Tegn på helt solsystem omkring stjernen Vega
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tegn på helt solsystem omkring stjernen Vega

Astronomer har med Nasas infrarøde Spitzer-rumobservatiorium og ESA's Herschel-rumteleskop fundet et tolags komet- og asteroidebælte omkring stjernen Vega. Det har været muligt at opdage bæltet, fordi sammenstød mellem kometer, klippestykker og asteroider i bælterne skaber støv, der udsender infrarødt lys.

Vega er den næstklareste stjerne på den nordlige nattehimmel og befinder sig 25 lysår fra Jorden. Den blev berømt i science fiction-filmen og -bogen 'Contact'.

Måske er der ikke bare ét, men hele to asteroidebælter, et koldt ydre bælte med isfyldte asteroider og et varmt indre bælte med klippestykker og en kilde til kometer. Disses eksistens kunne tyde på, at der kan være indtil flere planeter i kredsløb om Vega.

Layoutet får systemet til at minde om vort eget solsystem, hvor der findes både Kuiperbæltet og asteroidebæltet. Opdagelsen stemmer med et tilsvarende fund gjort for nylig ved stjernen Fomalhaut.

Den nye opdagelse blev præsenteret i denne uge af astronomen Kate Su fra Steward Observatory ved University of Arizona på det årlige møde i den amerikanske astronomiske union. En artikel med opdagelsen bliver offentliggjort i tidsskriftet Astrophysical Journal.

Kate Su påpeger, at den store afstand mellem de to bælter er et tegn på planeter. Ved Vega, ligesom ved Fomalhaut, er det ydre bælte ti gange længere væk end det indre. Hermed kan der findes flere planeter på størrelse med Jupiter eller mindre mellem de to bælter, som renser området for materiale.

Både Vega og Fomalhaut er dobbelt så store som Solen, varmere og brænder mere blåt. Vega er omkring 600 millioner år gammel. Ved Formalthaut er der tidligere fundet en planet, Formalthaut-b, der kredser lige inden for det ydre bælte.

Asteroidebæltet ved Vega er fyldt med mere materiale end det i solsystemet, formodentlig fordi stjernen er yngre end Solen, og der har været mindre tid til at' rydde op' i støvet.

Astronomerne er overbevist om, at Nasas kommende James Webb-rumteleskop vil kunne finde planeter ved Vega.

Dokumentation

Artikel på Spaceflight Now
Artikel på On Orbit
Artikel på Space.com

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Stjernen er kun 450millioner år så planeterne er knap kølet ned fra lava endnu. og den lyser 40x så kraftigt som solen så den lever meget kort. Ikke et godt sted. Desuden er den 10000kelvin der nok giver en betydelig UV profil.

  • 0
  • 0

Systemet lever nok for kort til liv (selvom det endnu er uklart hvordan liv opstår) men med så stort et solsystem så kunne et kredsløb tage ganske mange jord år, dvs har planeten en hældning så kan en vinter var enormt lang tid.
Selvfølgeligt ikke større problem end at man kan bo omkring ekvator eller migrere. Men kan være hårdt for lokal liv at holde til en 100 års vinter

  • 0
  • 0