TDC NET slår dansk 5G-rekord: Sender 4 Gbit/s over millimeterbølger
I en ny test har TDC NET og netværksleverandøren Ericsson vist, at de kan presse en 5G-mobilforbindelse op på 4 Gbit/s.
Den primære årsag til at hastigheden kan presses så højt er de frekvenser, som mobilsignalerne sendes over. Konkret er det på 26 GHz-frekvensbåndet. Det er første gang de såkaldte millimeterbølger er testet på danske mobilnetværk. Og testen kommer i en tid, hvor selskaberne kigger frem mod 2025, hvor der er vedtaget en bredbåndsmålsætning om, at alle danskere - til den tid - skal have adgang til gigabit-forbindelser derhjemme, hvoraf nogle formentlig vil være 5G.
Tidligere har TDC NET vist hastigheder på omkring 2 Gbit/s i perioden op til lancering af de danske 5G-netværk, og det tal er nu altså fordoblet.
De millimeterbølger, som blev brugt i testen, er kendetegnes ved at signalet sendes over frekvenser mellem 30 og 300 GHz. Disse bølger varierer fra 1 til 10 millimeter, deraf navnet millimeterbølger.
»Vi arbejder løbende på at teste og investere i nye teknologier, så vi hele tiden fremtidssikrer den digitale infrastruktur, der forbinder hele Danmark. Her kan mmWave-teknologien vise sig at være rigtig spændende i forhold til at øge mobilkapaciteten og performance på steder, hvor der er mange mennesker samlet. For eksempel på stationer, ved koncerter og i centre. Der er stadig en del udvikling forude, men testen viser helt klart nogle af de muligheder, vi på sigt vil kunne levere med mmWave,« siger Michael Fränkle, Executive Vice President og Head of Technology i TDC NET.
For med høj kapacitet og hurtig hastighed kommer der også en række begrænsninger. Rækkevidden er markant mindre, da radiobølgerne er kortere og derfor lettere forstyrres. Selv over hundrede meter vil signalet blive påvirke mærkbart. Samtidig er millimeterbølger ikke velegnet til at trænge effektivt igennem bygninger eller tæt bevoksning.
Derfor skal millimeterbølger ikke stå alene i et mobilnetværk, men mest velegnet til særligt trafikerede områder, med mange mennesker for eksempel på et stadion, hvor signalet også kan reflekteres på væggene. Udover millimeterbølger i 26 GHz-frekvensbåndet, benytter danske teleselskaber i dag primært 700 MHz til bred dækning, og så 3,5 GHz til hurtigere 5G-forbindelser.
Læs også: Ny teleaftale: Alle danskere skal have gigabit-bredbånd i 2025 – næsten
Flere år før implementering
I USA har mmWave-teknologien været kommercielt tilgængelig siden 2018, omend i meget begrænset omfang. Trods flere års hype og marketingsfremstød, er det kun omkring en procent af den samlede mobiltrafik i USA, skriver branchemediet Lightreading.
I Europa spås det kommercielle gennembrud også at ligge lidt ude i fremtiden. Blandt andet da de nuværende mobiltelefoner, der er tilgængelige på det europæiske marked, ikke er kompatible med millimeterbølger. Det kan dog allerede ændre sig i løbet af 2022, og TDC NET har derfor igangsat en grundig test af teknologien.
I USA er der delte meninger om, hvilke fordele brugen af millimeterbølger egentlig tilføjer til 5G-netværk, da rækkevidden er yderst begrænset.
TDC NET har testet millimeterbølger på Hovedbanegården og TDC NET’s eget hovedkontor på Teglholmen, hvor der er blevet installeret 26 GHz-antenner.
»I første del af testen har vi undersøgt teknologiens hastighed. Nu går vi ind i testens anden del, hvor vi undersøger, hvad vi kan forvente af 26 GHz-antennerne. Hvordan påvirkes dækningen eksempelvis af regn eller sne, og hvilken dækning kan vi opnå inde i bygningen, når antennerne er placeret udenfor. Så der ligger et spændende og grundigt testarbejde forude,« fortæller Michael Fränkle.
TDC NET har planer om at etablere minimum 100 sites med antenner, der kan håndtere 26 GHz-millimeterbølger inden foråret 2025. Det sker som led i at indfri de forpligtelser, der fulgte med andelen af 26 GHz frekvensbåndet, som TDC NET investerede ved seneste frekvensauktion. Her købte TDC NET adgang til 1250 MHz, mens 3 købte 1000 MHz og Telia/Telenor købte 600 MHz.
Læs også: Digitalisering af 5G-radionet halter: Sygehuse og industri fastholdes i slæbespor
Op mod 10 Gbit/s
Selvom 4 Gbit/s lyder ekstremt hurtigt for en trådløs mobilforbindelse, så har hastighederne i lignende internationale millimeterbølge-test været endnu hurtigere. I 2020 gennemførte Nokia, sammen med Qualcomm og teleselskabet Elisa en 8 Gbit/s, mens Keysight Technologies og Qualcomm kom helt op på 10Gbit/s test.
De nærmere planer for udrulningen af millimeterbølger i Danmark ligger endnu ikke fast, da de tilpasses på baggrund af viden fra den igangværende test og udviklingen i markedet, lyder det fra TDC NET.
Læs også: Efter et års forsøg: 5G er stadig for umoden til industrien
