Ifølge flere eksperter tager politikerne det helt rigtige tiltag i brug, når de vil investere 74 millioner kroner i SCR-katalysatorer, der kan fjerne NOx-forureningen fra dieselbusserne i København.
Elbussernes velkomstfest er nemlig ikke lige om hjørnet, mens dieselbussen derimod har gyldne tider overalt i verden.
»Der er et stort verdensmarked for katalysatorer. Det er det, man bruger, når man skal mindske forureningen fra busser, og dermed tyder intet på, at dieselbusserne er på vej væk. Slet ikke. De vil være dominerende på markedet i lang tid fremover, mens de andre typer busser kun eksisterer på nicheplan,« siger Kim Winter, der er seniorkonsulent i Teknologisk Institut.
Miljømål er opnåelige
Helt konkret har miljøminister Kirsten Brosbøl udmeldt, at man ved hjælp af de nye katalysatorer vil kunne nedbringe bussernes NO2-forurening med 80 procent. Og det er ikke helt urealistisk ifølge Steen Solvang Jensen, seniorforsker ved DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.
»Lige nu har Miljøstyrelsen et demoprojekt, hvor de tester de forskellige SCR-katalysatorer for deres effektivitet ved bykørsel. Hvis de tests falder lovende ud, tror jeg sådan set, at man ville kunne nå de 80 procents reduktion, som man sigter efter,« konstaterer forskeren.
Han understreger dog, at fordi busserne i dag kun står for omkring ni procent af den samlede forurening på H.C. Andersens Boulevard, vil katalysatorerne ikke have en enorm effekt på den samlede forurening.
»Bybusserne udgør omkring ti procent af NOx-udledningerne i en trafikeret gade som H.C. Andersens Boulevard i København. Hvis man fjerner næsten hele den udledning, vil man reducere NO2-indholdet i luften med ca. 2 mikrogram pr. kubikmeter luft. Der bliver målt omkring 55 mikrogram pr. kubikmeter luft, så selvom dette vil blive reduceret frem mod 2015 som følge af den løbende udskiftning af bilparken, vil tiltaget over for busserne i sig selv ikke løse problemet med overskridelse af grænseværdien på 40 mikrogram pr. kubikmeter luft,« konstaterer Steen Solvang Jensen.
En del af forklaringen på de særligt høje koncentrationer af NO2 på H.C. Andersens Boulevard skyldes dog en vejomlægning i 2010. Derfor kræver det desuden, at disse særlige lokale forhold løses, hvis koncentrationen skal under grænseværdien, påpeger Steen Solvang Jensen.
Brintpille-katalysatorer kan rense luften
De 74 millioner kroner skal bruges til at optimere de danske dieselbusser til euro seks, som er EU’s miljøretningslinjer for dieselbusser.
Den danske virksomhed Amminex er en mulig spiller, når man kigger på leverandører af teknologien. Virksomheden har skabt en brintpilleteknologi (City-SCR) til busser, der består af en hovedtank indeholdende en saltblanding med ammoniak. Ammoniakken frigøres kontrolleret, når materialet opvarmes, og ren ammoniakgas kan efterfølgende ledes direkte ind i katalysatoren, der dermed renser udstødningen.
Læs også: Brintpillen kan fjerne 270 ton NOx fra bybussers udstødning
Dermed bruges ammoniakken i katalysatoren til NOX-rensning af udstødningsgassen, hvorved NOX og ammoniak reagerer og danner kvælstof og vand, som udledes via udstødningen.
Katalysatorerne anvender normalt en vandig opløsning af urea (AdBlue) til at fjerne NOx, og den metode virker kun, når udstødningen er over 200 grader – men det er den sjældent i en bus, der kører i byen og stopper ofte.
Ikke flere elbusser på vej
Både Steen Solvang Jensen og Kim Winter er enige om, at der ikke venter nogen elbus-revolution i den nærmeste fremtid. Samtidig kan man konstatere, at en gasbus forurener lige så meget som en optimeret dieselbus med katalysatorer.
Samme udmelding kommer fra Movia, der er meget positiv over, at dieselbusser for fremtiden kan leve op til euro seks.
»El er i fokus på den længere bane, men Miljøministeriets tiltag er kærkomment. Vi har et projekt med elbusser i søen, fordi vi gerne vil have syn for sagen. På nuværende tidspunkt ved vi simpelthen ikke, hvad det koster at have elbusser kontra dieselbusser,« siger markedschefen Søren Englund, Movia.
Han pointerer, at man derfor ikke vil se dieselbusserne forsvinde fra gaderne til fordel for elbusser lige med det samme.
»På den korte bane vil el stadig være eksperimenterende i Danmark. Jeg vil gerne understrege, at det er min holdning og ikke noget, man ved. Men selvfølgelig vil vi gerne arbejde med elbusser og have flere erfaringer. Vi skal selvfølgelig følge med teknologisk,« siger Søren Englund.
