Techtopia #111: Skal Danmark have et cyberhjemmeværn?

24. juni 2019 kl. 11:59
Debatten spirer om, hvorvidt Danmark bør oprette et cyberhjemmeværn som følge af udviklingen i den digitale virkelighed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Illustration: Teknologiens Mediehus.

Abonnér på Techtopia

Klik her for at abonnere på podcasten.

Du kan også søge på Techtopia i din foretrukne podcast-app. Der er flere apps at vælge imellem. Et eksempel er Podcast Republic, der er et gratis program, som kan downloades via Google Play.

Podcasten er lavet i samarbejde mellem IDA og Ingeniøren.

Den er sponsoreret af en række partnere: IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring.

Amerikanerne og russerne planter digitale lureminer i hinandens el-forsyning. Israel bomber palæstinensiske hackere i Gazastriben. Blot to nyheder fra den senere tid, som afslører en optrapning i den kolde cyberkrig. Nu spirer en debat om, hvorvidt Danmark bør oprette et cyberhjemmeværn som følge af udviklingen i den digitale virkelighed.

Det danske hjemmeværn blev oprettet efter 2. verdenskrig bl.a. for at få styr på en betydelig ildkraft og kompetence, som efter krigen befandt sig uden for samfundets kontrol og bruge dette til om nødvendigt at løse militære opgaver.

Tanken kunne være at skabe en kommandostruktur med frivillige, der stiller deres ekspertviden til rådighed i tilfælde af et cyberangreb eller deres kapaciteter såsom servere til rådighed for forsvaret. Noget lignende er gjort i Estland, som i 2007 blev udsat for et massivt hackerangreb og tre år senere skabte Küberkaitseliit (KKL) en cyberenhed under det estiske hjemmeværn. Skal Danmark gå samme vej, så danske cyberkapaciteter kan samles og koordineres i tilfælde af et angreb?

Artiklen fortsætter efter annoncen

I disse måneder sker der en ændring i hele krigsbegrebet. Israel angreb i april måned hackere fra Hamas med et missilangreb i realtime. Dermed er den grænse, der hidtil har været mellem konventionel krig og cyberkrig, ophævet. I NATO og Rusland operer man med, at et cyberangreb kan modsvares med et konventionelt angreb. Cyberkrig er med andre ord en mulighed i det digitale samfund, og cyber er blevet et militært domæne på linje med luften, havet og land.

Derfor er det til diskussion, hvordan Danmark bedst kan forsvare sig mod et cyberangreb og hvordan man undgår aktioner, der eskalerer situationen. Her udgør det civile samfund både et mål og et muligt redskab for forsvaret. Er et cyberhjemmeværn en del af løsningen?

Medvirkende

  • Lars Bangert Struwe, Generalsekretær, PhD, Tænketanken Atlantsammenslutningen

  • Poul-Henning Kamp, softwareudvikler og kendt debattør på det digitale område

  • Mette Nikander, CEO, C-cure

Næste Techtopia udkommer mandag d. 1. juli 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcasts HER.

Hør også:

Læs også: Techtopia #110: Science fiction design

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger