I intet andet EU-land fylder biogas lige så meget i gasnettet som i Danmark, viser en ny opgørelse fra Evida, der driver gasdistributionsnettet i hele landet.
I 2022 sendte de danske biogasproducenter 552 millioner kubikmeter opgraderet biogas ud svarende til 32,6 procent af gasforbruget fra distributionsnettet.
Selve produktionen svarer til en stigning på 16,5 procent sammenlignet med de 474 millioner kubikmeter, som danske biogasproducenter sendte ud på gasnettet i 2021.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Vil der være et attraktivt potentiale i at forgasse alger og tang? Den afgassede masse burde tilmed være en attraktiv kilde for landbruget til phosphat.
Smukt - det hjælper på forsynings-krisen. Hvad er fremstillingsprisen på bio-gas - venter der en pris-krise? Hvor grøn er biogassen når man også medregner transport til og fra?
Det er faktisk under 1/3 der kommer fra gylle og dybstrøelse. En anden 1/3 kommer fra organisk dagrenovation, industri og andet restaffald, mens den sidste 1/3 kommer fra afgrøderester og halm.Der går nok noget tid endnu, men går ud fra at der i øjeblikket bruges gylle?
https://www.biogas.dk/wp-content/uploads/2020/07/Faktaark_Biogaspotentiale_2050_web.pdf
Ingen af disse potentialer er i nærheden af at være udnyttet, men det helt store potentiale er halm og afgrøderester, og det må der jo blive mere af, hvis folk holder op med at spise kød.
Udover de nævnte potentialer, er der også et ikke ubetydeligt potentiale i rensningsanlæg, som ikke er med i den nævnte rapport.
Biogas bliver næppe helt så billig som den pris Putin pushede naturgas til før 2021, men det er billigere at fremstille end den nuværende naturgaspris.Hvis gassen gradvist bliver mere og mere baseret på biogas, og at efterspørgslen falder i takt med at folk skrotter deres gasfyr, så ender det vel med at blive en grøn og billig varmekilde.
Nu ved jeg ikke hvilken kommune du bor i, men af egen erfaring, efter selv at have skiftet gasfyret ud med fjernvarme sidste år, så ville jeg bestemt gå efter fjernvarmen frem for et nyt gasfyr.
Trods energikrisen, så bruger vi færre penge på varme nu, end vi nogensinde har brugt med naturgas, og vi slipper både for serviceudgifter, strømforbrug til indblæsning, varmtvandsbeholder (der fylder og konstant taber varme) og ikke mindst for at stå op, midt om vinteren, til et gasfyr, der er igen, igen er gået ud pga en defekt.
Vil du forklare "naturmishandling"?Endnu mere naturmishandling gavner miljøet?</p>
<p>Er I skingrende sindsyge?
Hvorledes er det naturmishandling at afgasse gyllen, inden den spredes, for at bruge Methanen til energi i stedet for at lede den direkte ud i atmosfæren?
Eller at afgasse vores rensningsanlæg, slagteriaffald, madaffald ....?
Det er jo ikke "naturmishandling", der er dit problem, er det vel, Niels Abildgaard?
Du hader bare tanken om at den biogas vi producerer, er mere end rigeligt til backup for sol og vind i et 100% VE-system.
Ikke helt korrekt, for mens det er korrekt at vores gasforbrug var lavere i 2022 end 2021 pga gaskrisen, så var det endnu lavere i 2020 pga Covid19 krisen, og alligevel er andelen af biogas fordoblet fra 2020 til 2022, og må jo betyde at biogasproduktionen er MERE END fordoblet på kun 2 år.Ved godt, en stor del af årsagen er også at størstedelen af de gasfyr der er installeret skrottes, men alligevel fantastisk.</p>
<p>Håber også det kan danne grundlag for et nyt erhvervseventyr med en stor eksport.
Jeg synes det er flot at vi er "Europamestre" i disciplinen, og er ikke i tvivl om at vi kan erstatte producere 14 TWh biogas, svarende til det nuværende fossil-gasforbrug, i 2030, så jeg synes bare vi skal klø på.
Jeg havde dog glædet mig mere hvis flere lande var ligeså gode eller gerne bedre end os, for stort set alle lande har et stort, uudnyttet biogaspotentiale, som kunne betyde at den fossile gas kan blive i jorden, hvor den hører hjemme.
efterspørgslen falder
Gas-markedet er internationalt, og rør-systemerne til Tyskland og Polen er store nok til at flytte langt mere end Danmarks årsforbrug årligt ud af landet. Så hvis der er stor efterspørgsel på gas i Tyskland, må det også sætte efterspørgsel og pris på metangas fra gas-nettet her i Danmark.
I Tyskland er der stadig polemik omkring at fortsætte med at bryde brunkul og nedrive landsbyer, som borgere ellers gerne ville blive boende i. Hvis el-værker i Tyskland kunne købe gas nok til en rimelig pris, fra demokratiske lande, og især fra firmaer, hvis penge ikke havner i Putins regime, så tænker jeg de havde gjort det. Det er ikke særligt populært at ekspropriere hele landsbyer for at udgrave brunkul.
Nu er forbruget i Europa faldet en del fra 2021 til 2022, men gas-prisen er da stadig høj ift. niveauet i 2010'erne. Faldet skyldes jo at meget industri har lagt produktionen om til andre brændsler, eller indstillet produktionen, og at alvoren bag invasionen af Ukraine har motiveret folk til at effektivisere og spare vidt og bredt.
Teglværker der skiftede til "flaskegas" leveret med tankvogn i stedet for metangas leveret via et fast rør-system, vil sikkert skifte tilbage hvis metan bliver billigere end butan/propan-gas. Jeg tænker ikke der kommer flere år gennem det næste årti hvor både pris og efterspørgsel bliver lav og faldende.
Opvarmningen af private boliger med gas, brugte vel rundt regnet 1/4 af det årlige metan-forbrug i Danmark, i år 2021. (Jeg husker ikke hvad kilden til den opgørelse var) Så selv hvis al boligopvarmning skiftede væk fra gas, vil der stadig være en efterspørgsel fra industrien, der er meget pris-afhængig.
Jeg gætter på at der kan komme mange, og store udsving i priserne på fossile brændsler de kommende årtier, fordi der vil komme ubalancer mellem udbud og efterspørgsel efterhånden som store forbrugere skifter væk fra gas, og produktionen+import ændres i ujævne ryk.
Forudsætningen for at bio-metan kan dække hele det danske forbrug af metan, er jo at forbruget falder markant. En prognose på produktinoen af biometan anslog der kunne produceres godt 50 PJ/år i år 2030, hvilket er halvdelen af 2021-forbruget.
Forudsætningen for at få "billig" gas, er nok at det ikke først skal køles ned til flydende form og sejles klode rundt. Der findes vist ikke relevante mængder af LNG så billig at det kommer ned på prisen i Europa i 2010'erne. En meget stor andel af gas-forbruget i Europa er lige nu LNG. https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports
Der går nok noget tid endnu, men går ud fra at der i øjeblikket bruges gylle?
Jeg har et 19 år gammelt gasfyr, som halter på sidste vers. Kommunen har meddelt, at der vil blive udbygget fjernvarme i vores område i 2024 - 2027. Indtil videre er planen at holde liv i det gamle fyr indtil vi kan få fjernvarme, men måske vi bare skulle købe et nyt gasfyr? Hvis gassen gradvist bliver mere og mere baseret på biogas, og at efterspørgslen falder i takt med at folk skrotter deres gasfyr, så ender det vel med at blive en grøn og billig varmekilde.
Ved godt, en stor del af årsagen er også at størstedelen af de gasfyr der er installeret skrottes, men alligevel fantastisk.</p>
<p>Håber også det kan danne grundlag for et nyt erhvervseventyr med en stor eksport.
Endnu mere naturmishandling gavner miljøet?
Er I skingrende sindsyge?
Hvis det skulle være en stigning i mængden af tilført bio-metan, skulle det være være 552 Nm³ (2022) ift. 535 Nm³ (2021 fra Ens.), hvilket er 3,2 % stigning YoY.en stigning på 14 procent sammenlignet med året før.
Men bruger man værdierne fra Evida "Nyhed", så er det 552 ift. 474 mio. Nm³ i 2021, bliver det 16,5 % YoY.
Man kan også sige at andelen steg 11 procent-point fra 21,4 til 32,6 % tilfør bio-metan ift. samlet forbrug fra gas-nettet.
(Så jeg har heller ikke fået øje på hvad der er 14 % af hvilket. Måske afhænger det af det ene biogasanlæg og 3 centrale el-værker, der er koblet direkte på Energinets overordnede transmissions-net, og som Evida derfor ikke har statistik på?)
Se også energistyrelsens statistik "Naturgas" fra siden https://ens.dk/service/statistik-data-noegletal-og-kort/maanedlig-og-aarlig-energistatistik , der p.t. dækker til og med oktober 2022.
Forbruget i år og i 2022 bliver forhåbentlig meget lavere end i 2021.
Forbruget i 2021 i Danmark blev 2 864 Nm³ eller 104 895 TJ nedre brændværdi (jf Energistyrelsens regneark).
For 2022 oplyser Evida at gas-nettet blev tilført 552 mio. Nm³ bio-metan. Er der nogen, der opgiver metan-forbruget fra gas-nettet i absolutte tal?
Der er også grafen på https://energinet.dk/Gas/Biogas/ der siger at 12 måneders rullende gennemsnit af produion og forbrug giver 33,9 % bio-metan ift. forbruget i december 2022. Men værdierne bag procent-beregningen er vist ikke tilgægelige.
Godt at få fokus på, at al gassen i nettet ikke bare er det samme under ét...
Men hvordan kan det, ud fra de viste tal, blive " til en stigning på 14 procent sammenlignet med året før."?
Ved godt, en stor del af årsagen er også at størstedelen af de gasfyr der er installeret skrottes, men alligevel fantastisk.
Håber også det kan danne grundlag for et nyt erhvervseventyr med en stor eksport.