Teleekspert: Svenske 5G-frekvenser er overraskende dyre


På trods af et langt og dramatisk optakt med aflysninger i 11. time, hasteindkaldte retsmøder og vrede leverandører, så blev den svenske frekvensauktion over det centrale 5G-bånd, 3,5 GHz, klaret på en enkelt dag i blot i fire runder. Det skriver de svenske telemyndigheder PTS.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ja, og det er det som er overraskelsesmomentet om man vil.De priser vi ser i sverige er mest sandsynlig en konsekvens af at også Teracom har budt på 3,5 GHz blokker i første runde
Enig i, at det er meget lidt sandsynligt at det sker i Danmark. Skulle det ske, så kommer der sikkert endnu en artikel hvor jeg så igen kan udtrykke overraskelse.Og hvis det (mod formodning) er en fjerde aktør som er interesseret i en blok...
Enig. Men det medfører stadig at der i realiteten kun er 3 blokke til udbud i dk. Lige som i sverige. Og hvis det (mod formodning) er en fjerde aktør som er interesseret i en blok så medfører det at efterspørgslen er større end udbuddet. De priser vi ser i sverige er mest sandsynlig en konsekvens af at også Teracom har budt på 3,5 GHz blokker i første runde. Mindsteprisen på 3,5 GHZ i sverige var 100 mio SEK / 20 MHz blok, så det endelige resultat af auktionen ligger kun en smule over mindsteprisen på 3,5 GHz. På 2,3 ligger resultstet på mindsteprisen for helbandsbud. Derfor kan man vanskelig mene at prisen er overraskende høj medmindre man har undladt at læse auktionsvilkårene.
Korrekt, men den "anden måde" (hvor man skal leje adgang af det ene teleselskab som får licensen) er så begrænset, at det stort set er ligegyldigt.Der er reelt afsat 60 Mhz til private 5G net, bare på en anden måde end i de andre lande.
Lejeren er nemlig TVUNGET til at køre i et fast synkroniseringsskema: DL/UL mønster: DDDSU (4:1) hvor S (dvs. subframen) SKAL deles i forholdet 10:2:2 (10 til downlink, 2 gab, og 2 uplink).
Det betyder, at den maksimale "uplink" hastighed i et privat lejet spektrum ikke kan overstige 200 MB/s pr. forbindelse. Hvad er i øvrigt uplink i et privat net?
Det tyder med andre ord på, at den udlejningsmodel der lægges op til er baseret på License Assisted Access (LAA), og Energistyrelsens beskrivelse af forpligtelsen siger da heller ikke klart at den skal baseres på NR-U.
200 MB/s uplinke er temmelig ubrugeligt i URLLC sammenhæng, og vil dermed kun dokumentere at der ikke er efterspørgsel. OG det er måske netop det der er meningen.
Formålet er bestemt ikke at bygge en privat landsdækkende infrastruktur, men derimod at udnytte de høje båndbredder i 5G lokalt, i f.eks. en fabriksbyging eller på en havnekaj. Alternativet er at benytte WiFi. Forskellen er, at WiFi ligger i åbent spektrum så må benyttes til alt, hvor NR-U (som man også kalder den 5G anvendelse som ligger i ulicenseret spektrum) er dedikeret til formålet.
Kan ikke helt se hvorfor prisen i Sverige skulle være overraskende høj når den serud til at være 3-4 gange lavere end i tyskland målt i EUR/pop/MHz. Det er heller ikke helt korrekt at skrive at "I Danmark er der ikke afsat spektrum til private 5G-netværk, og derfor forventes prisen på de danske 5G-frekvenser ikke at blive lige så høj som i Sverige og Tyskland." Der er reelt afsat 60 Mhz til private 5G net, bare på en anden måde end i de andre lande. Men det ændrer ikke ved at det antal MHz på 3,5 GHz båndet som er til disposition for mobiloperatørernes landsdækkende mobilnet i Danmark og Sverige fra dag 1 er omtrent det samme. Det afgørende for prisen i auktion er om antal operatører / investorer som kan overholde kravene til dækning etc overstiger antal udbudte tilladelser så der reelt er større efterspørgsel end udbud. I den danske auktion er det i den første fase udbudt 3 blokke i 3.5 GHz båndet, og det er det samme som blev udbudt i Sverige.
Der er sikkert en simpel forklaring, den er bare gået mig forbi.
Er det f.eks. et landsdækkende firma som Falck eller forsvar og beredskaber som kunne tænkes at lave egne netværk uafhængigt af sædvanlige operatører ?