Teglfarvede solcellepaneler skal smykke Københavns tage

Solcellepanelerne ses på den øverste del af tagfladen. Visualisering af konceptet fra konkurrence-materialet. Illustration: Henning Larsen Architects

Sorte solceller på røde københavnertage kan få andre end arkitekter til at gyse.

Nu demonstrerer et nyudviklet koncept – som Henning Larsen Architects og Gaia Solar står bag – at det godt kan lade sig gøre at udforme solcellepaneler, der ligner røde tegltage, og som enten kan lægges i stedet for ældre tage eller kombineres med en ny teglbelægning.

Konceptet løb forleden med en førstepræmie i en konkurrence, som Kuben Management og Solar City Denmark har udskrevet. Formålet var at få udviklet gode, skalerbare løsninger til bygningsintegration af solceller på etageejendomme, der står foran en tagrenovering.

Læs også: Frankrig: Nye tage skal dækkes af planter eller solceller

Vinderforslaget skal realiseres i Andelsboligforeningen A/B Landsdommergården Nordvest i løbet af 2016.

Projektleder og arkitekt hos Gaia Solar Bjørn Grubbe Sørensen forklarer, at de ’røde’ og tegllignende solceller er fremkommet via en hel række forskellige tricks med dækglasset og det mønster, solcellerne er lagt i.

»Solcellerne er sådan set almindelige sorte polykrystallinske solceller, der er indbygget i standardpaneler, dog med en speciel ramme, som gør, at panelerne kan danne en helt tæt klimaskærm. Rammen er indfarvet i samme farve som hollænder-tegl, og samme farve har bagpladen til solcellerne fået,« siger han.

Reflekterer orange lys

Det er dækglasset over solcellerne, som for alvor er anderledes.

Oversiden er mat eller satineret, så lysreflektionerne udjævnes, og solpanelerne får en overflade, der ligner overfladen på de mere matte tegl. På undersiden er dækglasset coatet, så det reflekterer de synlige orange bølgelængder i lyset og dermed fremstår orange.

Normalt er solcelleglas jernfattigt og matteret, så lyset bliver lidt diffust for at få en optimal mængde lys igennem. Men her har man altså fået specialfremstillet glas med en speciel belægning.

Samlet set giver denne konstruktionen med bagplade, solceller, rammer og glas et særligt lys-skygge-forhold, der minder om tegltagenes.

»Samtidig lægges solcellerne i et mønster, så det også ligner tegl, og i øvrigt måler det samme som de eksisterende tegl. Endelig monteres panelerne ind over hinanden, så der opstår en lille skygge-effekt under hvert panel, der igen ligner tegltagets,« forklarer projektleder Bjørn Grubbe Sørensen.

Koster på effektiviteten

At få glasset til at spejle det orange lysspektrum koster dog på effektiviteten, erkender han:

»Hvis man kigger totaløkonomisk på det, så kommer et 300 m2 tegltag med ’røde’ solceller til at koste knap 10 pct. mere end et konventionelt anlæg med sorte solcellepaneler. Vi regner dog med, at det bliver billigere, efterhånden som vi får optimeret produktionen af de nye solcellepaneler,« siger Bjørn Grubbe Rasmussen.

Han tilføjer, at anlægget vil have en tilbagebetalingstid på lige under ti år.

Læs også: Nu starter byggeriet af landets første gigant-solcellepark

Konkurrencen er støttet af Københavns Kommunes byfornyelsespulje og Realdania, og teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell (E), er rigtig glad for resultatet:

»København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Her spiller solenergi også en vigtig rolle. Nu er vi klar med en løsning, der passer bedre til de røde tegltage, som vi har mange af i København,« sagde han i forbindelse med uddeling af prisen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

At få glasset til at spejle det orange lysspektrum koster dog på effektiviteten, erkender han:

Når/hvis tolags solceller med toplag af perovskite bliver udbredte, så burde det vel være en smal sag at lave nogle teglrøde solceller, uden at kompromitere effektiviteten?

  • 0
  • 0

Når/hvis tolags solceller med toplag af perovskite bliver udbredte, så burde det vel være en smal sag at lave nogle teglrøde solceller, uden at kompromitere effektiviteten?

Jo, det skulle man nok mene:

The theoretical limit of how much solar energy perovskite cells can convert to electricity if the hot-carriers are utilized could climb from about 33% to 66%. Additional research is needed, including tests on perovskites made from other materials.

http://www.nrel.gov/news/press/2015/21588

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten