Om 14 dage bliver der skruet gevaldigt op for hastighed og kapacitet, når TDC NET åbner Danmarks første 5G-mobilnetværk.
For at kunne ringe, browse og streame på en 5G-forbindelse med download-hastigheder på op til en gigabit i sekundet med en latenstid på ned til 10 millisekunder skal du være i centrum af en af landets tre største byer, København, Aarhus og Odense eller i Helsingør.
Man kan dog alligevel få en fornemmelse af 5G-mobilnetværket andre steder i landet, men det bliver dog på en knap for kraftig 5G-forbindelse over 700 MHz-frekvensbåndet.
»Jeg er glad og stolt over, at vi så hurtigt har indfriet vores ambitioner om at åbne for 5G-dækning på vidtstrakt nationalt plan samt give adgang til særligt hurtige hastigheder i centrum af København, Odense, Aarhus samt Helsingør. Åbningen er vigtig i en tid, hvor vi mere end nogensinde har brug for en stærk infrastruktur, der skal håndtere at forbruget af mobildata vokser med op til 40 procent om året. Den kommende åbning betyder, at den største tjenesteudbyder på netværket, Nuuday, lige om lidt vil kunne tilbyde deres kunder adgang til fremtidens netværk,« siger CEO Andreas Pfisterer fra TDC NET i en pressemeddelelse.
Åbningen af det nye 5G-netværk sker som et led i en større opgradering af TDC NETs landsdækkende mobilnetværk med over 3.500 mobilmaster. TDC NET startede sin 5G-udrulning på Sjælland i oktober 2019 og har siden opgraderet 2.650 maste-positioner i hele Danmark. I alt har TDC NET over 4.000 mobil-positioner der skal opgraderes til 5G. På trods af corona-krisen er det lykkedes TDC NET at gennemføre opgraderingen sammen med Ericsson, og de kommende uger bliver op mod 100 sites opgraderet om ugen.
Læs også: Ericsson: »Det svarer til at lukke veje for offentligheden, hvis vi giver industrien 5G-frekvenser.«
Det er staten, der regulerer, hvem der må sende signaler på hvilke radiofrekvenser og på hvilke vilkår. Der kan eksempelvis kræves mobildækning i yderområder for at sikre sig adgang til nationale frekvenser. Med jævne mellemrum afholder Energistyrelsen auktioner over udvalgte frekvensbånd til mobilnetværk. Senest blev 20 frekvensblokke i 700-, 900- og 2300-MHz-frekvensbåndet tildelt i en auktion der indbragte staten 2,2 milliarder kroner for tilladelser i de tre frekvensbånd. Netop nu overvejer Energistyrelsen, om det skal være muligt for private virksomheder at købe frekvenser til dedikerede lokale 5Gnet.Frekvensauktioner
Venter på vigtige frekvenser
I første omgang består TDC NETs 5G-mobilnetværk af to forbindelser. Den brede dækning, som i løbet af de næste måneder vil omfatte mere end 90 procent af danskerne, sker via 700 MHz-frekvensbåndet, som TDC NET købte sig adgang til ved en frekvensauktion i 2018.
Det fungerer godt til at etablere en geografisk bred dækning af Danmark. For at få de hurtige gigabitforbindelser med kortere svartider, har TDC NET dog brug for adgang til spektrum højere oppe i frekvensbåndet, hvor bølgelængden er kortere.
Den del af 5G-netværket kommer først for alvor, når Folketinget er blevet enige om de politiske rammer for frekvensauktioner på 3,5 GHz og 26 GHz-båndene, som Energistyrelsen så skal sende i frekvensauktion over efteråret. Men allerede nu har TDC NET mulighed for at bruge deres testfrekvenser i 3,5 GHz-frekvensbåndet til kommercielle netværk, og det er netop hvad de gør i centrum af København, Aarhus, Odense og Helsingør. Det er muligt, da man ikke forventer en massiv storm af brugere på netværket, da meget få endnu har 5G-kompatible telefoner endnu.
»Vi benytter en midlertidig licens til 3.500 MHz spektrum fra staten som giver adgang til særlige hurtige hastigheder i centrum af udvalgte byer (København, Aarhus, Odense og Helsingør). Vi benytter 700 MHz spektrum i den øvrige del af landet hvor man vil kunne opleve 5G som en opgradering, med blandt andet højere hastigheder og reduceret forsinkelse, skriver Peter Glüsing, kommunikationschefi TDC NET til Ingeniøren.
Det er endnu ikke muligt at se hvordan det hurtige 5G-mobilnetværk mere præcist dækker centrum af de fire byer med 3,5 GHZ-frekvensbåndet. Over for Ingeniøren oplyser TDC NET at de præsenterer et dækningskort inden lanceringen af 5G-mobilnetværket 7.september.
Indtil videre har klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen(S) meldt ud, at han vil indkalde til de første politiske drøftelser i september. Når der så er enighed om eksempelvis dækningskrav, skal Energistyrelsen så gennemføre frekvensauktionen.
Overfor Ingeniøren har Energistyrelsen for nyligt, oplyst at frekvensauktionen bliver afholdt i år, men de svarer ikke på om 3,5 GHz- og 26 GHz-båndene så faktisk også kan tages i brug ved årsskiftet.
»Det er fortsat Energistyrelsens forventning, at den næste auktion skal holdes inden udgangen af 2020, « skriver Ture Falbe-Hansen, pressechef i Energistyrelsen i en mail til Ingeniøren i august.
Præcist hvor lang tid styrelsen skal bruge for at gennemføre auktionen er ifølge Ture Falbe-Hansen delvist op til de teleselskaber, der vil sikre sig adgang til 5G-frekvenser.
»Længden på en auktion er bl.a. meget afhængig af, hvor lang tid budgivere ønsker at byde på frekvenserne. Det er derfor svært for Energistyrelsen at vurdere, hvor lang tid, det vil tage at gennemføre den næste auktion, da det i høj grad afhænger af budgiverne i auktionen,« skriver Ture Falbert.
»Vi glæder os til at tilbyde vores kunder de fantastiske muligheder, som TDC NETs opgradering af mobilnettet til 5G kan tilbyde. 5G-teknologien giver os mulighed for at levere en unik oplevelse til vores kunder – uanset om man vil streame sin yndlingsserie i ultraHD, eller man som virksomhed vil udnytte den ekstremt korte reaktionstid på signalet til at styre sine robotter i produktionen og overvåge sit udstyr i realtid. Vi har allerede flere 5G-telefoner til salg - og flere på vej - og har inkluderet 5G i alle abonnementer rettet mod vores mest dataforbrugende kunder i bl.a. YouSee og Telmore,« siger Michael Moyell Juul, CEO i Nuuday.
Over to gigabit/s
For en uge siden kunne TDC NET fortælle at de i en hastighedstest kom over to gigabit/s på deres testsite ved hovedkvarteret ved Teglholmen i København. Det skrev Hans Henrik Bang, senior director i TDC NET på Linkedin
Helt så hurtigt skal man dog ikke regne med at forbindelsen bliver i starten på det kommercielle 5G-mobilnetværk.
»Ved den fulde 5G oplevelse (3.500 MHz spektrum) kan man opleve hastigheder på 1 Gbps download. 5G (700 MHz spektrum) opleves som en opgradering, hvilket giver højere hastigheder og reduceret forsinkelse. Vores 5G-samarbejde med Grundfos viser lovende resultater og vi regner med at ramme latenstider ned til 10 ms, og vores test op til lanceringen viser latenstider i live nettet på 20 ms. På sigt vil forsinkelsen i vores landsdækkende netværk også se markante forbedringer,« skriver Peter Glüsing.
Samtidig med opgraderingen af netværket til 5G har TDC NET også opgraderet sit 4G-netværk, hvilket også giver højere hastigheder og større kapacitet i det eksisterende netværk.
Indtil videre er det muligt at købe 5G-telefoner fra Samsung, Nokia, Sony og Huawei hos TDC Erhverv, YouSee, Telmore og TDC. Samtidig er det forventningen er der kommer flere nye modeller i løbet af de kommende måneder. Apple har endnu ikke annonceret, hvornår de er klar med en 5G-telefon.
I Danmark findes der i dag tre forskellige mobilnetværk, TDC NET, TT-netværket, som drives af Telia og Telenor i fællesskab og 3. Mens TDC NET har valgt Ericsson som 5G-leverandør, skal Nokia bygge TT-netværkets 5G-mobilnetværk, mens 3 endnu ikke har valgt leverandør.
