Teknologihistorie: Rod i gamle ingeniørblade

Illustration: Kulturarven

Da vi for 7-8 år siden sendte de første 100.000 sider gamle ingeniørtidsskifter til digitalisering som start på Ingeniørernes Danmarkshistorie, vidste jeg udmærket, at der var nogle huller i samlingen af gamle eksemplarer af de to blade Polyteknisk Tidsskrift og Polyteknikeren.

Nej, der er ingen undskyldning! Men vi havde altså kun de eksemplarer, der nu engang stod r i reolerne i mediehusets kælder, og det var jo bedre end ingenting. Men, pokkers osse, de huller i arkivet har siden gnavet som en sten i skoen.

Men så i en coronapause sidste efterår dykkede vi med bistand fra teknologihistorie DTU endnu engang ned i DTU Biblioteks kælder og hjembragte en pæn, om end lidt tilfældig samling løse eksemplarer og årgange af begge blade. Langt fra alle de, der manglede, men dog 4.620 sider, som ikke i forvejen lå i arkivet. Nu er disse sider så scannet og lagt ind på rette pladser. Det hjalp meget på humøret. Men de to titler er nu lidt af en rodebutik.

Historien begynder i 1919, hvor tidsskriftet Polyteknikeren blev udgivet af foreningen for forskellige offentligt ansatte civilingeniører, Alm. Dansk Ingeniørforening, også kaldet ’Ingeniørforbundet’. Det var en fagforening, hvis medlemmer også kunne være medlem af Dansk Ingeniør Forening, DIF, der dengang var en ’standsforening’.
I 1926 skiftede bladet af en eller anden grund navn til Polyteknisk Tidsskift, men med samme udgiverkreds. Så vidt vides forstsatte bladet med at udkomme under denne titel indtil 1934, hvor Ingeniørforbundet blev fusioneret med DIF og fik sine egne sider i foreningens blad Ingeniøren under titlen ’Ingeniør og Samfund’.

Men problemet er, at vi i Ingeniørernes Danmarkshistorie kun har digitaliseret til og med årgang 1929. Her ser der altså ud til at mangle fem årgange af Polyteknisk Tidsskift.
Hvis en af jer har de årgange liggende, vil vi gerne låne dem! Vi skal nok levere dem tilbage i uskadt stand.

I december 1930 udsender Polyteknisk Forening, der organiserer de ingeniørstuderende på læreanstalten, imidlertid et tidsskift og stjal til det formål den gamle titel Polyteknikeren – i øvrigt efter at foreningen året før havde været nær sin opløsning af mangel på tilslutning, men nu var blomstret op.
Vi har hele første årgang i arkivet, men så er der åbenbart endnu et irriterende et hul i rækken, for vi har ikke de fire følgende år.

Og dog, måske findes de slet ikke? For der sker det mærkelige, at samme forening i april 1935 udsender endnu et første nummer af endnu en 1. årgang af Polyteknikeren. Måske gik det første bladprojekt fra 1930 død efter 1. årgang, så man startede på en frisk i 1935?
Hvis en nogle af jer kender historien om den snublende start på Polyteknisk Forenings bladvirksomhed, hører vi gerne fra jer, og hvis en af jer ligger inde med f.eks. årgang 1931 eller 1932 af det nye Polyteknikeren, vil vi gerne lån dem.

Nå men herefter så har vi nu alle bladene frem til 29. årgang nr. 5 fra juni 1963. Så er det slut, men vi mener at vide, at bladet også er udkommet i tiden derefter. Nu er vi så langt fremme i tiden, at hukommelsen hos ældre civil- eller akademiingeniører kan tænkes at hjælpe os!
Hvis en af jer er i besiddelse af enkelte eksemplarer eller årgange af Polyteknikeren fra 1963 og fremad, vil vi meget gerne låne dem!

Vi kunne spørge på Det kgl. Bibliotek, som burde have samlet bladet op i Aarhus i sin tid. Men i givet fald kan sådanne rariteter ikke altid hjemlånes, og coronaen gør alting så ekstra besværligt i disse tider.

Så nu ser vi frem til at få fjernet den sten i skoen og gjort ingeniørhistorien komplet med læsernes hjælp.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Polyteknisk Forening har et mere eller mindre rodet arkiv (jeg ryddede lidt op i 2018), er dette blevet undersøgt? Der er meget materiale, også fra denne periode.

 • 3
 • 0

Erik, jeg tror det udover generelle hints som herover, ville være godt med et skema, som mere tydeligt - end rundløbende tekst - viser de specifikke ting som "haves" og som "mangler". måske pdf til download ?

 • 2
 • 0

OK Jan - Du får en detaljeret oversigt. Det vi mangler er:

1) Polyteknisk Tidsskrift årgang 1930, 31, 32, 33, 34

2) Alle (hvis de findes?) årgange af Polyteknikeren 1. udgave 1931.32, 33 og 34.

3) Årgang 1936 af Polyteknikeren mangler nr.1 fra august 1936

4) Årgang 1942 af Polyteknikeren mangler nr. 2, 8, 10, 11 og 12.

5) Alle udgaver af Polyteknikeren, som er udkommet efter 5. juni 1963.

 • 3
 • 0

Jeg ville også mene at Polyteknisk Forening er stedet at spørge. Da jeg selv sad i bestyrelsen (2009), var det en af de detaljer jeg bed mærke i - arkivet skulle efter sigende indeholde den ene af de to (komplette) samlinger af ingeniøren - den anden var hos mediehuset. Sådan var historien naturligvis ikke, der var nogle flere detaljer. Men pf.dk er stedet at kontakte. Der er vistnok lige kommet ny bestyrelse, så det kan være at de ikke lige har fået fod på alle detaljer endnu :)

 • 1
 • 0

Jeg vil også mene at der er guldklumper at finde i PFs arkiv. Jeg har godt nok ikke set det med egne øjne, men det blev omtalt af nogen af de der havde.

 • 0
 • 0

Tak for tippet! Når det ikke før har strejfet mig, at det var en mulighed, skyldes det nok, at PF ikke selv i sin - i øvrigt udmærkede - redegørelse for PFs historie (her: pf.dk/om-pf/historie ) nævner, at foreningen noensinde har udgivet et tidsskrift - Vi kontakter PF snarest og finder frem til arkivet!

 • 0
 • 0

Hej Michael Ja i 70'erne blev det systematiseret og registreret - primært med Ulrik Jørgensen som drivkraft. Der er (eller var) utroligt meget gammelt materiale - også gamle årgange af polyteknikeren. Jeg var selv med til en lille del af det, da jeg sad i bestyrelsen i slut-70'erne Der blev indbundet gamle årgange - det var dengang Meiers bogbinderi lå hvor der nu er boghandel. Jeg har sendt Ulriks mail til ELP.

 • 2
 • 0

Det er muligt at "man" ikke kan hjemlåne tidsskrifterne fra Det kgl. Bibliotek. Men jeg skulle tro at når der er tale om en så omsiggribende digitalisering, så kunne man nok forvente en vis venlig indstilling derfra. Projektet er jo dog noget anderledes end en enkelt låner der lige vil have noget hjem i privaten til læsning.

 • 2
 • 0

Generelt har Rigsarkivet lukket på grund af Corona. Det er selvfølgeligt et forsøg værd, Og interessent om de gør undtagelser. I øvrigt er det jo ikke sikert at tvangsafleveringen har fungeret.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten