Techtopia #109: Er atomkraft fremtiden?

10. juni 2019 kl. 11:5911
Techtopia #109: Er atomkraft fremtiden?
Illustration: Ingeniøren.
Verdenssamfundet skal handle hurtigt, hvis vi skal have en chance for at holde de globale temperaturstigninger på 1,5 grad. Er små decentrale atomkraftværker en løsning, eller er det ren vanvid?
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Illustration: Teknologiens Mediehus.

Abonnér på Techtopia

Klik her for at abonnere på podcasten.

Du kan også søge på Techtopia i din foretrukne podcast-app. Der er flere apps at vælge imellem. Et eksempel er Podcast Republic, der er et gratis program, som kan downloades via Google Play.

Podcasten er lavet i samarbejde mellem IDA og Ingeniøren.

Den er sponsoreret af en række partnere: IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring.

Den danske opstart Seaborg Technologies udvikler en fundamentalt ny type atomreaktor - en saltreaktor, der er en reaktortype, som ikke er plaget af de problemer, der typisk er forbundet med eksisterende atomkraft.

Seaborg vil levere en skalerbar, billigere-end-kul, forsyningssikker strømkilde inden slutningen af 2020'erne, hvilket gør det muligt for det frie marked at bekæmpe drivhusgasemission og eliminere energifattigdom.

Sådan lyder visionen fra Seaborg, der anses for at værende førende på deres felt, selvom de er en blot 20 mand stor start-up.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medvirkende

  • Troels Schönfeldt, CEO, Seaborg Technologies

Links:

Næste Techtopia udkommer mandag d. 17. juni 2019.

Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcasts HER.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hør også:

Læs også: Techtopia #108: IT-valgmøde #2: Politikere får for ringe vejledning om it

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
11. juni 2019 kl. 00:08

Rent faktisk den eneste mulige fremtid, hvis vi skal undgå at klodens temperatur stiger. Vi kan regne med 800-1.200 nye kulfyrede 1 GW værker i verden frem til 2040, med mindre vi finder et ligeså billigt og effektivt alternativ. Det eneste jeg ser, er nye præfabrikerede modulære kernereaktorer, der kan transporteres til byggepladsen i 40 fods containere på lastbil, skib, togvogn eller fly, som et dedikeret byggesjak specielt trænet og erfarne i at opstille og samle reaktorer, sammen med en standardmanual for VVM-undersøgelser, etablering af regulatoriske myndigheder og medfølgende hold jurister, økonomer, ingeniører. geologer mv. Det er mit mål at mindre reaktorer (>500 MW) skal kunne opføres med forundersøgelser og papirarbejde på 2 år og større reaktorer(>500MW) på 3 år. Amerikanerne gennemførte Manhattan projektet på 3½ år og Apolloprogrammet med månelandingen på 7 år, så selvfølgelig er det muligt.

9
10. juni 2019 kl. 23:51

Mon ikke det er en billig undskyldning for at tørre prisen på lagring af brugt brændsel af på nogle fjernvarmeforbrugere?

En varmekalorie er en varmekalorie, uanset hvor den kommer fra. Med radioaktivt henfald gælder, at jo mere radioaktivt et stof er, desto mere varme udvikler det og desto kortere er dens halveringstid. Fjernvarmeforbrugeren kan være græsk katolsk, sålænge han får sin varme og ikke skal betale ekstra for den.

8
10. juni 2019 kl. 22:08

Fint interview, men ikke et ord om hvordan man håndterer materialeudfordringerne ved bygning af en reaktor der skal indeholde neutronstråling og 700C varmt salt som pumpes! og det er bare en af udfordringerne.

Hvorfor skulle en journalist dog også spørge om sådan noget teknisk?

5
10. juni 2019 kl. 21:13

Vi kan bare bestille 4-5 atomkraftværker i morgen hos Rosatom.

JAAAaaaa ! Lad os glemme alt om OPEC og oliekriser.......

Lad os fastlåse hele landets energiforsyning til et enkelt firma.... ....fra et land der gerne vil bestemme hvordan vi skal agere..........

Personligt vil jeg hellere satse på at Nordmændene, også i morgen, gider tage sig godt betalt for at vi bruger deres vandkraft som batteri.

4
10. juni 2019 kl. 20:35

Mon ikke det er en billig undskyldning for at tørre prisen på lagring af brugt brændsel af på nogle fjernvarmeforbrugere?

2
10. juni 2019 kl. 14:19

Vi kan bare bestille 4-5 atomkraftværker i morgen hos Rosatom. De er allerede igang med at bygge 36 stk VVER reaktorer rundt omkring i verden, på 440 til 1200 MWe anlæg.

Vi har IKKE tid til at vente på at fusions anlæg, eller Molten Salt Reactors, bliver færdig udviklet, hvilket kan tage årtier. Af disse teknologier har MSR, den korteste vej til et brugbart produkt, hvis vi vælger at kaste penge og goodwill efter det, istedet for at sabotere det, som vi gør idag!

Atomkraft passer perfekt til et moderne Industriland som Danmark, og med de store Fjernvarmenet, vi har i vores største byer, vil de blive uhørt effektive, og dermed også billiger end alle andre løsninger.

Moderne Atomrreaktorer med burnup på 45+ GWd/ton heavy metal, bruger kun 20 tons Uranbrændsel pr 1000MWyear, og brændslet kan recycles, enten til lignende reaktorer, eller i MSR wasteburnere.

Naturligvis skal vi forske videre for fuld kraft i både Fusion og MSR, hvis vi vil have en fremtid her på planeten, også om 50-100 år.

1
10. juni 2019 kl. 12:44

Ja, i form af fusionsbaseret atomkraft - og helst aneutronisk_fusion.

May 26, 2019, thedailystar.net: Fusion: A safer nuclear option: Citat: "... Nevertheless, scientists are reevaluating nuclear power as a possible solution to combat global warming. But they are not considering fission-based nuclear reactors that are used in power plants today. ... Unlike fission, fusion will have a low burden of radioactive waste. Fusion’s by-product is helium, which is an inert, non-toxic, non-radioactive gas used to inflate balloons. In addition, a fusion power plant would not require transporting hazardous radioactive materials. Furthermore, because there is no “critical mass” required for fusion, the possibility of a “runaway” reaction that could result in a core meltdown—the most serious calamity possible in a fission reactor—is not an issue with fusion reactors. ..."

Selv en 12-årig kan bygge en fusionreaktor i sit legerum:

February 24, 2019, livescience.com: A 12-Year-Old Built a Fusion Reactor in His Playroom: Citat: "... That makes him the youngest known person to have done so. ... So to answer the obvious question: Yes, nuclear reactions are things you can do at home. ..."