Taleban har fået fingrene i biometriske enheder fra det amerikanske militær

19. august 2021 kl. 14:5618
Taleban har fået fingrene i biometriske enheder fra det amerikanske militær
Illustration: USA's militærs ingeniørkorps.
Det amerikanske militær har indsamlet øjenscanninger, fingeraftryk og billeder af afghanere, der har hjulpet USA under krigen. Nu har Taleban overtaget de håndholdte enheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den militante islamistiske bevægelse Taleban har overtaget det amerikanske militærs biometriske enheder, der kan hjælpe med at identificere afghanere, der har hjulpet USA under den 20 år lange krig.

Det skriver The Intercept, der har talt med en række tidligere og nuværende ansatte fra USA’s militær, der fortæller, at Taleban under en offensiv i sidste uge overtog de såkaldte HIIDE-enheder (Handheld Interagency Detection Equipment).

De håndholdte enheder indeholder biometriske data såsom øjenscanninger og fingeraftryk såvel som andre informationer om afghanere og kan bruges til at tilgå store centraliserede databaser. HIIDE-enhederne beskrives yderligere i et dokument fra det amerikanske militærs ingeniørkorps som en ‘identifikationsenhed’, der også bruges til at tage et billede af en given person.

Det er ifølge The Intercept uklart, hvor store dele af det amerikanske militærs biometriske data om afghanere, som er blevet kompromitteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom HIIDE-enheder ifølge det amerikanske militær var beregnet til at indsamle oplysninger om potentielle terrorister og andre fjender, så er ifølge flere kilder også i vidt omfang indsamlet oplysninger om afghanere, der har hjulpet USA, lyder det fra en kilde.

»Hver dag havde vi tusindvis fra lokalbefolkningen gennem processen, hvor vi identificerede, tjekkede efter selvmordsveste og indsamlede efterretninger. HIIDE blev brugt som et biometrisk ID-værktøj til at identificere lokale, som arbejdede for koalitionen,« fortæller en anonym kilde fra en virksomhed, der har samarbejdet med USA’s militær i Afghanistan, til The Intercept.

Ifølge en anden kilde, som tidligere har været ansat af det amerikanske militær, er det muligt, at Taleban har midlerne til at få adgang til oplysninger og data gennem HIIDE-enhederne, men udtrykker bekymring for, at Pakistans efterretningstjeneste, Inter-Services Intelligence (ISI), der arbejder tæt sammen med Taleban, kan assistere med den del.

Welton Chang, der er teknologichef for organisationen Humas Rights First og tidligere efterretningsofficer, fortæller følgende til The Intercept:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror ikke, at nogen på noget tidspunkt har tænkt på databeskyttelse, eller hvad de skal gøre, hvis HIIDE-systemet falder i de forkerte hænder. Fremadrettet bør det amerikanske militær og diplomatiske apparat grundigt overveje, om de her systemer skal bruges igen i situationer, der er lige så skrøbelige som Afghanistan.«

Humans Rights First har på deres hjemmeside lagt en guide ud til afghanere, som HIIDE-enhederne har været brugt til at identificere, og som gerne vil undgå at blive genkendt af Taleban, men organisationen skriver, at »det er meget svært at undgå genkendelse baseret på biometriske data«.

Det amerikanske militær har længe brugt HIIDE-enhederne og indsamlet biometriske oplysninger. Ifølge den undersøgende journalist Annie Jacobsen, har Pentagon haft et mål om at indsamle biometriske data på 80 procent af Afghanistans befolkning for at lokalisere terrorister og kriminelle, skriver The Intercept.

I Afghanistan har digitale identifikationskort og biometriske data til at idenficere personer under afstemninger til valg været brugt gennem flere år. Organisationer advarer derfor om, at teknologierne kan bruges af Taleban til at finde frem til og angribe udsatte personer, skriver Reuters.

Selv for fem år siden brugte Taleban ifølge lokale medier den afghanske regerings biometriske systemer til at finde frem til medlemmer af landets sikkerhedsstyrker og kontrollere deres fingeraftryk op mod en database, skriver Reuters.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
31. august 2021 kl. 20:21

Hej Erik Vesti

Man skulle have uddannet kvindelige soldater, de ville have noget at kæmpe for.

Selvfølgelig skulle man have det.

Historien om englænderne, som kolonimagt er at når de satte sig på et område lavede de alliance med den undertrykte stamme. Det var nemlig den stamme, der havde en interesse i at "gange" op med de nye magthavere.

Det er en så indlysende tanke, at det er ufattelig, at ingen har tænkt den.

17
27. august 2021 kl. 16:36

Alle amerikanske soldater har et CAC kort.

Men kortet kan ikke bruges her.

Nu var påstanden uanset operativsystem.

Uanset operativsystem så gælder det at hvis du har devicen i hånden så har du alt hvad der ligger på devicen. Hvis der ligger krypteret data på devicen, så har du krypteret data. Hvis der ligger krypteret data + nøgler på devicen så har du krypteret data, nøgler og ukrypteret data. Uanset operativsystem.

16
27. august 2021 kl. 13:43

Hej. Fredag eller ej. De fleste passwords godkender jeg, men du foreslog "Make AFG great again", der sætter jeg sku grænsen!!!!! Hvis AGF bliver danske mestre skal du slukke din playstation og komme ud i den virkelige verden. Ja, jeg ved godt at man sagde det samme om Brøndby, men blind høne kan også finde korn.

God weekend

Benny

14
20. august 2021 kl. 19:53

Har du hørt om kryptering?

Når du ved så meget om kryptering, så ved du også at man skal bruge en nøgle for at dekryptere data. Jeg har meget svært ved at forestille mig at amerikanske soldater render rundt og husker 256 bit AES nøgler i hovedet (og hvis man kigger i manualen til produktet så kan man se at der ikke er et brugerinterface til at taste den ind) så såfremt data er krypteret så ligger nøglen også inde i apparatet. Med andre ord: hvis man har devicen så har man også krypteringsnøglen. Præcist som med din mobiltelefon.

Man skulle have uddannet kvindelige soldater, de ville have noget at kæmpe for. Mændene er nogle skvat.

Tjaa ... alle regnede jo med at Taleban vil vinde i sidste ende. Så hvorfor dø en krig der ikke kan vindes? Specielt hvis man ikke tror på at andre vil gøre det samme.

11
20. august 2021 kl. 13:33

Dimsen HIIDE, Handheld lnteragency Identity Detection Equipment, er udviklet af US Department of Defense, men da den kører XP, er der jo nemme bagdøre. Som en særlig hjælp til Taliban og andre interesserede, ligger brugsanvisningen på dette sensitive militære udstyr naturligvis på nettet.

Det er ganske ligegyldigt om den kører XP. Når man har fat i devicen så har man alt hvad der ligger på den. Uanset operativsystem. Specielt set i lyset af Talabans tætte kontakter til den Pakistanske efterretningstjeneste. I øvrigt ligger data på et compact flash kort ...

Det er skræmmende at amerikanerne har brugt den slags devices. For selv hvis vi ikke havde tabt krigen, så ville enkelte eksemplarer falde fjendens hænder før eller siden. Det er dog muligt at data i praksis kun kan bruges med når man også har HIIDE devicen fordi data er tæt koblet til sensoren.

Det er ufattelig store mængder moderne våben taliban er i besiddelse af nu. Chancen for at befolkningen kan gøre oprør mod taliban er yderligere svækket - desværre

Den slags er ligegyldigt. Nu er Taleban regeringen. Taleban kan købe bunker af våben fra Kina, Pakistan og Rusland. Alle naboer vil ønske sig indflydelse og betaligen kan være våben. Under alle omstændigheder er de efterladte våben ikke længere helt moderne.

10
20. august 2021 kl. 12:03

Between 2003 and 2016, the United States transferred 75,898 vehicles, 599,690 weapons, 162,643 pieces of communications equipment, 208 aircraft, and 16,191 pieces of intelligence, surveillance and reconnaissance equipment to Afghan forces, according to a 2017 Government Accountability Office report.

From 2017 to 2019, the United States also gave Afghan forces 7,035 machine guns, 4,702 Humvees, 20,040 hand grenades, 2,520 bombs and 1,394 grenade launchers, among other equipment, according to a report last year from the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR).

Det er ufattelig store mængder moderne våben taliban er i besiddelse af nu. Chancen for at befolkningen kan gøre oprør mod taliban er yderligere svækket - desværre

9
20. august 2021 kl. 12:02

Mængden af afsløringer, åbenbaringer, former for underminering af den konstruktivisme, der har præget vor såkaldt oplyste verdens tilgang til sig selv og sin rolle i Afghanistan siden besættelsen 2001, banker ind i hele det kognitive sociale system!

For et par uger siden stillede den fri verdens leder sig op, og deklarerede med fakta og dokumentation i hoved og numse, at den afghanske hær umuligt kunne løbes over ende af 75000 talebankrigere, for hæren med 300 000 soldater var ikke bare langt i overtal, men langt bedre udrustet end de fleste hære i verden, inkl. talebans primitive præstekrigere.

Først nu begynder det hele at afsløre sig. Drypvis, forskrækkeligt anderledes end 20 års massiv propaganda og frihedsromantik har italesat situationen i det bestatte land for sig og sine.

Talebankrigerne er alle 20 år gået ind og ud af den hær, som den fri verden ville bygge op i forsvaret mod netop taleban. Den hverken ville eller kunne gå imod taleban. Hvordan kan man forestille sig, at denne hær har kunnet holde noget hemmeligt for taleban.

Denne lille detalje, der igen handler om teknologisk oprustning, viser med al tydelighed, at hvad der findes af våben, metoder og midler i det godes sag, det findes også på den anden side af den virtuelle distinktion mellem os, de gode, og de andre, de onde.

Teknikken er demokratisk. Den tilhører både os og de andre. Selv om vi har skabt den i vor tjeneste, så respekterer den os ikke for de kun virtuelle værdier. Den er mere demokratisk end moralens to virtuelle værdier, det gode og det onde.

Med besættelsen af landet har de gode tilmed givet de onde det perfekte grundlag for at skabe det sammenhold i egen lejr, som krigen blev sat i verden for at skabe i vor egen lejr af den daværende aldeles uduelige leder af den fri verden, Bush d.II sammen med Rasmussen d.II o. andre.

Den danske højrefløj havde brug for krigen, påskudet for at skabe det sammenhold her i vest, som bygger op om kampen mod det onde. Vor dæmonisering af muslimerne under højtidelige lovprisning af retten til at fremmane det onde i dem - med vore demonstrative fremføringer af retten til at gøre grin med profeten, for så at se volden komme til udtryk mod vore heroiske vittighedstegnere og JP, der netop var det heltmodige medie, der havde sat tegningerne på forsiden for at demonstrere retten til at gøre det i ytringsfrihedens navn - har virket i overensstemmelse med antagonismens urgamle logik!

Vore lede ledere havde brug for det onde i beskrivelsen af sig selv som de gode.

De indledte den besættelse, der mere idiotisk og lammende selvdestruktivt for alt, hvad man hævder at stå for, gav fjenden det perfekte grundlag for at danne den perfekte statsdannelse omkring netop det onde, som vore og deres ledere først fremmanede for sit indre blik i magtens logiks simple tjeneste, for så i dag at stå over for den kæmpe kognitive udfordring, det er at forstå sig selv i rollen som det ondes skaber!

Konflikten har brug for den simple distinktion, moralen. Dens indre dynamik er lammende. Krige og andre former for konflikt viser det.

Konfliktens symbolik, distinktionen mellem dem og os, de onde og de gode, er demokratisk. Den virker over alt, hvor mennesket sætter midler og magtanvendelse i værk i sin tjeneste.

Alle sværmer for tekniknørden.https://ing.dk/debat/noerdens-kroniske-uskyld-og-livsens-ondskab-173703

De samme ledere venter nu på, at nørden skal komme med det ultimative tekniske fix på det største problem, som de har været lamslåede vidner til i sin udvikling i mere end 30 år, nemlig den globale opvarmning, grundet det gigantiske økonomiske overforbrug, som de samme lede ledere har stået for i samme tidsrum.

Og, ja, selvfølgelig, der skal nok blive leveret, om ikke andet så er der fast arbejde i at lave det der ligner, dvs. greenwashing, pyrolyse, CCS, CCU.

Frisk mod venner, det er jer, som den herskende orden fæster lid til. Alt, hvad der er tilbage at tro på, det er en marsmand fra det ydre rum, eller en teknikker. Desværre har jeres løsninger det med at blive til selve problemet.

https://www.google.com/search?q=realitetens+konflikt+konstruktivisme&sxsrf=ALeKk02ok8vwgGJrZyctjmyk7LVQdaEfPQ%3A1629453054285&source=hp&ei=_nofYYW2DsiiqtsPote5MA&iflsig=AINFCbYAAAAAYR-JDuL_hu0Y1PCcWkIcBiJEsDpiWkpa&oq=realitetens+konflikt+konstruktivisme&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQghEKABOgQIIxAnOgoILhDHARCvARAnOg4ILhCABBCxAxDHARDRAzoICC4QsQMQgwE6DgguEIAEELEDEMcBEKMCOggIABCABBCxAzoICAAQsQMQgwE6BQgAEIAEOggILhCABBCxAzoLCAAQgAQQsQMQgwE6CwguEIAEELEDEIMBOgsILhCABBDHARCvAToFCC4QgAQ6BAgAEB46CAgAEAUQChAeOgYIABAFEB46BggAEBYQHjoHCCEQChCgAVDfA1jqRmCNTmgAcAB4AIABigOIAeUukgEIMy4yNC41LjSYAQCgAQE&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwiFrefTqb_yAhVIkWoFHaJrDgYQ4dUDCAc&uact=5

8
20. august 2021 kl. 10:39

Dimsen HIIDE, Handheld lnteragency Identity Detection Equipment, er udviklet af US Department of Defense, men da den kører XP, er der jo nemme bagdøre. Som en særlig hjælp til Taliban og andre interesserede, ligger brugsanvisningen på dette sensitive militære udstyr naturligvis på nettet.

6
20. august 2021 kl. 10:16

Med 50.000 soldater, som "vi" har optrænet og udstyret, skulle det ikke være mærkeligt, hvis mange hopper over til taliban med viden og udstyr. Viden er blandt andet passwords.

4
20. august 2021 kl. 09:06

Sådan nogle enheder burde være password beskyttede, så uvedkommende kun kan bruge dem som dørstopper.

Men hvis password er et eller andet standard, så hjælper det jo ikke.

3
20. august 2021 kl. 08:47

The device is embedded with Microsoft XP and can operate either in the field or hooked up to a PC. You can also customize it by adding peripherals such as a passport reader, a keyboard or a mouse. Once up and running, it can store up to 22,000 full biometric profiles, each one including two iris templates, ten fingerprints, a facial image and biographical data.

2
20. august 2021 kl. 04:35

Jeg tror at der kun er 70% sandsynlig for det er en and.

Det amerikanske militær er ikke som det Danske. De har en vinder kultur, hvor tab, nederlag og tilbagetrækning ikke føles som en mulighed, derfor er der en sandsynlighed for at der ikke handlet korrekt fra det amerikanske militær side.

1
19. august 2021 kl. 18:02

Jeg ved at det danske forsvar har temmelig meget fokus på hvordan følsomt udstyr hurtigt kan destrueres såfremt det bliver nødvendigt.

Det virker helt gak, hvis sådanne enheder, er efterladt med data, og registreret og aktiv forbindelse til centrale systemer, så det nægter jeg simpelthen at tro på overhovedet kan ske.