Teknisk problem på Falcon-raket udskyder exoplanet-mission

17. april 2018 kl. 12:47
Teknisk problem på Falcon-raket udskyder exoplanet-mission
Få timer før opsendelsen stod raketten klar på rampen til opsendelse. Næste forsøg bliver natten til torsdag. Illustration: SpaceX.
Opsendelsen af exoplanet-missionen TESS er foreløbig udskudt to dage pga. problemer med Falcon 9-raketten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nasa-missionen TESS, der skal lede efter exoplaneter rundt om vores nærmeste stjerner, er foreløbig blevet udskudt i to dage pga. problemer med navigationsudstyret på den Falcon 9 Full Thrust-raket fra SpaceX, der skulle bringe teleskopet i kredsløb.

Det fremgår af SpaceX’ egen opdatering på Twitter, hvor det videre fremgår, at der nu skal foretaget yderligere analyser af rakettens 'Guide and Navigation Control'.

Og mere end det får vi formentlig ikke at vide, fortæller professor på DTU Space John Leif Jørgensen, som selv står standby på universitetet for at tilse, at alt går som det skal med de stjernekameraer, som instituttet har leveret til missionen.

Ifølge ham skete aflysningen under den countdown, hvor systemet kontrollerer sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er formentlig en sensorfejl et sted. Jeg har også hørt rygter om, at der var noget med gyroerne, men vi har ikke hørt noget helt konkret. SpaceX fortæller ikke så meget,« fortæller John Leif Jørgensen.

Læs også: Nu går jagten ind på exoplaneter - og Danmark er med

Opsendelsen, der havde et meget kort opsendelsesvindue i nat på ca. 30 sekunder, har nye muligheder dagligt resten af ugen.

Eftersom der er tale om en teknisk fejl, og ikke blot dårligt vejr, er man dog nødt til at vente i to dage, før næste forsøg bliver sat i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes, at tankene med flydende ilt først skal tømmes, så teknikerne kan nå at tjekke systemerne igennem i sikkerhed. Derfor kunne de heller ikke straks begynde at gå systemet igennem, fortæller John Leif Jørgensen.

»De har nok måttet starte cyklen forfra igen og få ilten tilbage på lagertanken og sørge for, at der ikke er ispropper eller kondens, der kan blive et problem,« siger han.

Læs også: Ny professor i exoplaneter: På jagt efter liv i rummet

Heldigvis har raketten det godt, understreger han, så der er intet, der tyder på, at affyringen ikke skulle gå helt efter bogen natten til torsdag kl. 00.51.

»Vi håber det bedste, og det er jo godt, at de trækker i håndbremsen, hvis alternativet er, at styresystemet fejler under opsendelsen, så de må sprænge den i luften. Der er ingen panik forbundet med denne opsendelse. En raket er utroligt kompleks, og tjeklisten er enorm,« understreger John Leif Jørgensen, som står klar på DTU Space igen i morgen aften.

Den danske deltagelse på TESS-missionen er stor. John Leif Jørgensens hold har som sagt leveret stjernekameraer, der skal hjælpe de exoplanet-søgende kameraer med at holde kursen. De er derfor en del af nyttelasten og ikke af det fejlende navigationssystem.

Desuden skal exoplanet-holdet under ledelse af professor Lars Buchhave være med i undersøgelsen af liv på de mest oplagte exoplaneter, mens Aarhus Universitet prøver at fastlægge stjernernes livscyklus ved bl.a. at observere deres stjerneskælv. Læs mere om missionen her.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger