TDC gearer mobilnettet til Internet of Things

29. marts 2018 kl. 11:008
TDC gearer mobilnettet til Internet of Things
Illustration: MI Grafik.
Nu er det længe ventede Narrowband IoT-netværk klar i hovedstaden, og snart flere andre danske byer. Det er teleselskabernes bud på den trådløse teknologi der skal bruges til Internet of Things over længere afstande
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag er der flere enheder forbundet med internettet, end der er mennesker på Jorden. Faktisk er omkring ni milliarder enheder i forbundet med internettet. Det dækker alt fra store industrielle maskiner til biler og kaffemaskiner.

Derfor er der i de seneste år udkæmpet en hård kamp om at komme først med de trådløse kommunikationsstandarder, der kan bruges til at sende data fra Internet of Things (IoT)-enheder og videre i skyen.

Der findes en række forskellige måder at sende data på. De mest dominerende er wifi, bluetooth, 2- og 3G-nettet eller de nyere såkaldte low power wide area (LPWA)-standarder som Lora og Sigfox.

Nu er TDC som det første teleselskab i Danmark klar med et nyt LPWA-netværk, der er dedikeret til IoT, nemlig Narrowband IoT, der er koblet på det eksisterende LTE- netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har i forvejen en rigtig god 4G/LTE mobil infrastruktur, som ligger i 800 MHz-frekvensen og skaber en fladedækning bedre end 99 pct. Det er dette frekvensbånd, vi nu etablerer med NB-IoT-service, der kombineret med en effektiv signaliseringsprotokol giver en solid indendørs IoT-dækning,« siger Martin Nielsen, underdirektør i TDC Mobility & Communication Services.

Klik på grafikken for at forstørre Illustration: MI Grafik.

Det nye netværk er lavet til at sende data fra sensorer på eksempelvis maskiner, køretøjer og andre enheder op i skyen. Det sker med et lille simkort, der forbindes med en ny, særlig del af LTE-netværket. I dag har TDC omkring 600.000 machine-2-machine-kunder, der bruger simkort fra TDC til at transportere maskindata.

»Hovedparten bruger i dag 2G-nettet, mens omkring 70.000 er i 3G-nettet, og en lille andel er på 4G. Vi vil meget gerne kunne frigøre vores frekvensressourcer for ældre mobilteknologier og bruge disse til 4G- og senere 5G-service. Derfor ønsker vi at flytte M2M-delen over på NB-IoT-infrastrukturen, så vi kan udnytte spektret bedst muligt,« siger Martin Nielsen.

Venter på chipsæt og standarder

NB-IoT-netværket tilbyder hastigheder op til 200 kbit/s, så der kan ikke sendes billeder eller streames video. Til gengæld er batteriforbruget så lavt, at mange enheder vil have en levetid på op mod ti år, ligesom prisen for dataforbindelserne falder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Sensorerne sender ofte meget små datapakker, som passer fint med den begrænsede datahastighed. Hvis man gerne vil op i hastighed, vil vi også fremover tilbyde IoT-services baseret på LTE-M- teknologien med transmissionshastigheder op til 1 mb/s,« siger Martin Nielsen.

Det nye narrowband-netværk har også en markant længere rækkevidde end det almindelige mobilnet – derfor navnet Low Power Wide Area. Eksempelvis kan TDC dække hele København med 39 master til narrowband IoT, mens der til en tilsvarende almindelig LTE-dækning skal bruges 350 master. Rækkevidden er op mod 10-15 kilometer per NB-IoT-mast.

»Narrowband IoT-netværket har en række anvendelsesområder. Vi tror, det kan bruges i industrien, f.eks. af maskinproducenter, der kan gerne vil hente data fra deres maskiner til offentlige smart city- projekter, og på velfærdsområdet, hvor patienter kan fjernovervåges,« siger Søren Nørgaard, der arbejder med IoT i TDC Erhvervs Business Lab.

Mens andre konkurrerende IoT-netværksteknologier som Lora og Sigfox har været på markedet i over et år, så er TDC og andre teleselskaber først nu begyndt at lancere deres bud på dedikerede IoT-netværk.

»Vi har dels ventet på at få de internationale standarder på plads, og først i november kom de første dedikerede chipsæt på markedet kommercielt. Vi tror på, at NB-IoT bliver en central standard, fordi vi har et etableret netværk i forvejen på licenserede frekvenser. Det betyder stabilitet og ingen forstyrrelser i nettet,« siger Martin Nielsen.

Langsomt net velegnet til måledata

Det er den internationale standardorganisation 3GPP, der har stået for narrowband-standarderne, og netop 3GPP er kendt for at være forholdsvis langsommelige.

»Det er faktisk den hurtigste standardiseringsproces, vi nogensinde har set. Det har taget omkring ni måneder,« konstaterer underdirektøren fra TDC.

Responstiden, også kendt som latency, er på mellem ét og ti sekunder, fra en sensor registrerer f.eks. en bevægelse, til data bliver sendt over narrowband-netværket. Så netværket kan ikke umiddelbart bruges til at styre maskiner på afstand, hvor realtid er en afgørende faktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Otte Iot-standarder du bør kende til

Lorawan: Et low power wide area-netværk med stor rækkevidde. En åben standard, der kører på ulicenserede frekvenser, hvor man selv etablerer et netværk fra bunden med gateways.

Sigfox: Et low power wide area-netværk, der minder om Lora. Udbydes herhjemme kun af IoT Danmark, der driver et landsdækkende netværk.

NFC: Bruges især til trådløse kontantbetalinger.

Zigbee: Bruges især til home automa­tion i smarts homes, f.eks. lysstyring.

NB-IoT: Teleselskabernes IoT-standard. En lavfrekvent udgave af LTE- netværket.

2-3-4G-netværket: Millioner af enheder er forbundet med et lille simkort, som kører over primært 2G, men også 3G og 4G.

Wifi: Den mest etablerede standard, der især bruges til netværk af kortere rækkevidde, f.eks. i produktions­lokaler.

CATM1: Et low power wide area netværk, der især bruges i USA.

»Netværket er mere henvendt til enheder, hvor man gerne vil hente data ud til tilstandsovervågning eller energiforbrug, eksempelvis måledata fra enheder, der er placeret besværlige steder. Det kan være energimålere eller sensorer på køretøjer,« fortæller Søren Nørgaard fra TDC Erhvervs Business Lab.

Han tilføjer, at TDC også har kontakt til virksomheder, som vil hjemtage data fra vibrationssensorer på transportbånd, bygninger og broer.

»Vi ser, at bilindustrien presser på for at få effektive løsninger med lav latency til selvkørende biler. Men jo lavere latency og større datakapacitet, des dyrere bliver netværket også. Derfor er narrowband egnet til nogle IoT-funktioner, men langtfra alle,« siger Søren Nørgaard.

Europa går med Kina

I Danmark har Aarhus Kommune etableret et netværk med den åbne Lora-standard, ligesom energiselskabet Seas-NVE henter data fra 8.000 sensorer på flere dedikerede Lora-netværk. Lora kører på de ulicenserede frekvenser, og man skal selv etablere netværket med gateways fra bunden. NB-IoT regnes for at være den standard, der bliver dominerende i Europa, fordi den drives frem af store teleselskaber som Vodafone, Telia og Orange, der i forvejen driver LTE-netværk, og producenter som Ericsson og Huawei.

»Europa har valgt narrowband, mens USA er gået med standarden CATM1, som Nokia har drevet frem. Kina er nok det land, der er længst fremme med NB-IoT, og de har allerede etableret 800.000 master og eksempelvis forbundet millioner af bycykler via Narrowband IoT på ét år,« siger Søren Nørgaard.

Vi vil gerne dekommissionere 2G-nettet, men mange enheder er placeret besværlige steder, hvor det ikke kan betale sig at skifte ud, før selve enheden skal udskiftes.
--Martin Nielsen, underdirektør i TDC Mobility & Communication Services

I Danmark er det indtil videre muligt at koble sig på narrowband-netværket i København, men der er udrulningsplaner i Aalborg og Aarhus.

»Vi ruller narrowband-netværket ud, i takt med at vi indgår partnerskaber med kunder, der gerne vil benytte sig af teknologien. Når vi først har et grundlag for at etablere netværket, tager det kun få uger at aktivere funktionen på vores eksisterende infrastruktur,« siger Martin Nielsen.

En af de danske industrigiganter, der satser på narrowband, er målerproducenten Kamstrup.

»Vi ved at Kamstrup er i gang med at rulle 1,4 millioner fjernaflæste målere ud alene i Danmark, desværre ikke på Narrowband IoT. Men det viser, at der i fremtiden er et kæmpe potentiale for IoT-enheder via narrowband,« siger Søren Nørgaard.

I dag sidder der hundredtusindvis af simkort i enheder, der kører over 2G-nettet, og dem vil TDC i mange tilfælde gerne flytte over på det nye narrowband, men det kommer til at tage tid.

»Vi vil gerne dekommissionere 2G-nettet, men mange enheder er placeret besværlige steder, hvor det ikke kan betale sig at skifte ud, før selve enheden skal udskiftes. Vi forventer at drifte 2G-nettet frem til tidligst 2025, selvom mange store teleoperatører har lukket ned for 2G-nettet i blandt andet USA og Singapore,« siger Martin Nielsen.

Indtil videre skal man fortsat have et simkort for at koble sine enheder på NB-IoT-netværket. På sigt håber TDC dog, at man kan kombinere det nye esim med NB-IoT. Der mangler dog fortsat en række standardiseringsopgaver, før den integration er mulig.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
Journalist -
30. marts 2018 kl. 21:21
Journalist

Nej, ikke rigtigt. Da jeg talte med TDC havde de endnu ikke en prismodel klar. Indtil videre er det kun såkaldt 'strategiske' kunder der bruger TDC's NB-IoT, men så vidt jeg husker, forventer de en afklaring på prisstruktur i løbet af de næste måneder.

5
29. marts 2018 kl. 22:40

Skal du bruge mere end 10KB pr dag, for ellers kunne du vel bruge Telmore Basis til mellem 17 og 29 kr/md?

Jeg ved godt, at der er muligheder der, men hvis man skal have f.eks. 5 enheder forskellige steder, så taler vi her om 5x17x12 = 1020kr./år, og det har jeg ikke lige lyst til at bruge bare for sjov. Jeg har et par datasimkort fra 3, som jeg fik før de satte priserne op, så jeg bruger dem sammen med wifi, men det er ikke optimalt mht. strømforbrug, og jeg kan ikke bruge løsningen alle de steder, hvor jeg gerne ville af samme årsag. Jeg kunne finde på mange fede ting at bruge f.eks. NbIoT til. Men det kræver jo, at man får lov. Kan være der kan komme nogle alternative udbydere, der lejer sig ind på TDCs net, hvis der er regulering af den slags. Ellers bliver det nok ved tanken.

4
29. marts 2018 kl. 21:43

De er sjældent noget der er gratis. Hvis du skal sende så langt at du ikke selv kan holde forbindelsen så må man betale nogen for at levere infrastruktur.
Der er de licensfrie bånd, 169 MHz, 433 MHz, 868 MHz og 2,5 GHz. Her er der masser af muligheder. Jo lavere frekvens, jo større antenner og jo længere kan du nå. Der er dog ret stramme krav til sendeeffekt, at man kun sender en brøkdel af tiden (duty cycle) og at man ikke sender hvis der er andre der er i gang (Listen Before Talk). Hvis du har fri sigt kan man komme rigtigt langt med 169 MHz med en passende antenne. Der er også nogle der laver moduler der automatisk videresender.

3
29. marts 2018 kl. 19:45

Prøv at Google STM32 Lora Du vil finde ret mange varianter af HW til DIY folket. Der benyttes 867 MHz uden krav om licens.

1
29. marts 2018 kl. 12:47

Jeg har undersøgt det ifbm. Sigfox, men det virker kun som om, at de gider sælge til forsyningsselskaber o.l.

Det ville være rart med noget til alm. dødelige, som ikke kostede et abo på 80kr. /md.