Tagkollaps tvinger myndighederne til igen at kigge på byggereglerne

Erhvervs- og Byggestyrelsen har nu bedt Last- og sikkerhedsudvalget under Dansk Standard vurdere, om der er behov for en stramning af byggereglerne, eller om der i første omgang blot er behov for en undersøgelse af de svigtende tage.

Reaktionen kommer efter januar måneds mange tagkollaps på grund af de usædvanlig store snemasser.

Mindst tyve tage er styrtet sammen. De fleste af dem var brede tage uden stor hældning på landbrugsejendomme og det er især de brede tage, Last- og Sikkerhedsudvalget skal kigges på.

»Vi beder dem om at kigge på problematikken igen og vurdere, om der er nogle forhold, der har ændret sig. For eksempel at sneen arter sig anderledes, end den gjorde i 2007,« siger Charlotte Michelsen, der er chefkonsulent i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Det er ikke en ny problemstilling for Last- og Sikkerhedsudvalget. Efter snestorm og tagkollaps i 2007 vurderede udvalget, at der ikke var behov for at ændre reglerne for de brede, flade tage. Man mente at reglerne allerede var gode nok. Til gengæld strammede man reglerne for buekonstruktioner og lægivende bygninger.

Mandag efterlyste civilingeniør hos SBI, Jørgen Nielsen, en stramning af reglerne for hvor meget sne, der må ligge på tagene. Men inden en stramning bliver gennemført, skal Last- og sikkerhedsudvalget tage stilling til problematikken.

»Nu vil vi i første omgang høre Last og sikkerhedsudvalget, om der er nogle særlige forhold i forhold til 2007. Det er jo klart at det er noget vi følger tæt,« siger Charlotte Michelsen fra Erhvers- og Byggestyrelsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det virker lidt bagvendt at Last- og Sikkerhedsudvalget fokuserer på om "sneen arter sig anderledes end i 2007". Udgangspunktet burde da være at 20 tage er kollapset hvilket i sig selv indikerer, at der må foretages en ændring i byggepraksis og eventuelt i standarder.

Man kan let få den mistanke at problemet snarere ligger i hvordan man skal forklare at man i 2007 vurderede at reglerne var gode nok netop for den type tage, som nu giver problemer. Her er det selvfølgelig belejligt hvis man kan give sneen skylden.

  • 0
  • 0

Det bliver spændende hvad resultatet så bliver, hvis man finder at tagene kolapser på trods af at normer er overholdt. Hvorvidt vi efterfølgende skal gennemgå samtlige relevante konstruktioner, for derved at sikre svage bygninger for fremtiden! Det vil forsikringsselskaberne sikkert værer interesseret i! Der var så det arbejdsløsheds problem der forsvandt for konstruktions ingeniører :-) !!

  • 0
  • 0

at netop den type bygninger, som er kollapset på stribe, helt er fritaget for teknisk sagsbehandling i kommunerne. Her er det, efter det nye bygningsreglement, tilstrækkeligt at ejeren står inde for at bygningen opfylder bestemmelserne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten