TDC fordobler fibernet-hastighed med ny teknologi

28. marts 2021 kl. 12:0028
TDC fordobler fibernet-hastighed med ny teknologi
Illustration: Bigstock.
Som det første selskab i Danmark åbner TDC NET nu for brugen af den nye passive optiske netværksteknologi XGS-PON. Den nye teknologi mere end fordobler de udbudte hastigheder i det eksisterende fibernet og skal på sigt give danske husstande hastigheder på op til 10 Gbit/s.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fibernet er i dag kendt som den hurtigste og mest effektive måde at flytte data mellem hjemmekontoret og videre ud i verden. Men om kort tid får fibernettet visse steder i Danmark endnu et nøk op, når TDC NET i løbet af foråret udruller en helt nye netværksteknologi på eksisterende fibernet.

»Vi prøver at læne os fremad og vise hvad fremtidens internet kan byde på. Som optisk medie kan fiber levere meget høje teoretiske hastigheder, end vi kender i dag, og nu begynder vi at se næste generation af teknologi være tilgængelig. Vi har været i laboratoriet i et stykke tid, og nu er vi klar til at kommercialisere som et grossist-produkter til vores service-providere,« siger Robert Dogonowski, Chief Commercial Officer i TDC NET.

Teknologien hedder XGS-PON, og er den passive optiske netværksteknologi som bruges til at splitte og fordele forbindelsen fra et access-punkt og ud til slutbrugerne i et punkt-til-multipunkt fiberforbindelse. Der findes i dag to arkitekturer til fibernet, punkt-til-punkt og punkt-til-multipunkt. Det er den sidste, som bliver opgraderet med XGS-PON.

X står for 10, og henviser til at netværksteknologien er udviklet til at 10 Gigabit, både downlink og uplink. G står for Gigabit. S står for symmetrisk og PON står for Passive Optical Network.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Altså er XGS-PON = 10 Gigabit Symmetrical PON.

Forgængeren var ikke-symmetrisk og gik under navnet XG-PON og har en begrænsning på 2,5 Gbit/s på uplink. Med XGS-PON kan teoretisk komme op på 10 Gbit/s begge veje.

Illustration: TDC NET.

Læs også: Buldrer gennem fiberoptisk mur: Sender 178 terabit i sekundet

Forbrugerelektronik halter efter

For at kunne opleve de nye hastigheder, skal du dog have udstyr, der kan håndtere så høje hastigheder, f.eks. routere og computere med den seneste generation af wifi, Wi-Fi 6.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»2,5 Gbit/s er i dag den øvre grænse for, hvad det meste forbrugerelektronik kan håndtere i dag, og det er derfor, vi har lagt snittet dér. Men vi ser datatrafikken stige omkring 30 procent om året, så vi forventer klart en efterspørgsel på højere kapacitet og hastighed over den kommende tid,« siger Robert Dogonowski.

TDC NET forventer at give deres serviceudbydere adgang til det nye XGS-PON-løsning i løbet af april, og så er det forhåbningen at løsningen kan præsenteres for slutbrugere inden sommer.

»Så må vi se hvornår markedet er modent nok til at opgradere yderligere. Vi forventer ikke, at det tager hurtigt fart på den korte bane,« siger Robert Dogonowski.

De seneste år har TDC NET testet og eksperimenteret med XGS-PON i laboratoriet. Det sker efter de har haft øje på teknologien i et par år.

»Teknologien er baseret på internationale standarder der løbende udvikler sig. Der har været flere generationer af PON-teknologier før G-PON, og nu har vi så XGS-PON. Vi har haft kendskab til teknologien de sidste tre til fire år, men det er først nu teknologien er moden til produktion,« siger Erik Bisgaard Jensen, Senior Projektleder i TDC NET Technology.

TDC NET bruger i dag en Nokia platform til den eksisterende G-PON-løsning, og det er også Nokia, der leverer XGS-PON.

»At vi kan opgradere nu skyldes især prisen på de optiske dele i det aktive udstyr, altså porten på linjekortet og i særdeleshed porten ude i ONT, som tæller en for hver gang du sætter en kunde på. Her er priserne løbende blevet reduceret, så vi nu taler om access-teknologier vi kan levere til de enkelte adresser,« siger Erik Bisgaard Jensen,

Læs også: Ukendt ekstraregning truer signalprogrammet: Alt radioudstyr på S-toget skal ændres

Kræver ikke gravearbejde

Der er heller ikke store omkostninger forbundet med implementering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kræver teknisk at vi udskifter linjekortet i centralen, og kan vi faktisk bruge den eksisterende PON-struktur, fiberkabler og netværkssplittere, men bare med meget højere hastigheder. Så vi skal ikke ud og grave, men kan stort set nøjes med at udskifte elektronikkomponenter i vores centraler,« siger Robert Dogonowski.

Serviceudbyderen skal dog på en enkelt ud ud til slutbrugerne for at konfiguere de nye hurtige forbindelser.

»Ud over linjekort på centralen skal der benyttes en XGS-PON ONT på den enkelte adresse. ONT’en( Optical network terminals, red.) drejes på et plastunderlag, der allerede er monteret i mange husstande, hvilket gør det nemt at ændre installationen fra GPON til XGS-PON. Det skyldes, at vi kører forskellige farver lys ,efter om vi kører G-PON eller XGS-PON,« siger Erik Bisgaard Jensen.

Teoretisk kan XGS-PON gå op til 10 Gbit/s, men der går lidt tid, inden det bliver aktuelt, lyder meldingen fra TDC NET.

»Der er hensyn, du skal tage, når vi skruer op. Det skal være relevant for slutbrugerne, og vi skal balancere netværket, så vi hele tiden kan levere de lovede hastigheder i et punkt-til-multipunkt netværk. Men vi kan teoretisk skrue op til 10 Gbit/s, når elektronikken er klar,« siger Robert Dogonowski.

Læs også: Grundforskning skal bane vejen for et grønnere internet

28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
16. august 2021 kl. 21:56

Vi står jo efterhånden den den bizarre situation at det ikke er noget problem at få fiber ude på bøhlandet, men i byområder kan man godt glemme alt om det, og må nøjes med en slatten aDSL forbindelse.

I vores parcelhuskvarter rullede TDC fiber ud i efteråret. Gratis og uden krav om at bruge Yousee, som ISP (så havde jeg nok takket nej).

Jeg tænker, at det er noget nemmere at grave ude i parcelområderne end inde i centrum af byen.

Mvh Bjørn

26
16. august 2021 kl. 12:14

... men hvad med at få rullet noget fiber ud i urbane områder?

Vi står jo efterhånden den den bizarre situation at det ikke er noget problem at få fiber ude på bøhlandet, men i byområder kan man godt glemme alt om det, og må nøjes med en slatten aDSL forbindelse.

Så man kan godt blive lidt træt af den slags reklameudmeldinger.

25
16. august 2021 kl. 11:48

Nu er jeg desværre I et fibre u-område. Vi havde i lang tid 10/1 Mbps ADSL, men har nu endelig fået 20/2 juhuu. Og kan ikke få fiber :-( At de ved opgraderingen tastede forkert og nedgraderede til 2/0.2 var så ikke rart - det er for lidt.</p>
<p>Jeg undres derfor over privates behov på multi Gbps? Vi levede faktisk fint med 10/1, men med begrænsninger. 20/2 klarer Teams/Zoom-møder og live DR-TV.

Du kan så yderligere satse på effektivitet i stedet for hastighed ved at bruge en gaming computer med en speciel hardwarebaseret network adapter, som f.eks Qualcomms Atheros E2200 Killer Ethernet controller, der aflaster CPU'en. Når først det er programmeret til din aktuelt målte up- og downloadhastighed, hvilket er meget vigtigt, er det som at slippe håndbremsen, og du får omkring en faktor 2 i hastighedsforøgelse sammenlignet med en standardcomputer.

Min egen lidt ældre computer har et Gigabyte G1.Sniper Z97 bundkort https://www.gigabyte.com/Motherboard/G1Sniper-Z97-rev-1x#ov med en sådan E2200 adapter plus en dedikeret 4-kernet audioprocessor, og begge er guld værd, selvom jeg aldrig spiller computerspil. De får streamet video til at køre helt flydende på trods af simpel Intel grafik fra CPU'en, og lyden er meget flot, hvis man ofrer nogle gode højtalere. Med min egen YouSee kobberforbindelse, der lige nu er målt til 45/12 Mbps, er de eneste forsinkelser, som jeg ser, forårsaget af en langsom server på sendesiden, og det kan man jo aldrig gøre noget ved uanset hvor hurtig, forbindelsen er.

22
30. marts 2021 kl. 17:13

Nu er jeg desværre I et fibre u-område. Vi havde i lang tid 10/1 Mbps ADSL, men har nu endelig fået 20/2 juhuu. Og kan ikke få fiber :-( At de ved opgraderingen tastede forkert og nedgraderede til 2/0.2 var så ikke rart - det er for lidt.</p>
<p>Jeg undres derfor over privates behov på multi Gbps? Vi levede faktisk fint med 10/1, men med begrænsninger. 20/2 klarer Teams/Zoom-møder og live DR-TV. Nuvel en familie skal da nok kunne bruge optil 100Mbps med flere HD-kannaler simultant, men Gbps?</p>
<p>Hvilke service's kræver Gbps ud til privat-forbrugeren?

Det samme her - så det er lidt kedeligt, at læse om alle de store hastigheder. Dog, så lykkedes det at få 4G+ til at fungere, og det er hurtigere (og billigere) end 20/2 via ADSL. Ved langt de fleste downloads er det serveren der sætter hastigheden, og selvom jeg kan downloade med 120M på 4G, så er stjældent at hastigheden er over 50-70Mbit/sec, og ved server i USA er hastigheden ca. 2Mbit/sec. Skal vi reelt op i hastighed, er der meget udstyr og servere, som skal være hurtigere.

20
30. marts 2021 kl. 10:38

Jeg undres derfor over privates behov på multi Gbps?

Også jeg. Men forklaringen ligger jo i teleselskabernes mulighed for at sælge "sand i Sahara".

Vi blev tvunget af Fibia til at øge fra 300 til 500 MBit/s; mod øgning i gebyret forstås. Vi er 3 (+ en hund) i husstanden.

Det er stadig ikke "lykkedes" Fibia at få andre udbydere ind på vores net. Det er de sikkert kede af. De er jo ellers forpligtede til at åbne nettet for andre, når de har fået del i bredbåndspuljen.

19
29. marts 2021 kl. 15:16

Det afhænger af person til person, og selvfølgelig hustand til hustand. I mit område er ADSL slet ikke en mulighed mere(officielt), men kan kun rekvires via telefonopkald til sælgerne. Første oplevelse er selvfølgelig når alle vil se deres Netflix, hver fra sig, på samme tid. Næste oplevelse er når "mange" arbejder hjemme. Dernæst vil de fleste gerne kunne se hvem der ringer på dørklokken, selvom de er på arbejdet = kamera, med mulighed for at streame fra ens addresse.

Mange bække små giver en stor å. Ligesom da mange mente at de 15km/t de første biler måte køre i byen, var alt for hurtigt.

Pointen er, behov ændre sig når man får muligheder. Indrømmet er dog også at mange ikke kan se behovet; og det er fint! 50/50mbit fiber findes også til dem, og er billigere/samme pris som ADSL, sidst jeg kunne tjekke via udbyderne.

Vi er ikke ens, og vores behøver ikke at være det; Men prøv en højere hastighed, og du vil måske se dine behov ændre sig.

18
29. marts 2021 kl. 12:32

Et af de private behov som jeg kender til er at have en server stående derhjemme. Det kan være ens server bliver brugt til at torrent adskillige filer med, dertil vil du gerne have en hurtigere forbindelse. Derudover, giver fiber også i nogen tilfælde en lavere ping hvilket er bedre hvis andre skal tilgå din server eksempelvis en game server uden alt for høj latency.

17
29. marts 2021 kl. 11:45

Nu er jeg desværre I et fibre u-område. Vi havde i lang tid 10/1 Mbps ADSL, men har nu endelig fået 20/2 juhuu. Og kan ikke få fiber :-( At de ved opgraderingen tastede forkert og nedgraderede til 2/0.2 var så ikke rart - det er for lidt.

Jeg undres derfor over privates behov på multi Gbps? Vi levede faktisk fint med 10/1, men med begrænsninger. 20/2 klarer Teams/Zoom-møder og live DR-TV. Nuvel en familie skal da nok kunne bruge optil 100Mbps med flere HD-kannaler simultant, men Gbps?

Hvilke service's kræver Gbps ud til privat-forbrugeren?

Og hvor meget vokser den akkumulerede trafik til en hustand - er den ikke nogenlunde fast uagtet hvor hurtig forbindelsen er, selv med nye HD-TV kannaler når man først rammer 100Mbps?

16
29. marts 2021 kl. 07:01

Dansk Kabel TV er et TDC datterselskab og Eltel er en underleverandør til TDC. Det lyder mest til at du har observeret at TDC arbejder i området.

15
29. marts 2021 kl. 01:33

Så vidt jeg kan se fra lokalplanen, dækker der teknik hus omtrænt 750 grunde, men de lokale elektriker(som jeg ikke har kunne få et præcist antal fra), siger at andre tillæggende grunde/områder, muligvis også kan være serviceret af dette teknik hus. Oh well, jeg må vel bare væbne mig med tålmodighed, og krydse fingre for det bedste :)

NB: det teknik hus jeg er opkoblet fra, har vist fået en hel ny fiber tilgravet; jeg antager det er Dansk Kabel TV, eftersom det er deres vogne + Elsam's. Det virker bare lettere sindsygt at der ikke har været et tomrør de kunne bruge, hen til det teknik hus. ..og nej, der var absolut ikke tale om undergravning, men 40cm brede nedgravede gange.

13
28. marts 2021 kl. 19:56

Jeg kender alt til de "gadeskabe"; Dansk Kabel TV har været yderst aktive sammen med Eltel (hvilket jeg antager er enten SEAS eller lign), ved det nærmeste af mine. Men spørgsmålet skal nok også mere ses som; Hvis vi antager at TDC er klar med XGS-PON idag, har i, Gigabit, så slet ingen horizont for hvornår første kunde kunne blive flyttet hertil? Hvor mange kunder pr "fiberskab", skal der realt vise interesse, før i vil tilbyde det?

Edit; mente Teknikhuse, ikke gadeskabe.

11
28. marts 2021 kl. 19:25

Nu kan du jo slå op hvor jeg bor ;) Dong nettet var mig bekendt ikke et GPON net da det blev lavet, og derfor er det meget besværligt "lige at lave linjeføringen om, så den rammer de 256 kunder".

DONG er opbygget så der er en fiber fra kunden til et teknikhus. Der samles typisk 500 adresser men kan variere fra 100 til 2000. I teknikuset installer man splittere med mindst 8 styk for et hus med 500 kunder. TDC foretrækker dog færre kunder per port, så de har nok mindst 16 porte i den situation. Bemærk at nettet ikke er fuldt udbygget. Der er ikke installeret noget til dem der ikke har fået etableret fiber.

Når man så skal opgradere til XGS PON kan man bruge 8 af de dyre XGS porte til at opgradere de 8 gamle splittere. Eller man kan nøjes med 1 XGS port ved at installere en 9. splitter og patche de relativt få kunder der har købt den højere hastighed.

I TDC nye net sigter de efter at lave gadeskabe der samler cirka 200 kunder. Derfor har de også der flere splittere per skab.

10
28. marts 2021 kl. 18:38

Nu kan du jo slå op hvor jeg bor ;) Dong nettet var mig bekendt ikke et GPON net da det blev lavet, og derfor er det meget besværligt "lige at lave linjeføringen om, så den rammer de 256 kunder".

Kan du se hvor mange der er på den fiberstreng, jeg sider på?

NB: så skriver TDC, at udstyret til XGS-PON, nu er kommet så meget ned i pris, at det giver menning. Hvilke priser snakker vi realt om? Har TDC nogle priser i ikke kan komme i nærheden af?

8
28. marts 2021 kl. 17:52

Jeg synes der er en forskel på at "kunne" dele en fiberdel, som i forvejen er ment til sidste slutbruger forbindelse, med op til 256 andre, vs at realt gøre det. Der hvor jeg bor, er der ikke 256 kunder pr GPON kreds, af den sample årsag, at GPON ikke understøtter det, men kun 128 som du selv skriver det. At tro på at TDC pludselig trækker kabler tilbage, for at få flere på andre, giver ingen menning; kablerne er der allerede.

En XGS-PON port er mega dyr så derfor skal den deles ud på så mange kunder som muligt. Og de skal helst alle være XGS-PON kunder, så derfor vil man ikke genbruge de eksisterende splittere og samkøre GPON + XGS-PON. I stedet bliver XGS-PON et helt nyt net der kører ved siden af det gamle.

I vores fibernet (Gigabit) er splitter træet ikke dimensioneret til at dække 100% af de mulige kunder på forhånd. Det er dimensioneret til de kunder vi faktisk har. Når der ikke er plads til flere, så etablere vi et nyt splitter træ og tager en ny port i brug.

Jeg har ikke etableret XGS-PON endnu fordi vores leverandør ikke kan levere det. Det er vist kun Nokia der kan. Når vi får det, så bliver det som beskrevet ikke lagt ovenpå vores eksisterende GPON udrulning. Det vil være alt for dyrt.

7
28. marts 2021 kl. 17:30

Jeg synes der er en forskel på at "kunne" dele en fiberdel, som i forvejen er ment til sidste slutbruger forbindelse, med op til 256 andre, vs at realt gøre det. Der hvor jeg bor, er der ikke 256 kunder pr GPON kreds, af den sample årsag, at GPON ikke understøtter det, men kun 128 som du selv skriver det. At tro på at TDC pludselig trækker kabler tilbage, for at få flere på andre, giver ingen menning; kablerne er der allerede.

Så, det vil jeg kalde en teoretisk diskussion som fremtidige kunder bliver ramt af, men ikke eksisterende GPON kunder.

Jeg vil nu hellere se delingstalet for deres gennemsnitlige COAX kabler. Hint: Der er lidt flere kunder end 'kun' 256, på nogle af deres coax :)

PS: hvorfor har vi aldrig set slutbruger udstyr med 2½/1.25gbit, nu det understøttes af standarden?

6
28. marts 2021 kl. 17:07

Mao, den største forskel er at XGS-PON kan leveres sideløbende med TDC's GPON løsninger; Det kan man ikke med XGPON.</p>
<p>.. og ja, så kan XGS-PON så levere symetriske linjer, hvor XGPON ikke kan.

XGPON eksisterer reelt ikke. Det er en standard som ingen implementerede andet end som proof of concept og prototyper. Massere af producenter havde det på roadmap men altid klart til næste år. XGS-PON største forskel til alle andre varianter af 10G PON er at det faktisk kan købes.

Du bør sammenligne det til den forrige generation vi har i markedet, dvs. GPON. Det er GPON mange danskere har fra deres ISP idag.

Downstream: GPON 2,5 Gbps, XGS-PON 10 Gbps Upstream: GPON 1,25 Gbps, XGS-PON 10 Gbps Max antal kunder per port / antal splits: GPON 128, XGS-PON 256

4 gange hurtigere download, 8 gange hurtigere upload men også dobbelt så mange andre at dele fiberen med.

5
28. marts 2021 kl. 16:53

Hvad er det nye i XGS-PON? Hvordan opnår man 10Gbit/s stedet for 2.5Gbit/s? Hvilken teknisk landevinding er der blevet gjort?

Principielt er den eneste tekniske landvinding at det er blevet billigt nok og at nogle producenter vurderer at der er nok marked til at lave noget udstyr.

På en fiber er hastigheder som 10 Gbps ingenting idag. Du kan købe 400 Gbps fibermoduler til din switch og det er muligt multiplexe mange sådanne på én enkelt fiber.

XGS-PON vs andre varianter handler derfor også mest om at blive enige om en standard, så udstyr på tværs af producenter er kompatibelt. Det har man arbejdet på i mindst 10 år da de første dele af standarden blev vedtaget i 2010.

Markedet er drevet af tilgængeligt kundeudstyr. Hvad skal du med 10 Gbps hvis du kun har et 1 Gbps netværk derhjemme? Derfor er den egentligt tekniske landvinding noget helt andet: Wifi 6 routere kan nu overføre mere end 1 Gbps trådløst og flere modeller på markedet har 2,5 Gbps ethernet porte. Hvis du skal kunne udnytte det fuldt ud, så må din ISP følge med og levere noget net der er hurtigere end 1 Gbps.

4
28. marts 2021 kl. 16:19

Som jeg skrev på comon.dk:www.Gigabit.dk har i flere år tilbudt 5Gbit til deres fiberkunder til lige under en flad 500-mand pr måned. Har selv haft den fornøjelse at være kunde hos dem og må rose dem for at have den mest stabile og hurtigste (ping) jeg her oplever .. ever ?

2
28. marts 2021 kl. 13:58

Hvad er det nye i XGS-PON? Hvordan opnår man 10Gbit/s stedet for 2.5Gbit/s? Hvilken teknisk landevinding er der blevet gjort? Det ville være rart med flere tekniske detaljer i stedet for en TDC DJØF'et pressemeddelelse.

Danmark har flere telecom virksomheder og universitetsforskere med spændende teknologi, både sendere, fiberkabler og modtagere. Det kunne være interessant med lidt dybdegående beskrivelse af teknologien bag optiske telecom netværk. Se fx:

https://www.alight.dk/index.htm?id=3

https://www.ofsoptics.com/ (Brøndby afdelingen)

https://bifrostcommunications.com/technology/

https://www.fotonik.dtu.dk/english/research-groups/high-speed-optical-communications

1
28. marts 2021 kl. 13:42

Er der ingen der stiller spørgsmålstegn ved det absurde i disse hastigheder, som primært ligner marketing eller måder at sælge op på abonnementer? Har man ca 10 Mbps pr medlem af en husstand (og noget lavere pris medarbejder!), så findes der ikke noget yderligere behov?