Techtopia #135: Overvågning er frihed
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Techtopia #135: Overvågning er frihed

 

»Med overvågning stiger friheden,« sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) for nyligt fra Folketingets talerstol. Og så gik Twitter i brand med sammenligninger med George Orwells roman ‘1984’. Men er overvågning en naturlig del af velfærdsstaten?

Hvad er sammenhængen mellem den socialdemokratiske velfærdsstat og overvågning? Og hvornår begyndte den moderne overvågnings historie?

De spørgsmål stillede jeg fornyligt til historiker Andreas Marklund fra kommunikationsmuseet Enigma, hvor han er forskningschef.

Når vi taler om overvågning som basis for at opretholde et trygt samfund, så er det også naturligt at kigge på Kina og deres digitaliserede overvågningssystem: Er vi i Vesten i virkeligheden hyklere, når vi kritiserer Kina for at bygge et system, der hjælper millioner af mennesker ud af fattigdom, når vi selv indfører digitale overvågningssystemer, der understøtter vores samfundsmodel? Den snak tager jeg med digital antropolog Payal Arora.

Medvirkende:

  • Andreas Marklund, forskningschef, Enigma

  • Jeppe Bruus, retsordfører, Socialdemokratiet

  • Payal Arora, digital antropolog og professor, Erasmus University, Rotterdam

  • Rikke Frank Jørgensen, seniorresearcher, Institut for menneskerettigheder

Links:

Fik du hørt: Techtopia #134: Googles nye regler for ansvarlig AI

Techtopia holder ‘flyttedag’ og udkommer fremover om fredagen. Næste episode kommer dermed allerede på fredag den 20. december. Kom gerne med dine bud på, hvilke emner vi skal tage op.

Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcasts HER.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten