Tegninger, der fornøjer og forarger

Illustration: MI Grafik

Flere generationer af ingeniører er, som jeg selv, vokset op med Lars Refns tegninger i Ingeniørens spalter, som han indtog første gang i 1982, og hvortil han stadig – nu på freelance-basis – leverer ugens satiretegning.

Tegnestilen har ændret sig en del fra de første år, men den seneste snes år, hvor jeg også selv har haft min faste tilknytning til bladet, har der været en umiskendelig Refn-stil over tegningerne, som også har prydet flere af mine artikler.

Det er fra denne periode, hvor de faste satiretegninger blev en del af bladets identitet, at Lars Refn til en ny bog har udvalgt godt 80 tegninger, der på god vis illustrerer periodens ingeniøraktuelle emner.

Jeg har ikke altid syntes, Lars’ satire var lige morsom eller ramte plet, og når jeg genser tegningerne i bogen, er det stadig min opfattelse.

I 2011 blev rejsekortet indført i Danmark, og en epoke med nye spændende frustrationer og stof til mange satiretegninger tog sin begyndelse. Illustration: Lars Refn

Men selv om en satiretegning gerne skal ramme sagen præcist på kornet, må man acceptere nogle smuttere ind imellem. Og hvad der ligger inden for skiven og uden for, er der nok flere meninger om.

Satire må dele vandene – ligegyldig og harmløs humor har vi nok af.

Tegningerne er suppleret med små tekster fra nogle af mine nuværende og forhenværende kolleger, som er med til at give et godt billede af den frankofile, elegante og tænksomme mand bag tegningerne.

Så kender du én, der som det første kaster sig over ugens satiretegning i Ingeniøren for at fornøjes eller forarges, så er bogen en oplagt lille julegave. Måske til dig selv?

‘Inde i Ingeniøren – satire om ingeniører, teknologi, videnskab og politik’, Tegninger af Lars Refn, 96 sider, Forlaget Fahrenheit, 199 kroner. Ingeniørens læsere får 50 kroners rabat ved at indtaste koden ‘refn’ ved køb på forlagets hjemmeside.