Teknologievangelist til IDA-medlemmer: I skal forstå tempoet i udviklingen

17. januar 2013 kl. 12:299
Teknologievangelist til IDA-medlemmer: I skal forstå tempoet i udviklingen
Illustration: Sif Meincke.
Ingeniører kommer til at spille en central rolle i en verden, hvor den teknologiske udvikling er eksponentiel i stedet for lineær, mener grundlæggeren af amerikanske Singularity University.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den teknologiske udvikling foregår i et så rasende tempo, at både virksomheder og uddannelser har svært ved at følge trit.

Den udfordring skal der gøres noget ved, hvis menneskeheden skal kunne høste det fulde udbytte af teknologien - for eksempel i form af rent drikkevand til alle. Det er her, ingeniørerne kommer til at spille en afgørende rolle.

Nogenlunde sådan lød hovedbudskabet fra Salim Ismail, der er tidligere CEO ved Singularity University (SU) og i dag ambassadør for SU. Han trak onsdag fulde huse hos IDA i København, hvor flere end 200 IDA-medlemmer mødte frem for at høre ham fortælle om teknologi og fremtiden.

»Hvis man tager en universitetsuddannelse, så er man ud-dateret, når man får sit eksamensbevis. Vi har aldrig før i historien set, at muligheden for at undervise i et fag bliver overhalet af udviklingen inden for fagområdet,« siger Salim Ismail fra Singularity University. Illustration: Sif Meincke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Singularity University er et foretagende i Silicon Valley, USA, der kort fortalt har som formål at uddanne og inspirere folk til at forstå og udnytte den teknologiske udvikling.

»Ingeniørkunst og fremtiden inden for det område er fuldstændig afgørende i forhold til, hvordan vi navigerer i verden i løbet af de næste årtier,« sagde han.

Men den teknologiske udviklings eksponentielle forløb er også en vanskelig udfordring for mennesker, der er bedre til at forholde sig til forudsige lineære udviklingsforløb, fortalte Ismail.

Han eksemplificerede pointen med fortællinger om, hvordan forudsigelser om den teknologiske udvikling har været skudt helt forbi, blandt andet når det gælder antallet af mobiltelefoner i verden, som er eksploderet de senere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvensen af ikke at kunne følge den teknologiske udvikling fik Salim Ismail også konkretiseret ved i flæng at nævne Kodak, Nokia og senere i præsentationen videokæden Blockbusters succes, set i forhold til online-videostreaming (det var to kurver, der gik hver sin vej).

Hvorfor gik Kodak ikke med på 3D-bølgen?

Som et for sjov-eksempel, der også var ment lidt alvorligt, på, hvordan Kodak kunne have omstillet virksomheden til at følge med den teknologiske udvikling, havde teknologievangelisten medbragt en powerpoint-slide med en fiktiv Kodak 3D-printer, der spyttede levende kattekillinger ud.

Da den spredte latter i salen og i det ekstra rum med et videofeed, IDA havde sat op for at få plads til alle de interesserede tilhører, havde lagt sig, fulgte Salim Ismail op med at fortælle, at 3D-print af levende organismer ikke nødvendigvis lå langt ude i fremtiden.

Det er ikke bare virksomheder, der står over for en udfordring, når det gælder teknologiudviklingen. Også uddannelser kan have svært ved at følge med inden for teknologiske områder, forklarede han:

»Hvis man tager en universitetsuddannelse, så er man ud-dateret, når man får sit eksamensbevis. Det har vi aldrig før set i historien: at muligheden for at undervise i et fag bliver overhalet af udviklingen inden for fagområdet.«

Salim Ismail kom også ind på, at der på løbet af de næste 10 til 20 år ser ud til at blive mangel på job på verdens plan, blandt andet fordi menneskearbejdskraft bliver udskiftet med robotter.

Iværksætteri og ingeniører er fremtiden

Han fortalte, at løsningen på den udfordring ligger blandt andet i at få søsat mindre, selvfinansierende iværksætterprojekter af den type, som blandt andet er kendt fra hjemmesiden Kickstarter. Her kan enkeltpersoner fremlægge en idé og få den finansieret gennem crowdfunding - det vil sige, at de besøgende på hjemmesiden kan vælge at støtte idéer, de synes godt om.

Teknologiudviklingen går altså stærkt, men hvad så? Jo, det er her ingeniørerne ifølge Salim Ismail spiller en vigtig rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ingeniørområdet, der kan drage størst nytte af dette paradigme,« mener han.

Han nævnte, hvor vigtigt det er, set i forhold til den teknologiske udvikling, at ingeniører har evnen til at tage metoder fra en sammenhæng og genanvende dem i en anden.

»Jeg tror, vigtigheden af ingeniørkunst bliver øget med en faktor 100 i løbet af de næste 10 eller 20 år, men det skal forudsætter en forståelse af, at verden forandrer sig med denne hastighed,« sagde han med henvisning til den eksponentielle teknologiske udvikling.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
18. januar 2013 kl. 13:42

Sjovt hvor debatten lige førte hen....

Den egentlige pointe med "pep-talken" var egentlig meget godt beskrevet i de to første linjer i artiklen: "Den teknologiske udvikling foregår i et så rasende tempo, at både virksomheder og uddannelser har svært ved at følge trit." .. man kunne måske endda tilføje "etablerede" til virksomheder.

Der var altså meget lidt omkring hvordan udviklerne skal tage sig betalt. Kickstarter blev kun brugt som et eksempel på den demokratisering af viden og udvikling der er i gang... Når menig mand kan vælge at støtte et produkt han tror på.

Jeg synes det var et rigtig godt foredrag og meget inspirerende til at tænke på teknologisk udvikling på en anden måde.

8
17. januar 2013 kl. 21:20

Har man først den nødvendige lovgivning og statsapparatet, samt ide udvekslings algoritmen på plads, således at de kreative er sikret en rimelig del af kagen, er det jo ikke kun hele (avancerede) fysiske produkter der bliver tale om. Det kommer i lige så høj grad til at dreje sig om raffinering af eksisterende produkter og processer, samt effektiviserende software som eksempelvis Facebooks nye søgealgoritme. Alt i samfundet kan strømlines. Det simple eksempel jeg selv har brugt er en mere effektiv ruteføring af kollektivtrafikken. Den der udvikler den forbedrede ruteføring får efterfølgende en procentvis andel af besparelsen, og som I vil kunne se i de nævnte artikler, er det også muligt at integrere og afveje sådanne forbedringer med fremtidige forbedringer. Artiklens forfatter har fat i det rigtige men dynamikken mangler fortsat at blive implementeret i vort samfund. Den findes dog allerede i en primitivere form på Apps markedspladserne!

7
17. januar 2013 kl. 17:38

Men er der også nok kunder der kan og vil kunne betale for udviklingen af højt specialiserede produkter?

B&O produkter eksempelvis ?

6
17. januar 2013 kl. 17:31

Der hvor kæden hopper af er altid fordi vi har forskellig forståelse (politiske, filosofiske, livserfaringer) og forudsætninger. Ud fra min historieforståelse har såvel jægerkategorien, den agrare kategori og den vareproducerende (kapitalistiske) kategori haft 2 forskellige faser. En første fase hvor der var rigelig tilgang for udøvelsen af den pågældende produktivkraft (flere dyr end mennesker) (mere opdyrkelig land end menneskets behov) (flere råstoffer og energi end samfundene havde behov for). I den fase står det individet frit for at vælge sine samarbejdspartnere. Er det utilfredsstillende hvor man er, kan man flytte! I anden fase, den monopole (jæger) (agrar) (vareproducerende) fase bliver vilkårene stedse mere ufrie og ulige. Der er vel ingen der er i tvivl om at de gamle I lande i dag befinder sig i monopol fasen, hvor de forskellige aktører ikke er frie hvilket PBW ganske rigtigt observerer. Bliver der etableret et ægte marked for udveksling af ideer, vil samfundet altså træde ind i første historiske fase af Ide udvekslings samfundet, hvor der vil være uanede og frie muligheder for individet - indtil samfundet efter et par hundrede år enten begynder at stivne eller udvikler sig videre.

For at komme tilbage til artiklens emne, så har forfatteren ret i at der vil være eksplosive muligheder for innovation på basis af højt uddannede og højt specialiserede ingeniører m.fl.. Det store spørgsmål bliver bare om det bliver ingeniører m.fl. fra de gamle I lande. Såfremt udviklingen fortsætter på de nuværende præmisser vil det økonomiske grundlag skride i de gamle I lande, og dermed også grundlaget for avanceret tænken og innovation. Foruden forståelsen af at hver historisk kategori har en ekspansiv og en monopol fase, er det centralt at forstå, at lige som økonomisk samfundsmæssig fremgang medfører samfundsmæssig udvikling, medfører økonomisk tilbagegang samfundsmæssig stagnation og degeneration.

5
17. januar 2013 kl. 16:53

jeg læste og forstod dit indlæg og jeg forfægter bestemt ikke totalitarisme. men som mangeårig produktionsmand har jeg fra første række set netop dette, at alle IKKE får deres AFVEJEDE del af kagen. dette og kun dette var min pointe.

sæt FORLANGTE i stedet for AFVEJEDE og jeg er enig. det er jo netop et udtryk for de frie markedskræfter.

dit sidste indlæg kan behandles på et filosofisk plan og man vil i min optik sagtens ræsonere både for og imod, det tror jeg blot ikke, at dette forum er det rette til og fører vel også væk fra emnet.

4
17. januar 2013 kl. 16:37

Det var helt bevidst at jeg skrev Produktion og Udveksling og ikke UDVIKLING. Vi ved alle at kapitalismen langt fra er perfekt, men den virker væsentlig bedre end socialismen, hvad dennes grundtanker (hvilket faktisk er meget mudret!) end er. Skulle du blive fristet til at læse noget af det jeg har skrevet, blandt andet "Byg ikke et hus på sand"https://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2011/10/byg-ikke-et-hus-pa-sand.htmlvil du se hvorfor en samfundsmæssig fortsættelse på de nuværende vilkår uvægerlig vil tvinge de gamle I lande ned på samme niveau som dem vi konkurrerer med (læs Kina). Inden den historiske udvikling når der til vil vi imidlertid nok have fået sat en krig i gang. Den eneste mulighed de gamle I lande har for at forblive på toppen er at sadle om, så det er udveksling af ikke fysiske frembringelser som bliver den bærende økonomiske faktor. Hvordan det lader sig gøre og hvordan noget sådan er forankret i vores videnskabelige forståelse, kan læses i "Idesamfundet"https://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2011/01/idesamfundet.htmlJeg vil lige gøre opmærksom på at ovennævnte forståelse blev offentliggjort for 22 år siden i "Videnskaben,Historien og Fremtiden", altså lige da de aller første tanker om informationssamfundet blev bragt til torvs. Derefter talte man om vidensamfundet, og det er kun 7 år siden den offentlige forståelse nåede til accept af at det er nytænkning/ideer der er den afgørende faktor!

3
17. januar 2013 kl. 15:07

Det geniale ved det kapitalistiske system, hvad angår produktion og udveksling af fysiske varer er netop, at alle parter får deres afvejede del af kagen!

...øh jeg troede, at det var det, der var den socialistiske grundtanke. min erfaring er, at de, der frembringer værdierne (producerer eller udvikler) får den mindste bid af kagen. dem, der handler med varene synes at være dem, der kører i de store biler!

2
17. januar 2013 kl. 13:43

Udemærket pointe Søren! Får vi dig at se på kandidatlisten til IDA Valget?

1
17. januar 2013 kl. 13:26

Ja her har vi en god sælger, det han siger lyder og er nok også plausibelt, men når det så kommer til den afgørende parameter, nemlig den motiverende faktor for dem der skal levere varen - ideerne og iværksætteriet, henviser han blot til Kickstarter og "croudsourcing", som allerede har demonstreret hvor meget og hvor lidt det er anvendeligt til realisering af de ovenfor nævnte visioner. Han har jo ret langt af vejen, men han mangler altså først og fremmest en differentiering mellem ideophavsmænd og entreprenører, store eller små, og derefter en udvekslingsmekanisme som kan tilfredsstille og dermed motivere alle parter. Det geniale ved det kapitalistiske system, hvad angår produktion og udveksling af fysiske varer er netop, at alle parter får deres afvejede del af kagen! For at de fine tanker ovenfor skal kunne realiseres, skal der altså ændres noget lovgivning så iderigdommen kan blomstre og alle parter i den innovative proces får deres motiverende del af kagen. "Model til udveksling af ideer og anden ny erkendelse"https://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2011/01/model-til-udveksling-af-ideer-og-anden.htmlFor ordentlig forståelse læs hele artiklen, for forståelse af selve mekanismen gå til sidste tredjedel af den!