Telemedicinsk blodtrykskuffert er klar
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Telemedicinsk blodtrykskuffert er klar

Første fase af et telemedicinsk blodtryksprojekt er afsluttet. Resultatet er en kuffert med udstyr til måling af blodtryk, som it-firmaerne Kolle IT-Ingeniørfirma og Cim Electronics sammen med Bang & Olufsen Medicom og Handels- og IngeniørHøjskolen har udviklet. Kufferten gør det muligt for patienten at måle blodtrykket derhjemme og dermed få bedre og mere præcise resultater.

Eftersom forhøjet blodtryk er en farlig folkesygdom, der rammer mellem 20 og 30 pct. af befolkningen, har projektet potentielt stor samfundsmæssig betydning. Det giver adgang til, at den aktuelle behandlingsplan bliver overført sammen med eventuelle beskeder fra læge til patient, ligesom patienten har mulighed for at sende indtalte beskeder til lægen.

Præcise resultater

Når der skal behandles, er det afgørende, at blodtryksmålingen giver så korrekt et billede af patientens blodtryk som muligt. Forskningen har vist, at personer, der måler blodtrykket hjemme, opnår bedre og mere præcise måleresultater end personer, der får målt blodtrykket hos lægen. Formentlig fordi selve lægebesøget er en anspændt situation for mange, og det i sig selv påvirker blodtrykket.

Bang & Olufsen Medicom har udviklet blodtryksmålesystemet, tilsluttet en lille håndholdt computer, der kommunikerer til patientens praktiserende læge. Udstyret er samlet i en handy kuffert, som flytter hjem til patienten.

Eftersom ikke alle er lige fortrolige og trygge ved at anvende computersystemer, har et af projektets mål været at udvikle en computer, der er let at betjene. En forsøgscomputer er blevet afprøvet af forskellige personer, og testpersonernes tilbagemeldinger er blevet brugt til at gøre computeren endnu mere brugervenlig. Bl.a. er det blevet muligt at indtale en besked til computeren og dermed reelt til egen læge.

400 patienter testes

Næste fase i projektet er afprøvning og videnskabelige undersøgelser. Udstyret skal anvendes af ca. 400 patienter med forhøjet blodtryk og deres praktiserende læger i Ringkøbing Amt.

IT-firmaerne Kolle IT-Ingeniørfirma og Cim Electronics har sammen med Bang & Olufsen Medicom og Handels- og IngeniørHøjskolen udviklet den software, som strukturerer kommunikationen mellem patienten og lægen. Cim Electronics har udarbejdet programmet til den håndholdte computer, som er en del af kufferten med udstyret til blodtryksmåling. Kolle IT-Ingeniørfirma har udviklet et centralt internetbaseret program til opsamling og præsentation af data, og Bang & Olufsen Medicom har stået for integrationen af systemet og er systemansvarlige.

De øvrige samarbejdspartnere i projektet er Falck Danmark, HIH – Handels- og IngeniørHøjskolen i Herning, Århus Universitet, Medicinsk Afdeling Holstebro Centralsygehus og Den Regionale Udviklingsenhed i Ringkøbing Amt.

Ifølge projektleder Karsten Bejder, Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning, er det integrerede projekt testet igennem og produktmodnet midt i 2005. u

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først