alle og enhver ved, at TV i fremtiden skal have en HEVC (H.265) dekoder indbygget men alligevel sælges der stadigvæk masser af TV uden denne dekoder indbygget".</p>
<p>Generaliseringen ligger i "Alle og enhver ved . . "
Du hiver et citat ud af en kontekst - det er direkte useriøst seriøst
Hvis du læser hele indlægget, så er det underforstået at "Alle der følger branchen" ved at HEVC er fremtidens format.
"Alle og enhver" skal altså forstårs som folk, der enten sælger de omtalte produkter eller som følger den del af branchen.
</p>
<blockquote>
<blockquote>
<p>men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning.</p>
</blockquote>
</blockquote>
<p>Det er så det argument som de fleste her i tråden betvivler.
Men det argument er faktuelt korrekt. De eneste bånd, der kan give god fladedækning og i langt de fleste tilfælde bedst indtrængen i huse ol er frekvensbåndene under 1000 MHz - dvs udelukkende 700, 800 og 900 MHz båndene. Disse bånd har stor rækkevidde = store celler = ringe frekvensgenbrug. Det betyder en noget begrænset kapacitet for disse frekvenser. 4G har en langt bedre kapacitet end 3G og 2G for en given frekvensbrug (båndbredde).
700 MHz båndet bliver først frigivet (fra én af Boxertv's muxer) i foråret 2020. 800 Mhz båndet er allerede udelukkende 4G Licencerne til 900 MHz udløber engang i 2019 og udbydes i auktion engang i 2018/2019 til meget høje forventede priser. Priserne kan næppe forsvares/betales af en beskeden forældet GSM service.
Det er heller ikke pt. planen at kræve fortsat GSM drift.
Men personligt tror jeg, at energistyrelsen vil overveje - som også Johnny Olesen tidligere har skrevet - at lade fx 5 MHz blive fælles GSM900 båndbredde til fælles brug mellem alle teleselskaber indtil fx 2025.
Det vil sikkert blive nødvendigt at forhøje priserne på samtaler over GSM, for at få forbrugerne til at forstå at 4G er absolut nødvendigt.
3G er lettere at finde båndbredde til (fx 2100 Mhz) i tættere bebyggede områder. Men 4G er så meget bedre, at det ret sikkert vil blive udfaset. Det er ganske enkelt meget dyrere at levere 1 GB data over en 3G end over en 4G sender fra den samme mast - Og under 1000 MHz er der ganske enkelt ikke frekvenser nok.
Husk det drejer sig ikke om 'Oda fattigrøv'. Sociale problemer skal ikke og kan ikke løses af teleselskaber, men på socialkontoret Det drejer sig om at levere til helheden - os alle - med god dækning, god hastighed og super billige priser.
Generaliseringen ligger i "Alle og enhver ved . . "
Her på ing.dk må man forvente, at dette er viden eller en viden enhver hurtigt kan erhverve.
Lars :)
HEV.. - hvaffornowet?
High Efficiency Video Coding (HEVC) - også kendt som H.265
Er det noget forkert ved den generalisering?
Du skrev: "Alle og enhver ved, at TV i fremtiden skal have en HEVC (H.265) dekoder indbygget men alligevel sælges der stadigvæk masser af TV uden denne dekoder indbygget".
Generaliseringen ligger i "Alle og enhver ved . . "
Alle og enhver ved, at TV i fremtiden skal have en HEVC (H.265) dekoder indbygget men alligevel sælges der stadigvæk masser af TV uden denne dekoder indbygget.
Hehe - en - charme ved disse ing.dk fora er at det ikke skorter på generaliseringer..
"Nu er du advaret, men sålænge dit teleselskab ikke har sagt fra eller til, så kan du selvfølgelig altid påstå, at du var helt uvidende om den udvikling, som alle der følger branchen ved kommer lige om lidt.".</p>
<p>Ja det råd kan jeg så heller ikke bruge til noget. For det første bruger jeg ikke den type metoder - for det andet er vi opmærksomme på udviklingen.</p>
<p>Jeg ved ikke, hvorfor du antager at jeg ikke følger udviklingen og synes det er relevant at sige til mig, men det er måske bare din måde at være på.
Det var blot en konstatering - jeg antog intet omkring, hvor meget du følger udviklingen. Jeg kan lige prøve at omformulere det lidt; Alle der følger branchen ved, at både 2G og 3G kører på lånt tid, men så længe ingen teleselskaber har meldt noget ud, så kan man selvfølgelig godt sælge teknisk forældede produkter til kunderne.
Men det er ligesom med andre teknologier. Alle og enhver ved, at TV i fremtiden skal have en HEVC (H.265) dekoder indbygget men alligevel sælges der stadigvæk masser af TV uden denne dekoder indbygget. Disse produkter vil med overvejende sandsynlighed være teknisk forældet allerede i år 2020, men sålænge det intet officielt er meldt ud, så kan TV sælgerne altid påstå, at 'det vidste vi intet om med sikkerhed', når sure kunder kommer ind i butikken med et 3 år gammelt, hvor tuneren ikke længere er brugbar.
I nogle lande er teleselskaberne begyndt at melde ud, og i Norge hedder slutdatoen år 2025 for 2G. Sælger du produkter til det norske marked, så ved du altså allerede nu, at 2G er død seneste i 2025.
Hvornår kommer 5G så med den model? Jeg kan godt frygte, at du lægge nogle vigtige teknologiske valg i hænderne på personer, som du lige har slået fast ikke forstår teknologien. Hvis der kun er et net, hvor er så incitamentet til at tage ny teknologi ind. Du sidder her og plæderer for at skyde alt gammelt ned, men havde vi haft den slags monopol, havde vi måske i dag et perfekt 3G net, og først lige begyndt at se på om det der nymodens 4G nu også skulle indføres i Danmark. Og indfører vi Volte, så skal det måske pinedød holde i 10 år, for vi investerer nyt, for det jo var et stort projekt og gøre det over hele linjen.Hvis du kendte mere til kapacitetsgevinsten ved at samle alle frekvenser i et bånd til een fælles 'bitrate' der så deles, ville du ikke sige sådan. Det er en meget høj pris vi betaler, fordi telestyrelsen og politikerne ikke fårstår teknologien, og hvordan man placere konkurrencezoner.
Den sammenligning holder ikke, fordi man netop her kan have parallelle "skinner"
Hvis du kendte mere til kapacitetsgevinsten ved at samle alle frekvenser i et bånd til een fælles 'bitrate' der så deles, ville du ikke sige sådan. Det er en meget høj pris vi betaler, fordi telestyrelsen og politikerne ikke fårstår teknologien, og hvordan man placere konkurrencezoner.
Det er desuden voldsomt dyrt at pt. tre selskaber alle skal opsætte mast/udstyr
Lars :)
Som en af "sælgerne" vil jeg gerne pege på, at der er stor forskel på produkterne, og grossist priserne. TDC er notorisk dyrest, og gør det svært at konkurrere på prisen. Tilgengæld har de det bedste net. Konkurrence er jo mere en billigste pris, det er også at give kunderne et valg.Det ville være mere teknisk fornuftigt, hvis man ikke solgte frekvenser til flere net, men drev ét net, hvor hvert selskab kunne byde på en vis procentdel af den samlede kapacitet.</p>
<p>Den egentlige konkurrence er jo hovedsageligt mellem sælgere fx yousee, CBB mfl. og firmaer og private kunder. Derudover konkurrerer udstyrsleverandørene om at opstille og drive nettene for fx TDC og Telia/Telenor.
Den sammenligning holder ikke, fordi man netop her kan have parallelle "skinner"Man sælge jo heller ikke jord til flere flere selskaber for anlæg af paralle sæt jernbaneskinner. Man lader flere selskaber køre på de fælles skinner.
"Nu er du advaret, men sålænge dit teleselskab ikke har sagt fra eller til, så kan du selvfølgelig altid påstå, at du var helt uvidende om den udvikling, som alle der følger branchen ved kommer lige om lidt.".
Ja det råd kan jeg så heller ikke bruge til noget. For det første bruger jeg ikke den type metoder - for det andet er vi opmærksomme på udviklingen.
Jeg ved ikke, hvorfor du antager at jeg ikke følger udviklingen og synes det er relevant at sige til mig, men det er måske bare din måde at være på.
må jo komme med beregningerne og faktorerne på, hvorfor det bliver dyrere og dyrere at drive 2G. Jeg ser ingen tal eller gode forklaringer på det.
Jeg tror det handler om profitmaksimernig og fortjeneste på datamængder. Hvis teleselskaberne mener de ikke tjener nok på 2g m2m så kan de jo bare afspejle det i abonnementet stille og roligt.
Jeg har altid ment at fælles delte ressourcer er langt mere effektivt. Jeg har faktisk kø-teori som baggrund.
Men Mogens har efter min forståelse ikke de helt nødvendige krav til en nådesløs markeds konkurrence for at skaffe forbrugere og firmakunder de absolut laveste priser. Ej heller har jeg set den nødvendig forståelse for og model for at hardware og driftsleverandørene udsættes for en lignende brutale konkurrence. Jeg har set hvordan JTAS gjorde det langt bedre end KTAS, og hvordan selskaberne ikke kunne finde ud af at fyre overflødige mennesker bare nogenlunde rettidigt.
Men der har været en vis god grund til at privatisere alt i en periode, hvor udviklingen var hurtig og svært forudsigelig. Politikere er meget ringe til 'pick the winners' teknologisk og især økonomisk vs teknologisk. (se på DAB eller digital antenne tv, MPEG2 skandalen og delvist valgt pga. MHP https://www.dvb.org/news/dtt-to-start-in-april-2006 , men for længst slukket)
3G teknologien har været her i omkring 15 år, men har ikke været en større succes før ret for nyligt, hvor 3G bør afvikles rimeligt hurtigt.
Der er særlig grund til at lave ét fælles net på de lave frekvenser. Her er der færre frekvenser og samtidig færre celler pga. større rækkevidde.
Det er også her man i særligt grad har master, der dækker meget få kunder og derfor er meget dyr pr. kunde
Lars :)
Jamen halløjsa Lars, sidder du lige og plæderer for et opgør med de vertikale monopoler, som Mogens Ritsholm har tordnet om i årevis?Man sælge jo heller ikke jord til flere flere selskaber for anlæg af paralle sæt jernbaneskinner. Man lader flere selskaber køre på de fælles skinner.
Set i det lys blokerer 2G vist ikke så meget, og selvom der blev afsat flere MHz til 2G er der jo mange andre frekvenser som er blevet inddraget. F.eks. er 800 MHz også kommet til, og 800 MHz har jo en større rækkevidde end 900 MHz.
Rækkevidden af 800 og 900 MHz båndene er ikke meget forskellig og 700 MHz båden har også kun marginalt bedre rækkevidde. Husk øget rækkevidde betyder færre 'celler' og dermed mindre genbrug af frekvenserne.
Problemet med GMS900/2G over fx 5 MHz er både den ringe 2G kapacitet i byer (1800 MHz overgår til nye ejere pr. juni 2017). Men værre er, at det vil betyde ét fælles roaming GSM900 net for alle selskaber og det vil være et radikalt brud med hidtidig praksis og de allerede solgte 5 MHz til '3' (indtil 2032/34).
Det ville være mere teknisk fornuftigt, hvis man ikke solgte frekvenser til flere net, men drev ét net, hvor hvert selskab kunne byde på en vis procentdel af den samlede kapacitet.
Den egentlige konkurrence er jo hovedsageligt mellem sælgere fx yousee, CBB mfl. og firmaer og private kunder. Derudover konkurrerer udstyrsleverandørene om at opstille og drive nettene for fx TDC og Telia/Telenor.
Man sælge jo heller ikke jord til flere flere selskaber for anlæg af paralle sæt jernbaneskinner. Man lader flere selskaber køre på de fælles skinner.
Lars :)
Nu er der jo flere som har foreslået at der afsættes 5 MHz til at bevare 2G. Det betyder at der er 30 MHz som kan refarmes. Set i det lys blokerer 2G vist ikke så meget, og selvom der blev afsat flere MHz til 2G er der jo mange andre frekvenser som er blevet inddraget. F.eks. er 800 MHz også kommet til, og 800 MHz har jo en større rækkevidde end 900 MHz.Hvis man f.eks. har afsat 5 MHz til 2G brug på 900 MHz frekvensbåndet, så kan der overføres omkring 200 samtaler på samme tid (i praksis færre, hvis der er afsat dedikeret kapacitet til data).
Med VoLTE vil man kunne overføre mellem 200-500 samtaler på samme tid + man samtidig kan levere datadækning. Skruer man ned for lydkvaliteten, så er der plads til endnu flere samtaler.
Netop her ville man dog ikke bruge 900 MHz frekvenser, men de højere 1800+ frekvenser som ikke rækker så langt. Og så tvivler jeg på at det er en salgsparameter overfor mange af 2G brugerne.Du kunne være interesseret i at kunne ringe til en koncert, hvor der er mange folk samlet i samme område? Det kan VoLTE levere, da kapaciteten til opkald er højere.
Og så tror jeg ikke at man skal tænke på data i forhold til 2G segmentets kunder.
og når tiden kommer, så vil skiftet fra FM til DAB+ heller ikke ske af frivillighedens vej.
OT Men den tid kommer aldrig. I modsætning til antennefjernsyn og mobilfrekvenser, hvor de samme frekvenser nødvendigvis må genbruges - analogt-tv => digitalt-tv. 2G => 3G => 4G - fordi der ellers slet ikke er kapcitet, så anvender FM og DAB forskellige (og ganske få) frekvenser.
FM bliver ikke afskaffet i mange, mange år og ikke før alt radio høres via mobil-data.
Lars :)
Pointen er netop, at Oda IKKE skifter til andet end 2G.
Men hvis der var mulgit at købe en fornuftig telefon i Odas optik som kørte 4G ville hun næppe fravælge den.
Men når hun IKKE VIL ha en smartphone, er der jo ikke rigtigt noget alternativ til 2G.
Jeg tror ikke på, at man kan få folk til at skifte frivilligt - det samme er situationen når vi taler TV og Radio. Skiftet fra analog til digital TV skete ved tvang, og når tiden kommer, så vil skiftet fra FM til DAB+ heller ikke ske af frivillighedens vej.
Måske ikke. Men sålænge DAB ikke dækker ordentligt er der jo ingen grund til at insverstere i modtagerne.
Jeg kender mange som er blevet lovet at DAB skam dækker. Så købte de en kasse, og satte den til. Men der var bare ikke noget signal hos dem. Det gør jo ikke ligefrem at at man har lyst til at skifte.
Men sålænge folk insisterer på, at en telefon ikke må koste mere end 100 kroner, og samtidig mener, at det er for dyrt at betale 795 kroner for en telefon hvert 4-5. år så er det et problem.
Problemet er nok også at den billige telefoner faktisk holder meget længere end de dyre. Jeg tror faktisk ikke jeg lige kan komme på nogle i min omgangskreds som har holdt liv i deres smartphone i 4-5 år. Mine oldnordiske telefoner lever som regel længere en batterierne, som kan skaffes for en halvtredser på ebay. Det giver jeg gerne for at holde dem i live og slippe for at slæbe rundt på noget som mest af alt ligner en tablet.
/Henning
Vurderingen er lavet. Det er IKKE MULIGT at sælge produktet til 300kr ekstra. Og således er det nok også med mange andre små dataopsamlere. De er prisfølsomme.</p>
<p>Jeg kan da godt forstå at teleselskaberne godt kan lide kunder, som bare smider 3-8K væk på en kombineret spillemaskine og telefon, hvert andet år - det er jo folk, som lille respekt for deres tjente penge og det kan vi jo aflæse i statistikkerne for låntagning at der er mange af og åbenbart også et stort behov for underholdning, hvert sekund døgnet rundt. Men der skal altså også være plads til mere seriøse kunder - eller for den sags skyld de konservative som Oda - det er langtfra alle, som beskrevet der fokuserer på fornøjelse og overspringshandlinger.</p>
<p>Naturligvis vil jeg gerne have fremtidssikring, men ikke på en måde, som diskvalificere produktet, smadrer virksomheden og vil resultere i et 0 salg.</p>
<p>Vi skifter til 4G/LTE når det er muligt prismæssigt, men ikke før. Det er i min optik helt indlysende at der må være et reelt alternativ før man slagter kunderne.
Det er også en helt fair vurdering udfra jeres situation. Du skal blot have en god forklaring klar til dine kunder, når teleselskaberne lukker for både 2G og 3G.
Nu er du advaret, men sålænge dit teleselskab ikke har sagt fra eller til, så kan du selvfølgelig altid påstå, at du var helt uvidende om den udvikling, som alle der følger branchen ved kommer lige om lidt.
Nå-nå.
Det betvivles at Telenordirektørens ønske om at "anvende frekvenserne endnu mere effektivt", er det samme som "bedre mobildækning".
En kobling, som jeg heller ikke kan læse at Peter Nødbak siger noget om.</p>
<p>For mig er "dårlig mobildækning", at jeg ikke kan tale i telefonen.
At man evt. ikke kan streame netflix, er noget andet.
En opfattelse, jeg ikke er alene om.
Tja, men du kunne være interesseret i en bedre lydkvalitet? Det kan man levere med VoLTE.
Du kunne være interesseret i at kunne ringe til en koncert, hvor der er mange folk samlet i samme område? Det kan VoLTE levere, da kapaciteten til opkald er højere.
Du kunne være interesser i at kunne foretage opkald der uden problemer skifter mellem VoLTE og Wi-Fi Calling, hvilket for almindelige mennesker er det samme som bedre oplevet dækning.
Hvis man f.eks. har afsat 5 MHz til 2G brug på 900 MHz frekvensbåndet, så kan der overføres omkring 200 samtaler på samme tid (i praksis færre, hvis der er afsat dedikeret kapacitet til data). Med VoLTE vil man kunne overføre mellem 200-500 samtaler på samme tid + man samtidig kan levere datadækning. Skruer man ned for lydkvaliteten, så er der plads til endnu flere samtaler.
Med 2G kan man også levere datadækning, men hastigheden er utrolig mange gange lavere med en markant højere latency, og der er ingen garanti for at der overhovedet KAN overføres data via GPRS/EDGE, hvis belastningen af 2G netværket er høj.
'Effektiv' kan altså godt være et andet ord for 'bedre'.
Nå-nå. Det betvivles at Telenordirektørens ønske om at "anvende frekvenserne endnu mere effektivt", er det samme som "bedre mobildækning". En kobling, som jeg heller ikke kan læse at Peter Nødbak siger noget om.en lille forvirret dreng
For mig er "dårlig mobildækning", at jeg ikke kan tale i telefonen. At man evt. ikke kan streame netflix, er noget andet. En opfattelse, jeg ikke er alene om.
Vurderingen er lavet. Det er IKKE MULIGT at sælge produktet til 300kr ekstra. Og således er det nok også med mange andre små dataopsamlere. De er prisfølsomme.
Jeg kan da godt forstå at teleselskaberne godt kan lide kunder, som bare smider 3-8K væk på en kombineret spillemaskine og telefon, hvert andet år - det er jo folk, som lille respekt for deres tjente penge og det kan vi jo aflæse i statistikkerne for låntagning at der er mange af og åbenbart også et stort behov for underholdning, hvert sekund døgnet rundt. Men der skal altså også være plads til mere seriøse kunder - eller for den sags skyld de konservative som Oda - det er langtfra alle, som beskrevet der fokuserer på fornøjelse og overspringshandlinger.
Naturligvis vil jeg gerne have fremtidssikring, men ikke på en måde, som diskvalificere produktet, smadrer virksomheden og vil resultere i et 0 salg.
Vi skifter til 4G/LTE når det er muligt prismæssigt, men ikke før. Det er i min optik helt indlysende at der må være et reelt alternativ før man slagter kunderne.
Det er så det argument som de fleste her i tråden betvivler.
Tja, når det kommer fra hestens egen mule;Vi ser, at mange danskere fortsat er glade for at købe en 2G-only telefon til under 100 kroner for eksempel, og så længe en større portion af danskerne benytter 2G-only håndsæt i stedet for at bruge nogle, der benytter 2G/3G/4G, så går der længere tid, før vi som operatør kan udfase disse teknologier og anvende frekvenserne endnu mere effektivt.
Telenors netværksdirektør ved altså intet om sit fagområde, og debattørne her på Ing.dk har altså så meget indsigt i Telenors netværk, at de kan på et sagligt grundlag kan konkludere, at Telenors netværksdirektør 'en lille forvirret dreng der kommer fra Aalborg'.
Det er så det argument som de fleste her i tråden betvivler.men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning.
@johnny</p>
<p>Nej - det er dumt at bruge 300 kr ekstra på noget som er dårligere. Og utiltalende at tvinge det igennem.</p>
<p>Man skal lære at skelne mellem mennesker og maskin abonnementer. Der er rigtigt rigtigt mange maskin abonnementer derude. Det vil koste helt abnormt at udskifte alle de 2G modems - og firmaerne får intet tilbage for den investering.</p>
<p>Der er op mod 3 milliarder M2M abonnementer i verden og størstedelen er stadigvæk 2G. MAO.: Kun fokusere på Oda the consumer er en fejltagelse.</p>
<p>Desuden skifter private forbrugere telefoner ofte(2-4 år), hvorfor det er let at skabe udviklingen her uden at træde milliarder af andre abonnenter over tæerne. Derimod er M2M løsninger noget, som har levetider på både 10 og 20 år.</p>
<p>Jeg erklærer mig derfor enig i holdningen i at bibeholde 2G netværket og refarme de andre bånd.
Pointen er netop, at Oda IKKE skifter til andet end 2G.
Jeg forstår udmærket dit udgangspunkt, men prøv at gå om på den anden side af bordet. Hvad er produktionsprisen for et teleselskab ved at holde 2G/3G nettet i live, fremfor at skrotte 2G/3G begge netværk og erstatte det med et netværk, som er langt mindre kompliceret og koster langt mindre at drive?
Teleselskaberne skal i sidste ende tænkte på aktionærerne og ikke kunderne. Undskyld - men jeg er blot budbringeren af de "dårlige" nyheder, når nu teleselskaberne ikke selv er kommet ud af busken...
Jeg tror heller ikke på, at 2G forsvinder i 2019, men jeg tror, at vi kun kommer til at se ét 2G mobilnetværk efter 2019, og så vil det blive meldt ud, at 2G lukker og slukker i 2025 (ligesom i Norge). 3G bliver nok lukket ned efter 2020.
Se hvad de har meldt ud i Norge: https://www.mobileworldlive.com/featured-content/top-three/telenor-norway-shut-3g-network-2020-five-years-2g/
Jacob, hvis du sidder og laver M2M løsninger, som ikke skal være teknisk forældet i løbet af få år, så SKAL du skifte til 4G med det samme - også selvom det koster penge her og nu. I det lange løb vil du takke mig for det råd.
Nej - det er dumt at bruge 300 kr ekstra på noget som er dårligere. Og utiltalende at tvinge det igennem.
Man skal lære at skelne mellem mennesker og maskin abonnementer. Der er rigtigt rigtigt mange maskin abonnementer derude. Det vil koste helt abnormt at udskifte alle de 2G modems - og firmaerne får intet tilbage for den investering.
Der er op mod 3 milliarder M2M abonnementer i verden og størstedelen er stadigvæk 2G. MAO.: Kun fokusere på Oda the consumer er en fejltagelse.
Desuden skifter private forbrugere telefoner ofte(2-4 år), hvorfor det er let at skabe udviklingen her uden at træde milliarder af andre abonnenter over tæerne. Derimod er M2M løsninger noget, som har levetider på både 10 og 20 år.
Jeg erklærer mig derfor enig i holdningen i at bibeholde 2G netværket og refarme de andre bånd.
Jeg mente, lade 3G frekvenserne overgå til 4G.
Og så lade 2G være 2G.
Det forekommer mig at 2G dækker et behov, og 3G/4G et andet.</p>
<p>Du har sikkert ret i, at taletrafikken fra 2G er 8%. Til gengæld tror jeg at billedet er et andet, når man ser på fordelingen af abonnementer.</p>
<p>Langt hen ad vejen kan jeg se fordele med solidarisk prissætning.
Men når man vil have mobiltelefoni til at finansiere andres internetforbindelse, så vil der være fornuftige behov, som simpelthen bliver for dyre.
Det sker allerede. F.eks. refarmer TT-netværket allerede 2100 MHz til 4G. Problemet er de lave frekvensbånd - specielt 900 Mhz.
Pointen er, at 4G netværkene kan dække alle beohovene for både data og tale, men det kræver, at folk lader være med at købe forældet teknologi (2G).
Jeg tror ikke på, at man kan få folk til at skifte frivilligt - det samme er situationen når vi taler TV og Radio. Skiftet fra analog til digital TV skete ved tvang, og når tiden kommer, så vil skiftet fra FM til DAB+ heller ikke ske af frivillighedens vej.
Gert, problemet er ikke priserne, det er teknologien. Hvis man I morgen valgte at skrotte både 2G og 3G, så vil det ikke betyde en prisstigning på abonnementerne - nok tvært imod. Og det er i virkeligheden det ironiske. Fordi folk fastholder 2G og 3G, så kan teleselskaberne ikke opnå de potentielle besparelser på deres netværk, hvilket betyder at priserne for slutbrugerne bliver højere.
Kort sagt: Skrottes 2G og 3G i morgen, så er der plads til lavere priser for forbrugerne.
Men sålænge folk insisterer på, at en telefon ikke må koste mere end 100 kroner, og samtidig mener, at det er for dyrt at betale 795 kroner for en telefon hvert 4-5. år så er det et problem.
Jeg mente, lade 3G frekvenserne overgå til 4G. Og så lade 2G være 2G. Det forekommer mig at 2G dækker et behov, og 3G/4G et andet.kan nemlig ikke klares via 3G
Du har sikkert ret i, at taletrafikken fra 2G er 8%. Til gengæld tror jeg at billedet er et andet, når man ser på fordelingen af abonnementer.
Langt hen ad vejen kan jeg se fordele med solidarisk prissætning. Men når man vil have mobiltelefoni til at finansiere andres internetforbindelse, så vil der være fornuftige behov, som simpelthen bliver for dyre.
Bare et lille spørgsmål; Er alternativet til kun at have en 2G telefon at have en 4G ditto?
Jeg fik i denne tråd at vide at min Xperia L er en 2G/3G model.
Har 92 procent af mobiltelefonejerne virkelig en 4G model?
3G telefoner er bagud kompatible med 2G. Det er dumt at købe en 2G eller 3G telefon i dag.
Jeg har ikke de nøjagtige tal, da ingen teleselskab ønsker at udlevere den slags tal, da det er forretningshemmeligheder. Men alene iPhones står for over 50% af telefonerne på TDCs mobilnetværk.
Jeg kan ikke give dig nøjagtige tal, men jeg kan komme med et kvalificeret gæt på, at omkring 2/3 dele af telefonerne i dag er 4G telefoner. Omkring 80% af datatrafikken går allerede over selskabernes 4G netværk. Det er nok ikke helt forkert at anslå, at 66% er 4G, så er der mindst 25-26% rene 3G telefoner, og antallet af 3G telefoner skrumper løbende. Det efterlader 8% rene 2G telefoner.
Når man kigger på hvilke telefoner, som teleselskaberne selv sælger i deres butikker, så er 9 ud af TOP10 telefonerne i september 2016 4G telefoner. I styk antal skal du nok forvente er langt over 90% af salget er 4G telefoner.
Når Oda, der repræsenterer 8% af kunderne, så har fået lov til at svare, så kan vi stille spørgsmålet til Carina og Carsten, der repræsenterer 92% af kunderne, og som begge ejer en 4G telefon.
Bare et lille spørgsmål; Er alternativet til kun at have en 2G telefon at have en 4G ditto? Jeg fik i denne tråd at vide at min Xperia L er en 2G/3G model. Har 92 procent af mobiltelefonejerne virkelig en 4G model?
Mener du ikke:
"gamle Oda spærrer for bedre 4G-dækning" ?</p>
<p>Hvis det er reel båndbredde vi taler om, så kan det vel snart klares ved refarming af 3g.
Her er der mere overlap i funktionalitet og pris.</p>
<p>Og så køber jeg ikke påstanden om det kun er 8% af kunderne, som bruger 2g.
Jeg kender adskillige, som bruger 2g til fjernstyring. De har heller ikke noget ønske om at deres modul skal stige 500,- i indkøb, samt 2.000,- årligt i abonnement.
Nej, Gert der kan nemlig ikke klares via 3G, når Oda telefoner er en 2G telefon. Og det er sådan set hele problemet. En 2G telefon kan ikke tilgå et 3G netværk - det kræver at Oda køber en ny 3G telefon, og som artiklen så fremragende beskriver, så er det netop her problemet ligger.
Vi ser, at mange danskere fortsat er glade for at købe en 2G-only telefon til under 100 kroner for eksempel, og så længe en større portion af danskerne benytter 2G-only håndsæt i stedet for at bruge nogle, der benytter 2G/3G/4G, så går der længere tid, før vi som operatør kan udfase disse teknologier og anvende frekvenserne endnu mere effektivt., lyder det fra Telenors netværksdirektør, Peter Nødbak.
Man kan godt refarme 2100 MHz til 4G, og det sker allerede, 2G spilder plads på 900 MHz som er langt vigtigere til fladedækning.
Hvis vi taler om 2G til ren telefoni, så er de 8% ikke helt ved siden af. 3G har efterhånden været på markedet i 16-17 år, og hvis man ikke har foretaget et teknologiskiftet VÆK fra 2G, så er det vidst ved at være på tide. Det koster penge - ja - men når gør sig afhængig af 3. part, så er der nogle omkostninger forbundet med det valg.
Det er surt for den enkelte, men i det større perspektiv er det bedst for os alle.
Mener du ikke: "gamle Oda spærrer for bedre 4G-dækning" ?men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning
Hvis det er reel båndbredde vi taler om, så kan det vel snart klares ved refarming af 3g. Her er der mere overlap i funktionalitet og pris.
Og så køber jeg ikke påstanden om det kun er 8% af kunderne, som bruger 2g. Jeg kender adskillige, som bruger 2g til fjernstyring. De har heller ikke noget ønske om at deres modul skal stige 500,- i indkøb, samt 2.000,- årligt i abonnement.
Så burde toppen af Telenor måske tænke sig lidt mere om, før de hænger deres vasketøj op til offentlig skue
Nej Christian her skal du som læser, være klar over at når udtalelsen kommer fra Telenors netværksdirektør, så er det den tekniske afdeling, som svarer på journalistens spørgsmål.
Hvis du er i tvivl om budskabets afsender, så har journalisten enten ikke gjort sit arbejde godt nok eller også tolker du som læser journalistens ord forkert.
Og da Ing.dk er et medie som mest af alt behandler tekniske emner, så skal du som læser huske, at konteksten er teknologi og ikke marketing.
Så burde toppen af Telenor måske tænke sig lidt mere om, før de hænger deres vasketøj op til offentlig skue.Du skal huske på, at et stort teleselskab som Telenor kan tale med mere end én tunge. En ting er netværket, noget andet er marketingafdelingen eller wholesaleafdelingen.
Der er da intet genialt over at prisen for telefoni øges.
Det kan da ikke komme gamle Oda ved, at nogen gerne vil bruge mobil-nettet til streaming.</p>
<p>/Gert, som har brugt taletidskort, siden abonnementsgebyrene steg til en faktor 5 af forbruget.
Nej, prisstigninger er aldrig godt for forbrugeren, men gamle Oda spærrer simpelthen for bedre mobildækning. Og det er faktisk essensen af Telenors 'brok'.
Så kan man stille sig det simple spørgsmål: Hvad vil gamle Ode helst have? Vil Oda helst have:
- Status quo hvor 95% af brugerne ikke får bedre mobildækning, men 2G forbliver billigt.
- Et markant dyre 2G abonnement?
- En markant bedre 4G dækning pga. refarming af 900 MHz til 4G
Når Oda, der repræsenterer 8% af kunderne, så har fået lov til at svare, så kan vi stille spørgsmålet til Carina og Carsten, der repræsenterer 92% af kunderne, og som begge ejer en 4G telefon.
Ja, men nu er det lissom Telenor der whiner.</p>
<p>Og der er en snigende tendens hos alle selskaber mod at basisabonnementerne udfases stille og roligt, og erstattes med "pakker" - hvor din Oda så får lov til at betale for noget hun ikke bruger.</p>
<p>Så dit argument klinger hult.
Du skal huske på, at et stort teleselskab som Telenor kan tale med mere end én tunge. En ting er netværket, noget andet er marketingafdelingen eller wholesaleafdelingen.
Når netværksfolkene påpeger et reelt problem ved teknologien, så er det ikke ensbetydende med, at marketingafdelingen eller wholesaleafdelingen har samme syn på sagen, da de skal tjene pengene, hvor netværksafdelingen skal søge for at drive netværket.
...at en smartphone med netforbindelse foruden at være telefon, foto og databank også er mulig at hacke!!! Jævnfør Angelica Merkels telefon !
Der er da intet genialt over at prisen for telefoni øges. Det kan da ikke komme gamle Oda ved, at nogen gerne vil bruge mobil-nettet til streaming.En genial løsning - men forestil dig, hvordan politikerne går amok
/Gert, som har brugt taletidskort, siden abonnementsgebyrene steg til en faktor 5 af forbruget.
Ja, men nu er det lissom Telenor der whiner.Nu findes der mange andre teleselskaber end lige Telenor.
Og der er en snigende tendens hos alle selskaber mod at basisabonnementerne udfases stille og roligt, og erstattes med "pakker" - hvor din Oda så får lov til at betale for noget hun ikke bruger.
Så dit argument klinger hult.
Øh jeg kunne altså ikke umiddelbart finde et abonnement på Telenor's hjemmeside som var billigere end 149 Kr/md.
Jeg ved godt at de har masser af resellere som gør det billigere, men Telenor vil åbenbart ikke selv rode med den slags.
Du mangler lige ordet "længere" i slutningen af den sætning.
Nu findes der mange andre teleselskaber end lige Telenor. Forstil dig f.eks. at Fastnet.nu bliver tvunget til at tage 149 kroner i abonnement for at tilbyde adgang til 2G? Der er ret langt fra 15 kroner til 149 kroner...
Øh jeg kunne altså ikke umiddelbart finde et abonnement på Telenor's hjemmeside som var billigere end 149 Kr/md. Jeg ved godt at de har masser af resellere som gør det billigere, men Telenor vil åbenbart ikke selv rode med den slags.En genial løsning - men forestil dig, hvordan politikerne går amok, når Ekstrabladet kører historien om gamle Oda, der nu pludselig skal betale 149 kroner om måneden for et 2G abonnement i stedet for 39 kroner. Se blot på alle de historier om TDCs priser på fastnet-telefoni...
Måske fordi kommentaren nærmede sig det ...."Sjov" ting at få en tommel-ned for! ?
Al den stund du foreslår noget der er voldsomt meget større end det der er normen for en low-end telefon, dvs. maks ca 5 x 10cm, og højst 100g.
Står det egentligt ikke operatørerne frit for at beslutte hvad de vil bruge deres dyrt indkøbte frekvenser til, eller stilles der krav i udbuddet? Ellers forstår jeg egentligt ikke hele historien, Telenor kan da bare lade være med at udbyde 2G. De kan også blot byde en krone for 2G licensen, og så sige det var da ærgerligt.
Alle nye licenser er teknologineutrale, men tidligere blev der stillet specifikke krav til at de skulle bruge frekvenserne til f.eks. 2G eller 3G. Dvs. tidligere kunne 900 MHz kun bruges til 2G og 2100 MHz kun til 3G.
Telemyndighederne har dog givet lov til at bruge frekvenserne til andre teknologier efter et længere tovtrækkeri. Hvis jeg husker korrekt - og vi kører lige på hukommelsen - så var kravet, at f.eks. 900 MHz godt kunne refarmes til 3G/4G, men at der samtidig stadigvæk skulle være 2G på frekvensbåndet.
Eller er det sådan, at de sælger en dyr pakke til alle 2G kunderne der ikke bruger telefonen ret meget, og som derfor betaler for andres streaming.
En genial løsning - men forestil dig, hvordan politikerne går amok, når Ekstrabladet kører historien om gamle Oda, der nu pludselig skal betale 149 kroner om måneden for et 2G abonnement i stedet for 39 kroner. Se blot på alle de historier om TDCs priser på fastnet-telefoni...
Den løsning har ingen i teleselskaber n*sserne til at lave...selvom det er en fin løsning.
Står det egentligt ikke operatørerne frit for at beslutte hvad de vil bruge deres dyrt indkøbte frekvenser til, eller stilles der krav i udbuddet? Ellers forstår jeg egentligt ikke hele historien, Telenor kan da bare lade være med at udbyde 2G. De kan også blot byde en krone for 2G licensen, og så sige det var da ærgerligt.Nu mister Telia, Telenor og TDC helt licensen til alle deres 900 MHz frekvenser i - efter hukommelsen - 2019. Der er intet, der tilsikre at disse tre selskaber kan tilbyde GSM900 dækning derefter udover et auktionsbud i 500 mio klassen fra hvert selskab.
Eller er det sådan, at de sælger en dyr pakke til alle 2G kunderne der ikke bruger telefonen ret meget, og som derfor betaler for andres streaming.
Værd at bemærke at din telefon er tykkere end de fleste smartphones, så det er ikke på den led den generer dig.
Ja jeg har intet omod at den er lidt tykkere. Tværtimod.
Mange af de telefoner som mine bekendte rende rundt med, har jeg ppå fornemmelsen vælter ud af brystlommen når jeg bøjer mig ned, eller slet ikke et til at stoppe i bukselommen på grund af den store flade.
Jeg har tidligere arbejdet med konfiguration af smartphones, og dengang som nu manglede jeg hele tiden et ordentligt tastatur på smartphones. Jeg er ikke begejsteret for touch. Men på sigt er der nok desværre ingen vej udenom
/Henning
bruges til at skræddersy reklamer, ofte kommer med 3 af hver slags app hvor mindst to har reklamer, osv. med en gammel Nokia eller Sony Erricson. Eller hvad med reklamer i dine spejle i bilen, 45 sekunders reklame før du kan starte den, osv. Vil du gerne betale ekstra for det?
Så vil jeg da gerne lige høre hvilken telefon du har erfaring med? For jeg har da aldrig nogensinde hørt om, eller set en telefon hvor der popper reklamer op på skærmen når du bruger den??
Det er meget muligt at der er reklamer i nogle af de Apps du har downloadet til telefonen, men det har intet med selve telefonen eller styresystemet at gøre. (det er forøverigt også kun gratis apps som har reklamer, da de jo skal financieres på en eller anden måde) Det ville være tilsvarende at købe en VW Up, og konkludere at alle VW'er dufter af hindbær, fordi man selv har hængt en Wunderbaum i den :)
Jeg vil give dig ret i, at de funktioner jeg beskriver til bilen (på nuværende tidspunkt) kan defineres som værende ekstra udstyr... men kun lidt endnu. For kan det overhovedet lade sig gøre at købe en bil uden ABS i dag? og hvad med ESP, er det ikke også efterhånden blevet standard i alle nye biler?
Vi skal ikke særlig mange år tilbage før Servostyring, Sædevarme, CD-Afspillere og El-Ruder var tænkt på som værende ekstra... Og går vi tilbage til de glade 60'ere & 70'erne, var det jo helt basale ting, som 2 sidespejle, sikkerhedsseler, eller bare lydanlæg, som var det "nye"
I min optik er telefonen blot på vej igennem en naturlig udvikling, tilsvarende hvad f.eks. bilen har været i årevis.
Hvis du nu bruger hukommelsen rigtig godt, så husker du sikkert, at du i en anden tråd fik at vide, at Telenor har lanceret både Voice over LTE samt Wi-Fi calling :-)</p>
<p>Øh, ja og ? Jeg vil da gerne lave WiFi ude i skoven, men er det realistisk ?</p>
<p>
Jens, du skrev at VoLTE ikke kører endnu - det passer ikke. Det kører fint på Telenors netværk, og 3 kommer snart med, og jeg mindede dig blot om, at det havde du allerede fået at vide én gang før i en anden tråd... :-)
Og ja det er fuldt ud realistisk at etablere Wi-Fi midt inde i skoven, hvis du benytter det rigtige udstyr.
Hvis vi lige glemmer VoLTE, og kigger på Wi-Fi calling, så er kravene meget beskedne - man kan sagtens sætte en retningsbestemt antenne op på tager på hytten midt i skoven. Dertil kobler man en Net-1 router, og wupti så har man en internetforbindelse, som er "kraftig" nok til at køre Wi-fi Calling.
Jens, når f.eks. TDC kobler VoLTE til for deres kunder, så vil et sted mellem 35-45% af TDC kunder øjeblikkeligt have adgang til VoLTE, fordi danskerne er så vilde med iPhones.</p>
<p>Hvad ændrer det på ? Hvis der ikke er 4G signal ?
Men er der ikke udendørs 4G signal næsten alle steder? Jo, det er der næsten alle steder - måske lige med undtagelse af øst for Lillebølle, hvor det er TT-netværket, der skal dække området seneste i 2019.
I det store hele så er der 4G dækning i næsten hele landet, men 4G udrulningen er heller ikke tilnærmelsesvis færdig. TDC er i mål, men både 3 og TT-netværket sætter næsten dagligt nye 4G sites i drift.
Sådan som netværkene er sat op i dag, så foregår der fall-back til 2G eller 3G mange steder, når signalet er svagt. Når teleselskaberne vælger at ændre på denne opsætning, så vil 4G dækningen også bliver lidt bredere.
Som hardware udvikler vil jeg da langt hellere bruge en 2G løsning til de M2M produkter jeg har som ikke har brug for overvældende datamængder og højt strømforbrug.
Afstanden i indkøb på en 2G og 3G eller LTE løsning er stor.
Vores produkt ligger i en produktionspris på cirka 100kr. Af disse udgører 2G modemmet 24KR. Hvis jeg skulle indkøbe et 3G eller LTE modem stiger den pris fra 25kr til lidt over 315kr.
Hvorfor i alverden skulle nogen være interesseret i at betale cirka 300kr ekstra for noget uden en merværdi?
Og der er MANGE små data M2M løsninger derude.
Sorry teleselskaber - i må sgu lige tage jer sammen og servicere jeres kunder fremfor at ødelægge jeres kunders produkter og økonomi.
Værd at bemærke at din telefon er tykkere end de fleste smartphones, så det er ikke på den led den generer dig.Min nuværende W760 er 103 x 48 x 15 mm og jeg irriteres dagligt over størrelsen ;-)
Jeg har nu meget modstræbende, fået prakket en smartphone på. Da min udmærkede Nokia- er gået til de evige telefonmarker i det hinsides. Men jeg ville faktisk hellere have gang i min endnu ældre Nokia (3310i) fordi, jeg skal bare kunne ringe og sende SMS'er.
I øvrigt har vi på gode dage max. 3G- på dårlige 2G. Og at rende ud og løbe 50 meter for at få ordenligt signal- er ikke opportunt!
Jeg har en tablet, der har en helt fin skærm- som jeg bruger meget. Den kræver bare Wifi/hotspot, og den kan så ikke ringe/SMS'e.
Men at Telia mfl, skyder skylden på kundernes HW- det er at spænde vognen for hesten. Levér et godt signal, så skifter vi- måske!
Mvh Tine- der pt har udsigt til meget krøllede fingre i årevis: Vi får måske og muligvis fiber. Meget Måske!
Hvis du nu bruger hukommelsen rigtig godt, så husker du sikkert, at du i en anden tråd fik at vide, at Telenor har lanceret både Voice over LTE samt Wi-Fi calling :-)
Øh, ja og ? Jeg vil da gerne lave WiFi ude i skoven, men er det realistisk ?
Jens, når f.eks. TDC kobler VoLTE til for deres kunder, så vil et sted mellem 35-45% af TDC kunder øjeblikkeligt have adgang til VoLTE, fordi danskerne er så vilde med iPhones.
Hvad ændrer det på ? Hvis der ikke er 4G signal ?
"Sjov" ting at få en tommel-ned for! ?Hvis det var muligt at få en smartphone i en fornuftig størrelse</p>
<p>Er 127 x 64,9 x 8,6 mm, 129 gram for voldsomt?</p>
<p>0 -1
Hvis det virkelig er situationen, vil jeg gerne høre den generelle meningen om f.eks. biler, fjernsyn, køkkenudstyr, computere?
Lader man være med at købe en ny bil, blot fordi dens indbyggede computer har en masse smarte features, eller fordi aircondition, ABS, ESP eller servostyring er noget nymodens pjat, som blot stjæler kapacitet og effekt fra motoren?
Eller fravælger man det nye TV, fordi det er et SmartTV som har adgang til internettet, og kan tage Netflix eller HBO direkte?
Jeg ved ikke hvilken verden du skriver om, men i den virkelige verden sælges der en masse TV uden "Smart" funktioner. De billigste TV i hver enkelt serie er som regl skrabet i "smart" features og indgange. Ingen af mine TV har SmartTV men er i stedet "skrabet topmodeller". Så de har det gode billede og de dyre funktioner, men nul SmartTV.
For øvrigt er det en ståmand. Du skriver om funktioner der er et plus i biler. Sammenlign i stedet en telefon der har indbygget tracking af alt du gør, bruges til at skræddersy reklamer, ofte kommer med 3 af hver slags app hvor mindst to har reklamer, osv. med en gammel Nokia eller Sony Erricson. Eller hvad med reklamer i dine spejle i bilen, 45 sekunders reklame før du kan starte den, osv. Vil du gerne betale ekstra for det?
Desuden kan man slukke for sit klima anlæg og andre funktioner der bør kunne slukkes i en bil. Held og lykke med at slukke for tracking m.m. på din iPhone.
Er 127 x 64,9 x 8,6 mm, 129 gram for voldsomt?
Hej kort: Ja
Min nuværende W760 er 103 x 48 x 15 mm og jeg irriteres dagligt over størrelsen ;-)
Jeg har en større stak K750 ( den er lidt mindre, men passer mig meget bedre ) liggende, men desværre fik min mobil-reperatør smidt flashing-udstyret ud inden jeg fik dem lavet om til dansk. Hit: Hvis der er nogensom har grej til at flashe dem om, hører jeg gerne fra dig ;-)
/Henning
Man kunne måske tænke sig at et smalt frekvensbånd i 900 Mhz området blev fortsat til GSM900 trafik i en vis periode, men det vil fortsat være afgørende, at der ikke skal afvikles ret meget trafik og den begrænsede kapacitet.</p>
<p>Lars :)
Den model tror jeg faktisk også på, men jeg tror faktisk at der bliver aftalt en eller anden form for roaming selskaberne imellem, så der kun bliver ét 2G netværk efter 2019.
Hm....</p>
<p>Nu kører tale jo ikke VoLTE endnu. Men mange steder er LTE dækningen slet ikke god nok ifht. f.eks. 2G.
Så er man jo på den, hvis man vil tale.</p>
<p>Folk benytter netop de gamle typer telefoner, fordi de giver bedst tale dækning.
Jeg kender rigtigt mange der har både en gammel Nokia "et eller andet", som de bruger til tale og så en iPhone/Samsung ny model, som de bruger til alt andet...
Hvis du nu bruger hukommelsen rigtig godt, så husker du sikkert, at du i en anden tråd fik at vide, at Telenor har lanceret både Voice over LTE samt Wi-Fi calling :-) VoLTE kører fint på iPhone 5S eller nyere vores Telenors abonnementer.
3 har officielt lovet en lancering af VoLTE i løbet af 4. kvartal 2016, og så kommer TDC og Telia nok også snart med på vognen.
Jens, når f.eks. TDC kobler VoLTE til for deres kunder, så vil et sted mellem 35-45% af TDC kunder øjeblikkeligt have adgang til VoLTE, fordi danskerne er så vilde med iPhones.
Men ja - skal man have den bedste mobildækning så skal man gå efter en 4G telefon.
Hm....
Nu kører tale jo ikke VoLTE endnu. Men mange steder er LTE dækningen slet ikke god nok ifht. f.eks. 2G. Så er man jo på den, hvis man vil tale.
Folk benytter netop de gamle typer telefoner, fordi de giver bedst tale dækning. Jeg kender rigtigt mange der har både en gammel Nokia "et eller andet", som de bruger til tale og så en iPhone/Samsung ny model, som de bruger til alt andet...