TDC gearer mobilnettet til Internet of Things
I dag er der flere enheder forbundet med internettet, end der er mennesker på Jorden. Faktisk er omkring ni milliarder enheder i forbundet med internettet. Det dækker alt fra store industrielle maskiner til biler og kaffemaskiner.
Derfor er der i de seneste år udkæmpet en hård kamp om at komme først med de trådløse kommunikationsstandarder, der kan bruges til at sende data fra Internet of Things (IoT)-enheder og videre i skyen.
Der findes en række forskellige måder at sende data på. De mest dominerende er wifi, bluetooth, 2- og 3G-nettet eller de nyere såkaldte low power wide area (LPWA)-standarder som Lora og Sigfox.
Nu er TDC som det første teleselskab i Danmark klar med et nyt LPWA-netværk, der er dedikeret til IoT, nemlig Narrowband IoT, der er koblet på det eksisterende LTE- netværk.
»Vi har i forvejen en rigtig god 4G/LTE mobil infrastruktur, som ligger i 800 MHz-frekvensen og skaber en fladedækning bedre end 99 pct. Det er dette frekvensbånd, vi nu etablerer med NB-IoT-service, der kombineret med en effektiv signaliseringsprotokol giver en solid indendørs IoT-dækning,« siger Martin Nielsen, underdirektør i TDC Mobility & Communication Services.
Det nye netværk er lavet til at sende data fra sensorer på eksempelvis maskiner, køretøjer og andre enheder op i skyen. Det sker med et lille simkort, der forbindes med en ny, særlig del af LTE-netværket. I dag har TDC omkring 600.000 machine-2-machine-kunder, der bruger simkort fra TDC til at transportere maskindata.
»Hovedparten bruger i dag 2G-nettet, mens omkring 70.000 er i 3G-nettet, og en lille andel er på 4G. Vi vil meget gerne kunne frigøre vores frekvensressourcer for ældre mobilteknologier og bruge disse til 4G- og senere 5G-service. Derfor ønsker vi at flytte M2M-delen over på NB-IoT-infrastrukturen, så vi kan udnytte spektret bedst muligt,« siger Martin Nielsen.
Venter på chipsæt og standarder
NB-IoT-netværket tilbyder hastigheder op til 200 kbit/s, så der kan ikke sendes billeder eller streames video. Til gengæld er batteriforbruget så lavt, at mange enheder vil have en levetid på op mod ti år, ligesom prisen for dataforbindelserne falder.
»Sensorerne sender ofte meget små datapakker, som passer fint med den begrænsede datahastighed. Hvis man gerne vil op i hastighed, vil vi også fremover tilbyde IoT-services baseret på LTE-M- teknologien med transmissionshastigheder op til 1 mb/s,« siger Martin Nielsen.
Det nye narrowband-netværk har også en markant længere rækkevidde end det almindelige mobilnet – derfor navnet Low Power Wide Area. Eksempelvis kan TDC dække hele København med 39 master til narrowband IoT, mens der til en tilsvarende almindelig LTE-dækning skal bruges 350 master. Rækkevidden er op mod 10-15 kilometer per NB-IoT-mast.
»Narrowband IoT-netværket har en række anvendelsesområder. Vi tror, det kan bruges i industrien, f.eks. af maskinproducenter, der kan gerne vil hente data fra deres maskiner til offentlige smart city- projekter, og på velfærdsområdet, hvor patienter kan fjernovervåges,« siger Søren Nørgaard, der arbejder med IoT i TDC Erhvervs Business Lab.
Mens andre konkurrerende IoT-netværksteknologier som Lora og Sigfox har været på markedet i over et år, så er TDC og andre teleselskaber først nu begyndt at lancere deres bud på dedikerede IoT-netværk.
»Vi har dels ventet på at få de internationale standarder på plads, og først i november kom de første dedikerede chipsæt på markedet kommercielt. Vi tror på, at NB-IoT bliver en central standard, fordi vi har et etableret netværk i forvejen på licenserede frekvenser. Det betyder stabilitet og ingen forstyrrelser i nettet,« siger Martin Nielsen.
Langsomt net velegnet til måledata
Det er den internationale standardorganisation 3GPP, der har stået for narrowband-standarderne, og netop 3GPP er kendt for at være forholdsvis langsommelige.
»Det er faktisk den hurtigste standardiseringsproces, vi nogensinde har set. Det har taget omkring ni måneder,« konstaterer underdirektøren fra TDC.
Responstiden, også kendt som latency, er på mellem ét og ti sekunder, fra en sensor registrerer f.eks. en bevægelse, til data bliver sendt over narrowband-netværket. Så netværket kan ikke umiddelbart bruges til at styre maskiner på afstand, hvor realtid er en afgørende faktor.
Lorawan: Et low power wide area-netværk med stor rækkevidde. En åben standard, der kører på ulicenserede frekvenser, hvor man selv etablerer et netværk fra bunden med gateways. Sigfox: Et low power wide area-netværk, der minder om Lora. Udbydes herhjemme kun af IoT Danmark, der driver et landsdækkende netværk. NFC: Bruges især til trådløse kontantbetalinger. Zigbee: Bruges især til home automation i smarts homes, f.eks. lysstyring. NB-IoT: Teleselskabernes IoT-standard. En lavfrekvent udgave af LTE- netværket. 2-3-4G-netværket: Millioner af enheder er forbundet med et lille simkort, som kører over primært 2G, men også 3G og 4G. Wifi: Den mest etablerede standard, der især bruges til netværk af kortere rækkevidde, f.eks. i produktionslokaler. CATM1: Et low power wide area netværk, der især bruges i USA.Otte Iot-standarder du bør kende til
»Netværket er mere henvendt til enheder, hvor man gerne vil hente data ud til tilstandsovervågning eller energiforbrug, eksempelvis måledata fra enheder, der er placeret besværlige steder. Det kan være energimålere eller sensorer på køretøjer,« fortæller Søren Nørgaard fra TDC Erhvervs Business Lab.
Han tilføjer, at TDC også har kontakt til virksomheder, som vil hjemtage data fra vibrationssensorer på transportbånd, bygninger og broer.
»Vi ser, at bilindustrien presser på for at få effektive løsninger med lav latency til selvkørende biler. Men jo lavere latency og større datakapacitet, des dyrere bliver netværket også. Derfor er narrowband egnet til nogle IoT-funktioner, men langtfra alle,« siger Søren Nørgaard.
Europa går med Kina
I Danmark har Aarhus Kommune etableret et netværk med den åbne Lora-standard, ligesom energiselskabet Seas-NVE henter data fra 8.000 sensorer på flere dedikerede Lora-netværk. Lora kører på de ulicenserede frekvenser, og man skal selv etablere netværket med gateways fra bunden. NB-IoT regnes for at være den standard, der bliver dominerende i Europa, fordi den drives frem af store teleselskaber som Vodafone, Telia og Orange, der i forvejen driver LTE-netværk, og producenter som Ericsson og Huawei.
»Europa har valgt narrowband, mens USA er gået med standarden CATM1, som Nokia har drevet frem. Kina er nok det land, der er længst fremme med NB-IoT, og de har allerede etableret 800.000 master og eksempelvis forbundet millioner af bycykler via Narrowband IoT på ét år,« siger Søren Nørgaard.
Vi vil gerne dekommissionere 2G-nettet, men mange enheder er placeret besværlige steder, hvor det ikke kan betale sig at skifte ud, før selve enheden skal udskiftes.
--Martin Nielsen, underdirektør i TDC Mobility & Communication Services
I Danmark er det indtil videre muligt at koble sig på narrowband-netværket i København, men der er udrulningsplaner i Aalborg og Aarhus.
»Vi ruller narrowband-netværket ud, i takt med at vi indgår partnerskaber med kunder, der gerne vil benytte sig af teknologien. Når vi først har et grundlag for at etablere netværket, tager det kun få uger at aktivere funktionen på vores eksisterende infrastruktur,« siger Martin Nielsen.
En af de danske industrigiganter, der satser på narrowband, er målerproducenten Kamstrup.
»Vi ved at Kamstrup er i gang med at rulle 1,4 millioner fjernaflæste målere ud alene i Danmark, desværre ikke på Narrowband IoT. Men det viser, at der i fremtiden er et kæmpe potentiale for IoT-enheder via narrowband,« siger Søren Nørgaard.
I dag sidder der hundredtusindvis af simkort i enheder, der kører over 2G-nettet, og dem vil TDC i mange tilfælde gerne flytte over på det nye narrowband, men det kommer til at tage tid.
»Vi vil gerne dekommissionere 2G-nettet, men mange enheder er placeret besværlige steder, hvor det ikke kan betale sig at skifte ud, før selve enheden skal udskiftes. Vi forventer at drifte 2G-nettet frem til tidligst 2025, selvom mange store teleoperatører har lukket ned for 2G-nettet i blandt andet USA og Singapore,« siger Martin Nielsen.
Indtil videre skal man fortsat have et simkort for at koble sine enheder på NB-IoT-netværket. På sigt håber TDC dog, at man kan kombinere det nye esim med NB-IoT. Der mangler dog fortsat en række standardiseringsopgaver, før den integration er mulig.
