To teknologier slås om det samme marked
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

To teknologier slås om det samme marked

Selvom der er tale om forskellige brændselscelleprincipper, bejler producenter af højtemperatur SOFC-celler og lavtemperatur PEM-celler nu til et kommende marked for små elproducerende villabrændselscelleanlæg.

Ifølge forskningskoordinator Inger Pihl Byriel fra Energinet.dk, som arbejder med brændselsceller, bliver det derfor rigtig spændende at få testet de forskellige typer over for hinanden i et stort demonstrationsprojekt under ledelse af Danfoss.

»De forskellige typer har hver deres egenskaber. Hvilken der egner sig bedst til mikrokraftværker, vil vi kunne få afklaret i dette projekt. Ud over effektivitet handler det om levetid og om evnen til at regulere op og ned i takt med forbruget,« siger hun. Energinet.dk har støttet første fase af demonstrationsprojektet.

Demonstrationsprojektet er opdelt i tre faser: Først testes et anlæg af hver slags på laboratoriet; så skal ti anlæg ud hos professionelle forbrugere og til sidst skal 100 anlæg ud til almindelige forbrugere.

Danfoss står i spidsen

Værkerne skal primært køre på naturgas, men undervejs vil der også blive testet en model, hvor en central enhed omformer naturgas til brint, som så forsyner husenes mikrokraftværker. I projektet skal indgå anlæg med både SOFC-celler, PEM-celler og højtemperatur PEM-celler.

Foruden Danfoss, som står i spidsen for projektet, deltager Dong Energy, Dansk Gasteknisk Center, Topsoe Fuel Cells, IRD Fuel Cells, Powerlynx, Dantherm og Cowi.

Dantherm skal bygge systemerne, Topsøe og IRD leverer de to forskellige typer brændselsceller, Powerlynx står for convertersiden, og Danfoss leverer ventiler og andre komponenter. SOFC-celler er karakteriseret ved, at de arbejder ved høje temperaturer (7-800 grader), kan bruge mange forskellige brændsler og har en høj teoretisk virkningsgrad. Opstarten er relativ langsom på grund af den høje arbejdstemperatur.

PEM-cellen arbejder ved 80 grader, kan kun køre direkte på brint (andre brændsler skal reformeres først), har også en høj teoretisk virkningsgrad, men kan til gengæld stoppe og starte meget hurtigt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten