Telefonnumre spænder ben for grønlændere og færingers digitale adgange
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Telefonnumre spænder ben for grønlændere og færingers digitale adgange

Forskellene mellem telefonnumre i Færøerne, Grønland og Danmark blokerer for grønlændere og færingers adgang til tjenester via telefonen.

Det skyldes, at mange tjenester forventer et otte-cifret dansk telefonnummer.

I Grønland og på Færøerne har telefonnumre landekoderne +298 og +299. Det passer ikke ind i mange danske offentlige og private tjenester, som ofte er fastlåst til den danske landekode +45 og otte cifre.

E-boks og Skat afhænger af dansk nummer

Det drejer sig om ganske mange tjenester, som for eksempel Nabohjælp – en tjeneste fra Det Kriminalpræventive Råd og Tryg Fonden. Systemet kan kun tage imod otte cifre, svarende til danske telefonnumre uden landekode, fremgår det af et spørgsmål fra Dansk Folkepartis folketingsmedlem Henrik Brodersen til energi-forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Andre eksempler er E-boks, der kan sende en SMS-besked, når der er ny post. Landekoden er fastsat til +45, og så er der plads til otte cifre.

Når man indtaster sine kontaktoplysninger hos Skat, kan systemet kan kun modtage otte cifre, svarende til danske telefonnumre uden landekode. Når borgere fra Grønland og Færøerne forsøger at taste deres telefonnummer ind, svarer systemet: 'Kun danske mobilnumre uden landekode.'

Det gælder også kundevendte systemer hos eksempelvis COOP, som kun kan kun modtage otte cifre svarende til danske telefonnumre uden landekode, samt Nykredit, hvis banksystem ligeledes kun kan tage imod telefonnumre med otte cifre.

Adgang til tjenester under ophold i Danmark

Henrik Brodersen, som er ordfører for Færøerne samt Postordfører for DF, har benyttet folketingets spørgetime til at spørge ministeren om han er åben for at finde løsninger på problemerne med, at en række danske digitale systemer udelukkende fungerer med telefonnumre med landekoden +45 og dertilhørende otte cifre.

På ministerens foranledning har Brodersen dog omformet spørgsmålet til et udvalgsspørgsmål, da sagen er kompliceret.

Problemet rammer muligvis ikke en stor gruppe mennesker, skriver Brodersen i spørgsmålet, men der er grupper af mennesker, som har brug for adgang til løsninger i Danmark, for eksempel under længerevarende ophold i forbindelse med medicinsk behandling på danske hospitaler. Her har regeringen tidligere løst lignende tekniske problemer, som ekempelvis problemer med at udskrive administrative CPR-numre til færøske patienter.

Der spørges derfor ind til, om ministeren er åben for at finde løsninger på disse tekniske udfordringer, som besværliggør ophold i Danmark for danske statsborgere fra Grønland og Færøerne.

Ud over behandling i udvalg, vil ministeren også drøfte sagen med Henrik Brodersen på et senere kaffemøde.

Det samme problem har jeg kæmpet med i meget lang tid, bl.a. med E-boks.
Det er ikke bare bare det offentlige tjenester, men også mange andre, som sidder med skyklapper på når de designer et eller andet, fx netbanker.

Det er smart at få at vide når der er en besked, men - som rigtig mange andre steder skal man have 8 cifre et telefonnummer osv osv.

Endnu mere trist er deres support, når man taler med dem om at det ikke er smart, får man koldt svaret "Det kan jeg ikke hjælpe dig med. Farvel, tak".
Og så står man stadig der....

Danmark igen, alt hvad der er uden for andedammen interesserer os egentlig ikke...

  • 7
  • 0

Der er rigtigt mange ting man ikke kan naar man ikke har et dansk telefon nummer, dansk kontokort og dansk adresse...

Herunder ikke helt ligegyldige ting som rejsekort, alle typer af mobilbilletter, mobile pay, og mange andre ting.

I Danmark er der tendens til at sige at hvis noget er godt for 95%, saa er det godt nok. Med andre ord, hoerer du blandt de sidste 5%, saa er der ingen der bekymre sig om dit problem. Og os der ikke lige har +45 i vores telefonnummer hoerer til sidste 5% der ikke er nogen der gider goere noget for.

  • 7
  • 0

Som udenlandsdansker kender jeg det også.
Det er noget man i DK åbenbart lærer på Datalogi 1. del. Et variabelcheck som er for primitiv i den virkelige verden.

Det minder mig om et skærmprint jeg så fra et amerikansk universitet, hvor en taiwanesisk student (Charlie Wu) ville indskrive sig, men blev smidt ud af systemet fordi et efternavn skulle være længere end 2 bogstaver.

Ak ja.

  • 4
  • 0

I blandt skal man jo i forbindelse med danske myndigheder når man bor i Sverige og betaler sin skat i Danmark (pension). Det har vist sig at visse tjenester faktisk kan oprettes manuelt med andre numre end de danske. Det er lidt besværligt, men kan lade sig gøre (kræver selvfølgelig at man er til stede i Danmark). Det kan holde indtil der er nogen der kører en back-JP. Så er man tilbage - og så gider man ikke rigtigt mere. Og at ringe til tjenesten er jo umuligt (næsten).
JR

  • 1
  • 0