Techtopia #118: Dansk bakteriedræber laver penicillins afløser

12. august 2019 kl. 11:59
Techtopia #118: Dansk bakteriedræber laver penicillins afløser
Illustration: Ingeniøren/Bigstock/Tyrannosaurus.
Hvert år dør ca. 100 danskere som følge af bakterier, der er resistente overfor antibiotika. Det problem vil den danske start-up SniprBiome løse ved hjælp af genredigeringsteknologien Crispr.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Illustration: Teknologiens Mediehus.

Abonnér på Techtopia

Klik her for at abonnere på podcasten.

  • Du kan også søge på ‘Techtopia’ i din foretrukne podcast-app. Der er flere apps at vælge imellem. Et eksempel er Podcast Republic, der er et gratis program, som kan downloades via Google Play.

Podcasten er lavet i samarbejde mellem IDA og Ingeniøren.

Den er sponsoreret af en række partnere: IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring.

Crispr er groft sagt en genetisk saks, som kan klippe i bakterier og ændre deres DNA, så de helt naturligt kan slå multiresistente bakterier ned uden brug af antibiotika. Man klipper altså ikke i patientens gener, men manipulerer udelukkende med de bakterier, som findes i mavesækken i forvejen.

På europæisk plan dør ca. 33.000 patienter årligt som følge af multiresistens. Derfor har en række investeringsfonde postet 320 millioner kroner i SniprBiome, hvilket er den største investering af den type i Danmark nogensinde.

Stifter og direktør Christian Grøndahl besøgte Techtopia på Respondfestivalen hos IDA, hvor han fortalte om virksomheden, teknologien samt om perspektiver og visioner. Kort og godt et lynkursus i Crispr, der af mange vurderes som værende en af de allermest væsentlige teknologier lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Crispr (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) er en proces, som mikroorganismer bruger som forsvar fx. mod angreb af virus. Mekanismen ødelægger det fremmede genom i det angribende virus.

Crispr er blevet omtalt som ‘den genetiske schweizerkniv’, fordi det er et generelt værktøj til modificering af gener i alle tænkelige organismer, lige fra bakterier til dyr og mennesker. Man kan slå gener i stykker, udbedre fejl, lave ændringer, eller manipulere generne.

Medvirkende:

  • Christian Grøndahl, stifter og direktør, SniprBiome

Link:

Fik du hørt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Techtopia #117: 3D-print et hus på Månen

Næste episode af Techtopia kommer mandag den 19. august. Kom gerne med dine bud på, hvilke emner vi skal tage op.

Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcasts HER.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger