Fibernet er i dag kendt som den hurtigste og mest effektive måde at flytte data mellem hjemmekontoret og videre ud i verden. Men om kort tid får fibernettet visse steder i Danmark endnu et nøk op, når TDC NET i løbet af foråret udruller en helt nye netværksteknologi på eksisterende fibernet.
»Vi prøver at læne os fremad og vise hvad fremtidens internet kan byde på. Som optisk medie kan fiber levere meget høje teoretiske hastigheder, end vi kender i dag, og nu begynder vi at se næste generation af teknologi være tilgængelig. Vi har været i laboratoriet i et stykke tid, og nu er vi klar til at kommercialisere som et grossist-produkter til vores service-providere,« siger Robert Dogonowski, Chief Commercial Officer i TDC NET.
Teknologien hedder XGS-PON, og er den passive optiske netværksteknologi som bruges til at splitte og fordele forbindelsen fra et access-punkt og ud til slutbrugerne i et punkt-til-multipunkt fiberforbindelse. Der findes i dag to arkitekturer til fibernet, punkt-til-punkt og punkt-til-multipunkt. Det er den sidste, som bliver opgraderet med XGS-PON.
X står for 10, og henviser til at netværksteknologien er udviklet til at 10 Gigabit, både downlink og uplink. G står for Gigabit. S står for symmetrisk og PON står for Passive Optical Network.
Altså er XGS-PON = 10 Gigabit Symmetrical PON.
Forgængeren var ikke-symmetrisk og gik under navnet XG-PON og har en begrænsning på 2,5 Gbit/s på uplink. Med XGS-PON kan teoretisk komme op på 10 Gbit/s begge veje.
Læs også: Buldrer gennem fiberoptisk mur: Sender 178 terabit i sekundet
Forbrugerelektronik halter efter
For at kunne opleve de nye hastigheder, skal du dog have udstyr, der kan håndtere så høje hastigheder, f.eks. routere og computere med den seneste generation af wifi, Wi-Fi 6.
»2,5 Gbit/s er i dag den øvre grænse for, hvad det meste forbrugerelektronik kan håndtere i dag, og det er derfor, vi har lagt snittet dér. Men vi ser datatrafikken stige omkring 30 procent om året, så vi forventer klart en efterspørgsel på højere kapacitet og hastighed over den kommende tid,« siger Robert Dogonowski.
TDC NET forventer at give deres serviceudbydere adgang til det nye XGS-PON-løsning i løbet af april, og så er det forhåbningen at løsningen kan præsenteres for slutbrugere inden sommer.
»Så må vi se hvornår markedet er modent nok til at opgradere yderligere. Vi forventer ikke, at det tager hurtigt fart på den korte bane,« siger Robert Dogonowski.
De seneste år har TDC NET testet og eksperimenteret med XGS-PON i laboratoriet. Det sker efter de har haft øje på teknologien i et par år.
»Teknologien er baseret på internationale standarder der løbende udvikler sig. Der har været flere generationer af PON-teknologier før G-PON, og nu har vi så XGS-PON. Vi har haft kendskab til teknologien de sidste tre til fire år, men det er først nu teknologien er moden til produktion,« siger Erik Bisgaard Jensen, Senior Projektleder i TDC NET Technology.
TDC NET bruger i dag en Nokia platform til den eksisterende G-PON-løsning, og det er også Nokia, der leverer XGS-PON.
»At vi kan opgradere nu skyldes især prisen på de optiske dele i det aktive udstyr, altså porten på linjekortet og i særdeleshed porten ude i ONT, som tæller en for hver gang du sætter en kunde på. Her er priserne løbende blevet reduceret, så vi nu taler om access-teknologier vi kan levere til de enkelte adresser,« siger Erik Bisgaard Jensen,
Læs også: Ukendt ekstraregning truer signalprogrammet: Alt radioudstyr på S-toget skal ændres
Kræver ikke gravearbejde
Der er heller ikke store omkostninger forbundet med implementering.
»Det kræver teknisk at vi udskifter linjekortet i centralen, og kan vi faktisk bruge den eksisterende PON-struktur, fiberkabler og netværkssplittere, men bare med meget højere hastigheder. Så vi skal ikke ud og grave, men kan stort set nøjes med at udskifte elektronikkomponenter i vores centraler,« siger Robert Dogonowski.
Serviceudbyderen skal dog på en enkelt ud ud til slutbrugerne for at konfiguere de nye hurtige forbindelser.
»Ud over linjekort på centralen skal der benyttes en XGS-PON ONT på den enkelte adresse. ONT’en( Optical network terminals, red.) drejes på et plastunderlag, der allerede er monteret i mange husstande, hvilket gør det nemt at ændre installationen fra GPON til XGS-PON. Det skyldes, at vi kører forskellige farver lys ,efter om vi kører G-PON eller XGS-PON,« siger Erik Bisgaard Jensen.
Teoretisk kan XGS-PON gå op til 10 Gbit/s, men der går lidt tid, inden det bliver aktuelt, lyder meldingen fra TDC NET.
»Der er hensyn, du skal tage, når vi skruer op. Det skal være relevant for slutbrugerne, og vi skal balancere netværket, så vi hele tiden kan levere de lovede hastigheder i et punkt-til-multipunkt netværk. Men vi kan teoretisk skrue op til 10 Gbit/s, når elektronikken er klar,« siger Robert Dogonowski.
Læs også: Grundforskning skal bane vejen for et grønnere internet
