Tandsten afslører stofmisbrug

Tandsten kan gemme på mange hemmeligheder - også om stofmisbrug. Illustration: Line Staun Larsen, Aarhus Universitet

En stofmisbruger, der vil skjule sit misbrug, gør klogt i at gå regelmæssigt til tandlægen og få en tandrensning.

Lambert K. Sørensen fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet har nemlig sammen med tre kolleger i en artikel i Forensic Science International påvist, at det er muligt at finde spor af stoffer som heroin, kokain, cannabis og mange andre i tandsten, selv når de disse spor er forsvundet fra blodet.

Selv om metoden kan finde anvendelse inden for retsmedicin, spår seniorforsker Jørgen Bo Hasselstrøm, der er medforfatter til artiklen, at metoden nok vil have størst perspektiv inden for arkæologi.

Her hjælper det til, at tandhygiejnen var dårlig i fortiden.

“Det er f.eks. oplagt at undersøge vikingekranier for de hallucinerende stoffer fra svampe eller bulmeurt, man mener, de periodevis har indtaget,” mener en anden af forskerne bag projektet, Dorthe Arenholt Bindslev.

Når metoden er interessant for arkæologer, er det fordi, de hidtil har måtte sig til takke med at undersøge krukker og piber for at finde ud, hvordan mennesker i fortiden enten søgte at dulme smerter eller opnå en rus.

I samarbejde med hollandske forskere er metoden allerede taget i brug på hollandske skeletter fra 1800-tallet, som viste sig at indeholde flere stoffer. Detaljerne fra denne undersøgelser er dog endnu ikke publiceret.

Test på 10 stofmisbrugere

I første omgang testede aarhusforskerne deres metode på 10 misbrugere, som var afgået ved døden og efterfølgende obduceret.

I disse tilfælde kan man derfor sammenligne, hvad blodprøver og tandsten kunne sige om deres misbrug.

Personerne var selvfølgelig anonymiserede og undersøgelsen var udført i overensstemmelse med de gældende etiske retningslinjer.

Alt i alt fandt forskerne 131 spor i tandsten mod kun 117 i blodet. Der var generelt god overensstemmelse mellem fundene i blod og tandsten, men det var også muligt at finde visse stoffer i tandsten, som det normalt ikke er muligt at finde i blodprøver.

Man ledte efter i alt 67 forskellige stoffer og fandt 44 af dem. Den nedre grænse for at detektere et stof var omkring 0,01 - 0,05 nanogram. Mængden af tandsten varierede fra 1 mg til 10 mg.