Teknisk universitet brugt som stråmand i ny svensk våbeneksport-affære

3. september 2014 kl. 16:1610
Svenske forsvarsmyndigheder er blevet grebet i en stråmandsaftale med Kungliga Tekniska Högskolan. Aftalen skulle gøre det muligt at eksportere software, der er brugt i kampflyet Gripen, til Kina.
Artiklen er ældre end 30 dage

I al hemmelighed har svenske forsvarsmyndigheder i flere år forhandlet med Kina om salg af avanceret software, som er blevet anvendt i udviklingen af Sveriges kampfly Gripen samt luftbårne våben som missiler og robotter. Forsvarets Forskningsinstitut, FOI, har anvendt KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, som stråmand.

Svenskerne ville gerne sælge computerprogrammet Edge til kineserne for at få lidt penge i kassen. Programmet er udviklet af FOI med henblik på at bistå forsvarsindustrien, når der skulle beregnes aerodynamik omkring Gripen, missiler og robotter.

Den svenske tv-station SVT beretter onsdag aften i programmet ‘Mission Granskning’ om den for regeringen og forsvaret pinlige affære.

Ved at samarbejde med verdens største diktatur bryder svenske forsvarsmyndigheder ikke alene med den officielle svenske linje om ikke at forsvarssamarbejde med diktaturer, men også med EU’s 25-årige våbenembargo mod Kina. Embargoen blev indført efter massakren på Den Himmelske Freds Plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FOI's øverste chef benægter at være del af nogen stråmandsaffære, og den øverst ansvarlige, forsvarsminister Karin Enström, siger, at sagen aldrig har været oppe på regeringens bord.

Men KTH's rektor, Peter Gudmundson, åbner for en undersøgelse og eventuel ophævelse af samarbejdet med kineserne om grundlæggende forskning i strømningsmekanisk modellering:

»Vi vil naturligvis undersøge sagen grundigt og eventuelt afslutte dialogen om en samarbejdsaftale,« siger Peter Gudmundson i en pressemeddelelse.

»Åbenhed og transparens er grundlaget i vores virksomhed. Derfor vil vi vende hver en sten i undersøgelsen, både af den formelle håndtering og af hensigtsmæssigheden,« tilføjer han.

Morads af stråmænd

Programmet fremviser interne dokumenter, der udstiller, hvordan FOI’s generaldirektør, Jan-Olof Lind, 9. maj 2012 underskrev en tilsyneladende ukontroversiel aftale med legitime partnere, som ved nærmere eftersyn viser sig at omfatte et morads af stråmænd og uigennemskuelige planer om at samarbejde med diktaturer om forsvarsrelateret forskning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et internt FOI-dokument står der blandt andet:

'Vi foreslår, at ejendomsretten til Edge overføres til et privat selskab'. Når tre nøglepersoner i Edge-projektet på FOI kommer til at stå for selskabet, vil det gøre det muligt at samarbejde med 'partnere, som FOI i dag har problemer med at samarbejde med. (Forsvarsindustrien, red.) CAE fra Kina er sådan en partner, som har vist interesse for at være med og delfinansiere Edge,' skiver Lind.

Da man alligevel ikke vil have personer fra FOI involveret i forsvarssamarbejdet med Kina, bliver den stråmandsaftale imidlertid afløst af KTH-løsningen, for ‘så undgår FOI at blive forbundet med de lande, som KTH tegner aftale med. Samarbejdet med disse sørger personale på KTH for.’

KTH 'genlicenserer'

I et referat fra et møde på FOI’s hovedkontor 18. februar 2011 står der:

'FOI vil lade KTH genlicensere en del af Edge for at kunne samarbejde med lande, som FOI ikke kan eller vil skrive aftale med, f.eks. Kina.'

Og af en række interne mails fra den forhandlingsgruppe, som blev etableret, fremgår det, at KTH’s forhandlinger med Kina i detaljer bliver afstemt med personale fra FOI:

'It is a three body contract, but CAE is going to contract with KTH only.'
'it is too sensitive for someone at FOI to be in the board of the center.'
'emphasize when talking with them that all this is military - FOI is defense, so it is national security, and that is why the KTH lawyers are so careful.'

Oven i saudiaffæren

Den 19. marts i år sendte KTH det seneste aftaleforslag til kinesiske CAE. Aftalen slår fast, at ledende Edge-forskere på FOI kommer til at indgå i samarbejdet. Og den lover for et par millioner kroner årligt kineserne uddannelse og tilgang til Edges kildekode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ovenikøbet viser det sig, at FOI’s direktør skrev under på aftalen bare to måneder efter afsløringen af en af de seneste års største skandaler, den såkaldte saudiaffære.

Saudiaffæren var et kontroversielt samarbejde mellem FOI og Saudi Arabien om at bygge en gigantisk våbenfabrik i Saudi Arabien. Også her afslørede svensk fjernsyn den hemmelige aftale, der groft overtrådte loven om krigsmateriel, som forbyder Sverige at eksportere våben til lande, som overtræder menneskerettighederne. Også her havde FOI konstrueret et kompliceret arrangement med stråmænd.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
5. september 2014 kl. 12:14

Det er ikke velset for fine folk at være involveret i våbensalg og slavehandel. Men der er penge i det, så det har man mellemmænd til at håndtere. Svenskerne har altid været gode til våbenteknologi, og da Nobel havde tjent millioner på dynamit, indstiftede han Nobel prisen, der giver berømmelse og højagtelse.

Der sælges stadig slaver f.eks. i Afrika, men Danmark er ikke længere involveret. Men det var vi helt tilbage før Harald Blåtands tid. Vi havde en særlig stratetisk beliggenhed ved, at vi kunne opkøbe slaver i f.eks. Kaunas, hvor lokalbefolkningen uden selv at være slaver, kunne hente forsyninger i det nært liggende Rusland. Så kunne danskerne sejle slaverne til f.eks. Aggersborg og opbevare slaverne, som den gang betegnedes trælle, i en ringborg, dvs. en slags koncentrations lejer. Når så romerne kom til Aggersborg, kunne de købe trællene og sejle dem til markederne i f.eks. Koblens nær Trier. Trælleborge var der mange af, f.eks. ved Storebælt. Men ejerne af slavemarkedet var for fine til at bo sammen med trællene, så de boede i "Slavelse", for i Sorø var kun fine folk med tilknytning til Hvide slægten, der måtte bo. Intet under, at dronning Tyra tog kraftig afstand fra denne menneskehandel ud fra hendes kristne grundsyn, og da hun lagde et sværd i midten af dobbeltsengen varede det kun få år, før kong Gorm forbød trældeborgene. Kvinde trælleborgen og mande trælleborgen i Jelling, det engelske ord for fængsel, belv fyldt op med jord til evig minde om en slavehandel, der var bragt til ophør.
Så nu kan vi danskere kalde os pæne mennesker, men hvad med svenskerne og deres våben eksport? Mvh. John

9
4. september 2014 kl. 18:58

Gad vide hvad strafferammen er, hvis det var en privatperson der stod bag ?

Udmiddelbart lyder handlingerne jo som landsforræderi. Det er en gerning, der kan stille landet/landsmænd og nato i en stor risiko for fatale udfald ved en evt. stridighed ?!?!?

8
4. september 2014 kl. 17:38

Der findes vist en "fin" svensk facade som er "meget rigtig" og så en reel banal virkelighed...

Ja da, og den har hundrede af år på bagen. Generelt har vi ikke noget tilsvarende herhjemme.. kan vel kaldes "konsensusmoral", altså en form for pålagt selvcensur kulturelt.. måske er der nogen, der kender et bedre udtryk.

På et enkelt område i Danmark har vi dog noget lignende. Vores omfattende slavehandel fra 1670 til ind i 1800-tallet skrives der yderst sjældent om og omtales helst ikke overhovedet - gælder samtlige medier overalt i riget.

7
3. september 2014 kl. 23:45

vi danske benægtede i mange år atomvåben i thule. I dag synes vi måske at det var ret rimeligt . Bedøm selv

6
3. september 2014 kl. 21:46

"FOI's øverste chef benægter at være del af nogen stråmandsaffære, og den øverst ansvarlige, forsvarsminister Karin Enström, siger, at sagen aldrig har været oppe på regeringens bord."

Ha- Har aldrig oplevet nogle svensker på mellemleder niveau, som kunne tage en kvalificeret beslutning.

5
3. september 2014 kl. 21:38

"I al hemmelighed har svenske forsvarsmyndigheder i flere år forhandlet med Kina om salg af avanceret software, som er blevet anvendt i udviklingen af Sveriges kampfly Gripen samt luftbårne våben som missiler og robotter."

På svensk bruges ordet "robot" om jet-/raketdrevne projektiler som eksempelvis raketter og missiler. Der er således ikke tale om luftbårne våben som "robotter" men derimod om missiler/raketter..

https://sv.wikipedia.org/wiki/Robot_%28vapen%29

4
3. september 2014 kl. 18:44

"I al hemmelighed har svenske forsvarsmyndigheder i flere år forhandlet med Kina om salg af avanceret software, som er blevet anvendt i udviklingen af Sveriges kampfly Gripen samt luftbårne våben som missiler og robotter" Det er jo muligvis en halvt forældet software det drejer sig om, og det har vi jo aldrig været kede af at sælge til andre lande. Med svenskernes i øvrigt udmærkede samarbejde med USA, er det svært at forestille sig, at det er et ensidigt svensk initiativ uden godkendelse fra "big brother". Muligvis kunne man forestille sig at vesten gerne så en kinesisk uafhængighed af russisk teknologi.

3
3. september 2014 kl. 17:48

Det minder lidt om USA tilstande

2
3. september 2014 kl. 17:18

Hvis ovenstående budskab i artiklen holder, så ser det desværre ud til at vort kære broderfolk igen har drevet statslig handel med to versioner. Trist, når landet ellers gør meget ud af at ville fremstå som konsensussøgende og meget moralsk rigtig. Igen ser man Sverige gøre sig bemærket med med sådanne affærer, som historien også har eksempler på. Der findes vist en "fin" svensk facade som er "meget rigtig" og så en reel banal virkelighed som også handler om at så ledende personers projekter til at fungere - koste så næsten hvad det vil - uden om de regler man selv har sat, og i andre sammenhænge bryster sig af. Trist at man ikke kan stole på svensken i den sammenhæng, overfor sine (formodentlige) allierede. Men, der fyres sikkert ingen, selv når det opdages. Det går jo ikke.

1
3. september 2014 kl. 16:36

Den vestlige verden har mistet alle deres principper, integritet, moral og etik. Vi er nu mere prostitueret, og helt uden skam er vi seng med alle verdens værste diktatorer, og onde regimer, for pengenes skyld