Tag til videnskabelig filmfestival i sofaen

Dokumentarfilmen ‘The Edge of All We Know’ handler om den proces, der sidste år førte til det første billede af et sort hul. Stephen Hawkings (th.), som døde i 2018, medvirker i dokumentarfilmen, her i diskussion med sit team. Illustration: CPH:DOX

I onsdags skulle en af verdens største dokumentarfilmfestivaler, CPH:DOX, have fyldt de københavnske biografer med film inden for en række forskellige genrer, herunder også naturvidenskab og teknologi under overskriften CPH:SCIENCE.

Det satte coronavirussen en effektiv stopper for, men med en feberredning lykkedes det arrangørerne at stable en onlinefestival på benene, så alle interesserede kan se et udvalg af filmene hjemme i sofaen.

Foreløbig er det muligt at se 40 af de 220 tilmeldte dokumentarfilm. Herunder en håndfuld, som måske er særligt interessante for ingeniører og naturvidenskabeligt interesserede.

Åbningsfilmen på CPH:SCIENCE er ‘The Edge of All We Know’, som den amerikanske Harvard-professor i fysik Peter Galison har instrueret. Filmen handler om, hvordan det første billede af et sort hul blev til. Processen var uhyre kompleks og omdannede otte observatorier verden over til et kunstigt kamera på størrelse med hele Jorden, fremgår det af pressematerialet.

I tilknytning til filmen bliver der lejlighed til at møde instruktøren i samtale med blandt andre astrofysiker Marianne Vestergaard fra KU. Det sker i dag, fredag 20. marts, kl. 20 med virtuel indgang fra hjemmesiden cphdox.dk.

På mandag 23. marts klokken 20 er der mulighed for at se og høre den amerikanske whistleblower Edward Snowden på en direkte forbindelse fra hans eksil i Rusland i en samtale om brug af kunstig intelligens i overvågning.

Den østrigske dokumentarfilm ‘Robolove’ tager afsæt i de etiske udfordringer ved menneskerobottter, »der står klar til at adlyde enhver af sin ejers lyster,« som det hedder i presseomtalen. Illustration: CPH:DOX

Samtalen spiller sammen med den norske dokumentarfilm ‘iHuman’, som ser på muligheder og farer ved kunstig intelligens. I filmen medvirker fortalere for kunstig intelligens, der mener, det kan redde os fra hungersnød og dæmme op for klimaforandringer, samt skeptikere, der frygter, det kan lede til et overvågningssamfund af hidtil usete dimensioner.

Menneskelignende robotter klar til at tilfredsstille ethvert behov for intimitet, er temaet i den østrigske film ‘Robolove’, der tager fat på de etiske udfordringer ved robotterne.

Man kan få et overblik over alle tilgængelige film på cphdox.dk. Der er åbent for download frem til 29. marts. Det koster 45 kroner at leje en film. Har man købt billet til en film, følger debatterne gratis med.