Tekniske chefer frygter bunker af fejlplaceret og forurenet jord

Et forsøg fra Miljøstyrelsen på at afbureukratisere reglerne for bortskaffelse af forurenet jord har fået de tekniske chefer i landets kommuner til at stejle. De frygter, at forslaget vil betyde flere bunker af forurenet jord på ulovlige steder og timevis af arbejde med at få dem fjernet igen.

Med forslaget vil Miljøstyrelsen gøre det muligt for borgere at flytte forurenet jord uden at vente på en tilladelse. Hvor man i dag skal vente op til fire uger på en godkendelse fra kommunen, så vil styrelsen tillade, at jorden kan flyttes, så snart borgeren har meldt flytningen til kommunen.

»Jeg tror, forslaget vil give bagslag,« siger Ebbe Møller Olesen fra foreningen for Kommunernes tekniske chefer (KTC), hvor han er formand for faggruppen for miljø og grundvand.

Hvis lovforslaget går igennem, vil kommunen ikke have mulighed for at modsætte sig eller tilføje vilkår til transporten af forurenet jord, før det reelt er for sent. I stedet må kommunen efterfølgende tage fat i lastbilchaufføren, der har transporteret jorden og få ham til at fjerne det, hvis jorden er blevet placeret forkert, mener Ebbe Møller Olesen.

Det kan kan skade jorden, hvorpå den forurenede jord er blevet placeret og vil kræve ekstra arbejde i kommunen, mener Ebbe Møller Olesen.

Han nævner en kommunal sag fra Region Sjælland som eksempel.

»Vi konstaterede, at der pludselig var fundet store læs af forurenet jord, der var blevet dumpet ulovligt på en ejendom, uden at hverken kommune eller grundejer på forhånd var informeret. Hvis disse transporter var blevet anmeldt til kommunen inden flytningen, havde vognmanden i samarbejde med kommunen fundet en helt lovlig løsning inden 4 ugers fristen,« fortæller han og fortsætter:

»I stedet er der nu rejst en politisag mod vognmanden, og forvaltningen i den pågældende kommune har indtil videre brugt 60-70 arbejdstimer på at håndtere denne ene sag.«

Ebbe Møller Olesen frygter, at kommunerne vil opleve langt flere af disse sager, hvis forslaget til lovændringen går igennem.

Reglerne skal aflaste firmaer og myndigheder

I Miljøstyrelsen har man lavet lovforslaget for at mindske arbejdsbyrden for begge parter:

»Det her er et led i bestræbelserne for at aflaste firmaer og myndigheder uden at sætte miljøbeskyttelsen over styr,« siger Dorte Hermansen, der er kontorchef ved jord og affald i Miljøstyrelsen.

Hun mener ikke, at de nye regler vil skabe de problemer, som Ebbe Møller Olesen opridser. For reglerne ændrer ikke på, hvor den forurenede jord kan placeres, men blot proceduren op til.

»Efterhånden er jordstyring indarbejdet i håndteringen af en byggesag i hele den professionelle del af byggebranchen. Der er det nødvendige fokus på, at selvfølgelig skal forurenet jord hen der, hvor de kan håndtere det, og hvor det kan afleveres. Det ændrer forslaget ikke på,« siger hun og fortsætter:

»Dem der ikke er klar over, hvad de skal gøre med jorden, er nok heller ikke klar over anmeldelsespligten.«

Miljøstyrelsen: Reglerne vil altid kunne brydes

Dorte Hermansen er også overbevist om, at hvis folk ikke er klar over, hvor de må placere jorden, vil de typisk kontakte deres kommune og spørge, hvor de kan gøre af det, men at der desværre også er nogen der med vilje ikke følger reglerne. Men dem kan hverken de nuværende eller de måske kommende regler lave om på.

Hun understreger, at forslaget til lovændringen er til høring indtil 12. august, så indvendinger fra for eksempel byggebranchen og KTC vil blive hørt.

»Vi skal have fundet ud af, om der er en besparelse ved ændringerne, eller om det skal justeres. Og selvfølgelig om de kan ændres uden bekymring for, at den forurenede jord ender et forkert sted,« siger hun.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg kan godt forstå, at kommunerne frygter, at den nye regel kan føre til dumme sager hvor jorden håndteres forkert. En mulig ændring af reglerne kunne istedet være at reducere kommunens / miljømyndighedens svarfrist til f.eks. 2 uger. Efter kommunalreformen er kommunerne nu så store, at det altid bør være muligt for miljømyndigheden at behandle en anvisning af forurenet jord inden for 2 uger også inden for ferieperioder.

Jørgen Partsch

  • 0
  • 0

Miljøstyrelsens repræsentant siger: »Dem der ikke er klar over, hvad de skal gøre med jorden, er nok heller ikke klar over anmeldelsespligten.«.

Derfor slækkes kravene yderligere.

Logik?

Miljøstyrelsen kunne da i hvert fald lave noget oplysning om problemerne - i stedet for at feje dem under tæppe med påstanden om at alle kender til god skik.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten