Techtopia #176: Bitcoinkurs går gennem loftet

 

En enkelt bitcoin er nu over 200.000 kr. værd, og kursen på den omdiskuterede kryptovaluta ser ikke ud til at falde. Bitcoins er nemlig blevet et anerkendt investeringsobjekt for både fonde, banker og virksomheder. I orkanens øje sidder COO Hans Henrik Hoffmeyer fra den danske børs for kryptovalutaer, Coinify. Deres servere koger med transaktioner i disse dage, men hvad skyldes det? Hør Hoffmeyers forklaring i Techtopia.

Links

Fik du hørt: Techtopia #175: Hvordan forhindrer vi, at kunstig intelligens tager magten i vores liv?

Kom gerne med dine bud på, hvilke emner vi skal tage op.

Du kan finde alle episoder af Techtopia HER.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man skal ikke se sig tilbage, for der er mulighed for at den næste Lottokupon giver bonus. Klø på 🤣

 • 1
 • 0

Gider ikke ærge mig over hvor meget jeg kunne have "vundet".

Jeg havde engang fornøjelsen af at arbejde sammen med en, der havde en fortid et godt stykke oppe i hierarkiet i en bank. Hans faste mundheld:

Der er aldrig nogen, der er blevet fattige af at tage en gevinst hjem. Der er en del, der er blevet fattige af at vente for længe på, at gevinsten skulle blive endnu større.

ps. Den bank, han kom fra, var i øvrigt en af dem, der gik nedenom og hjem i midten af 1980'erne. Kanhænde han skulle have lyttet til sit eget råd.

/Bo, der ikke har bitcoin, og ej heller forventet nogensinde at få det.

 • 0
 • 0

Jeg var så "klog"/heldig, at købe to Bitcoins da de kom frem.

Min erfaring med Bitcoin er fra 2014. Konen og jeg var på ferie hos vore venner i Kalifornien, hvor mødte en gruppe blockchain udviklere, som forklarede os hvad det hele gik ud på, og hvordan det fungerede, rent sikkerhedsmæssigt. De foreslog en "wallet" app, som vi kunne downloade og teste, for at blive klogere på sagen.

Appen krævede nogle episke adgangskoder, som vi umuligt ville kunne huske i hovedet, så vi skrev dem på et stykke papir, tog et billede og gemte dem på hinandens computere.

Bitcoin havde forinden toppet omkring $1000, og faldet tilbage til omkring $500, og havde undervejs skabt en række tilfælde tilfælde af markedspanik med over 25% fald indenfor en dag, så det var ikke noget vi var alt for fristede til at satse på.

Men den fortsatte med at falde, og da den nærmede sig $200, begyndte den at opføre sig mere stabilt, så jeg købte for sjov en halv bitcoin for 800 kr, svarende dengang til ca $120.

Den svingede som ventet et par hundrede kroner op og ned, og vi holdt med tiden op med at iagttage det, indtil nogle måneder senere, hvor den begyndte at sætte den ene rekord efter den anden, og endte helt oppe i $20.000.

Da mine 800 kr nu var blevet til over 50.000 kr, var det pludselig for sjov længere, så jeg besluttede at stryge gevinsten, så vi fandt koderne frem, men da jeg forsøgte at få adgang til min wallet, var der opstået en fejl i appen, så den ikke genkendte min kode!

Min kone oplevede præcis samme fejl på hendes app.

Jeg ringede så til vore venner i Kalifornien, for at høre om de vidste hvad man kunne gøre, og svaret var desværre at det ikke er realistisk at identificere ejerskabet af de pågældende milli-bitcoin, uden hjælp fra den wallet, som nægtede at acceptere koden.

Og da hele pointen er at kun brugeren selv kan identificere ejerskabet af sine bitcoins, er der altså ingen som helst hjælp at hente fra myndigheder eller andet.

Der var dog enkelte på markedet, som udbød hjælp til at knække glemte koder, mod en betaling på flere tusinde dollars, men det var usandsynligt at de kunne hjælpe, når koden ikke var glemt, men derimod ikke virkede.

I 2019 kunne jeg så læse at ca 20% af alle bitcoins indtil videre var gået tabt på denne måde. Dvs de eksisterer i systemet, men ingen kan identificere sig med dem, enten pga simple menneskelige fejl, så som dårlig administration af koder eller det simple faktum at ejerne enten er gået bort eller har glemt at de ejer dem, eller pga softwarefejl, ikke i selve blockchain-systemet, men i de externe software-systemer, som giver brugerne adgang.

Jeg mistede således 800 kr, men må tilstå at det mere føles som at have mistet 50-60.000 kr.

En fundemental del af bitcoin-systemet består i at udbuddet er begrænset, idet der højest kan sættes 21 mio bitcoins i omløb verden. Udbuddet følger derfor ikke efterspørgslen, hvilket naturligt bør medføre øget værdisætning i takt med at systemet udbredes, uden dog at garantere det.

At en stigende andel samtidig "forsvinder" i systemet, og dermed mindsker udbuddet af bitcoins i omløb, medvirker principielt til at øge værdien af de resterende, men svækker samtidig tilliden til systemet.

Som i forvejen er særdeles risikabelt, ikke bare fordi det er umuligt at fastsætte en egentlig værdi for en bitcoin, men også fordi man aldrig ved om lovgiverne kan finde på at lovgive mod brugen af det, fordi det effektivt gør transaktioner og værdier usynlige, og dermed underminerer offentlighedens mulighed for at håndhæve skattelovgivningen.

 • 10
 • 0

Indenfor de sidste 10 måneder, har den præsteret en 10-dobling i værdi, så det er vel at forståeligt hvis nogen vælger at stryge gevinsten.

Det er IKKE, i betydningen NOT, i den anden betydning SLET IKKE rigtigt!!! I 2018, 6. marts købte jeg for 700 kr. og de er i dag, i dette øjeblik 3.300 kr værd, kl. 17.15.

Når man påstår noget, som IKKE er sandt, så skal det helst ikke være muligt at verificere det!!!

Men OK... Overdrivelse fremmer forståelsen...

 • 0
 • 8

Det er IKKE, i betydningen NOT, i den anden betydning SLET IKKE rigtigt!!! I 2018, 6. marts købte jeg for 700 kr. og de er i dag, i dette øjeblik 3.300 kr værd, kl. 17.15.

D. 13. Marts 2020 var laveste kurs $4.106,98

D. 8. Januar 2021 var højeste kurs $41.946,74

Her kan du verificere det: https://finance.yahoo.com/chart/BTC-USD

Det er ret præcis en 10,21 -dobling af værdien, mellem de to datoer, som begge er indenfor de seneste 10 måneder, som jeg skrev.

NB; Overdreven brug af STORE BOGSTAVER og "!!!", fremmer sjældent troværdigheden.

 • 7
 • 0

Jeg synes ikke, at udsendelsen kommer nok ind om, hvad de her penge er. Det virker lidt, som om at det alene handler om Bitcoins markedsværdi, det at nu flere og størrer aktører på markedet (investeringsfonde, virksomheder, betalingstjenester m.fl) går ind og køber op af Bitcoin for at have dem som bagvedliggende reserve, ikke som egentligt primært betalingsmiddel.

Der kommes ind på, at banker, nationalbanker, sociale medier, nationer har brug for at kunne cleare betalinger indbyrdes i fremtiden, fordi teknikken er der til det uden at der skal en tredje part ind over, sådan som det fungerer nu med de nuværende former for penge. Men det er ret beset ikke Bitcoin, det handler om her, men teknikken bag/softwaeren, blockchain-"teknologien".

Personliget har jeg forsøgt at kloge mig på fænomenet "penge" for år tilbage. Det sjove er, at det er ganske aldeles filosofisk komplekst at forklare det. Har også hørt, at spørgsmålet, hvad er penge, stort set ikke er noget man taler om, de hvor man lærer om pengeøkonomi, heller ikke i vores egen nationalbank, fordi emnet er alt for diffust og udefinerbar en størrelse.

Når Bitcoin går gennem loftet, falder lidt tilbage og så igennem igen, som i disse dage, så kan det lige så vel være en forklaring på, at markedet for penge generelt er ekstremt labilt, at de virtuelle aspekter i de penge, som skabes ad libitum pt af stater, nationalbanker og liberal finansindustri er langt mere påtrængende, end de er her, hvor vi taler Bitcoin, netop fordi vi her har med en begrænset mængde at gøre hævet over enhver institutions arbitrære tilbøjeligheder og beføjelser til egenhændigt at styre værdi og mængdeangivelse af valutaen.

Faktisk er det de nationale valutaer, der skabes og opretholdes ud fra arbitrære nationale og traditionsbundne/konventionelle betingelser. De fleste iagttagere er tilbøjelige til at anse staterne (forenede eller ej) for at være garanten for, at der er noget realitet bag fx den amerikanske dollar. Men USA er netop ikke nogen højere realitet, men en noget for livsbetingelser og mennesker temmelig flygtigt og ikke entydigt godt grundlag for verdensøkonomien.

https://ing.dk/debat/www-wwwov-www-of-valu...

 • 5
 • 3

Jeps, der er forskel!

Hvad? En bitcoin har ingen bagvedliggende værdi, andet end hvad vi i vores kollektive vildfarelse tilskriver den. Man kunne ligeså godt basere en valuta på sodukoer udfyldt med grøn kuglepen, hvor siderne skal være printet før 15/1-2021. Sådan en soduko økonomi ville have præcis samme karateristika som en bitcoin-systemet, bortset fra at sodukosystemet ikke ville have et strømforbrug større end Danmarks.

Den eneste reelle "fordel" ved bitcoin er, at den er gængs valuta på darkweb - hvad er det fede ved det i disse tider?

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten