Teknikere måler og filmer i Fukushimas reaktorbygninger

15. marts 2012 kl. 16:34
Et år efter en tsunami smadrede atomkraftværket i Fukushima, har værkets ejer, Tepco, offentliggjort en video fra et besøg i reaktor 2 og 3.
Artiklen er ældre end 30 dage

I går bevægede seks japanske atomkraftteknikere sig ind i to reaktorbygninger i det uheldsramte Fukushima-atomkraftværk bevæbnet med dosishastighedsmålere og videokameraer.

Inspektionen af reaktorbygning 2 og 3 viste, at dosishastigheden omkring toruserne - vandfyldte rør, der bruges til at fjerne varmen fra dampudslip fra reaktoren - lå mellem 100 og 160 mSv/h i reaktorbygning 2, mens det ikke kunne måles i reaktorbygning 3.

Kældrene under reaktorbygningerne er stadig oversvømmede, og teknikerne kunne måle dosishastigheden ved vandoverfladen til 140-160 mSv/h i de to bygninger.

Læs også: Kom med ind i Fukushimas reaktorbygning 3

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge helsefysiker Jens Søgaard-Hansen fra Dansk Dekommissionering er dosishastigheden meget høj - men det er også som forventet.

»Det er klart, at når du kommer så tæt på reaktoren, så vil du forvente, at der er høje niveauer. Men det er meget høje niveauer og alt for høje til, at det er forsvarligt at arbejde der.«

Læs også: Et år efter Fukushima: Atomkraften okser videre

Hos Dansk Dekommissionering arbejder man efter regler, der begrænser doser til de ansatte til under 20 mSv pr. år, og i praksis vil de, der arbejder med selve dekommissioneringen, få mellem 0 og 10 mSv pr. år. Derfor regner Jens Søgaard-Hansen en dosishastighed på en enkelt mSv/h for værende meget høj, hvis man skal arbejde flere timer i dette niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man har det princip, at man skal have noget for de strålingsdoser, som folk bliver udsat for. Hvis der er tale om en nødsituation, som da man i starten af uheldet prøvede at forhindre, at det blev endnu værre, så kan man acceptere højere doser. Men nu er de jo i en mere kontrolleret situation - ligesom vi også arbejder i her - og så høje dosishastigheder er uacceptable at arbejde i.«

Teknikerne var i alt 44 minutter i bygningerne og modtog maksimalt 2,87 mSv. Til sammenligning modtager man fra baggrundsstrålingen i Danmark mellem 2 og 20 mSv/år.

Dokumentation

Læs Tepcos præsentation af målingerne

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger