Techtopia #13: Forstå bitcoin og den nye bitcoin cash

Noget af det mest hypede, men også noget af det sværeste at forstå for tiden er bitcoin. Bitcoin er en digital valuta - en såkaldt kryptovaluta. Den har eksisteret i cirka ti år og er altså en alternativ valuta, som eksisterer uafhængigt af banker, centralbanker og økonomisk politik.

Og for et par uger siden fik vi så en ny kryptovaluta – den hedder bitcoin cash – og er en klon af bitcoin.

Vi starter helt fra bunden med en pædagogisk indføring i bitcoin med hjælp fra en af Danmarks førende eksperter i bitcoin. Han hedder Lasse Birk Olesen. Han er medstifter af Danmarks første bitcoinbørs. Den hedder Coinify og er i dag Europa største børs for bitcoin. Og så underviser han også i kryptovaluta på Singularity University.

Medvirkende:

 • Lasse Birk Olesen, co-founder af Coinify

Links:

Coinify

Lasse Birk Olesen hos Singularity University

Ugens tip:

Tim Ferris’ podcast – afsnittet om blockchain med titlen ‘The Quiet Master of Cryptocurrency – Nick Szabo’.

Nick Szabo er programmør og jurist og pioner inden for kryptovaluta og blockchain. Tim Ferris går til ham med holdningen: ‘Jeg fatter intet om bitcoin og blockchain – forklar mig det hele, så både jeg og Maren i kæret forstår det’. Podcast og alenlang linkliste med artikler og andet godt om alle aspekter af kryptovalutaer.

Næste episode af Techtopia kommer mandag 21. august. Kom gerne med dine bud på, hvilke emner vi skal tage op.

Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcast HER

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

baseret på blockchainteknologien!

Hvis der var navnebeskyttelse på Bitcoin, så var folkene bag bitcoin cash blevet sagsøgt for misbrug.

Videoen er ikke oplysende, men mere kreativ misinformation.

Pointen, som er værd at holde fast i, at der er tale om en ny valuta, hvor nogle lader sig betale og tjene heftigt på andres misforståede tro på valutaens fremtid, ved at indkassere betaling i almindelige bankpenge for de nye, kommer ikke frem.

Det fremmer ikke indtjeningen, og det undrer mig, at version2 og ing.dk lader sig udnytte i et salgsfremstød af den her art, som ikke byder ind med noget som helst nyt teknologisk indhold.

Ole Birch Olesens lillebror slipper for let her. Lasse, som han hedder, interesserer sig for finanssektorens inflationspenge, når han sælger sine "deflationspenge".

Der er godt nok nogen, der smører hinanden her!

Potentialet i blockchainteknologien går i en helt anden retning: http://arbejdsforskning.dk/ugenskommentar.asp

 • 2
 • 1

Et par "dumme" spørgsmål: Hvis der kun er 21 millioner Bcoin og vi fx 7 millarder der skal have må Bcoin skulle deles i mindst 3/1000 dele. Skal vi alle have en dagsløn på fx 10$ ~60kr og er en dagsløn fx 3/1000 Bcoin og vil vi gerne købe noget til fx. 1 kr så er vi allerede nået til at regne i 5/100000 af Bcoins. Alle transaktioner mellem mennesker til alle tider står i Bcoinsne, når valuta-enheden konstant brydes ned i brøkdels transkationer af brøkdele BCoin, får vi så ikke et run-away i information over tid?

Hvis alle transaktioner er læselige i Bcoin - og det er jo salgsargument nr 1 - hvorfor ville kriminelle så gerne have Bcoins for at låse krypterede Harddiske op igen? Der står jo i transaktionen hvem de er og afsenderen kan vel efterfølgende relativt nemt bevise at det ikke var en ønsket handling fra betalers side, men derimod tvang/afpresning. Det er noget der ikke stemmer...

 • 0
 • 0

Som tidligere ejer, evt. fortsat ejer af en bitcoin-tegnebog, har jeg lidt erfaring med det at synkronisere, dvs. føre den ajour med hele nettets mængde af transaktioner. Min gamle pc stod tilfældigvis af under arbejdet med at synkronisere, og det ville, med den astighed, der var på nettet her, have taget dage, før den var blevet færdig.

Der er sket rigtig meget, og den kode, som er min tilgang til egen tegnebog, findes i den døde pc. Jeg overvejer, om det kan betale sig at hive den gamle harddisk ud, og tappe den for koden til min tegnebog.

Der stod kun 0.0325 bitcoin tilbage, efter at jeg havde solgt de 1,2 bitcoin på Mgox, lige før denne børs i Tokio gik ned. De 13oo kroner, som stod på en konto i Tokio, mistede jeg, delvis på grund af min egen arrogance. En venlig dame med pænt og imødekommende engelsk fik mig i røret, og uden at høre ordentligt efter hvad hun ville, så fik jeg hende ud af røret igen, med bemærkningen; "Ja, hallo, det er Steen! I know nobody in that part of the world. sorry, goodbye"! Efterfølgende regnede jeg ud, at det var kurator i boet efte Gox, og at den venlige dame ville give mig nogle af de tabte penge tilbage. Sådan kan det gå, og når min søn laver parodi på mig, så lægger han sig i min seng, og repeterer alt, hvad jeg siger efter gentagelsen af "Ja, hallo, det er Steen"!

Med hensyn til gennemskueligheden i systemet, så knytter den sig til koder, som kan anvendes via aggregater rundt om på planeten. Som, ganske vidst kun lille forbryder, mener jeg, at jeg er beskyttet ved det, at jeg kan hente mine bitcoin ned uanset hvilket sted jeg er på jorden, bare koden, som er min, min tegnebog, er rigtig. Jeg er med andre ord beskyttet af det, at min tegnebogs identitet er en kode, hvis plads i den fysiske verden kun er kendt af mig selv, hvorfor jeg er beskyttet helt og aldeles, som alle andre forbrydere.

Jeg har en indbetalingskode liggende forskellige steder på nettet, og ved af gode grunde ikke, om der skulle være en og anden, som har givet mig nogle bitcoin som betaling for den mangfoldighed af guldkorn, som jeg leverer i snart enhver sammenhæng. Så måske skulle jeg se og samle op på det. Ingen vil nogen sinde kunne finde mig fysisk, hvis ikke de har min tegnebog. Det er min overbevisning. Derfor kan transaktionerne være nok så gennemskuelige. Den fysiske tilknytning til den digitale identitet er ikke rigtig til at bestemme.

 • 0
 • 0

Hej René

Intet galt i at stille 'dumme' spørgsmål. Lad mig forklare, hvorledes det hænger sammen.

Bitcoin fungerer således, at den kan deles i hele 8 decimaler, altså 0.00000001 - også kaldet en Satoshi. Det er langt under en øre i danske kroner, hvilket muliggør, at Bitcoin stadig kan benyttes til trods for massive stigninger. Koden tillader endda, at man flytter det endnu mere, så man i fremtiden kan handle for under en Satoshi.

Jeg kunne forestille mig, at vi ser et split i Bitcoin i fremtiden, hvis kursen fortsætter som hidtil, ala et aktiesplit. Det vil gøre det nemmere at betale med Bitcoin, idet vi så kommer til at betale i hele Bitcoins fremfor en masse decimaler. Jeg er ikke sikker på, at communitet ønsker dette, men det vil være smart. For hver Satoshi man ejer, får man så et ekstra antal Satoshi - og kursen vil pr. automatik finde samme niveau som hidtil, idet alle ejere flere end de gjorde på forhånd.

Ang. de sager der har været omkring krypteret computere, så er det korrekt, det du siger. Idet at alle kender den respektive Bitcoin adresse, så kan de følge disse Bitcoins rundt i hele netværket. Det er pga. Blockchain. Men før man kender identiteten på personen - eller gruppen, som de nok snare er, så kræver det, at man kan koble en fysisk identitet sammen med den respektive Bitcoin adresse. Det kan f.eks. gøres når man handler på en exchange, handler privat eller en IP-adresse kobler identiteten sammen med den respektive Bitcoin adresse. Alle kan se, hvordan disse Bitcoins flytter sig rundt i netværket, men uden en tilknytning til en fysisk identitet ved ingen, hvem det er.

Håber du kunne bruge svarene til noget! :)

Med venlig hilsen Mads Eberhardt Stifter af https://bettercoins.dk/

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten