Tænketank: Hvert tredje job i Danmark kan erstattes af robotter

Kassedamen kan være på vej ud. Det samme kan taxachaufføren, den kontoransatte og produktionsmedarbejderen. Deres afløsere: robotter.

37 procent af alle danske job kan erstattes af robotter inden for nær fremtid, skriver Børsen på baggrund af en undersøgelse fra Oxford University.

Den danske tænketank Kraka har gennemgået undersøgelsen, og konklusionen for Danmark er ikke speciel opløftende.

»Det er en ret stor del af de job, vi har i dag, som i fremtiden med al sandsynlighed vil blive udskiftet af computere og maskiner,« fortæller økonom Nicolai Kaarsen fra tænketanken til Børsen.

Løfter man blikket til et internationalt perspektiv, kan hele 702 jobtitler i fremtiden besættes af robotter - lige fra transportsektoren til servicesektoren. I USA er tallene endda endnu højere, end tilfældet er i Danmark, så her kan 47 procent af samtlige jobtitler ifølge Kraka og Oxford University besættes med robotter.

De her job overlever

Carl Bendikt Frey, som er lektor ved Lunds Universitet og ved Oxford Martin School ved Oxford Universitetet, har været en af hovedforfatterne på undersøgelsen:

»Det store spørgsmål er, hvordan vi håndterer den transformation, som er i gang. Vi kan ikke gøre det hurtigt nok. Forandringen af arbejdsmarkedet og orienteringen over mod kreative evner er ikke noget, som man kan gøre uden videre. Det vil tage årevis, og den teknologiske forandringshastighed tager til i styrke,« siger han til Børsen.

Der er nemlig visse jobtitler, som kommer i høj kurs fremover, fordi robotterne sætter sig med jobmarkedet rundt omkring de her titler: social- og sundhedsassistenterne, personlige trænere, terapeuter, læger, topchefer, journalister og kunstnere.

Det sker, fordi det kræver en vis social og kreativ intelligens at besidde disse job, skriver Børsen.

Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Institut for Fremtidsforskning mener dog, at man også kan se frem til et langt mere effektivt samfund, end tilfældet er i dag, hvis robotter sætter sig ved kasseapparatet i Føtex, styrer Mercedes-Benz-taxaen gennem byen og laver maden:

»Der findes allerede i USA en burgerrobot, der kan spytte 360 burgere ud i timen, altså en hvert tiende sekund. Og som ovenikøbet først hakker kødet og grøntsagerne i det øjeblik, burgeren er bestilt. Robotterne har ikke noget imod at arbejde 24/7, hvorimod mennesket gerne vil have fritid, så jeg tror, at rapporten generelt undervurderer effekten af automatisering,« fortæller han til Børsen.

Kilde Børsen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... at politikerne indser at skattebyrden skal flyttes fra personskat til firma- eller transaktions-beskatning.

Der er ikke meget fremtid i indkomstskat hvis halvdelen af befolkningen ikke har jobs mere.

 • 0
 • 0

Og bitcoin teknologien kan bruges til at overflødiggøre banker, kreditkortselskaber, revisorer og advokater. Så der bliver ikke mange jobs tilbage. I øvrigt er journalisterne i fuld gang med at overflødiggøre sig selv. :)

 • 0
 • 0

... at politikerne indser at skattebyrden skal flyttes fra personskat til firma- eller transaktions-beskatning.

Der er ikke meget fremtid i indkomstskat hvis halvdelen af befolkningen ikke har jobs mere.

og at de indser at uanset hvor meget de pisker folk rundt i systemet og fjerner deres indkomst - så kommer der aldrig jobs til dem.

Det er jo ikke alle der besidder "social og kreativ intelligens" i tilstrækkeligt omfang

 • 0
 • 0

1/3 del af arbejdsstyrken overført til overførselsindkomster, for der blive nok næppe tale om at arbejdsmarkedet udvides.

Så i stedet for at tredjedelen har et meningsfyldt liv (uagtet hvordan man vender og drejer den, så giver et arbejde mening), ja så kan endnu flere folk bleve socialt isoleret.

Virkelig et fremskridt </bitter sarcasm>

 • 0
 • 0

Så mangler vi bare at hele samfundets struktur bliver lagt om, for som bekendt vil de firmaer der ejer robotterne være internationale = minimere national beskatning. Vågn op, erhvervslivet er internationalt men alle samfundsopgaver er fortsat nationale og skal finansieres, og man kan som bekendt ikke leve af at klippe hinanden! "Idesamfundet" afsnit 6 http://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2...

 • 0
 • 0

Der er ikke noget galt med at være arbejdsløs, men det er et problem at mangle indtægt.

Og forlange at folk først skal sælge alt hvad de ejer, og derefter jages ud og feje med en kost for at få del i vores stadigt voksende velstand (1,5% stigning af BNP hvert år undtaget 2009, takket være teknologiske fremskidt) bliver jo tydeligvis mere og mere omsonst.

Vores samfund er rigt nok til at give alle en basis indtægt, som udover at simplificere administration af de sociale ydelser og fjerne formynderiet, også vil skyde noget kapital i forbruget og, nok det allervigtigste, bringe en hidtil uset fleksibilitet og iværksættertrang ind på arbejdsmarkedet.

 • 0
 • 0

Så mangler vi bare at hele samfundets struktur bliver lagt om, for som bekendt vil de firmaer der ejer robotterne være internationale = minimere national beskatning.

Det kan man jo kontrollerer med beskatningen... I stedet for beskatning på arbejdskraft (som ikke findes mere) beskatter man værdien af vare, tjenesteydelser og værdier der flyttes hen over grænsen. Så hvis produktionen ligger i Danmark, så er det her varerne beskattes og hvis værdier flyttes fra Danmark til udlandet, så betales der en skat...

 • 0
 • 0

Så mangler vi bare at indse at pengesystemet som fastholder ca. 50% af befolkningen i et nytteløst job og forhindre en rimelig fordeling af jordens ressourcer også kan/bør afskaffes.

Så kan vi bruge vores tid på at gøre verden til at bedre sted, i stedet for at hutle os igennem tilværelsen for at kunne betale vores afdrag til et boliglån, men 50% af verdens er fattige og ikke har råd til at købe maden på markedet på grund af manglende nuller og ettaller på en computer.

 • 0
 • 0

Tror desværre ikke, at de store befolkningsgrupper wold wide, som bliver arbejdsledige på grund af ny teknologi, så automatisk vil blive forsørget. Det er grupper af mennesker, som ikke mere har noget at bidrage med, og har derfor heller ingen rettigheder. Sådan er det jo i dag, og der er intet der tyder på at den konkurrerende globale finansielle elite, der sidder på magtmidlerne, vil brødføde en - i deres øjne - nytteløs befolkning. Selv under vores himmelstrøg er den holdning jo ved at blive talt op gennem den førte politik. Men muligheden for at alle kan få et bedre liv gennem ny teknologi er naturligvis tilstede, kun fordre den, at såvel politiker som globale magthavere, kan se, at deres interesser bliver forbedret gennem en bæredygtig vækst.

 • 0
 • 0

Så er det jo godt at man er robotprogrammør :) Med andre ord arbejde til mig.

Men derfor er jeg ikke glad alligevel. Tænk at bestille en burger der er lavet af en robot, ingen personlig kontakt eller et lille smil over en vittighed. Eller muligheden for at ændre lidt i menuen efter smag (fx en cheeseburger uden ost)

Og der er heller ikke meget udfordring i at lave robotter til at erstattet politikere og journalister.... måske er det faktisk bedre med politikertrobotter?

Kriminalitet - når folk ikke har noget at lave, så finde nogle på noget. Eller skal de sættes på kondicykler for at undgå fedme og så levere strøm til den robot der laver mad til dem og gør rent derhjemme? I så fald er der tale om et helt nyt økosystem. Lige pludselig er der faktisk arbejde til folk dem der skal studere det økosystem...

 • 0
 • 0

Jamen, skal vi så endelig have sociale kompetencer på skoleskemaet? Med metodik i stedet for "det lærer de når de laver gruppearbejde"? Hvis der rent faktisk er flere mennesker der sidder tungere på autismeskalaen (omkring non-verbal learning disorder) skal vi så til at lære elever tegnene på at folk lyver? Hvornår det er okay at de lyver? Hvordan man gør andre glade? Den slags. Internationale kulturkompentencer som f.eks. at i de engelsk-talende (og andre) lande er der ingen der bander i medierne før sent om aftenen og alt der bliver sendt om dagen er censureret? At mange steder der dukker man nakken og gør som der bliver sagt i stedet for at diskutere?

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke så meget på det. Det er tilsyneladende nemmere/billigere at drive de ansatte rundt i manegen med forskellige former for lederskab, overvågning, sags-styringssystemer og andre former for "Dumb AI".

Menneskerne bliver erstattet, de bliver "effektors" for den automatiserede virksomhed - så er man også fri for at de får ideer om hvordan samfundet skal indrettes, som det nästen skete som fölge af 1960'ernes fulde beskäftigelse.

http://www.ft.com/cms/s/2/d56004b0-9581-11...

 • 0
 • 0

Men derfor er jeg ikke glad alligevel. Tænk at bestille en burger der er lavet af en robot, ingen personlig kontakt eller et lille smil over en vittighed. Eller muligheden for at ændre lidt i menuen efter smag (fx en cheeseburger uden ost)

Det bliver nok ret let for en robot at undlade at lægge ost på din burger? Jeg kan ikke se problemet ved denne funktion... Burgeren bliver jo først lavet, når du afgiver din bestilling...

 • 0
 • 0

Spinning Jenny revolutionerede tøjindustriensammen med Jaqcuard væven Dampmaskinen udmanøvrerede sejlskibe og heste. Flyvemaskinen og telegrafien gjorde verden mindre

Og nu vinder robotterne frem med at lave varer som ingen kan købe.....jammer jammer ....de rige svin der ejer robotterne der laver varer som ingen har råd til at købe bliver endnu rigere......øh.......giv mig lige en forklaring på den logik ??

Robotterne vinder jo frem fordi de opgaver de laver, laver de til en pris som kun kinesere, phillipinere og indere vil arbejde manuelt for. Men robotter skal programmeres, fremstilles og repareres( de lever ikke uendeligt) de tre opgaver kræver stadigt personer.

Det er ligesom at de som aldrig har været i nærheden af et administrativt IT system, tror at disse kører fejlfrit, uden pesonligt at være passet af en større hær af kontorfolk og teknikere. Er der nogen der kan mærke at deres indtjening er vokset eksponentielt, er det leverandørerne af A4 copy paper.

De som i første grad er ramt af robotter og IT løsninger er de simple manuelle job "kedelige" job som udføres arbejdsmænd,postbude,bryggeriarbejdere, samlebåndsarbejdere, HK medarbejdere og billetkontrollører. Det er job som alle pricipielt kan klare at udføre, uden det store kendskab til den højere videnskab.

De næste der rammes er personer i den manuelle fremstillingsproduktion hvor deres håndværksmæssige maskinbetjeningskunnen bliver undmanøvreret af CNC produktion. De forenede bryggerier reducerede deres mandskab fra 3000+ i København til 175 personer i Fredericia.

Fritz Hansen( Republic of Fritz Hansen idag) der laver Arne Jacobsen møbler, syverstolen, havde 300+ medarbejdere i 2000. Fik robotprisen i 2001 for deres robotfabrik i Vassingerød. Fabrikken eksisterer ikke mere, firmaet gør, men produktionen er flyttet til Polen. Robotterne kunne ikke matche billig polsk arbejdskraft.

 • 0
 • 0

Enhver producent har brug for at lige netop hans produkt bliver aftaget... Robotter, der står på fabrikken 24/7 køber ikke så mange bukser og drikker ikke så meget kaffe... Så selv om al produktion skulle gå hen og blive automatiseret, så er der stadig behov for at befolkningerne har nogle midler, så de kan købe vare og ydelser...

Om pengene bliver fordelt via borgerløn/lotteri i et kapitalistisk samfund, eller om staten køber ind og fordeler de nødvendige produkter til befolkningen i et mere socialistisk system, det kan kun fremtiden vise...

 • 0
 • 0

Der er rigtigt at dampmaskinen m.m. har forældet mange professioner gennem tiden, men hver gang er vi alligevel blevet glade for det i længden. Forskellen fra da til nu er at før stadig skulle bruge noget menneskelig intelligens til at styre maskinerne, men nu til dags er maskinerne begyndt at blive intelligente selv. De kravler stille og roligt op af skalaen, og de mennesker der ikke er mere intelligente kan erstattes af et stykke software. Vi kan gætte på at vi nu har måske 10% af befolkningen som aldrig vil blive betroet et moderne værktøj, og vi kan videre gætte på at det tal vil stige med 1-2% om året. De mennesker er dømt til enten sult og nød, eller hjælp fra fællesskabet. Bemærk at det ikke betyder at vi går fallit. Samfundet vil fortsætte med at blive rigere og rigere, men det er nødvendigt med nogle ændringer.

Forestil dig en konvergering af teknologi, indtil du ender med en 3D printer, der kan lave stort set hvad som helst fra affald og elektricitet. Det er hvad fremtiden kan byde på, og vore samfund kan slet ikke klare den slags.

 • 0
 • 0

Hvad skal vi gøre med alle de mennesker som ikke er smarte nok til at konkurrere på andre områder end fx transportsektoren? Der er ingen anden realistisk udvej end at vi bliver nødt til at gøre mennesker smartere i takt med at robotteknologien skrider fremad. Det kan kun gå for langsomt.

Embryo selektion er første skridt. http://emilkirkegaard.dk/sites/default/fil...

 • 0
 • 0

Jeg køber ikke længere argumentet om, at "de rige, som sidder på produktionsmidlerne, har behov for masserne til at købe deres produkter". Det fungerede sådan under Ford og langt op imod årtusindskiftet. Med mere automatisering og åbningen for massiv, billig produktion i Kina, ser vi at dem der sidder på de billige eller automatiserede produktionsmidlerne nu kun har behov for at få produceret det, de selv har behov for eller lyst til. Dette mener jeg, er årsagen til den nyere, øgende ulighed, globalt og lokalt i verden.

 • 0
 • 0

@ Sonnich Jensen

De der sidder på midlerne, har selvfølgelig ikke noget imod at sælge til masserne; det er jo ekstra indtjening. Det jeg mener, er problemet, er at besiderne ikke længere har så stærkt et behov for massernes købekraft, for at finansiere produktionen. Når masserne således ikke længere indgår hverken opstrøms, som arbejdskraft, eller nedstrøms som nødvendige konsumenter af produkterne, så kan besidderne jo bare skrue ned for produktionen til dækning af eget behov. Jeg mener det går i den retning.

 • 0
 • 0

Morten! Kender du begrebet break even for en produtionsbatch?

Hvis de "rige" skruer ned for produktionen, stiger prisen for varen. Måske bliver produktionen af varen en udgift for den"rige"producent, da varer ikke er gratis at producere. Ydermere er der det problem at hans tidligere kunder er blevet selvforsynende...af nød......jævnfør "gør det selv" bevægelsens udsletning af små håndvæksmestre .

 • 0
 • 0

Det kan være det Corydon er ved at fortælle sosserne. Men det virkelige problem er det en lærer udtrykker i kronikken i Berlingeren idag. Man er nødt til at erkende at der findes en stor del af befolkningen der ville have det bedre med simple job og koncentrere sig om der er egnede til at vi investerer i en uddannelse til dem.....plus...at industrien investerer i en ekstrauddannelse af de personer der kommer ud af universiteter og skoler.

Det kan ikke være skolernes opgave at lave kandidater det kan honorere alle de krav som de enkelte virksomhederne ønsker skal være der fra dag et. Dette problem ses tydeligt ved at betragte de unges besvær med at skaffe sig den første stilling.

Den sortering som var førhen, vil vende tilbage og der vil ske en forøgelse af lønuligheden. Det vil i en periode være ret hårdt for de svageste og gamle fordi vi som medlem af EU er nødt til at ændre vort generationskontrakt system til et forsikringsystem hvori man sparer op til sin alderdom og hospiltalsindlæggelser og andre økonomiske problemer.

 • 0
 • 0

Husk nu på, at mennesket SELV bare er en robot. Vores sociale empati og interaktion adskiller os fra...

Nej, jeg opgiver at skrive om det emne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten