Tag din mobiloplader på: Bittesmå solceller i stoffet leverer strømmen

17. oktober 2022 kl. 15:131
Tag din mobiloplader på: Bittesmå solceller i stoffet leverer strømmen
E-stoffet føles som et helt almindeligt stykke stof, fortæller forskerne bag det nye projekt. Illustration: Nottingham Trent University.
Forskere har vævet mini-solceller ind i et helt almindeligt stykke stof.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ved første øjekast ligner det bare et stykke stof med et lidt sært bølget design.

Men det undseelige hvide klæde indeholder ikke mindre end 1.200 bittesmå solpaneler.

Ifølge forskerne bag kan det opfange næsten 400 milliwatt fra solens lys, hvilket kan gøre det realistisk at oplade en almindelig smartphone eller smartwatch, skriver Nottingham Trent University i en pressemeddelelse.

»Denne prototype giver et spændende glimt ind i fremtiden for e-tekstiler,« siger Theodore Hughes-Riley, der har ledt forskningen på universitetets gruppe for avanceret tekstilforskning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De små solpaneler er en halv centimeter lange og halvanden millimeter brede. De er forbundet via små wires i stoffet og lavet af silikone, hvilket gør dem åndbare.

I videoen kan man se hvordan forskerne har skabt solcelle-stoffet.

Remote video URL

Stoffet føles ifølge forskerne som ethvert andet stykke stof mod huden og kan foldes og krølles. Det er designet til at kunne modstå de belastninger, som et stykke tøj eller en rygsæk bliver udsat for, og kan vaskes ved 40 grader uden at lide skade, skriver forskerne.

Virker når solen skinner

Stofstykket måler 51x27 centimeter, og undersøgelser viser, at solpanelerne i fuldt sollys kan opsamle 394 milliwatt, mens det i 86 procent sollys kan opsamle 335,3 milliwatt. På en solrig dag i det fri vil man derfor kunne oplade sin telefon med sin jakke eller taske, mener forskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Prototypen viser, hvordan vi kan undgå at oplade en del af vores apparater gennem stikkontakten i væggen,« siger Theodore Hughes-Riley, der mener, at projektet kan være med til at gøre vores elforbrug mere bæredygtigt.

Projektet er et indspark i den hastigt voksende verden af wearable-teknologi; elektronik, som kan sidde på kroppen og bl.a. bruges til at måle puls, se, hvad klokken er og nu måske endda også oplade dit smartwatch.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. oktober 2022 kl. 11:00

Der tales om bæredygtighed i forhold til strømforbrug. Er der overvejet bæredygtighed i forhold til at tekstiler ikke har super lang levetid og genanvendelse når de kasseres?