Tangfarme skal opfange CO2 mellem vindmøller i Nordsøen

20. februar kl. 11:3924
Tangfarme skal opfange CO2 mellem vindmøller i Nordsøen
Illustration af dyrkning af tang mellem vindmøller. Illustration: North Sea Farmers / Smartland.
Amazon har smidt 1,5 millioner euro i projektet, og udvides det, kan tangfarme være med til at lagre millioner af tons CO2 i 2040.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidst på året bliver Nordsøen et nye dyrkningsområde for tang.

Techgiganten Amazon vil nemlig dyrke tang mellem offshore-vindmøller i Nordsøen på verdens første tangfarm af kommerciel størrelse, North Sea Farm 1.

Farmen forventes allerede det første år at kunne producere mindst 6.000 kg tang på de 10 hektarer afsat til projektet.

Projektet skal være med til at udforske potentialet for offshore-tangfarme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Amazon kan tangfarme som denne være med til at hive en masse CO2 ud af atmosfæren samtidig med, at pladsen mellem vindmøller i offshoreparker udnyttes.

»Tang bliver lige nu dyrket på relativt lav skala i Europa, men det kan muligvis bliver et vigtigt værktøj til at hive CO2 ud af atmosfæren,« siger Zak Watts, direktør for bæredygtighed i Europa hos Amazon, til Amazons blog.

Amazon har endnu ikke specificeret, hvad de store mængder tang skal bruges til, men det kunne eventuelt blive til mad eller biobrændsel.

En million hektarer

Projektet ledes af non-profit organisationen North Sea Farmers (NSF), som har arbejdet på projektet i et år før den nylige lancering. Amazon har smidt 1,5 millioner euro i projektet, så det endelig kunne realiseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amazon håber på, at projektet i fremtiden bliver en model for tangfarme verden over.

Ifølge Amazon kan tangfarme som denne lagre millioner af tons CO2 årligt i 2040, hvis metoden udvides til at dække alt den uudnyttede plads mellem vindmøllefarme. Det er ifølge Amazon et område på en million hektarer.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
21. februar kl. 12:28

Men, er de største gule bøjer, der forankret med kæder, ikke flydende vindmøllefundamenter?

De største gule bøjer er ganske rigtigt flydende vindmøllefundamenter. Bøjerne til at holde linerne oppe hvor tangen gror på, er de små bøjer som et nu kan ses parallelt med skibet der er i færd med at høste tang ( du kan også se en række af bøjer inde i hver af markeringerne ).

https://assets.aboutamazon.com/dims4/defau...

Her kan man bedst skimte tangen hængende fra linen, øverst til venstre.

https://assets.aboutamazon.com/dims4/defau...

20
21. februar kl. 11:12

Bøjerne er de gule tingester, der er forankret til havbunden. Mellem de gule bøjer oppe tæt på havoverflade hænger der noget, dvs tangen.

Jeg ser frem til mere tangdyrkning, da det lige nu stadig er ret dyrt, men bliver det ikke svært, at komme til at yde service på møllerne?

Jeg synes billedet set oppefra er ligevel meget optimistisk med solskin og vindstille.

18
20. februar kl. 19:17

Iflg. Amazons blog, dyrkes tangen tilsyneladende på bunden:</p>
<p><a href="https://assets.aboutamazon.com/dims4/defau..">https://assets.aboutamazo…;
<p><a href="https://assets.aboutamazon.com/dims4/defau..">https://assets.aboutamazo…;.

Hvis man ser meget godt efter, så kan man se at tangen vokser på liner mellem bøjerne og at det foregår nær havoverfladen og det giver god mening, da det er der hvor de bedste væksbetingelser er.

16
20. februar kl. 18:40

Havbunden mellem møllerne i en park, uberørt af trawl og andre fiskeredskaber, udvikler sig til gavn for biodiversiteten.</p>
<p>Dette går vel tabt, hvis der skal høstes tang i områderne.

Man har i en lang årerække forsket og dyrket tang heroppe og i en noget større målestok end de 6.000 kg som nævnes oppe i artikkelen.

Her er link til klip hvor du kan se at tangen gror på liner og ikke nede på havbunden.https://www.youtube.com/watch?v=aFJ7NU4gdpA&t=2s

Her er link til deres hjemmeside : https://www.oceanrainforest.com/climatefeed

15
20. februar kl. 18:18

Havbunden mellem møllerne i en park, uberørt af trawl og andre fiskeredskaber, udvikler sig til gavn for biodiversiteten.

Dette går vel tabt, hvis der skal høstes tang i områderne.

11
20. februar kl. 14:58

Ud over Green washing i Amazons pr-afdeling, kunne den høstede tang måske gøre gavn i biogasanlæg.... Ikke at det så fjerner CO2 fra atmosfæren.

10
20. februar kl. 14:24

Falsk præmis. Bruges afgrøden til at fortrænge brug af fossil energi, er det neutralt. Hvis afgrøden lagres, bliver det en negativ udledning.

9
20. februar kl. 14:15
8
20. februar kl. 14:05

Tang er CO2-neutralt på samme måde som landbrugsafgrøder på land. De optager godt nok CO2, når de gror, men slipper den ud i atmosfæren igen, når de bliver spist eller brændt. At påstå, at projektet vil hive CO2 ud af atmosfæren er falsk markedsføring.

7
20. februar kl. 14:01

Kunne man ikke også føre CO2 derned og få det til at opløse sig i vandet? Jeg er nysgerrig, og synes det er en interessant tanke, selvom jeg er utryg ved alt, hvor vi ændrer på naturen.

6
20. februar kl. 13:54

Nej, du misser ikke noget, men så er vi ovre i et bæredygtigt kredsløb. Det er det samme, som hvis vi planter træer, lader dem opsuge en masse CO2 og husker at bruge dem til brændsel, inden de dør og rådner. For så vil CO2'en blot frigives til atmosfæren igen. CO2'en ryger tilbage til atmosfæren, når vi brænder træet, men vi sparer på fossile brændstoffer.

5
20. februar kl. 13:52

Monolitter For første gang nogen sinde vil vi have en masse monolitter i form af vindmølletårne stående midt ude i havet. For mig at se giver det måske nogle helt nye muligheder, hvis disse tårne opfattes som strukturer, der kan fungere som fastholdelse eller på en anden måde kan gøre nytte udover deres tiltænkte funktion. Eksempel som måske/måske ikke dur til noget: Der kan langs med det entkelte tårns basis føres rør ned til havbunden fra hvilket dispenserrør lægges ud på havbunden i flere retninger, og hvorigennem, der blæses ilt i form af atmosfærisk luft ud i det iltfrie eller iltfattige bundvand. Vil nok ikke være relevant for vindmølleparker anbragt på lavt vand, hvor iltindholdet er ok ved bunden, men kunne være en mulighed i andre tilfælde? Kunne tænkes at skabe lokale 'refugier' for bunddyrelivet i områder, hvor iltsvind langs bunden kunne være et problem. Med bundstrømmene vil det nu iltede bundvand føres ud over et areal, der er større end den enkelte havvindmøllepark.

4
20. februar kl. 13:30

Kan det virkelig betale sig med CO2 fangst ude på havet, når nu det skal transporteres ind på land bagefter og, går jeg ud fra, deponeres et sted?

3
20. februar kl. 13:11

Forstår ikke helt hvordan man kan kalde det "CO2 lagring" og samtidig snakke om at

Amazon har endnu ikke specificeret, hvad de store mængder tang skal bruges til, men det kunne eventuelt blive til mad eller biobrændsel.

Så ryger det CO2 jo ud i luften igen eller er der noget jeg misser?

2
20. februar kl. 13:08

Plantecellerne regulerer saltindholdet i tang, så det er mindre salt i algen end i havet. Se plantebiologi(osmose).

1
20. februar kl. 12:26

Jeg går ud fra at der er en del salt i tang(tørvægt) dyrket i havvand? Skyldes denne af med fersk vand eller smides det i havet efter man har fået det man nu vil have ud af det?