Klik her for at abonnere på podcasten. Du kan også søge på Techtopia i din foretrukne podcast-app. Der er flere apps at vælge imellem. Et eksempel er Podcast Republic, der er et gratis program, som kan downloades via Google Play. Podcasten er lavet i samarbejde mellem IDA og Ingeniøren. Den er sponsoreret af en række partnere: IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring.Abonnér på Techtopia
Etisk Råd siger ok for genteknologien CRISPR, men hvad er CRISPR egentlig? Mød manden som opdagede CRISPR i din yoghurt. Du spiser nemlig allerede CRISPR.
CRISPR er en saks, som kan lægge et kirurgisk snit i DNA både i fødevarer, afgrøder, dyr og mennesker. Og ligesom copy-paste i tekstbehandling kan sekvenser i DNA skiftes ud og give nye egenskaber. Resistens mod virus og bakterier eller andre helt nye egenskaber.
Nogle synes, at det lyder som Frankenstein om igen, men CRISPR er et naturligt forekommende fænomen blandt andet i bakteriekulturer i fermenterede fødevarer som yoghurt.
Det nye er, at vi mennesker kan beherske teknologien.
Medvirkende:
- Rodolphe Barrangou, Professor på North Carolina State University
Links:
Næste Techtopia udkommer mandag d. 13. maj 2019.
Du kan finde alle episoder af Techtopia og Ingeniørens øvrige podcasts HER.
Hør også:
Læs også: Techtopia #102: Er hjernekirurgi fremtidens lykkepille?
- Denne artikel
- Techtopia #102: Er hjernekirurgi fremtidens lykkepille?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Nu hvor GMO har fået et rigtigt dårligt omdømme er det meget praktisk at nogen er kommet op med betegnelsen CRISPR om det samme med en lidt ændret metode.
Hvis betegnelsen kirurgisk om CRISPR havde den mindste forbindelse med virkeligheden ville alle GMO laboratorier være overfyldt med grøntsager der kan gro på Antarktis isflager eller under en brændende ørkensol. Ganske som for 70 år siden hvor atomvidenskabsmænd i fuld alvor hævdede at når først vi havde tæmmet atomets kraft var vores lykke gjort. De forudså nogenlunde det samme som de mest GMO positive nu fremføre, og nu som dengang hævder de at netop deres patent varsler en ende på al sult i Ulandene.
Der er intet nyt under solen, og det er stadig rigtigt at sult skyldes svig, og ikke kan afhjælpes permanent eller bæredygtigt ved hjælp af diverse patenterede quickfix. Det er yderst beklageligt at Etisk råd er faldet for det gamle trick.