Tekniske forskere flygter til udlandet

De danske forskere, der bliver udklækket på de tekniske og naturvidenskabelige fakulteter herhjemme, flygter til en karriere i udlandet.

Mellem 1996 og 2005 forsvandt 500 ph.d.'er, viser nye tal. Det svarer til 13 procent af de ph.d.-studerende.

Tallene stammer fra Center for Forskningsanalyse, der også har set på rejselysten blandt humanistiske og sundhedsvidenskabelige ph.d.'er. Her viser tallene, at kun fire procent forlader Danmark, skriver Børsen.

Hjerneflugten skal ses i lyset af, at forskerskatteordningen slet ikke virker. Sidste år tiltrak ordningen kun tre forskere til Danmark, viser tal fra Skatteministeriet.

IDA: Teknisk uddannelse nedprioriteres

Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) har gennem de seneste år været stærkt oprørt over, at de tekniske uddannelser ikke bliver prioriteret højt nok af politikerne, og frygter, at Danmark taber kampen om de kvikkeste hoveder.

Ifølge IDA-formand Lars Bytoft er det yderligere et problem, at de enkelte universiteter nedprioriterer de tekniske uddannelser, og kun Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kan fritages for den dom, mener han.

Helge Sander: Der er sket en skævvridning

Udviklingen i uddelingen af forskningsmidler viser også, at selvom pengeposen er blevet større over en ti-årig periode, så er de tekniske uddannelser de store tabere.

Fra 1996 til 2005 fik humaniora 78 procent flere forskningsmidler, mens sundhedsvidenskab fik 60 procent mere at forske for. Til gengæld fik natur og teknik kun tilført 39 procent flere midler.

Videnskabsminister Helge Sander (V) erkender, at de tekniske uddannelser er blevet forsømt.

»Det er helt korrekt, at der de seneste 10 år er sket en skæv udvikling i stigningen af forskningsmidler. Det er netop en af begrundelserne for, at regeringen vil satse ekstra meget på naturvidenskab og de tekniske videnskaber,« siger Helge Sander til Børsen.

Emner : IDA