Tænketank vil udrydde Vildmosekartoflen af miljøhensyn

Vildmosekartoflen er en uheldig kartoffel. Tænketanken Concito vil nemlig gøre det af med den, fordi den er en stor miljøsynder, skriver DR Nordjylland.

Den kendte og populære kartoffels problem er, at den bliver dyrket i lavbundsjord i Nordjylland – nemlig Store Vildmose – og det går hårdt ud over miljøet, siger Concitos direktør Thomas Færgeman.

»Vildmosekartoflen er nok den mest klima-uvenlige fødevare, man kan opdrive i kongeriget. Den er nok på niveau med oksekød,« siger han til DR Nordjylland og fortsætter:

»Når man dyrker en hektar jord i for eksempel Store Vildmose, så forsvinder der hvert år 1-3 cm af tørvelaget. Det tørvelag bliver til CO2. De 70.000 hektar lavbundsjord i Danmark udleder den samme mængde CO2 om året som en fjerdedel af alle landets personbiler,« siger han.

Får tænketanken Concito sin vilje, er det snart slut med kartofler fra Store Vildmose. Illustration: Store Vildmose Kartofler

Læs også: Danske forskere vil udvikle højeffektive kartofler

I dag ligger knap tre procent af landets landbrugsareal ved netop vandløb eller gamle moser, og dyrkning på disse arealer vil tænketanken gerne have stoppet ved f.eks. enten at lade staten opkøbe disse jorder eller opkøbe andre områder og så bytte med landmændene.

Ifølge Concito vil det koste staten i omegnen af 10 mia. kr. at opkøbe de ca. 70.000 hektar lavbundsjorder i Danmark.

Kartoffelavler Jens Dalsgaard, som dyrker kartofler i Store Vildmose, synes, at forslaget er helt hen i vejret:

»Den er jo kendt over hele Danmark og i udlandet for at være en god kartoffel. Så jeg fatter simpelthen ikke, at der er nogen, der kan komme med et så tåbeligt forslag,« siger han til DR Nordjylland.

»Jeg synes, det er fint, hvis staten vil komme og købe min jord. Det er jeg da glad for. Jeg er bare bange for, at de ikke har penge nok. Vi kan jo ikke købe jord uden for vildmosen, for der er ikke noget til salg. Og derude kan vi jo ikke lave Vildmosekartofler. Vi kan kun lave kartofler af den kvalitet, hvor der er spagnum,« lyder det fra Jens Dalsgaard.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis vi går så meget op i at nedbringe CO2 mængden, så sæt en stopper for afbrænding af fossile brændstoffer, især som kul og olie. Derefter kan vi igen snakke om en varm kartoffel...

 • 16
 • 3

Her i foråret hvor der var meget blæst og meget tørt....ja der var faktisk afbrændings forbud i nordjylland, da var det sort af jord, der fløj, fra de nypløjede og såede marker. Gad vide om det ikke er det der er med til at jordlaget forsvinder fra vildmosen. Ligesom fra resten af landets marker!!

 • 7
 • 2

Så vidt jeg har kunnet researche mig frem til, skyldes nedbrydningen af tørvelaget (som faktisk ikke består af rigtige brændbare tørv, men af det såkaldte "hundekød") og udledningen af CO2 ikke kartoffeldyrkningen i sig selv. Det skyldes derimod, at moseområdet er blevet drænet, hvorved de organiske stoffer, der hidtil har været beskyttet af surt mosevand, kommer i forbindelse med luftens ilt, hvorved kulstoffet i materialerne reagerer til CO2.

Dette er i øvrigt et problem over hele kloden. Se dette uddrag af wikipedias artikel om tørv:

Peat drainage

Large areas of organic wetland (peat) soils are currently drained for agriculture, forestry, and peat extraction. This process is taking place all over the world. This not only destroys the habitat of many species, but also heavily fuels climate change. As a result of peat drainage, the organic carbon—which was built up over thousands of years and is normally under water—is suddenly exposed to the air. It decomposes and turns into carbon dioxide (CO2), which is released into the atmosphere.[37] The global CO2 emissions from drained peatlands have increased from 1,058 Mton in 1990 to 1,298 Mton in 2008 (>20%). This increase has particularly taken place in developing countries, of which Indonesia, China, Malaysia, and Papua New Guinea, are the fastest growing top emitters. This estimate excludes emissions from peat fires (conservative estimates amount to at least 4,000 Mton/CO2-eq./yr for south-east Asia. With 174 Mton/CO2-eq./yr the EU is after Indonesia (500 Mton) and before Russia (161 Mton) the World's 2nd largest emitter of drainage related peatland CO2 (excl. extracted peat and fires). Total CO2 emissions from the worldwide 500,000 km2 of degraded peatland may exceed 2.0 Gtons (including emissions from peat fires) which is almost 6% of all global carbon emissions.[38]"

Fænomenet har været kendt længe, og man har regnet ud, at Store Vildmose vil være forsvundet om ca. 100 år, hvor man igen vil være nede på den sandbund, der eksisterede før jernalderen. Derfor har jeg også med god samvittighed købt spagnum, for det forsvinder jo alligevel af sig selv.

Eneste løsning er at lukke drængrøfterne og lade mospuden passe sig selv.

 • 29
 • 1

Sikke en ekstra blads titel.. Det kunne nu være rart med lidt kildekritik eller i det mindste lidt mere fakta at forholde sig til, så man kan få lov til at danne sig sin egen mening.

Ingeniøren kan desværre heller ikke sige sig fri for forfalden journalistik eller forfaldne læserskares følelsesladet komentarer for den sags skyld. Med undtagelse af Thomas Pallesen udmærkede indslag der forholder sig objektivt, hvis bare alle der kommenterede artikler/sager i Ingeniøren var ligeså.

Her er rapporten (http://concito.dk/files/dokumenter/artikle...) som er baggrund for Thomas Færgeman udtalelser (se bl.a. side 9-13).

Det viser sig at der er nu alligevel noget om snakken om CO2 udledning (eller rettere sagt manglende CO2 ophobning/optagning i tørlagte vådområder), men det er ved dræning/tørlægning af tidligere vådområder og ikke ved dyrkning af vildmosekartofler, som titlen ellers leder ens tankegang hen.

 • 15
 • 1

Hvorfor angriber man ikke biofuels? De fører jo til at man indlemmer mere natur, skov og vådområder og dermed til enorm CO2 udledning. Kartoflerne er trods alt til fødevarer!

 • 6
 • 6

Tak fordi du gider lave research (OK, wiki-search). De ovenstående kommentarer bærer præg af at stikke hovedet i jorden.

I min verden er alle emissioner af CO2 som følge af menneskelig aktivitet ligestillede. Så er det fløjtende ligegyldigt, om emissionen er gået til kartofler, som nogen godt kan lide at spise, bilkørsel for fornøjelsens skyld, eller dejligt lange varme bade.

Det samme gælder i øvrigt alle andre slags forurening.

 • 8
 • 4

Det er ikke nye tanker tænketanken Concito kommer med, det har man vidst i mere end 100 år - at der forsvinder organisk stof fra jorden når den dyrkes. Det er ren naturlov, for skal man avle store udbytter på landbrugsjorden, skal jorden mikroorganismer med for at gøre jorden frugtbar. Det gør man at tilføre ilt til jorden og sørge for at pH er optimalt.

Den største effekt har dræning, der sørger for ilt til jorden. Dernæst har kalkning af jorden samt dybere jordbehandling sørget for af udbytteniveauet er mere end fordoblet. De sidste 100 år har mikroorganismerne sørge for at der er forsvundet ca. 50 t CO2 op i luften hr. ha, vi leverer blot lånt C tilbage igen til naturen. Med en tilvækst på ca. 60 mio. mennesker/år skal der produceres stadig mere føde. Concito er en tænketank, der sikkert ved en masse om mange ting, men landbrugsstof hører ikke til deres spidskompetence. Den tidligere formand M. Lidegaard viser det klart i sin bog "Sidste udkald", hvor han postulerer at landbruget okkuperer 80% af Danmarks areal - endda med henvisning til prof. J. Olesen. Det siger en del om ekspertisen på området, idet landbrugsarealet ligger et stykke under 60% ad DKs areal.

 • 11
 • 1

I min verden er alle emissioner af CO2 som følge af menneskelig aktivitet ligestillede

Hvis du vil reducere landbrugsarealet, må du jo prioritere et eller andet sted. Verdens befolkning stiger snart med 1mia/årti, og lige for tiden sker der en katastrofal indlemning af naturområder, med tab af biodiversitet og udledning af CO2 som følge.

 • 4
 • 0

I indledningen til Concitos rapport står der meget præcist, hvad det handler om: "Denne rapport behandler de organiske lavbundsjorder, der ligger i ådale og på drænede højmoser. Rapporten viser, at der på disse arealer er et stort udslip af drivhusgasser fra nedbrydning af tørv, et udslip der kan undgås ved at standse dræning af områderne."

Og ja, det er en gammel viden. Jeg læste selv om det for 10 år siden i Austrian Airlines inflight magazine, så det er næppe rocket science.

Når vi i Danmark forsøger at nedbringe CO2-udledningen, vil det da være tosset ikke at medregne alle de kilder, vi har mulighed for at påvirke - uanset om det er opsparet kulstof i spagnum, som nedbrydes, eller køer der prutter. I øvrigt tænker jeg også over den CO2-udledning, der sker fra min kompostbeholder. Her forsvinder kulstof, som ellers kunne være blevet til varme og el på forbrændingsanlægget, op i den blå luft. Der kan være andre gode grunde til hjemmekompostering, men det er endnu et eksempel på utilsigtet CO2-udledning.

 • 5
 • 3

Her er en miljømand der er så fixeret af co2 procenter, at det ikke er til at holde ud. Hvornår begynder man at diskutere fertilitetsprocenter, der om noget truer planetens bæreevne. Mig bekendt er der kun et land i verden, der har gjort noget drastisk ved den procent og det er Kina med sin etbarns politik.

 • 11
 • 0

Lige præcis. Det mest forunderlige er, at danske politikere opfordrer til familieforøgelse. Det er helt grotesk når man ved, at den største miljøindsats man kan gøre er at IKKE at sætte børn i verden.

 • 7
 • 0

Hvornår begynder man at diskutere fertilitetsprocenter

Enig, det er naivt at ville forbyde vildmosekartofler, i en verden hvor der kommer 80mio flere mennesker til om året. Vi danskere har klima-planer, klima-politik og bla bla, det kommer aldrig til at batte en disse, Verden er alt for stor og uregerlig.

At der sidder folk i en 'tænketank' og udtænker den slags for penge!

 • 6
 • 1

Hej alle

Jeg har fjernet et par indlæg i denne tråd, da de var forstyrrende for den saglige debat.

Mvh Caroline

 • 2
 • 0

Men hensyn til CO2 udledning, er udledning af CO2 ved biologisk omsætning, en del af naturen og som sådan uundværlig. At betragte den biologiske omsætning af CO2 ved menneskers virke, for at skaffe sig føde ,sideordnet med energifremstilling med fossile brændstoffer, er ikke velgennemtænkt.

Menneske omsætter deres føde til CO2. Køer, grise, høns osv.gør det. Uden at have læst Concitos rapport antager jeg ,at der i deres beregninger ikke indgår den mængde CO2, som kartoffelplanterne har omsat til ILT og kartofler

 • 2
 • 0

Når nu man siger kartoffeldyrkningen forurener lige så meget som produktion af oksekød, hvorfor vil man så ikke forbyde begge dele? Der bliver i virkeligheden nok dyrket færre kartofler i vildmosen, end der bliver produceret oksekød i Danmark.

 • 0
 • 0

Jeg synes det er sørgeligt, tragisk, grotest og grinagtigt at det tilsyneladende er værre at der dyrkes en smule kartofler i en lille del af Vendsyssel og at køerne bøvser (de få supereffektive,klimavenlige der er tilbage), som de altid har gjort, end at vi lever i et brug og smid væk samfund, vi opfordres endda kraftigt til at forbruge - for vi skal jo ud af krisen, kræver det måske ikke energi?? samtidig farer vi rundt i biler og fly og brænder en masse energi af for vores fornøjelses skyld. Men nej kartoffel og bøvse stop, det er noget der batter i den store sammenhæng,

 • 8
 • 0

Anvendes argumentet om, at man hellere skulle anvende landbrugsjord til at binde CO2, kunne man sige det samme om f.eks. rapsmarker - hvis man hældte rapsolien i et stort hul i jorden ville markerne "udlede" mindre CO2 end når det brændes af. Endnu mere sammenligneligt, kunne man sige, at hvis man plantede f.eks. bøgeskov - der kan binde CO2 i 100-vis af år på markerne, så svarer markernes afgrøder til at den ellers bundne CO2 bliver udledt. Ergo bør staten opkøbe al markjord og plante træer der lever længer og dermed binder CO2. Men det holder jo bare ikke i længden...

 • 1
 • 0

CO2 udledningen fra kartoffeldyrkningen i Vildmosen bliver ikke lagt Danmark til last Internationalt og i EU sammenhæng. Ligesom spagnum-produktion iøvrigt ...

En gang havde man et begreb, der hed "at være tossegod" .....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten