Telegiganter i 5G-kapløb: På jagt efter kortere svartider og højere båndbredde

Selv om industrien har en stram tidsplan for det fremtidige 5G-mobilnet, er væsentlige aspekter stadig på bordet. Det står klart efter to dages møde i København, hvor netværkseksperter fra hele verden tirsdag og onsdag mødtes for at komme den nye netværksstandard nærmere.

Blandt andet er eksperter og parter uenige om, hvilke frekvenser der skal tages i brug til det nye netværk, hvor hurtigt det er fornuftigt at implementere det, og hvilke funktioner i netværket der er væsentligst og derfor skal rulles ud først.

På 5G-netværkets kravspecifikation står stadig tre væsentlige forbedringer fra LTE-netværkene: Kortere responstid (latency), hurtigere dataforbindelser til flere enheder og kommunikation med store mængder Internet of Things-enheder.

Læs også: 5G er på vej – og det bobler med ideer til det mobile superbredbånd

I forhold til et tilsvarende møde sidste år er der gjort store fremskridt, vurderer Nigel Jeffries, formand for World Wireless Research Forum, der arrangerede konferencen. Han bemærker dog, at der stadig er uenighed blandt deltagerne på grundlæggende områder.

Ved konferencens afslutning fremhævede han, at selv oplægsholderne på konferencen havde været uenige om, hvorvidt 5G primært handler om en ny type fysiske radiosendere eller primært indebærer omsiggribende softwareændringer.

Nigel Jeffries påpegede dog samtidig, at deltagerne for kun et år siden debatterede hvorvidt en helt ny type netværk overhovedet var nødvendigt, så længe LTE-netværket, også kaldet 4G, stadig kan tilpasses til at opfylde de nye behov, man kan forestille sig i dag.

I dag er den diskussion blevet overskygget af debatten om, hvorvidt dækning eller hastighed er første prioritet i 5G-standarden, som skal være klar i 2020. Allerede inden da ønsker en række virksomheder at have en tidligere version af standarden klar.

Læs også: Forskere vil udvikle 5G-telefoni ved ekstremt høje frekvenser

Det gælder blandt andet Huawei, der har planer om at lufte den første 5G-test i Rusland i 2018 i forbindelse med fodbold-VM, ligesom KT Telecom sigter mod at teste et 5G-netværk til vinter-OL tidligere samme år.

Derfor presser virksomhederne nu på for at få mobilt bredbånd-delen af standarden klar i tide, mens den øvrige del af standarden må vente til 2020.

»Der begynder at rejse sig en enighed om, at de mest presserende kommercielle behov bliver mødt i første fase, som færdiggøres inden andet halvår af 2018. Fase to skal så være afsluttet i december 2019 og adressere alle de anvendelser og krav, der er blevet identificeret,« siger Dino Flore, formand for standardiseringsorganet 3GPP’s radionetværksgruppe RAN.

Kapløbet mellem såvel telegiganter som regioner, der vil være testområder for 5G, udgør imidlertid en risiko for teknologien, påpeger Mario Campolargo, direktør for Netfutures-afdelingen i EU-kommissionen.

Læs også: 5G-mobiltelefonen finder selv den bedste frekvens

»Man skal passe på ikke at udvande standarderne ved at præsentere arbejde for tidligt og skabe en standard med et for smalt fokus,« siger han.

Det andet emne, der stadig er på bordet, er, hvilke frekvenser der skal benyttes til fremtidens netværk. På ønskelisten fra producenterne står der frekvenser fra under 1 GHz og helt op til over 300 GHz, hvilket medfører frekvensdebatter med såvel satellitejere som tv-distributører, der begge står til at miste frekvenser, hvis televirksomhederne får opfyldt deres ønsker.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kunne vi ikke få lidt bedre lyd med i standarden? Det lyder skrækkeligt hvis der skal lidt musik med gennem komprimeringsalgoritmerne. Og hvis et mobiltelefon interview skal gengives i radioen, er det meget ofte rigtig svært at forstå/høre. Med alle disse forbedringer må der da være plads til lidt mere "lyd båndbredde" så vi kan forstå hvad der siges i den anden ende. Et ret basalt behov som burde komme før data transmission.

 • 6
 • 1

Den bedre lyder findes allerede og kaldes HD-voice (Eller WB-AMR). Alle nyere telefoner understøtter HD-voice, og HD-voice fungerer allerede på samtlige danske mobilnetværk.

Problemet er indtil videre dog, at HD-Voice kun fungerer internt på hvert mobilnetværk, og ikke på tværs af mobilnettene (og de andre net).

Det betyder paradoksalt nok, at lyden i et radiointerview bliver markant dårligere, end hvad der rent teknisk kan leveres. Hvis journalisterne i radioen forbandt deres udstyr direkte til en mobiltelefon i stedet for deres nuværende setup, så ville lydkvaliteten stige betragteligt.

Så den bedre lyd findes allerede - blot ikke på tværs af teleselskabernes netværk i Danmark. I det store udland kan de godt finde ud af det.

 • 4
 • 0

@Johnny Det er da rart at vide - så er der jo lys forude. Men hvis min kone og jeg er på hver sit net, så som TDC og 3, samt vi har det samme abonnement, så overføres HD-lyd altså ikke her. Og hvis man kan i udlandet, så er det jo ikke standarden det skal tilrettes. Så er det blot os alle der skal stille krav til vore teleselskaber om samarbejde. TELESELSKABER STRAM OP.

 • 2
 • 1

Det er snart til at kaste op over at teleselskaber ikke har fattet at det ikke er hastigheden der er problemet længere, men den latterlig mængde data man får.

Jeg brugte 3 som primær internet for et års tid siden da vi ventede på fiber. Vi var så "heldige" at få 1000 gigabyte data for 399 kr pr måned. Heldigvis var hastighed god (typisk 50-75/15-35) 1000 gigabyte lyder af meget, men har du fire børn som jeg og bruger Netflix mv får de gigabyte hurtigt ben at gå på. De typiske 5-30 gigabyte du får idag holder jo ikke en meter. Lad os få rigtig flaterate - så giver det mening at bruge LTE/5G som primær internet. På en telefon giver det jo ingen mening. Fedt at downloade en HD film på et par sekunder og så er data brugt for den måned. Det er det nye pixelræs istedet for at gøre oplevelse god overalt uden begrænsninger.

Mvh Dan

 • 1
 • 2

MP3 virussen har desværre vundet det løb. Folk lever fint med dårlig lyd idag. Ingen går op i kvalitets lyd længere. Se bare på Fona mf. Det er mange år siden de havde kvalitets hi-fi stående. Nu er det plastik og dåselyd for alle pengene. Jeg arbejder i en fritidsklub. Flertallet af alle børnene tror at MP3 er langt bedre end CD. Skræmmende.

 • 3
 • 0

Problemet er indtil videre dog, at HD-Voice kun fungerer internt på hvert mobilnetværk, og ikke på tværs af mobilnettene (og de andre net).

Det kommer, der arbejdes på det.

Det betyder paradoksalt nok, at lyden i et radiointerview bliver markant dårligere, end hvad der rent teknisk kan leveres. Hvis journalisterne i radioen forbandt deres udstyr direkte til en mobiltelefon i stedet for deres nuværende setup, så ville lydkvaliteten stige betragteligt.

Lyden i studierne er i forvejen digitalt, derfor vil et hop omkring analog være en kilde til støj. Desværre kan de codecs der anvendes i mobiltelefonerne kun bruges der, fordi de er så proprietære. TDC har dog lovet os at en løsning er på vej, så vi kan levere HD lyden via G722 på Voip.

 • 3
 • 0

Jeg troede at fra og med 4G og også i 5G handler det hele om at lave et effektivt IP netwærk. Voice er nu bare en application som så mange andre services. I 4G havde de næste glemt voice og Voice over LTE kom først efter selve netværksdelen.

Er der nogle som ved mere? Er voice en central del af de nye 5G standarder?

Mvh Steen

 • 0
 • 0

Hedder det ikke VoLTE med Full-HD Voice?

https://en.wikipedia.org/wiki/VoLTE

Fraunhofer IIS has proposed and demonstrated "Full-HD Voice", an implementation of the AAC-ELD (Advanced Audio Coding – Enhanced Low Delay) codec for LTE handsets. Where previous cell phone voice codecs only supported frequencies up to 3.5 kHz and upcoming wideband audio services branded as HD Voice up to 7 kHz, Full-HD Voice supports the entire bandwidth range from 20 Hz to 20 kHz. For end-to-end Full-HD Voice calls to succeed however, both the caller and recipient's handsets as well as networks have to support the feature.

Ventemusiken kommer ikke til at lyde godt før at vi har Full-HD Voice.

 • 0
 • 0

I 4G havde de næste glemt voice og Voice over LTE kom først efter selve netværksdelen.

Er der nogle som ved mere? Er voice en central del af de nye 5G standarder?

Rent teknisk så skifter man fra LTE over til 3G når man taler. Det slipper de så af sted med, fordi det er de færreste som både bruger data og taler samtidigt.

Ideen med 4G var at bruge VOIP, men det vil så kræve at man kan lave en handover til 2/3G hvis man bevæger sig udenfor 4G dækning. Problematisk med VOIP er også at SIP standarden, som er den mest udbredte, kræver en standardisering. Der er simpelthen så mange variationer af SIP, at man ikke bare kan sætte en vilkårlig SIP telefon til en vilkårlig SIP server. (Vi har faktisk to typer servere, samt flere versioner Asterisk, for at komme omkring dette problem)

Hvis voice er en central del, så gætter jeg på at det er en formalisering af SIP. Eller også vælger man en anden protokol som f.eks. H.248 for bare at være på tværs.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten