Teleindustrien: Besynderligt at ubeboet ø skal dækkes med 50 Mbit/s

Der bor ingen mennesker på Flakfortet, men ifølge Energistyrelsen skal øen dækkes af 50 Mb/s. Illustration: Flakfortet.com

25 kilometer nord for Sjælland ligger øen Hesselø i Kattegat. Øen er ubeboet, uden strøm og privat ejet.

Alligevel vil regeringen stille krav til at øen skal dækkes af bredbånd på 50 Mbps, hvis teleoperatører ønsker at købe sig ind på 2300 Mhz-frekvens, som skal sendes i auktion i år sammen med 700- og 900 Mhz-frekvenserne.

Energistyrelsen har netop sendt udkast til auktionsmateriale for 700 MHz-, 900 MHz- og 2300 MHz-auktionen i høring. Her kan man konkret se de dækningskrav, som Energistyrelsen planlægger i den kommende auktion.

Intet behov

Frekvensauktionerne er et centralt element i det udspil til et nyt teleforlig, som energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt præsenterede i starten af ugen. Formålet med at stille dækningskrav ved frekvensauktionerne er i følge ministeren, at også landområderne får gavn af den bedre mobilteknologi.

Her vil regeringen kræve en hastighed på mobilt bredbånd på hhv. 30 Mb/s og 50 Mb/s i de forskellige områder.

Læs også: Regeringen kræver lynhurtigt mobilnet: »Ingen evidens for behovet,« mener branchen

»Det er et besynderligt krav at en ubeboet ø som Hesselø skal dækkes med så høj hastighed, selvom behovet formentlig slet ikke er der. Samtidig er jeg i tvivl om, hvordan man rent teknisk kan etablere en så hurtig forbindelse på en så ufremkommelig placering,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Han understreger at industrien ikke er modstander af politiske dækningskrav, men at de skal være mere afbalancerede.

»I Teleindustrien har vi fuld forståelse for regeringens ønske om at stille krav ved frekvensauktionerne for at sikre, at alle danskere har adgang til ordentlig mobildækning. Vores store bekymring er, at man tilsyneladende vil stille krav om at sikre adgang til datahastigheder, som ikke tager udgangspunkt i brugernes reelle og dokumenterede behov.«

Han nævner også den kunstigt skabte ø Flakfortet i Øresund som et eksempel på et dækningskrav der er ude af propertioner.

» Efter en hurtig gennemlæsning af auktionsmaterialet har jeg fundet flere eksempler på meget høje dækningskrav på ubeboede øer. Det illustrerer meget godt, at man skal tænke sig godt om. Udfordringen er at man risikerer at bruge frekvensressourcerne meget skævt. Der er i forvejen et højt pres på frekvenserne, og hvis man skal prioritere høje hastigheder i yderområderne, risikerer man at give dårligere løsninger i områder hvor der er meget pres på frekvenserne i forvejen, fx i storyber, siger Jakob Willer.

Rettelse 8/4 kl.21.30
Det fremgik tidligere at øen Hesselø er ejet af Erik Tingleff Larsen. Han er dog afgået ved døden i 2016.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er da muligt, at der ikke bor nogle på øerne, men der sejler da tusindevis af både rundt og omkring disse øer.

Det vil svare til, at man langs motorvejene hvor der heller ikke bor ret mange, sagde at der ikke er noget behov for en god mobil dækning, eller langs den jyske vestkyst hvor der heller ikke bor ret mange, men hvor der er titusindevis af turister om sommeren.... så bare kom i gang ikke alle de undskyldninger.

 • 19
 • 14

men der sejler da tusindevis af både rundt og omkring disse øer.

Bådene sejler overalt på havet. Med den argumentation så burde man jo kræver dækning af den kvalitet i alle indre danske farvande.

Flakfortet kan jeg se giver mening, med de mange besøgende og aktiviteter. Men Hesselø? Når øens ejer har råd til en helikopter til at flyve til og fra, så har en nok også råd til selv at betale for mobilt bredbånd på øen, hvis det skulle være.

 • 27
 • 4

@Jens Olsen

Jeg tænker ikke man skal se på det som, at de enkelte øer skal dækkes, mere at det er de indenlandske farvande der skal dækkes, det synes jeg da giver god mening, behovet er der jo, folk bruger deres internet og telefoni, uanset om de sidder i et hus, en bil eller en båd.

Så ud fra en forbrugers synsvinkel, så synes jeg da, at politikerne på det punkt for en gangs skyld er lidt visionære og ikke kun går efter den skrabede model om du vil.

 • 9
 • 11

"25 kilometer nord for Sjælland ligger øen Hesselø i Kattegat. Øen er ubeboet, uden strøm og privat ejet af millionæren Erik Tingleff Larsen."

Mon dog ikke fyret på øen er forsynet med el fra land?

 • 4
 • 2

Jeg tænker ikke man skal se på det som, at de enkelte øer skal dækkes, mere at det er de indenlandske farvande der skal dækkes, det synes jeg da giver god mening, behovet er der jo, folk bruger deres internet og telefoni, uanset om de sidder i et hus, en bil eller en båd.

Er behovet der for at dække de dele af danske farvande, hvor der i dag ikke er dækning ? Næppe, specielt ikke fordi der ikke er nogen der vil betale. Vil sejlerne ? Næppe, de klarer sig med VHF og deslige, og ellers havde vi jo nok hørt om det forlængst....

Net1 dækker i øvrigt ret langt ud i de danske farvande med deres teknologi, se https://www.net1.dk/daekningskort/

 • 5
 • 2

...det er deres (telebranchens) egen fejl, de har fucket dækningen op i så mange år at det er på tide at de har fået den besked. Mange småøer har næsten ingen beboelse men har periodevis masser af turister... ...og så helt ærlig - DE HAR PENGE NOK !!!

 • 10
 • 7

Jeg har været involveret i projekter hvor man har etableret 4G LTE basestationer på f.eks. norske olie og gas produktionsplatforme. Så det at lave f.eks. 50 Mbit/s Internet adgang på en dansk ubeboet ø kan laves med selv et meget begrænset budget ved at anvende en multikanal WAN løsning, der kan kobles op med retningsbestemte antenner til både bestående (fast) landbaseret 4G LTE, langtrækkende 450 MHz 4G fra Net1, radiokæde, og hvis alt andet er umuligt opkobling via satellit fra f.eks, Tooway - eller anden udbyder af privatkunde Internet.

Strømforsyning kan etableres med en batteribank der holdes opladet fra vindenergi og solceller i kombination. Udendørs Wi-Fi infrastruktur er allerede særdeles veludviklet og vil tilsvarende nemt kunne etableres på disse ø'er.

Med den fornødne vilje og ikke mindst samarbejde på tværs i branchen vil alle Jakob Willer's medlemmer med et meget begrænset budget kunne etablerer 50 Mbit/s forbindelser alle de udfordrede stedet i Danmark og er opgaven lav-prioriteret så står f.eks. vores virksomhed gerne til rådighed med løsning og drift.

Problemet er en branche der har total berøringsangst overfor at løse opgaver i samarbejde, det er set bl.a. i forbindelse med "Internet i tog" projektet som endda har fået fødselshjælp på 100 millioner kroner. Men generelt er den manglende samarbejdsvilje i telebranchen en stor udfordring for en virksomhed, der sidder med løsning og teknologien klar, der kan lave f.eks. 50 Mbit/s Internet til "Maren i kæret" indenfor få dage eller uger.

 • 9
 • 1

Hesselø ejes af en våbenfabrikant - eller dennes arvinger. Og Telestyrelsen har vel så skønnet, at den slags erhvervsfolk da skal have de bedst mulige modtageforhold. Den pågældende ejer har jo et særdeles tæt forhold til politiet. Sker det, at sejlere eller kajakroere går i land på øen, så bliver de anholdt når de vender tilbage til fastlandet igen. Det er jo nok en form for borgerservice som Søren Pape Poulsen støtter.

 • 8
 • 6

De har da vist ikke gjort forarbejdet ret grundigt inden de begynder at klynke (som sædv.). Hvis de ikke mener at 1000-vis af spejdere årligt er et rimeligt argument for at etablere 50 Mbit på Flakfortet, så er de såmænd heller ikke kvalificeret til at deltage i resten af tele-udbygningen.

 • 7
 • 3

Flakfortet er et sted, som mange besøger, men hvor der formentlig ikke bor nogen permanent.

Dækningskravene gælder for personlige abonnementer, som besøgende ikke har glæde af.

Så den rigtige løsning på Flakfortet er en eller anden erhvervsløsning - formentlig via en lille radiokæde og WIFI, som alle besøgende kan anvende.

Derfor er kravet til 5G helt ude i hampen.

Hesselø var uden elforsyning, da jeg besøgte den sidst. Der er et privat elværk på gården og vist også en dieselgenerator ved fyret. Men de kører ikke hele tiden. Fyret er vist drevet med petroleum.

Jeg tror ikke, at det er ændret. Der skal et temmelig langt kabel til at føre elforsyning til Hesselø, og den meget krævende kyst gør det svært at lande et kabel stabilt. Så det er ret sikkert, at der stadig ikke er el.

Sejlerne har ingen glæde af, at man kan tegne et personligt abonnement i jagthytten på Hesselø. Så argumentet om dækning til søs er tyndt. Farvandet er formentlig rimeligt dækket fra den meget høje mast ved Vejby Strand, hvor alle operatører har placeret sig inkl VHF.

Hesselø er EU-habitat, og den tidligere ejer måtte nedrive en havn og en landingsbane, der var ulovligt etableret. Så det er ikke nemt at få tilladelse til anlæg på Hesselø.

Kravet om at kunne få et personligt abonnement i jagthytten på 5g i forbindelse med 2,3 Ghz udbuddet er helt ude i hampen. 2,3 Ghz har i øvrigt ikke så god rækkevidde over vand for nu at føje spot til skade.

Eksemplerne viser, at kravene er baseret på en automatisk metode, hvorefter resultaterne ikke har været overvejet dybere. Derfor bliver det helt ude i hampen.

 • 9
 • 1

8 meter fra mit hus står en stander med full speed hybrid net - den kan jeg ikke blive tilsluttet idet kommunegrænsen går tværs gennem min grund - heller ikke hvis jeg selv graver en rende til kablet.

Mobil Bredbånd er skam tilgængelig via flere udbydere på fuld monteret bygning 250 meter i fri sigt men der er så mange om biddet at man er glad når der er blot er 4 MB/s tilgængelig.

Så jeg må nøjes med ca. 6 MB/s gennem pupin-spoler og papirsiolerede blykabler fra forrige århundredskift - langt fra den gamle telefoncentral - glad hvis der overhovedet er noget når det har regnet i en uge i træk.

Det er ikke ude på landet - vi er såmænd i StorKøbenhavn.

Men godt for Hesselø, som skal have 50 MB/s.

 • 1
 • 1

Det her handler ikke om forbrugerne. Det handler om ønsket om at få teleselskaberne til at finansiere en 100% dækning af Danmark til brug for politi og offentlige myndigheder i fremtiden. En dækning teleselskaberne ellers ville have taget sig dyrt betalt for.

 • 3
 • 1

Med den fornødne vilje og ikke mindst samarbejde på tværs i branchen vil alle Jakob Willer's medlemmer med et meget begrænset budget kunne etablerer 50 Mbit/s forbindelser alle de udfordrede stedet i Danmark og er opgaven lav-prioriteret så står f.eks. vores virksomhed gerne til rådighed med løsning og drift.

Det er selskaberne udemærket klar over og viljen ville også være der til sådan en løsning, men det ændrer jo ikke på dækningskravene. Det >skal< være på 2300 MHz, som Mogens også påpeger. Og det er et spørgsmål om at dække adresserne på øerne, som ikke er fast bopæl for nogen. Synes du det er rimelige dækningskrav ?

 • 2
 • 0

Nej, selvfølgelig synes vi ikke, det er rimeligt, at servicere ubeboede øer med højhastigheds forbindelser - men har nogen fået bekræftet, at det er meningen? Eller der er tale om en "smutter"? For man skal være varsom med at kræve "rimelighed" - det kan let forveksles med rentabelt - og det er bestemt ikke meningen med forslaget - nærmest tvært imod. Meningen er, at firmaerne skal tage det sure med det søde. For mange år siden skulle vi lave nogle registreringsstationer ved vandløb. Der blev bestilt ved Jysk Telefon - jeg tror det var 15 telefonforbindelser - pris kr. 1200 pr. styk - fordi det var en enhedspris inden for HELE forsyningsområdet. Rimeligt? Ja, fordi man politisk havde bestemt, at alle skulle have samme adgang til telefonnettet. - og tilsvarende med adgang til TV og radio, som staten etablerede. Vi har også alle samme stemmeret.

 • 1
 • 1

Jaså man havde da Lyngby radio og SP radio. Skal havene dækkes skal havet klistres til med master - er det det man ønsker. Men tag nu det sydfynske øhav. her har TDC i årevis nægtet at etablere forbindelser til fastlandet. Beboerne har selv måttet hive simple wi-fi links hjem via hub til Langeland. Her kan man tale om dårlig dækning og beboede øer lige siden Valdemar Sejr (Han blev fanget på Strynø)

 • 0
 • 1

Teleindustrien har fundet 2 hår i suppen i et udkast til plan for dækningskrav. Flot? Hvad med at fokusere på de områder hvor mobildækningen stadig er elendig, også langs trafikerede veje, hvor man stadig er afhængig af fastnet ved ulykker.

 • 0
 • 1

Det er jo netop pointen. Dækningskravene til mobil er ikke rettet mod huller i mobildækningen, men derimod "huller" i fastnetdækningen. Og de egentlige mobilhuller bliver næppe udbedret med 5G, selv om der er visse fladekrav til de lavere frekvenser.

Så de huller, hvor man end ikke kan ringe udendørs på en dårlig dag, vil nok bestå til evig tid. Der henvises til WIFI-calling. Men det hjælper jo kun de fastboende i hullerne med fastnet bredbånd.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten