Teknologievangelist til IDA-medlemmer: I skal forstå tempoet i udviklingen
Den teknologiske udvikling foregår i et så rasende tempo, at både virksomheder og uddannelser har svært ved at følge trit.
Den udfordring skal der gøres noget ved, hvis menneskeheden skal kunne høste det fulde udbytte af teknologien - for eksempel i form af rent drikkevand til alle. Det er her, ingeniørerne kommer til at spille en afgørende rolle.
Nogenlunde sådan lød hovedbudskabet fra Salim Ismail, der er tidligere CEO ved Singularity University (SU) og i dag ambassadør for SU. Han trak onsdag fulde huse hos IDA i København, hvor flere end 200 IDA-medlemmer mødte frem for at høre ham fortælle om teknologi og fremtiden.
Singularity University er et foretagende i Silicon Valley, USA, der kort fortalt har som formål at uddanne og inspirere folk til at forstå og udnytte den teknologiske udvikling.
»Ingeniørkunst og fremtiden inden for det område er fuldstændig afgørende i forhold til, hvordan vi navigerer i verden i løbet af de næste årtier,« sagde han.
Men den teknologiske udviklings eksponentielle forløb er også en vanskelig udfordring for mennesker, der er bedre til at forholde sig til forudsige lineære udviklingsforløb, fortalte Ismail.
Han eksemplificerede pointen med fortællinger om, hvordan forudsigelser om den teknologiske udvikling har været skudt helt forbi, blandt andet når det gælder antallet af mobiltelefoner i verden, som er eksploderet de senere år.
Konsekvensen af ikke at kunne følge den teknologiske udvikling fik Salim Ismail også konkretiseret ved i flæng at nævne Kodak, Nokia og senere i præsentationen videokæden Blockbusters succes, set i forhold til online-videostreaming (det var to kurver, der gik hver sin vej).
Hvorfor gik Kodak ikke med på 3D-bølgen?
Som et for sjov-eksempel, der også var ment lidt alvorligt, på, hvordan Kodak kunne have omstillet virksomheden til at følge med den teknologiske udvikling, havde teknologievangelisten medbragt en powerpoint-slide med en fiktiv Kodak 3D-printer, der spyttede levende kattekillinger ud.
Da den spredte latter i salen og i det ekstra rum med et videofeed, IDA havde sat op for at få plads til alle de interesserede tilhører, havde lagt sig, fulgte Salim Ismail op med at fortælle, at 3D-print af levende organismer ikke nødvendigvis lå langt ude i fremtiden.
Det er ikke bare virksomheder, der står over for en udfordring, når det gælder teknologiudviklingen. Også uddannelser kan have svært ved at følge med inden for teknologiske områder, forklarede han:
»Hvis man tager en universitetsuddannelse, så er man ud-dateret, når man får sit eksamensbevis. Det har vi aldrig før set i historien: at muligheden for at undervise i et fag bliver overhalet af udviklingen inden for fagområdet.«
Salim Ismail kom også ind på, at der på løbet af de næste 10 til 20 år ser ud til at blive mangel på job på verdens plan, blandt andet fordi menneskearbejdskraft bliver udskiftet med robotter.
Iværksætteri og ingeniører er fremtiden
Han fortalte, at løsningen på den udfordring ligger blandt andet i at få søsat mindre, selvfinansierende iværksætterprojekter af den type, som blandt andet er kendt fra hjemmesiden Kickstarter. Her kan enkeltpersoner fremlægge en idé og få den finansieret gennem crowdfunding - det vil sige, at de besøgende på hjemmesiden kan vælge at støtte idéer, de synes godt om.
Teknologiudviklingen går altså stærkt, men hvad så? Jo, det er her ingeniørerne ifølge Salim Ismail spiller en vigtig rolle.
»Det er ingeniørområdet, der kan drage størst nytte af dette paradigme,« mener han.
Han nævnte, hvor vigtigt det er, set i forhold til den teknologiske udvikling, at ingeniører har evnen til at tage metoder fra en sammenhæng og genanvende dem i en anden.
»Jeg tror, vigtigheden af ingeniørkunst bliver øget med en faktor 100 i løbet af de næste 10 eller 20 år, men det skal forudsætter en forståelse af, at verden forandrer sig med denne hastighed,« sagde han med henvisning til den eksponentielle teknologiske udvikling.
