Tage blæst af og vinduerne blæst ind: Rekord-orkan med 283 km/t på Færøerne

Orkanen Urd gav store ødelæggelser på Færøerne, da den juledag fejede hen over øerne med rekord-styrke.

Det hårdeste vindstød blev målt ved bjergpasset Nordadalsskard og var på 78,7 meter per sekund. Det svarer til 283 km/t. Så hård vind er aldrig tidligere målt på Færøerne.

Læs også: Stormen Urd river vinge af vindmølle

Til sammenligning var den højeste vindhastighed, der blev målt i Danmark under stormen Urd, 37,8 meter per sekund, altså under halvdelen af den færøske rekord. På Færøerne var middelvinden omkring 52 m/s i lange perioder.

Færingene var forberedt

Resultatet af orkanens hærgen er til at tage at føle på. Tage er blæst af, biler blæst rundt, ruder blæst ind. Ødelæggelserne er store, selv om færingerne er vant til, at det blæser.

»Der har været rigtig mange skader. På en uge havde vi omkring 650 anmeldelser, mens vi på et helt år plejer at have omkring 800,« fortalte vagthavende ved det færøske politi, Schandorff Vang, torsdag til Jyllands-Posten.

Politiet og de øvrige myndigheder have ellers forsøgt at gardere sig. Der var indkaldt ekstra mandskab op, inden Urd gik i land.

»Vi har alle været ude og samle alt det op, der kan flyve rundt, så vi har været forberedt, og vi har brugt tid på at advare befolkningen om stormen. Når vinden slår kraftigt ind fra vest, så ved vi, at det bliver slemt,« siger Schandorff Vang til Jyllands-Posten.

Læs også: Vandstand én meter fra midlertidigt atomskrot-lager

Selv om antallet af anmeldelser ligesom vindstyrken er rekord-højt, så har skaderne efter tidligere storme været værre, vurderer han.

»I 1978 havde vi ikke nær så mange anmeldelser, men de, der var, var større. Dengang blev hele huse jævnet med jorden, og i 1988 havde vi en masse både som sank, så på den måde var det ikke så voldsomt denne gang,« siger vagthavende til Jyllands-Posten.

Tidligere storme har væltet det meste af, hvad der kunne væltes

Hos forsikringsselskaberne vælter anmeldelserne ind. Alene Tryggingarfelagið Føroyar havde torsdag modtaget 1.314 anmeldelser, oplyste skadeschef Heðin D. Poulsen til Jyllands-Posten.

»Det er typiske stormskader. Der er tage, der er blæst af, vinduer der er blæst ind, men der er ikke hele huse, der er forsvundet,« siger han.

Faktisk var der endnu flere anmeldelser af stormskader på Færøerne i både 2011 og 2013.

»Vi er meget bevidste om at undgå skader, og folk rydder op og sikrer sig, at alt, der kan flyve væk, sættes fast. Samtidig har de forrige storme i 2011 og 2013 blæst meget af det bort, som kunne blæse væk,« siger Heðin D. Poulsen til Jyllands-Posten.

Læs også: Negative elpriser: Usædvanligt længe fik vi penge for at bruge julestrøm

De færøske medier svømmer over med dramatiske billeder fra stormen og af dens ødelæggelser. Den færøske TV-station Kringvarp Føroyas Facebook-side har en af de største samlinger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

@Erling Tag det ikke så tungt med enhederne...vi ingeniører forstår både m/s og km/t. Fin service at omregningen også er foretaget i artiklen...

I øvrigt er det lidt ærgerligt at der ikke på dansk tv vises flere nyheder fra Grønland og Færøerne.

  • 5
  • 0

@Jesper Hansen

Jeg mener bestemt også at man generelt burde vise flere ting/nyheder fra netop Grønland og Færøerne.

Danmark "ejer" dem men den ene gang om året man høre omkring dem er som regel i en nytårstale som blot formår at afsende en hilsen til disse.

Faktisk er Ing.dk nok det eneste medie jeg kender som jævnligt omtaler disse regioner pga af de spændende projekter som foregår der.

0,5% af sendefladen ville gøre underværker :)

  • 0
  • 0

@John Johansen

Jeg takker og bukker. Og der er sikkert flere endnu. Men tænkte mere på mainstream i form a fjernsyn ville gøre et større indtryk på befolkningen :)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten