Techtopia #65: Ødelægger internettet din hjerne?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Techtopia #65: Ødelægger internettet din hjerne?

 

Hvad gør internettet ved vores hjerner, spørger den amerikanske skribent og teknologikritiker Nicholas Carr i sin bog ‘The Shallows’.

Det bekymrende svar er, at vi ikke kan koncentrere os, og at vi ikke kan lave informationsbombardementet om til varig viden. Vi bliver faktisk bare dummere.

Det beskriver Carr i essays som 'Is Google Making Us Stupid?' i sin seneste bog ‘Utopia is Creepy’, der en samling af et årtis teknologikritik.

Han besøgte Danmark i forsommeren, men i stedet for at lave et traditionelt interview med Nicholas Carr om hans seneste bog, så valgte jeg fem ord eller paradigmer for at se, hvad de sætter i gang i hans hjerne.

De fem ord er: data, hastighed, hjernen, the big five (Google, Facebook, Amazon, Apple og Microsoft) og til sidst singulariteten – altså ideen om, at kunstig intelligens vil forandre eller måske overtage verden totalt om få årtier.

Medvirkende:

 • Nicholas Carr, forfatter, skribent, teknologikritiker

Link:

Næste episode af Techtopia kommer mandag den 20. august.

Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcasts HER.

Hør også: Techtopia #64 – SommerMIX: Kvinder kan også kode

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja det er jo en nærliggende tanke, og meget realistisk. Men spørgsmålet er hvad det menes med at overtage verden for det vil stædigvæk være mennesker der bestemmer i hvilket omfang kunstig intelligens skal være styrende og hvilke værdier det skal bygges på?

I dag bruges kunstig intelligens meget i forskningen, fordi det arbejder rationel, hurtig og kan drage sammenhæng og hvilke problemstillinger der bør undersøges nærmere. Dette arbejde kan tage forskerne lang tid at finde ud af, så på den måde kan vi ikke undvære kunstig intelligens.

At internet skulle ødelægge vores hjerne er vel spørgsmålet hvordan vi bruger internet?

Vi skal naturligvis lade hjernen få ro så den også kan regenerer og tænke kreativ og samle informationerne til en helhed. Vi må ikke glemme, at vi mennesker i høj grad er sociale og trives bedst når vi også får dækket det behov og det kan internettet jo ikke dække. Derfor er det godt, at det også bliver sat grænser for f.eks. hvor meget børn bør bruge internet.

Jeg har f.eks. gennem 51 år forbedret mit IK væsentlig gennem internettet, men jeg læser også hovedsagelig informationer jeg kan stykke sammen så det bliver en del af en helhed indenfor Videnskab.

Jeg forudser, at meget af de kontrol funktioner vi bruger mange ressourcer i dag på kan overtages af kunstig intelligens, også advokat virksomhed, og naturligvis indenfor produktion af varer. Det baner vejen for et helt andet samfund end vi kender i dag, så hele vores økonomi og skatteforhold skal helt omlægges.

 • 0
 • 0

Der er ingen tvivl om, at Internettet påvirker hjernen. Vores hjerne påvirkes af omgivelserne, og de redskaber vi har - fra bøger, lommeregner, til PC, og Internet. Vores hjerne suger alt til sig, som er omkring den, og gør det til del af den. Også andre mennesker gøres til del af vores hjerne. Den knytter forbindelser med det hele. En gang, brugte vi hovedet, når vi regnede noget ud. Senere brugte vi en lommeregner. I dag bruger vi PC og Internet. Og er der personer i nærheden, der måske kan svare - ja, så går hjernen ikke af vejen for at bruge dem. Vi bruger vores egen hukommelse mindre - mere og mere gemmes på papir, skrives i bøger, gemmes på USB nøgler, og offentliggøres på facebook. På den måde gøres vores hjernes informationer globale. Og de huskes efter at vi dør. Computeren øger vores hukommelses levetid, fordi at vores liv gemmes på facebook, og vores viden står på vores hjemmesider. Internettet og computeren, har øget vores hjerne, så vi nærmer os det udødelige. Vores egen hjerne, bliver af hjernen i dag kun betragtet som midlertidigt cache, der måske bruges, for at speede informationer op, vi har brug for lige nu. Herefter glemmes det. Går vi tilbage i tiden, til før bøgernes tid, og før pennens tid, så blev informationer husket i hjernen og givet videre fra generation til generation. I dag, bliver intet husket med mindre vi lægger det på computeren. Selv hvad vi skal lave i morgen huskes ikke mere - vi bruger Googles kalender funktion

Internettet har tilføjet helt nyt hardware til hjernen. På præcist samme måde, som da pennen blev opfundet, og bøger blev opfundet. Og det påvirker naturligvis vores hjerne. Måden den virker på ændres. Hjernens "mønster" laves om. Så den passer til nutiden, og til vores nye hjerne. Hjernens hukommelse er i dag på USB. Eller på en server. Alt, vi selv husker, er kun midlertidigt.

Bliver vi så klogere af det? Ja, vores hjerne optimeres til en ekstern hjerne, der er større og klogere end os selv. Og vi optimeres til at bruge den. Hjerner, og også dele af hjerner, finder sammen og tilretter sig omgivelserne, og fungerer sammen med andre hjerner. Neuroner danner større intelligens, når de arbejder sammen. Hvad sker, hvis vi indbygger "mind control" i hjernen? Måske det samme - arbejder det bare på en måde som hjernen accepterer, så tager den de nye funktionaliteter til sig. Det væsentlige er, at det er brugbart. Vi opdager det ikke, men vi gemmer måske så de data, vi tror at selv kunne huske, på en "ekstern" server. Og "overmagten" kan manipulere det, på præcist amme måde som google. Vores hjerne er bygget til, at bruge eksterne hjælpemidler. Den finder ud af, hvordan de fungerer, og bruger dem, hvis det præsenteres attraktivt nok. Tilføjer vi "mind-control" til hjernen, skal det muligvis helst indbygges i små børn, så forbindelserne med den ny teknologi opbygges, mens børnenes hjerne udvikles.

 • 0
 • 0

Ja det fungerede også da vi kun havde bøger. I dag bliver meget viden hurtig forældet, ikke sådan, at vi forkaster alt, men vi tilføjer ofte nye elementer der giver en mere kompleks forståelse, lidt ligesom videnskab. Jeg er 69 år i dag og det at kunne sortere i oplysningerne har jeg forlængst opdaget nødvendigheden af, men Jens Madsen du har ret for unge hjerner at det mere svært at kunne sorterer, så de kan lettere bliver offer for manipulation. Det er vigtigt i alle uddannelser også grundskolerne at lære børnene at sortere rigtigt, ja selv indenfor videnskab skal vi sortere.

Her var lige nogle kommentaren jeg slog op på min egen Facebook i forbindelse med denne artikel:
Ja naturligvis skal vores smartphone være slukket det meste af vores tid. Jeg har f.eks. ikke Facebook sat til min Iphone og det er en befrielse ikke, at skulle høre hver gang der er noget der bliver opslået. I mine ferier er jeg stort set ikke på nettet, så det er kun nødvendig telefon opkald jeg foretager, men desværre er der altid nogle sælger der forstyrer ind imellem, også på min fastnet på ferierne, og de ringer ofte når jeg sover eftermiddags søvn, disse teorister.En af årsagerne til ,at mange mennesker ikke bliver klogere af al den internet kan også være, at den ofte forstyrrer deres natsøvn af en god kvalitet, så hjernen altid er på overarbejde, og ikke får regenereret og tid til at fordøje al den information. Men nu har jeg også været folkepensionist med ikke fast arbejde i 4 år, så jeg er ikke så presset som dem med arbejde, der jo nødig vil gå glib af de sidste nye informationer, men når jeg er på arbejde og i min fritid i forlængelse bruger jeg sjældent internet, men vi kunne måske spare lidt tid så vores hjerne fik lidt mere ro ved at sætte en intelligent maskine til, at sortere for os på internettet, og hjælpe os med at drage de rigtige konklusioner ud fra den personlighed vi nu er, og prioriterer de vigtige artikler?

 • 0
 • 0

En af årsagerne til ,at mange mennesker ikke bliver klogere af al den internet kan også være, at den ofte forstyrrer deres natsøvn af en god kvalitet, så hjernen altid er på overarbejde, og ikke får regenereret og tid til at fordøje al den information

- ja, jeg tror det er rigtigt, at vi bliver mentalt overbelastede, dels pga. den overvældende mængde af tilgængelig - mere eller mindre relevant - information, dels fordi den 'rammer os' døgnet rundt!:

'I gamle dage' var der 'naturlige' pauser - posten ankom en gang (eller to) om dagen, avisen kom om morgenen, og Statsradiofoniens 'præstens radioavis' udkom morgen middag og aften...og var man så mere nyhedshungrende, kunne man desuden lytte til fiskerinoteringer og valutakurser midt på formiddagen - og NB: Der var kun ét program (kanal): "Danmarks Radio - København/Kalundborg"!

Man kan som nutidsmenneske blive enormt stresset (en folkesygdom?) af hele tiden at føle sig tilskyndet til at undersøge, 'om der er nyt'! :)

 • 2
 • 0

Spørgsmålet er, om Internet ikke påvirker vores genom, så vores hjerner fremover bliver mere robuste overfor påvirkningen?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten