Tegn på 200 kilometer høje søjler af vanddamp på Jupiter-måne

Billedet af Jupiters måne Europa, som er dannet ud fra data fra Galileo og Voyager missionerne, er her placeret på en baggrund dannet ud fra målinger med Hubble rumteleskopet. Nederst til venstre (kl. 7) ses det, som astronomerne mener, er søjler af vanddamp, og som kan nå højder af ca. 200 km. Illustration: NASA/ESA/W. Sparks (STScI)/USGS Astrogeology Science Center

Amerikanske astronomer har fundet nye tegn på, at Jupiters måne Europa lejlighedsvis sender søjler af vanddamp op i højder af et par hundrede kilometer.

Det kan vise sig at være en genvej til at undersøge havet under iskappen på månen, som forskerne mener er et af de bedste steder at finde liv i Solsystemet uden for Jorden.

Der er dog stadig et lille men, for forskerne tør ikke lægge hovedet fuldstændigt på blokken og erklære, at deres data uomtvisteligt er tegn på vanddamp.

I den videnskabelige artikel, der beskriver målingerne, konkluderer forskergruppen anført af William Sparks fra Space Telescope Science Institute dog, at de ikke har kunnet finde andre forklaringer på deres observationer, end de stammer fra vanddamp, og disse søjler af vanddamp i givet fald må være mere almindelige end tidligere antaget.

Det er nemlig ikke første gang, at astronomer har set noget, som de mener kunne være søjler af vanddamp ved Europa.

En anden forskergruppe ledet af Lorentz Roth fra Southwest Research Institute rapporterede noget lignende på en konference i 2013 og i en artikel i Science i 2014

Læs også: Søjler med flydende vand skyder i vejret fra Jupiter-måne

Roth og Co. foretog deres målinger med en bestemt type udstyr på Hubble rumteleskopet. Sparks og Co. har også anvendt Hubble rumteleskopet, men på en helt anden måde.

Når to af hinanden uafhængige målinger giver samme resultat, forstærker det opfattelsen af, at forskerne har udført deres analyser korrekt. På den anden side har Roth og Sparks dog ikke fundet de samme søjler af vanddamp, så derfor er William Sparks stadig noget forsigtig i sin konklusion.

Europa vil i givet fald ikke være den eneste måne, der udspyr søjler af vand. Cassini-missionen til Saturn opdagede i 2005, at det samme var tilfældet for månen Enceladus.

I denne video forklarer Nasa, hvordan målingerne er udført

Emner : Planeter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Alle de forhold der omtales, har været kendt i årtier. Såvidt jeg har forstået er det stadig hypoteser, nu måske lidt mere sandsynlige, men sensation synes jeg ikke man kan kalde det. Jeg føler mig lidt snydt af Nasa, en følelse jeg også havde for et par år siden, hvor en lignende Nasa annoncering endte i et flop.

  • 0
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten