Der bor ingen mennesker på Flakfortet, men ifølge Energistyrelsen skal øen dækkes af 50 Mb/s. Illustration: Flakfortet.com
Teleindustrien undrer sig over, at små ubeboede øer som Hesselø og Flakfortet skal dækkes med 50 Mb/s bredbånd, som en del af de dækningskrav Energistyrelsen har opsat i de kommende frekvensauktioner.

25 kilometer nord for Sjælland ligger øen Hesselø i Kattegat. Øen er ubeboet, uden strøm og privat ejet.

Alligevel vil regeringen stille krav til at øen skal dækkes af bredbånd på 50 Mbps, hvis teleoperatører ønsker at købe sig ind på 2300 Mhz-frekvens, som skal sendes i auktion i år sammen med 700- og 900 Mhz-frekvenserne.

Energistyrelsen har netop sendt udkast til auktionsmateriale for 700 MHz-, 900 MHz- og 2300 MHz-auktionen i høring. Her kan man konkret se de dækningskrav, som Energistyrelsen planlægger i den kommende auktion.

Intet behov

Frekvensauktionerne er et centralt element i det udspil til et nyt teleforlig, som energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt præsenterede i starten af ugen. Formålet med at stille dækningskrav ved frekvensauktionerne er i følge ministeren, at også landområderne får gavn af den bedre mobilteknologi.

Her vil regeringen kræve en hastighed på mobilt bredbånd på hhv. 30 Mb/s og 50 Mb/s i de forskellige områder.

Læs også: Regeringen kræver lynhurtigt mobilnet: »Ingen evidens for behovet,« mener branchen

»Det er et besynderligt krav at en ubeboet ø som Hesselø skal dækkes med så høj hastighed, selvom behovet formentlig slet ikke er der. Samtidig er jeg i tvivl om, hvordan man rent teknisk kan etablere en så hurtig forbindelse på en så ufremkommelig placering,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Han understreger at industrien ikke er modstander af politiske dækningskrav, men at de skal være mere afbalancerede.

»I Teleindustrien har vi fuld forståelse for regeringens ønske om at stille krav ved frekvensauktionerne for at sikre, at alle danskere har adgang til ordentlig mobildækning. Vores store bekymring er, at man tilsyneladende vil stille krav om at sikre adgang til datahastigheder, som ikke tager udgangspunkt i brugernes reelle og dokumenterede behov.«

Han nævner også den kunstigt skabte ø Flakfortet i Øresund som et eksempel på et dækningskrav der er ude af propertioner.

» Efter en hurtig gennemlæsning af auktionsmaterialet har jeg fundet flere eksempler på meget høje dækningskrav på ubeboede øer. Det illustrerer meget godt, at man skal tænke sig godt om. Udfordringen er at man risikerer at bruge frekvensressourcerne meget skævt. Der er i forvejen et højt pres på frekvenserne, og hvis man skal prioritere høje hastigheder i yderområderne, risikerer man at give dårligere løsninger i områder hvor der er meget pres på frekvenserne i forvejen, fx i storyber, siger Jakob Willer.

Rettelse 8/4 kl.21.30
Det fremgik tidligere at øen Hesselø er ejet af Erik Tingleff Larsen. Han er dog afgået ved døden i 2016.

Relaterede job