Teknologisk spredehagl skal klemme den sidste olie ud af Nordsøen

Begrænset vind og let spredte skyer på en ellers septemberblå himmel. Vejrmeldingen ved Esbjerg Lufthavn tydede på en fin flyvetur, da undertegnede og fem andre journalister steg om bord på helikopteren, der skulle flyve os til Halfdan-feltet i den danske nordsø. Efter en times flyvetur med klart vejr oppe over skydækket havde fartøjet nået sin destination: Dansk Undergrunds Consortiums olie- og gasfelter ud for den jyske vestkyst.

Men efter to forgæves forsøg på at lande, måtte piloterne give op over for den tætte tåge, der på kort tid havde omsluttet platformen, og sætte kurs mod fastlandet igen. Således oplevede vi en snert af de udfordringer, der altid har været forbundet med de danske offshore-aktiviteter:

»Historien illustrerer, at det aldrig har været nemt at producere olie fra Nordsøen,« siger Bo Cerup-Simonsen, leder af Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet, og henviser blandt andet til problemerne med at lave boringer i de kalklag, som omslutter de danske olie- og gasreserver.

»Men der har været gjort mange satsninger og tiltag, og man har faktisk haft held med det.«

Anledningen til vores tågeramte helikoptertur 6. september er Mærsks fejring af 50-året for det første oliefund i den danske undergrund og begyndelsen på et olieeventyr med Maersk Oil som en af hovedaktørerne. En fejring, der løber af stabelen i denne uge og med sin titel, First50, indikerer en ukuelig tro på, at den danske olie- og gasproduktion stadig har en fremtid. Det til trods for lave oliepriser, faldende produktion og Energistyrelsens seneste fremskrivning, der peger på, at år 2047 bliver det afsluttende kapitel i eventyret.

Forskerne skal finde vej til olien

September 2016 markerer ikke blot et halvt århundrede med dansk olieproduktion, men også to års-jubilæet for Center for Olie og Gas på DTU. Centret åbnede 18. september 2014 med en forskningspulje på 1 milliard kroner over 10 år doneret af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), herunder Maersk Oil. Det var med forhåbningerne om, at forskning og teknologiudvikling kan bane vejen for de kommende årtier med aktive pumper i Nordsøen.

»Det har været 50 år med mange teknologiske landvindinger og de næste 50 bliver ikke anderledes. Det bliver en konstant afsøgning efter at bruge de nyeste muligheder for at få skabt løsningerne, der gør, at vi får mest mulig olie og gas ud af den danske undergrund,« siger Bo Cerup-Simonsen.

Ifølge centerlederen for olieindustriens store forskningssatsning er centrets arbejde ikke grundforskning, men derimod forskning og udvikling af allerede eksisterende videnskaber og teknologier, der kan hjælpe til med at få klemt de sidste ressourcer ud af undergrunden.

Læs også: Teknologi sendte danske olieselskaber ud i verden

»Formålet med centret er at finde ny viden, nye ideer og teknologier i den eksisterende videnskab samt modne dem til nye metoder, der kan være med til at udvinde den sidste olie og gas op af Nordsøen,« siger han.

Nogle af de allerede udviklede teknologier og videnskaber, som forskningscentret vil skele til i sit arbejde med at finde nye metoder, eksisterer i en bred skala – ingen discipliner eller teknologier er udelukket på forhånd. Lige fra big data-analyser og et bredt perspektiv på hele Nordsøen til scanninger på mikro- og nanoskala af undergrundens interaktion med både vand og olie.

Samtidig vil centret gøre brug af mulighederne for at lave bedre visualiseringer af undergrunden blandt andet med 4D-seismik og udnytte den rækkevidde nutidens computersimuleringer har grundet regnemaskinernes konstant voksende kapacitet.

Usikre fremtidsperspektiver

Energistyrelsens dom over Nordsøoliens endeligt i 2047 kom frem som en del af regeringens 2025-plan og er ifølge Berlingske Business blandt andet baseret på styrelsens tvivl på fremtidens teknologiske muligheder. Altså netop den teknologi, som Bo Cerup-Simonsen og de andre ca. 60 medarbejdere på olie- og gascentret skal bruge de næste otte år på at bevise kan føre til en fortsat produktiv olieindustri i Danmark.

Bo Cerup-Simonsen mener nu heller ikke, at man skal stole for meget på Energistyrelsens dom. Ifølge ham er der for mange usikre faktorer i fremskrivningen:

»For det første må man sige, at olieprisen er uforudsigelig. Der er mange forudsigelser om, hvad den skal, og hvad den ikke skal, men der er ingen, der reelt ved, hvor olieprisen går hen, hvis vi ser på det længere perspektiv,« siger Bo Cerup-Simonsen og fortsætter:

Læs også: 40 år i Nordsøen: Avanceret boreteknologi og fracking skabte dansk olieeventyr

»For det andet er der stadig kolossale forekomster af olie og gas i den danske undergrund. Man producerer i dag dér, hvor det er lettest tilgængeligt, men lige op ad det ligger der nogle reservoirer, som er lidt sværere tilgængelige, og endnu længere nede er der endnu mere olie, som er endnu sværere tilgængeligt. Så man skal være meget forsigtig med at lave de her dommedagsprofetier om, at vi kommer til at lukke ned.«

Centrets målsætning er, at dets forskning skal føre til, at op mod 100 millioner ekstra tønder olie kan indvindes fra år 2020, som led i at udvide indvindingsgraden og få adgang til endnu urørte reserver. Det skal ses i kontrast til, at Maersk Oil de seneste 50 år har pumpet 2,3 milliarder tønder olie op af undergrunden.

Konkrete potentialer

Ifølge centerlederen arbejder de på tre konkrete tiltag, der kan sikre en fortsat strøm af olie op af Nordsøen.

Bo Cerup-Simonsen peger på, at en konkret udfordring er at udvikle teknologi, der er billig og effektiv nok til, at det kan betale sig at bore dybere ned eller producere fra mindre reservoirer, end man gør i dag. Helt konkret er der ifølge centerlederen reservoirer gemt under eksempelvis Halfdan-feltet, som med nutidens teknologi er dyrere at få adgang til end den værdi, der kan trækkes op. Herudover er der allerede programmer, der forsøger at optimere produktionssystemet og reducere vedligeholdelsesomkostningerne ved brug af ny teknologi.

Læs også: Artikel i Ingeniør og Bygningsvæsen fra 1972: Her er mændene og udstyret bag Danmarks olie

»En anden problemstilling er at få al olie med op fra en boring. Ved boringerne vil noget af olien klæbe til klippen, men med et bedre kendskab til interaktionerne mellem vand, kalk og olie kan der være mulighed for at få frigivet mere af den sidste restolie, og dermed kan den også udnyttes,« siger Bo Cerup-Simonsen.

Lige nu undersøger centret, om brugen af desalineret (afsaltet) vand ved boringerne kan bidrage til at få alt olien med op. Som det tredje og sidste mener Bo Cerup-Simonsen, at der stadig kan der være helt uopdagede områder, som venter på at blive udnyttet.

Endnu arbejder centret på at modne de løsninger og ideer, som de indtil videre har fundet frem til, inden de inden for de næste par år skal afprøves af industrien. Om centrets arbejde kan føre til endnu 50 års olieeventyr, må tiden vise.

Læs også: Året Rundt 1972 om mineralolie fra Nordsøen

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ind i mellem forekommer DUC at leve under en sten. Trygt afskåret fra alle verdens realiteter. Hvis klimamålene skal nås skal det meste af de kendte reserver blive i jorden. Navnlig det som er så besværligt og dyrt at få op som DUC's rester. Mon ikke milliarden var bedre investeret i forbedring af vedvarende energikilder? Et scenarie hvor det simpelthen er forbudt at bruge fosile energikilder er helt realistisk inden for de næste 50 år. Fæhoveder.

  • 4
  • 3

Der bruges mia af skatteydernes penge på 'klimaprojekter' i Langbortistan og samtidig forskes der i at udvinde mere olie. Det er helt til grin.

  • 4
  • 3

Olie er basis for produktion af plastik - og mange basale kemikalier baseret på organisk kemi. Vi skal ikke brænde olie af for at holde varmen - det er spild af et unikt råstof. Vdr. olie som anvendelse til transport, er der nok et stykke vej igen for at få et brugbart alternativ. Det er SÅ nemt at tanke bilen på mindre end fem minutter til de næste 800 km. Olie er koncentreret energi! Og det kan bare hældes fra den ene beholder til den anden ved stuetemperatur og normalt atmosfæretryk.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten