Tag på tur ind i big bang

Illustration: Kristine Mengel

En ny begyndelse for Tycho Brahe Planetariet markeres med intet mindre end universets og vor egen begyndelse: big bang.

Det sker i den permanente udstilling ‘Made In Space’, der åbnede 1. februar. Her kan besøgende lade sig opsluge af universets storslåethed, mørke og funklende stjernehobe i en fortælling om, hvordan vi alle sammen stammer fra rummet og de grundstoffer, der blev skabt efter big bang.

»Udstillingen er en vigtig del af en ny og mere samlet historiefortælling for planetariet, hvor vi blandt andet ønsker at åbne bygningen mere op. Vi er begyndt med at ændre kernen af planetariet ved at rive vores gamle udstilling ned og etablere ‘Made In Space’,« siger Mette Broksø Thygesen, der er administrerende direktør for Tycho Brahe Planetarium.

Vi befinder os ved indgangen til det runde rum i midten af bygningen, der ligger under Kuppel­salen, som er planetariets biograf.

Når man træder ind i mørket, bliver man mødt af en høj, aflang skærm, der spejler kroppen og forbinder os med de grundstoffer, som er skabt i rummet, inden man sluses videre ind i udstillingens centrum.

Her danner fem store lærreder bagtæppe på væggen, hvor universets forskellige fænomener foldes ud – de små og store stjerner, supernovaer og sorte huller. Gennem interaktive skærme kan man undersøge stjernernes indre og se, hvordan overflade og kerne ændrer sig, i takt med at en stjerne brænder ud.

En stjerne er ved at omdanne sig til en supernova foran børnene på bænken, der sidder godt klemt sammen foran skærmen. Ved ryglænet toner en stemme frem fra en højttaler og fortæller om de fysiske processer bag skabelsen af en supernova. Illustration: Lars E.

Omsluttet af big bang

Pludselig slukker alle skærme, og der bliver mørkt i rummet. Et kraftigt hvidt, flimrende lys tordner frem på vægge og gulv, hvor et virvar af sorte og hvide felter i bedste Twin Peaks-stil bevæger sig i et hypnotiserende zigzag-mønster. Big bang er gået i gang, og jeg står midt i udvidelsen af universet. Det giver et sug i maven.

Det pulserende mønster bliver hurtigt afløst af farvede, kugleformede strukturer, der viser tiden fra dannelsen af kvarker og elektroner til skabelsen af de første grundstoffers atomkerner.

En dyb, gennemtrængende lyd bryder farvemylderet, og en rødorange eksplosion lægger sig som et tæppe over én. Den sanselige oplevelse ender blandt stjerneglimt i en galakse i universet, som vi kender det i dag, og de kølige blå farver med små lysglimt vænner øjne og ører til igen at være tilbage i udstillingens rum.

Det er big bang, der giver helhedsoplevelsen og binder udstillingen sammen, hvor lyd, lys og visuelle indtryk går op i en højere enhed. Og det har også fra starten været hensigten, fortæller Mette Broksø Thygesen.

»Grundtanken bag udstillingen har netop været at skabe et stærkt visuelt rum, fordi det kræver big bang. Det er den bærende oplevelse i udstillingen,« siger hun.

Det er det engelske produktionsselskab 59 Productions, der har udviklet det visuelle koncept til ‘Made In Space’. De mange projektioner og små skærme er med til at sætte beskueren og oplevelsen i fokus, og derfor er der heller ikke så mange mindre ting i udstillingen, som man kan kigge på – det meste bliver vist på skærmene.

Digitale projektioner og interaktive skærme er med til at gøre Tycho Brahe Planetariums nye udstilling til en sanselig helhedsoplevelse. Du kan blandt andet få lov til at se ind i en stjernes indre kerne, sparke til stjernehobe og opleve big bang. Illustration: Lars E.

Glem ikke supernovaerne

Supernovaer har også fået en særlig plads i udstillingen. På en lille bænk foran et af de fem store lærreder kan man sidde og lytte til fortællingen om, hvordan en stjerne bliver til en supernova, mens eksplosioner og skyer af atomer og molekyler toner frem i farverige billeder.

Det kan dog være lidt svært at skille lyden i højttalerne fra baggrundsstøj og de andre ting, der kører i baggrunden. Men så kan man heldigvis læse historien i underteksterne.

I fortællingen om supernovaer får Tycho Brahe også en lille hilsen med på vejen; han fandt i 1572 i stjernebilledet Cassiopeia en ny stjerne, som senere skulle vise sig at være en supernova.

‘Made In Space’ er skabt med udgangspunkt i, at udstillingen skal være forståelig og sjov for børn i aldersgruppen 5.-6. klasse. Men den er for alle, der er nysgerrige efter at lære, hvad der findes uden for vores egen næsetip på planeten Jorden.

»Naturvidenskab er vigtig og vedrører os alle. Derfor vil vi gerne pirre en nysgerrighed, der gør, at folk tænker på deres oplevelser i udstillingen lang tid efter deres besøg eller går hjem med en lyst til at søge ny viden om astronomi og rumfart,« siger Mette Broksø Thygesen.

Noget er i hvert fald sat i gang hos nogle drenge, der hopper rundt midt i lokalet, hvor de sparker til en stjernesky på gulvet, som man kan forme ved at bevæge fødderne. De hviner højt, da big bang går i gang igen.

‘Made In Space’, ny permanent udstilling på Tycho Brahe Planetarium fra 1. februar 2018. Som IDA-medlem kan du få 10 procent rabat på entrébilletten, der gælder til udstillingen og en filmforestilling i Kuppelsalen.