Tag med på togt til verdenshavenes plastikøer i ny blog

20. februar 2015 kl. 08:002
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniøren bliver omdrejningspunktet for en dansk ekspedition, der sejler ud midt på verdenshavene for at kortlægge omfanget af de store plast-øer, eller plast-supper, de såkaldte Gyres, som flere gange har været omtalt i spalterne.

Læs også: Kæmpe områder af Atlanterhavet flyder med plastic-stumper

Læs også: Gigantisk plastik-ø i Stillehavet skal kortlægges

Læs også: Stillehavet gemmer plasticsuppe på størrelse med Afrika

Artiklen fortsætter efter annoncen

I to år vil et ekspeditionsskib fra den danske organisation Plastic Change være af sted og kortlægningen vil inkluderer undersøgelser af blandt andre lysprikfisken, der kan være en indikator på transporten af plast gennem vandsøjlen. På bloggen på ing.dk vil Plastic Change - med miljøbiolog Henrik Beha Pedersen - fremlægge de nyeste resultater af kortlægningen, diskutere forskellige hypoteser med læserne og berette om udfordringerne på de store have.

Plastic Change samarbejder med en række danske institutioner, som Roskilde Universitetscenter, Aarhus Universitet og DTU Aqua, samt udenlandske partnere i form af blandt andre det franske marinbiologisk institut Ifremer og det Los Angeles baserede institut 5Gyres.

Plastic Change har også fået hjælp af jordomsejler Troels Kløvedal, som Ingeniøren også har skrevet om.

Læs også: Nordkaperen tester nyt trawl, der afslører plasticforurening

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Beha Pedersen skriver i sit første indlæg:

'Nordkaperens ejer, Troels Kløvedal, har observeret meget plastik på sine mange rejser på verdenshavene og ville derfor meget gerne bidrage til forskningen gennem Plastic Change. Med et trawl indsamler vi den nødvendige data. Denne helt rå information kan fortælle os, hvor store mængder af plastik der findes i havoverfladen på den pågældende strækning. Når vi har trawlet, sorterer vi efterfølgende den indsamlede data om bord på ekspeditionsskibet. Plastik større end én millimeter kan vi sortere om bord. Mindre partikler bliver analyseret på laboratoriet hjemme i Danmark.'

Du kan læse hele Henriks første blogindlæg her.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. februar 2015 kl. 17:12

Prøv at spørge firmaet ATLAS INCENERATORS om de har en holdning til, hvor meget plasticaffald der stammer fra søfarende. Og prøv så at gå en tur en sommerdag i Københavns havn, gerne en søndag. Så skal du se plasticposer i vandet, mange plasticposer. Vi søfolk er helst fri for plastposer i vandet, fordi de ender altid op i filteret til kølevandet. Men du har ret i, at det er godt nogen hanker op i "plastproblemet", det er bare ikke søfolkene der er de største forurenere.

1
21. februar 2015 kl. 00:17

Endelig nogen der tager fat på dette problem - tak for det - folk fra skibe, olieplatforme, folk fra kyster osv er fuldstændig ligeglade og smider alt muligt platicaffald i vandet. Det er ikke en skraldebøtte. Det går ind i vors fødekæde Endnu engang TAK