Teknisk briefing: Det ved vi om de kunstige øer ved Avedøre
Trods knapheden på detaljer om projektet har de ni industriøer, der skal opføres ud for den nuværende Avedøre Holme, faktisk en business case:
Selve anlæggelsen og udfyldningen af de ni øer regner Hvidovre Kommune med vil koste 2,7 milliarder. Denne udgift vil ifølge business casen blive dækket med såkaldte gate-fees for at aftage jord til opfyldning af øerne – og derfor vil selve opfyldningen af øerne ikke koste hvidovreborgerne en krone, lover kommunen.
Læs også: »Vi finder nok ud af det«: Øplan er blot en 'vision'
Derudover regner kommunen med udgifter på 475 millioner til fiber, broer, veje og kloakføring, men den regner omvendt med at få omkring 1,4 milliarder ind for salg af erhvervsgrundene.
»Det vil sige, at der ikke er nogle udgifter for vores borgere, og at der er en milliard i overskud, inden vi går i gang, så der er plads til at slå en skævert,« siger direktør i Hvidovre Kommune Gert Nelth og tilføjer, at man endda har regnet med, hvad han kalder ‘forsigtige priser’ for grundsalgene.
Når det kommer som en overraskelse, at der er et budget, så er det fordi, andre medier har skrevet, at der ikke er styr på finansieringen. Da pressemødet, hvor det storstilede ø-projekt blev offentliggjort, var slut, vidste ingen af de adskillige fremmødte medier nemlig, hvad sådan ni industriøer koster.
Det kom først frem på den efterfølgende, tekniske briefing, hvor kun Politiken og Ingeniøren repræsenterede pressen.
Holmene
Trafikproblemer løst når øerne åbner
Blandt de ubesvarede spørgsmål fra offentliggørelsen af projektet stod det åbenlyse: Hvordan skal de op mod 42.000 nye medarbejdere komme til og fra job i en allerede presset hovedstad?
»Vi er allerede udfordret på infrastrukturen i dag, og vi er fuldstændig klar over, at flere arbejdspladser ikke vil gøre det bedre, hvis vi ikke samtidig forbedrer infrastrukturen. Derfor ser vi både på, hvordan vi kan forbedre infrastrukturen for de bløde og de hårde trafikanter,« siger Gert Nelth. Han fortæller, at man med cykelstier langs øgruppens kanter vil gøre det nemt at komme derud på cykel.
Læs også: Byplanchef om Lynetteholmen: Invester hellere i kollektiv trafik til omegnskommuner
»Vi ved godt, Amagermotorvejen er den tredje mest belastede strækning i Danmark, men man arbejder på at udvide begge retninger med et spor. Derudover skal der opføres en ny sluse ved Skrædderholmen, og den er vi ved sammen med Vejdirektoratet at undersøge, om vi kan bygge en ny vej oven på,« siger direktøren.
»Vi har desuden lige fået vedtaget, at der skal være en ny busforbindelse til området og på sigt måske en letbane. Det vil også forbedre transporten til området,« fortsætter han og fortæller, at han derfor er fortrøstningsfuld.
»Når vi åbner den første ø i løbet i 2020-2030'erne, forventer vi, at de trafikale problemer er løst.«
Gode forundersøgelser
Projektet bliver ikke til noget uden en VVM-redegørelse, der entydigt kan vise, at de tre millioner m2 kunstige øer og deres kommende industrielle beboere ikke skader miljøet.
Men også i denne henseende er Hvidovre Kommune optimistisk.
»Når vi er så rolige, selvom vi ikke har en VVM endnu, er det, fordi vi i forbindelse med vores forundersøgelser lavede de undersøgelser, man skal lave i forbindelse med en VVM. Vi har sågar været i dialog med nogle af de omkringliggende kommuner for at høre, hvad de har af indsigelser og kommentarer. Så vi har lavet et ret stort forarbejde,« siger Gert Nelth.
Planen bryder heller ikke med fingerplanens regel om stationsnære arbejdspladser – selvom Holmene ligger relativt langt fra Friheden Station. For kravene gælder kun for arbejdspladser, der kan integreres i byerne, og det er ikke sådan nogle arbejdspladser, Hvidovre Kommune tænker at lave,« fastslår Gert Nelth.
Forundersøgelsene viser desuden, at den gennemsnitlige havdybde i området er 3,9 meter og at området er geologisk stabilt og kan understøtte Holmene.
Sikret mod havet
Øerne skal være runde, hvilket er atypisk, når man bygger ud i havet. Men Cowi forsikrer ved briefingen, at det kan lade sig gøre og er slidsikkert.
Samtidig understreger Ulf Kjellerup, der er chief market manager hos Cowi, at vandstrømsanalyser foretaget af Cowi selv og DHI viser, at man ikke bør frygte, at øerne ædes op.
Han fortæller, at digerne omkring øerne vil være 5,5 meter høje og på den måde vil kunne klare de kraftigere storme og højere vandstande, man forventer som følge af klimaforandringerne.
Ingen færdig plan for organisering
Gert Nelth fortæller, at kommunen ikke har lagt sig fast på en organisering endnu, men at den overvejer en konsortium-model, hvor Hvidovre Kommune ejer en andel.
Selvom der endnu ikke er nogen fast plan for, hvordan projektet skal struktureres og finansieres, er der sandsynligvis penge bag drømmene. For ud over dundertalende politikere deltog direktøren for Pension Danmark, Torben Möger Pedersen i offentliggørelsen af visionen.
Og han virkede særdeles overbevist om, at Holmene var en investering for Pension Danmark.
»Pension Danmark er i forvejen en stor investor i byggeri i hovedstadsområdet, men indtil nu kun i boliger. Derfor glæder vi os til at indgå i det her projekt.«
