Taiwan holder alle F-16-fly på jorden efter at ét er sporløst forsvundet

Illustration: NATO

Et af Taiwans F-16-fly med en 44-årig pilot forsvandt tirsdag nat fra radaren under en øvelse i en højde af 1800 meter. Det skete blot to minutter efter, at flyet lettede fra flyvestationen i byen Hualien.

Det oplyser de taiwanesiske myndigheder, der efterfølgende har grounded alle landets 150 F-16-fly for at undersøge sikkerheden, mens der fortsat ledes efter det forsvundne fly.

»Redningsmissionen er vores højeste prioritet nu. Luftvåbnet har grounded alle F-16-fly til kontrol, og jeg har startet en undersøgelse for at finde årsagen til hændelsen,« sagde Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, på et pressemøde.

De taiwanesiske myndigheder opererer nu med en begrænset flyflåde til at advare kinesiske kampfly, der i løbet af de seneste måneder har optrappet deres indtrængen i luftrummet omkring øen Taiwan, der ligger ud for den sydøstlige kyst af det kinesiske fastland.

F-16-flyets forsvinden sker mindre end tre uger efter, at en af Taiwans piloter blev dræbt, da han styrtede ned i havet i sit F-5E-kampfly.

Gennem mere end to måneder har kinesiske kampfly trængt ind i Taiwans luftforsvarszone på nærmest daglig basis.

Mediet Taiwan News melder om, at tre kinesiske militærfly onsdag fløj ind i Taiwans luftforsvarszone, og at dette er den 13. indtrængen i denne måned. Som modsvar opsendte Taiwan flere kampfly, udsendte radioadvarsler og satte deres luftforsvarsmissilsystemer til at spore de kinesiske fly.

Kina vil 'forenes' med Taiwan

Siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949 har Taiwan i praksis fungeret som et selvstændigt land, men betragtes af regeringen i Beijing officielt som en del af Kina.

Kina Kommunistiske Parti har svoret at ‘forene’ Kina og bruge magt til at indtage Taiwan, hvis det bliver nødvendigt. Den kinesiske præsident, Xi Jinping, fastslog i en tale sidste år ligefrem, at en genforening mellem Taiwan og Kina er ‘uundgåelig’.

»Kina skal og vil blive forenet. Vi giver ingen løfter om at afstå fra brugen af magt og forbeholder os muligheden for at tage alle midler i brug,« lød det.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Major Akinori Hosomi vanished on a cool evening in April 2019 while flying Japan’s most modern and deadliest aircraft — the F-35A Joint Strike Fighter. The mission was a routine night-training exercise. Yet his plane fell into the Pacific Ocean without so much as a distress call on the part of the pilot. Akinori Hosomi’s remains were recovered from the seabed months later leaving behind a mystery about the first fatal crash for the Pentagon’s most expensive weapons system.

https://atlanticsentinel.com/2020/11/japan...

 • 0
 • 9

"...skal og vil blive forenet", Med den type Kineser-logik, kunne vi stille os op og sige det samme om Danmark til Ejderen, eller Skåne, Halland, Blekinge..., eller Norge. Så blot Hven, da !

Men da Kina er et ynkeligt diktatur, så er den form for demagogi og frihedskrænkende bølleadfærd forventeligt.

 • 24
 • 5

Der er da meget der tyder på at Kina spiller med musklerne i regionen, og det skulle da ikke overraske med den kinesiske retorik der er, at man - rent uofficielt naturligvis - har pillet flyet ned med et - ikke missil - system - noget der kan være vanskeligt at spore eller bevise - men som kunne vise det Taiwanesiske ... og andre herunder det Japanske...styre at man har - både intention, midler og mulighederne. Spørgsmålet er hvorlænge USA vil kunne holde sig fri af konflikten hvis den eskalerer, og dermed involverer Nato. Mon vi ikke snart kommer til at se en kinesisk de facto overtagelse af verdensherredømmet, nu hvor kineserne har mobile ballistiske missiler, der kan nå ethvert mål i det sydkinesiske hav - uden mulighed for gengældelse - Medmindre man bruger skyts hvor træfsikkerheden er uden betydning.... Hvad mener de mere vidende herom?

 • 7
 • 8

Sammenligningen holder dog kun delvist: Skåne, Halland, Blekinge (og Hven) var engang dele af Danmark ligesom Taiwan var en del af Kina. Norge har aldrig været en del af Danmark, men Danmark og Norge var i union (med samme konge) indtil unionen blev tvangsopløst ved freden i Kiel i 1814 efter Napoleonskrigene. Ved samme lejlighed blev danske landområde meget større fordi landet nu fik de indtil da norske lande: Færøerne, Island og Grønland. Nordmændene anerkendte aldrig Kieltraktaten, men forsøgte at genvinde dele af Østgrønland i 1931. Sagen gik til Den internationale domstol. Nordmændene tabte under henvisning til Kieltraktaten.

 • 12
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten